shop.musicserver.cz
Red Hot Chili Peppers, A.A.A.K., Charlie Straight, Eden Aréna, Praha, 27.8.2012

Chili papričky hrají stále dobře, jen už tolik nepálí

Vydáno: 28.08.2012 14:26 v sekci Naživo - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Koncertní vrchol léta; tak se už dlouho dopředu mluvilo o vystoupení Red Hot Chili Peppers v pražském Edenu. Všechno k tomu směřovalo: skvěle sehraná kapela, dlouhá historie, nálož hitů... Redhoti nezklamali, avšak k dokonalosti měla realita přece jenom trochu dál.

Live: Red Hot Chili Peppers

support: A.A.A.K., Charlie Straight
místo: Eden Aréna, Praha
datum: 27. srpna 2012
Fotogalerie

Red Hot Chili Peppers, Synot Tip Aréna, Praha, 27.8.2012
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Až si budou příště Red Hot Chili Peppers vybírat koncertní support, neměli by u toho hulit. Možná pak přijdou na vhodnější a hudebně bližší variantu než jakýsi industriální cyberpunk v podání A.A.A.K. (alias As Able As Kane). Ostatně hiphoper Dizzee Rascal, jenž v Praze předskakoval posledně, taktéž nebyl v konfrontaci s papričkami zrovna trefou do černého. Aspoň že Charlie Straight, již celý večírek v půl šesté otevírali, zafungovali, jak měli. A to včetně překvapivě dobrého zvuku. Mimochodem, na to, že šlo o jejich první podobně velkou akci, si na pódiu počínali jako staří mazáci.

Jestliže se před nedávným koncertem Foo Fighters vedly živé spory, zda-li je parta kolem Davea Grohla právě na vrcholu, nebo už za zenitem, v případě Red Hot Chili Peppers je situace vcelku jasná. Jejich poslední studiový počin "I'm With You" sice nebyl vyloženě průšvih, avšak naplno ukázal, že kapela má nejlepší roky za sebou. A pokud ne nejlepší, tak ty nejhitovější zcela určitě. Posun kapely od živých a energických stadiónových hitů k jakési poklidné dospělosti, jenž je čitelný ze zmíněné desky, naštěstí nebyl naživo příliš znát.

Red Hot Chili Peppers, Synot Tip Aréna, Praha, 27.8.2012
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
V živé prezentaci si nejlépe vedly kousky ze zlatého období kolem nejúspěšnější desky "Californication", zejména "Otherside", "Around The World", pozdější "By The Way" a "Can't Stop" a ještě pozdější "Dani California". Vcelku dobře zafungovaly také některé z pěti novinek. Vedle hopsavé "Factory Of Faith" nebo vzletné "Monarchy Of Roses", jíž se v nedávno přejmenované Eden Aréně (bývalá Synot Tip Aréna) začínalo, měla největší tah na bránu energická "Look Around". Pochopitelně nechyběla dvacet let stará klasika "Under The Bridge" a stejně stará rozjetá funkovina "Give It Away". Do hlubší minulosti - tedy před nahrávku "Blood Sugar Sex Magic" - se papričky v Praze nepustily.

Za to do instrumentálních vyhrávek se kalifornská čtveřice, doprovázená ještě klávesistou a perkusionistou, pouštěla až zbytečně často. Přinejmenším polovinu skladeb zakroutili až do několikaminutových kudrlinek. Ne snad, že by se chtěli hudebníci předvádět či někomu dokazovat, jak jsou skvěle technicky vybavení - o tom snad nikdo nepochybuje. Spíš mělo jít o jakési zpestření a vlastní útěk od rutiny, avšak takovéto časté instrumentální dovádění ubíralo koncertu drive a po čase i vlastně trochu nudilo. A překvapivě nudil také závěrečný přídavkový blok, který namísto očekávané gradace vyšuměl díky špatně zvoleným skladbám (s výjimkou zmíněné "Give It Away") do prázdna.

Red Hot Chili Peppers, Synot Tip Aréna, Praha, 27.8.2012
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Jinak ovšem neměla režie koncertu větších slabin. Mohutná sestava obrazovek v pozadí pódia a dvě další na krajích přenášely střihy všech muzikantů i zajímavé vizuály. Dobrou práci odvedl také zvukař - přinejmenším v přední části plochy byly všechny nástroje skvěle čitelné. Zvláštní adoraci pak zasluhovalo nazvučení basy - ostře vyzněl každý jednotlivý tón. Nakonec zvláštní adoraci zasluhuje Flea sám o sobě. Kromě (hyper)aktivního pohybu na pódiu a vřelé komunikace předvedl také zdařilou lekci na téma "Jak na pódium nakráčet po rukou". Zbytek osazenstva už energií tolik nehýřilo. Jen v případě sedícího mladíčka Joshe Klinhoffera bylo znát, jak moc by rád. Skalní fanoušci (či zvídaví návštěvníci webu setlist.fm) už dopředu věděli, že kytarista si kvůli zlomené noze příliš neposkáče. Že je za Johna Fruscienteho adekvátní náhradou, ale dokázal i vsedě.

Red Hot Chili Peppers v Edenu možná nepředvedli až takový koncert jako pár dní před nimi místní fotbalisté, ale ze dvou třetin zaplněnému stadionu i tak zprostředkovali velmi povedený zážitek.

NÁZORY
  • ze nehrali nic pred BSSM ? (huli, 28.08.2012 14:49) Reagovat

    pan redaktor zapomnel na fenomenalni pecku Higher ground;-)

    • Re: ze nehrali nic pred BSSM ? (xzeke, 29.08.2012 18:29) Reagovat

      taktak, a jam a la Pretty Little Dirty taky...

  • Koncertní vrchol léta??? (Joe Rappapa, 28.08.2012 15:12) Reagovat

    To by snad museli očekávat jen ti nejskalnější.I když se možná cílová skupina fans RHCHP neprotíná s těmi od Bosse,tak přeci jen konkurence byla v létě i tak velká. Pearl Jam,FF atd. A v té konkurenci Red Hoti hráli druhé housle. Koncert nebyl špatnej,ale laťka byla vysoko. Když se k tomu přidá lehce sterilní Antony a mizerně vygradovanej setlist,tak to skvělá rytmika nezachrání i kdyby se stavěla na hlavu.

    • Re: Koncertní vrchol léta??? (Svěrač Hladký, 28.08.2012 23:47) Reagovat

      To máš pravdu. A teď přichází paradox: První liga FF a PJ ve "skoro vyprodané" O2 Aréně aneb 11-12k lidí, druhá liga RHCP v Edenu.

      • Re: Koncertní vrchol léta??? (Joe Rappapa, 29.08.2012 08:29) Reagovat

        Jsem si jistý,že na PJ by bylo víc lidí než těch 14tisíc,co na nich bylo, kdyby byly odpovídající lístky.Na plochu vyprodáno dlouho dopředu a sektory 400,to není na poslech koncertu. Tam se nikdo hnát nebude. Jistě i to že RHCHP hráli venku je v létě lákavé. A v počtu lidí se neskrývá úroveň koncertu. Každý kdo viděl např. N.I.N v hokejovém Edenu,asi 4000 lidí,o tom ví svoje. Nezapomenutelné.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Josh Klinghoffer: "Nová alba od Red Hot Chili Peppers jsem nedoposlouchal" (09.04.2023 11:25)
- Recenze: Lake Malawi na albu "The Great Video Game Crush" našli světový zvuk. A potřebují i vaši sociální bublinu! (14.01.2023 09:00)
- John Frusciante z Red Hot Chili Peppers vydá příští rok elektronické (dvoj)album (11.12.2022 12:38)
- Video "Californication" od Red Hot Chili Peppers dosáhlo na YouTube miliardy zhlédnutí (09.12.2022 11:07)
- Red Hot Chili Peppers si na benefičním koncertě střihli hit "Smells Like Teen Spirit" od Nirvany (03.11.2022 09:21)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Video: Red Hot Chili Peppers zvou v "The Drummer" do roztančeného hudebního klubu (17.10.2022 16:06)
- Recenze: "Hraje se nám spolu báječně," vzkazují Red Hot Chili Peppers na "Return of the Dream Canteen" a zvou do devadesátek (17.10.2022 00:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu