Nové desky pro 36. týden

02.09.2012 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Prázdniny definitivně fuč, ale vás čeká spousta hudebních novinek. Můžete se tak těšit na dvojalbum Marka Knopflera, klasickou studiovku Ronana Keatinga, velké návraty Matchbox Twenty a Tanity Tikaram, debutanty Spector a 2 Chainze, či rockovou Melissu Etheridge. Fanoušky tvrdší muziky potěší Billy Talent, The Vaccines, či Grave Digger.
Pokud se v pondělí 3.září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Mark Knopfler - Privateering (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: roots rock / folk rock

Mark Knopfler - Privateering
Britský kytarista, skladatel a zpěvák skupiny Dire Straits, Mark Knopfler v květnu tohoto roku obdržel prestižní hudební Cenu Ivora Novella za celoživotní přínos, ovšem na odpočinek se rozhodně nechystá. Důkazem toho je jeho nové album "Privateering", které navazuje na tři roky starý počin "Get Lucky". Sedmou řadovou sólovou deskou pojal Knopfler jako dvojalbum a opět na něm spolupracoval společně s Guyem Fletcherem a Chuckem Ainlayem, s nimiž to táhne už skoro třicet let, od časů Dire Straits. Sestava kapely také nedoznala větších změn, pomáhalo pouze pár hostů, včetně Kima Wilsona na harmoniku, zpěvačky Ruth Moody a trumpetisty Chrise Bottiho. Vedle dvou diskové edice a verze na vinylu ale bude k dispozici i deluxe edice s jedním diskem navíc, který přinese pět živých skladeb. Skalním fanouškům ovšem doporučíme Super Deluxe Box Set, jehož složení najdete spolu s ukázkami písniček na Knopflerově webu


Ronan Keating - Fires (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Ronan Keating - Fires
Přestože Boyzone mají vzhledem k dvacetiletému výročí svého vzniku poměrně velké plány, jejich frontman Ronan Keating se opět vrátil k sólové tvorbě. Od alba "Bring You Home" sice vydal několik desek, včetně coververzí, vánočního a jednoho s Burtem Bucharachem, nicméně už dozrál čas na klasickou studiovou nahrávku, které se jeho fanoušci dočkají po více než šesti letech. Novinka dostala název "Fires" a Keating by se s ní rád vrátil na začátek své tvorby, tedy k písničkám jako "Life Is A Rollercoaster" nebo "Lovin’ Each Day". K tomu mu měl dopomoct Gregg Alexander, který se podílel na jeho prvních třech deskách, a k němu se přidal Greg Wells, který je vedle poslední Keatingova počinu "When Ronan Met Burt" podepsán i pod alby Adele, Katy Perry nebo Miky. Za pilotní singl zpěvák vybral titulní nahrávku, jehož videoklip nahrál zpěvák na svůj web.


Matchbox Twenty - North (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / pop rock

Matchbox Twenty - North
Když nepočítáme kompilaci "Exile On Mainstream" čekají fanoušci americké kapely Matchbox Twenty na nové řadové album již deset let. Čtveřice si totiž během této doby dala dvakrát přestávku a první myšlenky na nahrání desky přišly až před dvěma lety. Výsledkem poměrně dlouhých příprav a nahrávání je album "North", pro které formace vybrala celkem dvanáct písniček. Stejně jako v případě předchozích nahrávek, i tentokrát spolupracovali Rob Thomas a spol. s producentem Mattem Serleticem, jehož práci jsme mohli slyšet například na posledním albu Joe Cockera "Hard Knocks". Čtvrté studiové album Matchbox Twenty uvedl singl "She's So Mean", ke kterému natočili panoramatické 360° video. Koneckonců koukněte na něj sami na stránkách formace.


Melissa Etheridge - 4th Street Feeling (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / folk rock

Melissa Etheridge - 4th Street Feeling
Jsou to dva roky a kousek, co jsme vám představili "Fearless Love" americké zpěvačky a kytaristky Mellisy Etheridge. Za tu dobu získala například vlastní hvězdu na chodníku hollywoodském Chodníku slávy a nyní se vrací s dvanáctým studiovým albem, které dostalo název "4th Street Feeling", tedy po ulici v jejím rodném městě Leavenworth. Albu nechybí její charakteristický chraplavý hlas a styl na rozhraní folku, rocku a blues. Album produkovali společně se samotnou zpěvačkou Jacquire King, známý ze spolupráce s Kings Of Leon, nebo Norah Jones a Steve Booker, jehož práci můžeme slyšet především na debutu Duffy, případně u Stevie Nicks nebo Natalie Imbruglia. Co společně v této trojici ukuchtili, můžete slyšet již nyní v celé své kráse díky webu časopisu Rolling Stone.


2 Chainz - Based On A T.R.U. Story (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop / jižanský hip hop

2 Chainz - Based On A T.R.U. Story
Jeden z velmi očekávaných letošních debutantů americké hip hopové scény 2 Chainz je tu. Jeho debutové album dostalo název "Based On A T.R.U. Story" a když se podíváte, kdo všechno se na jeho vzniku podílel, můžete začít psát malou encyklopedii. Přímo vedle 2 Chainze uslyšíte hned několik zpěváků a rapperů. Svým hlasem přispěli Lil Wayne, Drake, Kanye West, The-Dream, Nicki Minaj, Mike Posner, nebo John Legend se Scarface. Producentsky pak ovlivnila výsledek doslova armáda lidí čítající bezmála třicet lidí, včetně těch, které jsme již zmínili. K nim se přidali například Mr. Bangladesh, StreetRunner, Drumma Boy. Celkem se dočkáte třinácti písniček, ze kterých má kritika smíšené pocity. Nikoli však američtí zákazníci, kteří drží album již druhý týden na první příčce albového žebříčku. Na kterou stranu se přikloníte, můžete posoudit prostřednictvím ukázek a videoklipů na webu 2 Chainze.


Tip týdne

Tanita Tikaram - Can't Go Back (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / americana

Tanita Tikaram - Can't Go Back
Je to těžko uvěřitelné, nicméně od vzniku největšího hitu Tanity Tikaram "Twist In My Sobriety" uplyne příští rok už čtvrt století. Od té doby se již této zpěvačce, jejíž rodiče mají kořeny v Malajsii, Indii a Fidži, nepodařilo na úspěch zmíněné písničky navázat. Zatím poslední album s názvem "Sentimental" vydala před dlouhými sedmi lety. Ačkoli v názvu její novinky tvrdí něco jiného, nyní se vrací. "Can't Go Back" přinese celkem desítku skladeb, v nichž se ale odklonila od své tradiční folk-jazzové tvorby. Před časem ji učarovala moderní soulová hudba a ta se otiskla i na novou nahrávku, jejíž zvuk ovlivnil i Paul Bryan. Tento producent v minulosti spolupracoval například s Aimee Mann nebo Grant Lee Phillipsem, kterého přitáhnul coby vokalistu i na "Can't Go Back", a do studia přivedl muzikanty dříve hrající s B.B. Kingem, nebo Eltonem Johnem. Ukázky všech nových věcí nabízí zpěvačka na svém webu.


Spector - Enjoy It While It Lasts (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie rock

Spector - Enjoy It While It Lasts
Britská kapela Spector patřila do hledáčku autorů ankety BBC Sound Of 2012, nicméně nakonec se nedostala ani do první pětky. To ovšem neznamená, že by nemohla vydat debutovou desku "Enjoy It While It Lasts". Styl této indie rockové formace bývá popisován jako "něco mezi Roxy Music, The Strokes, The Killers,Kanye Westem, Pulp, r&b a Frankem Sinatrou" a nejlépe jej poznáte prostřednictvím MySpace.com kapely. Jejich debut jinak nabídne dvanáct písniček a nutno poznamenat, že ostrovní kritiku nějak extra nenadchly.


Billy Talent - Dead Silence (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: punk rock / post-hardcore

Billy Talent - Dead Silence
Kanadská rocková kapela Billy Talent bude po třech letech zase hrát prim! Muzikanti vydávají novinkovou desku "Dead Silence", o jejiž výhradní produkci si obstaral sám hlavní kytarista formace Ian D'Sa. A rozhodně nešetřil. Na desku umístil čtrnáct kousků a dva z nich - "Viking Death March" a "Surprise, Surprise" jste již mohli slyšet v rádiích jako singly. Některé z nových písní jste v podání kapely mohli slyšet i naživo: Billy Talent vystoupili 10. června ve velké Lucerně a pár dní na to v Bratislavě v klubu Majestic Music. Pokud jste to štěstí neměli, navštivte oficiální YouTube.com kanál skupiny, kde najdete videa k singlům a také další zajímavé klipy.


Freddie Mercury & Monserrat Caballé - Barcelona (special edtion) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock opera / klasický crossover / popera

Freddie Mercury & Monserrat Caballé - Barcelona (special edition)
Ačkoli většina lidí má společnou desku Freddieho Mercuryho a Monserrat Caballé "Barcelona" spojenou s olympijskými hrami konanými před dvaceti lety, hudební fanoušci ví, že album je o něco starší. Jeho natáčení sahá do roku 1987 s tím, že na pulty se dostalo o rok později. K pětadvacátému výročí od vzniku tohoto alba vychází přepracovaná speciální verze alba v plném orchestrálním zpracování, o které se postaral český osmdesátičlenný orchestr FILMharmonic Orchestra Prague. Podstatnou změnou jsou například i živé bicí, které nahradily syntetizátory a automatického bubeníka. Album vychází hned v několika verzích. Oficiální stránky Freddie Mercuryho nabídnou jejich seznam i podrobný popis.


Katatonia - Dead End Kings (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: doom metal / alternativní metal

Katatonia - Dead End Kings
Milovníci severského metalu by si neměli nechat ujít novinkovou desku zádumčivé formace Katatonia. Jejich v pořádí devátá studiovka nese titul "Dead End Kings" a čítá jedenáct kousků včetně "The One You Are Looking For Is Not Here" s hostující Silje Wergeland, známou jako frontmanku The Gathering. "Deska je o těch koutech naší mysli, odkud není úniku. Být králem nebo královnou, jen podle vás a za všech okolností - dokonce i u trpkého konce. Nést to břímě s hrdostí. To je to, co my děláme...," píše Katatonia na speciálních webovkách k nové desce. Na oficiálních stránkách si pak můžete poslechnout jednu z novinkových písní "Dead Letters".


Two Door Cinema Club - Beacon (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie rock

Two Door Cinema Club - Beacon
Ronan Keating není jediným Irem, kterého vám tento týden představíme. Těmi dalšími je indierocková trojka Two Door Cinema Club, která vydává nové album pojmenované "Beacon". Některé skladby představili naživo i u nás v létě - v Čechách zahráli na Rock For People a na Slovensku jsme je mohli slyšet na Pohodě. Nedávno se také představili širšímu publiku, jejich frontman totiž zazpíval na úvodním ceremoniálu Olympijských her v Londýně. "Beacon" se nahrávalo v LA pod taktovkou producenta Jacknife Lee, stojícímu za alby Bloc Party, The Hives nebo i U2 a frontman Alex Trimble o ní tvrdí, že oproti debutu je "Beacon" daleko intimnější, ale zároveň rozsáhlejší a obsáhlejší. Zda je to pravda, můžete posoudit při poslechu desky na soundcloud.com kapely


Grave Digger - Clash Of The Gods (M.A.B.Records)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: power metal / heavy metal

Grave Digger - Clash Of The Gods
Po loňském DVD "Clash Of The Gods" se neúnavní němečtí metalisté z Grave Digger pustili opět do práce a hrdě představují novinku "Clash Of The Gods". Nahrávka už podle svého názvu dává jasně znát, že po klanech a tartanech se muzikanti přesunuli do starověkého Řecka. Podle sebe převyprávěli bájné legendy o bozích, polobozích a dalších. Nevynechali při tom ani Odyssea, Charona nebo také Medusu, která měla místo vlasů hady a její oči proměnily každého v kámen. Dle dosavadních recenzí se podařilo připravit skutečně mistrovské dílo! Sami se ale přesvědčte na kanálu YouTube.com Grave Digger. Najdete tam preview s ukázkami všech písní.


Helena Vondráčková - Helena (nejen) o lásce (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / střední proud

Helena Vondráčková - Helena (nejen) o lásce
Ačkoli první kanál Českého rozhlasu již písničky Heleny Vondráčkové bojkotuje, my tak kategoričtí nebudeme a představíme vám nejnovější výběr této české zpěvačky "Helena (nejen) o lásce". Spadá totiž do povedené série vydavatelství Supraphon Zlatá kolekce a zároveň je i jakousi oslavou letošního půlkulatého životního jubilea Vondráčkové. Na tři CD se vměstnalo téměř pět dekád zpěvaččina oficiálního nahrávání nejen pro Supraphon, ale i pro Český rozhlas, televizi i další vydavatelství. První dva disky přinesou repertoár v češtině, zatímco třetí disk pak nabízí písničky zpívané v angličtině, němčině, francouzštině, polštině, ruštině nebo italštině. Najdete na něm i dvě novinky - Ramazzottiho "Fuoco nel Fuoco", nazpívané s Italy Davidem Mattiolim a Andreou Andreim, a také coververzi Bobbyho Segera "Čas dál nech spát" s Davidem Deylem.


Liv Kristine - Libertine (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsmeDi
žánr: pop

Liv Kristine - Libertine
Fanoušci symfonické metalové formace Leaves' Eyes se stále mohou radovat z loňské desky "Meredead" a příznivci zpěvačky kapely Liv Kristine se dočkají nyní. Na pulty totiž míří "Libertine". Novinka z dílny oblíbené zpěvačky je na hony vzdálená tvorbě kapely a potěší zejména fanoušky pop rocku. Dle mnohých recenzentů ale tyto nemetalové polohy Liv nesmírně sluší. Nahrávce nechybí upbeatové kousky nebo také předělávka "The Man With The Child In His Eyes", původně od Kate Bush. U alba můžete prý jak skvěle relaxovat, tak dovádět na parketě. Sami si ale poslechněte ukázky na oficiálním webu zpěvačky a napište nám svůj názor!


Metronomy - Late Night Tales: Metronomy (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / elektropop

Metronomy: LateNightTales - Metronomy
Elektropopová formace Metronomy se stala další kapelou, která může přispět do "Late Night Tales". Do této série s bohatou historií jsou vybrány nejrůznější písně, které pak zvolení interpreti nebo hudební skupiny znova připraví a nahrají. Kompilace s názvem Metronomy v titulu je letos již v pořadí třetí z uvedené řady desek, která čítá nyní už devětadvacet dílů. Metronomy se tak zařadily k dalších zúčastněným kapelám jako MGMT nebo The Flaming Lips. Elektropopová čtveřice byla tedy požádána, aby připravila předělávku "Hypnose", jejíž originál má na svědomí Jean Michel Jarre. Na oficiálních stránkách se dozvíte další podrobnosti a poslechnete hudební ukázku.


The Vaccines - Come Of Age (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie rock

The Vaccines - The Vaccines Come Of Age
Myslíte, že britské indie formace už nejsou in? The Vaccines vás milerádi přesvědčí o opaku. Kapela na sebe už rok po vydání debutové nahrávky upozorní novinkou "Come Of Age", ze které vybrala pro rádia dvojici singlů "No Hope" a "Teenage Icon". Čtveřice muzikantů k nahrávání nyní přistoupila intimněji a nechala ji proniknout pod kůži. K těmto účelům si do studia pozvali producenta Ethana Johnse, známého ze spolupráce s Ryanem Adamsem, Kings Of Leon nebo Laurou Marling. Jestli výsledek skutečně stojí za návštěvu obchodu s hudebními nosiči, zvažte sami po poslechu zmíněného pilotního singlu "No Hope". Na YouTube.com pak najdete klip ke druhé ochutnávce "Teenage Icon".


Green Day - The Studio Albums 1990-2009 (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: punk / punk-rock

Green Day - The Studio Albums 1990-2009
Ačkoli vás již nějaký čas zásobujeme informacemi o chystané trilogii EP "!Uno, Dos ! a !Tré!", ještě před jejím vydáním se Green Day ohlédnou za svou kariérou prostřednictvím speciálního boxu osmi předchozích studiových alb z let 1990 až 2009. Sada obsahuje každé album na CD v jednotlivých papírových obalech s originální titulkou. Všech osm alb je úhledně zabaleno na jednom místě a posluchač tak má před sebou kompletní historii kapely.


Sto zvířat - Hraju na klavír v bordelu (100PROmotion)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / rock / ska

Sto zvířat - Hraju na klavír v bordelu
"Kdo si hraje, nezlobí..." Přesně tohle by mohlo být mottem nové desky naší populární formace Sto zvířat. Kapela si totiž na novince skutečně hraje, i když na klavír v bordelu. A pojala to vskutku stylově: Nechybí péřové boa, krovky nebo i barety, jak ukazují oficiální tiskové materiály k nahrávce. Ty navíc zdobí i pár much, které - když správně spočítáte - vám mohou zajistit vstup na koncert kapely úplně zadarmo. "Rozhodli jsme se prohlásit, že album má mouchy dříve, než to udělají novináři," řekl kapelník, zpěvák a perkusista Jan Kalina pro idnes.cz. Stejnému médiu poskytlo Sto zvířat také čtyři audio ukázky.


Dále vychází:

Abba - The Essential Collection (Universal)
At The Skylines - The Secrets To Life (Supraphon/Warner Music)
Blind Guardian - Imaginations Through The #X#Looking-Glass## (DVD) (EMI)
David Bowie - John, I'm Only Dancing/Ltd (singl) (EMI)
Dáda Patrasová - 7 nej pro žížalu (EMI)
Daughtry - Break The Spell (tour edition) (Sony Music)
Dublin Death Patrol - Death Sentence (Mystic Production)
Ektomorf - Black Flag (Mystic Production)
Elina Garanča - Romantique (Universal)
Green Day - Oh Love (singl) (Supraphon/Warner Music)
Helstar - 30 Years Of Hel (Mystic Production)
Laibach - An Introduction To (EMI)
LCD Soundsystem - Sound Of Silver (vinyl) (EMI)
Locrian - Clearing & The Final Epoch (Mystic Production)
Nicola Benedetti - The Silver Violin (Universal)
Red Hot Chili Peppers - Brendan's Death Song (singl) (Supraphon/Warner Music)
Různí - Prog Rocks!:Volume 2 (EMI)
Shemekia Copeland - 33 1/3 (Universal)
The Kinks - At The BBC (Universal)
Tracer - L.A.? (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY