shop.musicserver.cz
Měsíc v hip hopu - červenec 2012

Měsíc v hip hopu - červenec 2012

Vydáno: 15.08.2012 12:00 v sekci Publicistika - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

40000. článek na musicserveru připadll na červencový Měsíc v hip hopu, který přinesl výborná alba Franka Oceana, Nase, Ricka Rosse nebo 50 Centa, z domácích pak Delika a Candyho Manea. Klipy zaujal DMX, Otecko, Mike Trafik či Majk Spirit. Snoop Dogg se reinkarnoval, Pitbull letěl na Aljašku a Game se pobil.

Téma měsíce

Snoop Lion
Snoop Dogg se reinkarnoval v Snoop Liona
Snoop Dogg na Jamajce sehnal tak silný vzorek, že se rozhodl seknout s rapem a začít reggae kariéru. Rastafariánský kněz ho dokonce překřtil na Snoop Liona. V oblaku dýmu si asi myslí, že bude nový Bob Marley, ale nakonec, já mu fandím. VICE/Noisey o jeho spirituálním putování dokonce natočilo dokument, jehož ukázku máte níže, celá úvodní tisková konference je ke zhlédnutí zde. Pro nás je nejdůležitější fakt, že letos vyjde deska "Reincarnated", výkonným producentem je Diplo a první singl "La La La" produkoval Major Lazer. JAH! V poslední době ještě vyšly dva nové klipy, na "French Inhale" s Wizem Khalifou z "Mac + Devin Go To High School" a na "Knocc 'Em Down" z bojové hry Tekken Tag Tournament 2, kde bude mít vlastní arénu.


Nové desky

Flo Rida - Wild Ones
Flo Rida - Wild Ones (3. července 2012)
První červencové, skoro se bojím říct rapové, album bylo "Wild Ones" Flo Ridy. Na Wiki se píše rapper, tak je to rapper; ale hudbu dělá taneční. A to přece není špatně, když je navíc kvalitní. Čtvrtá řadovka je stejně jako předchozí "Only One Flo (Part 1)" kraťoulinká, má jen devět stop. Každá je ale letním hitem sama o sobě a veleúspěšný multiplatinový trojlístek "Good Feeling", "Wild Ones" a "Whistle" možná brzy doplní "Let It Roll", které propaguje virální video se známou YouTube persónou a tanečníkem Keithem Apicarym.


50 Cent - 5 (Murder By Numbers)
50 Cent - 5 (Murder By Numbers) (6. července 2012)
Tak jak jsi to nakonec vymyslel, Fifty? Regulérní páté album 50 Centa vyjde pod názvem "Street King Immortal" v listopadu ještě pod Interscope a červencová novinka "5 (Murder By Numbers)" byla darována fanouškům zadarmo. Digitální album je ale asi tak skvělé, jako artwork, takže špatné (a to původně měl být obal vykrádačkou plakátu k filmu "Expandables 2", v jehož prvním dílu mimochodem měl hrát). K "5 (Murder By Numbers)" nevyšlo ani žádné video, naopak ke starším čtyřem klipům z květnového "The Lost Tape" přibyla další čtyřka. Na slunné "Double Up" se můžete podívat níže, na odkazech jsou "Complicated", "OJ" a "I Ain't Gonna Lie".

Optimizmem mě ale naplňuje hlavně plnohodnotný singl ze "Street King Immortal" s názvem "New Day", který obsahuje sloku a produkci od Dr. Dre a refrén od Alicii Keys. Takhle by to mělo vypadat! Třeba to nakonec bude mít ten potřebný komerční úspěch a nebude už muset chodit svá sluchátka propagovat do teleshoppingu. A jedna bulvární: Fiddy byl hospitalizován, když do jeho SUVčka narazil náklaďák, nikomu se ale nic vážného nestalo.


Frank Ocean - channel ORANGE
Frank Ocean - Channel Orange (10. července 2012)
Mixtape "Nostalgia, Ultra" byl jedním z nejlepších počinů roku 2011, ve svých anketách jej jmenovali Pitchfork, Rolling Stone, The Guardian i my, a vedle The Weeknda byl největším úkazem r'n'b za poslední roky. Zatímco na Víkenďákův debut se stále čeká, Frank Ocean už největší krok své kariéry udělal a výsledek nemohl dopadnout lépe.

"channel ORANGE je pro r'n'b to samé co My Beautiful Dark Twisted Fantasy pro hip hop. Je to dobrodružná nahrávka snažící se posouvat hranice žánru, který ve své mainstreamové podobě jde pomalu do kytek. A když si pak uvědomíme, že ji natočil mladý kluk, který se v hudebním světě teprve rozkoukává, nevypadá to nakonec s tou budoucností současného r'n'b zas tak špatně," říká trefně kolega v recenzi, kde desku ocenil ultimátní známkou. A já s ním musím souhlasit, oranžový kanál ladím denně a minimálně do vydání "Cruel Summer" budu Frankův debut považovat za počin roku.

Měsíc v hip hopu není platforma pro detailnější recenzování, ale je tu prostor pro pohledy z jiných hledisek a k diskuzi. Proto bych akorát konstatoval, že si prostě musíte poslechnout alespoň masterpiece roku "Pyramids" (rozbor na Rap Genius), po kterém si snad seženete celé album, a přistoupím hned k rozebrání startu alba. Z prodejního hlediska jsem jej velmi detailně probral v dvou vydáních komentářů amerických hitparád, nyní mě zajímá strategie na obecenstvo. Frank Ocean totiž, ač člen Odd Future, známý příliš nebyl. Ocenění kritiků nebo slušný počet views na YouTube z vás bohužel komerční hvězdu neudělají. A dvojtah "já jsem gay-kupujte mé album HNED" tak byl naprosto dokonalý.

Na začátku července se totiž reportéři po násleších milostných skladeb Franka doptávali, jak to vlastně myslel, a nakonec se rozhodl publikovat otevřený dopis, ve kterém se svěřil, že jeho první opravdovou, ač neopětovanou, láskou byl devatenáctiletý chlapec a je tak gayem, respektive bisexuálem. Naprostá většina kolegů i dalších interpretů naštěstí Franka podpořila, přičemž je známo, že homosexualita má v černé komunitě velmi nepěkné místo. Kulminaci buzzu pak využil k majstrštyku, když vystoupil v show Jimmyho Fallona s The Roots s dojemným (a "teplým") "Bad Religion", po kterém oznámil, že "Channel Orange" bude k okamžitému koupení na iTunes. Tleskám nejvíc, prodeje viz odkazované komentáře.

Co nám ale Frank neměl dělat a co je i důsledkem nově nabyté slávy, je zrušení turné s Coldplay. Jako předskokan se měl představit i na jejich pražské show a já jsem se už těšil víc na něj než na ně. Snad se jej dočkáme někdy později. Ale aby to nedopadlo jako s Kanyem.


Nas - Life Is Good
Nas - Life Is Good (13. července 2012)
O Nasově desce jsme si vše podstatné řekli v uplynulých měsících, videosingly všechny znáte, a tak akorát připomenu, že se jedná o Nasovo jedenácté řadové album a většina recenzentů se shodla, že jeho nejlepší za uplynulou dekádu. A to se obešel bez velkého zástupu hostů. "Life Is Good" tedy vřele doporučuji a předpovídám, že v anketách o album roku bude jmenováno určitě často. S Nassirem se pojí jedna zajímavá zpráva: byla založena stránka 12Society, která má fanoušky více spojit s velkými hvězdami zábavy a sportu. Jak? Za 39 dolarů měsíčně dostanou předplatitelé vždy balíček mnohonásobné hodnoty, který bude obsahovat čtyři až šest produktů, které si hvězdy v programu cení. Může jít o sluchátka, tenisky, hračky, elektroniku, oblečení. Kromě Nase v projektu figiruje i Nick Cannon nebo osobnosti baseballu a basketbalu.


Rick Ross - God Forgives, I Don't
Rick Ross - God Forgives, I Don't (31. července 2012)
"These niggas won't hold me back, these hoes won't hold me back" - jakmile uslyšíte tento popevěk z "Hold Me Back", těžko se jej už zbavíte. A pátá řadovka Ricka Rossa je pořádně našláplá celá. Můžete se ještě podívat na dva videosingly: pomalejší "Touch 'N You" s Usherem (oplaceno za "Lemme See") a klasicky Rossovsky tvrdý "So Sophisticated" s Meekem Millem. Klip dostala i skladba o Porscháku "911" a prozatimní promovideo má i silná společná věc s Dr. Drem a Jay-Zm "3 Kings". Dalšími hosty jsou Ne-Yo, André 3000, Nas či Drake. Co ale neměl Rozay dělat, je brát DJovi Wichovi slogan!


Další červencové tipy
Červenec byl tak nabitý, že nejradši bych tu uvedl tucet desek, ale zbytek musíme zvládnout jen telegraficky: Necro vydal "The Murder Murder Kill Kill EP", Prodigy "H.N.I.C. 3", La Coka Nostra už bez Everlasta "Masters Of the Dark Arts" (podívejte se na "Mind Your Business" s DJem Premierem), The Alchemist dokončil koncepční album se samply ruských písní "Russian Roulette", Cyhi The Prynce vypustil mixtape "Ivy League Club" a Lloyd Banks "V6: The Gift", Masta Ace a MF Doom vydali společný počin "MA_DOOM: Son Of Yvonne" a REKSova šestá řadovka "REBELutionary" už je též venku. O novinkách Azealie Banks a Iggy Azaley bude řeč ještě níže.


Novinky - USA

Mac Miller
Mac Miller se kvůli samplu soudí o desítky milionů
Hip hop a správné použití samplů, to je velký oříšek. Tzv. vyclearování je někdy složitý proces a často na něj interpreti a jejich management rezignují a pak vznikají milionové žaloby. Lord Finesse je ale podle mě idiot, který chce být po letech znovu slavný a bohatý. Zažaloval totiž Maca Millera o deset milionů dolarů za nepovolené užití samplu z tracku "Hip 2 Da Game" na "Kool Aid & Frozen Pizza". Skladbu přitom Mac umístil na volně stažitelný mixtape "KIDS". Jasně, předělávka a následný úspěšný klip Macovi mohly pomoct v kariéře, ale mixtapy se přece neřeší, a když už, tak žádaná částka je zcela sci-fi.

Lord Finesse
Mezi žalovanými je i label Rostrum Records a stránka DatPiff, která mixtape s více než půl miliónem stažení hostuje. Zajímavé navíc je, že Mac bral skladbu jako poctu Finessovi, dokonce s ním po vydání mluvil a neměl s ní žádný problém, nehledě na to, že i "Hit 2 Da Game" původní jazzový sampl Oscara Petersona neměl vyclearovaný. Palec dolů, Finessi.

A aby to nebylo málo, nový mixtape "Macadelic" má stejný problém: 10 milionů žádá Patrick Berlinquette alias Warm Speakers za neoprávněné použití jeho skladby.


Iggy Azalea - Glory
Azealia Banks - Fantasea
Iggy Azalea versus Azealia Banks
Nakonec spíše náhodně obě velké rivalky v červenci shodně vydaly polodesky. Iggy Azalea vypustila EPčko "Glory", na kterém se nachází sedm skladeb, nám už jsou známé "Millionaire Misfits" s B.o.Bm a "Murda Bizness" s T.I.em, které nově dostalo ostře metaforické video ze soutěží dětských Miss. Dalším singlem je sprostý sexy track s Mikem Posnerem "Flash". Azealia Banks se prozměnu vytasila s mixtapem "Fantasea", který obsahuje hned devatenéct stop, včetně dříve vydaných "Jumanji" a "Nathan" se Stylesem Pm. Tvorba které rapperky se vám více zamlouvá?

Mimo zmiňovaná alba pak obě vydaly další klipy. Iggy se objevila v úderné elektronické skladbě "Beat Down" Stevea Aokiho a Anggera Dimase, která vyšla jako bonus k "Wonderland (Remixed)". Azealia pak zfilmovala "Liquorice" z květnového EPčka "1991". Vybrat, která je lepší, je těžké.


Jay-Z (Barclays Center)
© Getty Images
Jay-Z se opět projevil jako šikovný businessman
Beyoncé a Jay-Z byli Forbesem vyhlášeni nejlépe vydělávajícím párem celebrit a z 80 milionů dolarů na rok připadá na rappera polovina. A proto si povíme hned o čtyřech nových zdrojích peněz, které si zajistil. S tím prvním měl nejméně práce: stal se tváří reklamy na bezdrátové nabíječky Duracell. Dále byl jmenován výkonným producentem soundtracku ke hře NBA 2K13, a tak se v ní objeví několik jeho pecek, stejně jako skladby spřízněných interpretů, například Kanyeho Westa, Santigold, Nase, Coldplay, ale i U2.

Zatřetí se mu penízky posypou z festivalu Made In America, který jsem představil v květnu a nyní je znám definitivní line-up. Ten kromě Jay-Zho nabídne i Skrillexe, Calvina Harrise, Maybach Music Group, Pearl Jam, Drakea, Odd Future, Santigold, Ritu Ora a další. Speciálním bodem programu bude vystoupení Run-D.M.C. Ano, hiphopoví pionýři jsou zpět! Po smrti Jam Mastera Jaye se kapela definitivně rozpadla, na letošní podzim ale Joseph "Run" Simmons a Darryl "D.M.C." McDaniels chystají společné koncerty a prvním bude právě Jay-Zho akce ve Philadelphii.

A čtvrtý money-making zdroj? Jay-Z je částečný vlastník newyorského basketbalového týmu Nets, který se po mnoha sezónách pod názvem New Jersey Nets stěhuje do Brooklynu, kde se rapper narodil a vyrůstal. Ten má na novém jménu Brooklyn Nets, logu i nově postavené aréně velkou zásluhu. K otevření Barclays Center se bude konat osm jeho koncertů, všechny už jsou vyprodané, a na Brooklynu je založena i nová kampaň Jay-Zho hadrů Rocawear.


M.I.A. - Bad Girls
Drake, Rihanna nebo M.I.A. se budou rvát o VMAs
2012 MTV Video Music Awards proběhnou 6. září v Los Angeles a uvádět je bude černošský herec a bavič Kevin Hart. O hlavní cenu Video of the year budou kromě "Wide Awake" Katy Perry (proč?!?) a "Somebody That I Used to Know" Gotyeho bojovat i "naši" Drake s "Take Care", Rihanna s "We Found Love" a M.I.A. s "Bad Girls". Když jsem v únoru videopodobu Mayiného singlu od Romaina Gavrase označil za klip roku, nečekal jsem, že dosud jej nikdo nepřekoná, takže pro něj můžete hlasovat zde. To jsem vás ale pěkně navedl, že? Konkurenci má ale silnou, jeho kamarád Woodkid (Yoann Lemoine) režíroval konkurenční "Take Care" s Drakem a Rihannou a i její "We Found Love" je výborně natočené, Gotye je zase originální a Katy má hyperaktivní fanynky. "We Found Love" bylo nominováno i v kategoriích Best Female a Best Pop, "Take Care" v Best Male (spolu se "Swim Good" Franka Oceana, "Turn Up The Music" Chrise Browna, "Climax" Ushera a "Boyfriend" Justina Biebera) a odborných Best Art Direction a Best Cinematography. Mezi dalšími nominovanými je "Mercy", "Otis", "Niggas In Paris" nebo "Goldie", viz oficiální stránka.


Krátké zprávy - USA
  • Mixtape A$AP Mobu se nakonec bude jmenovat "Lord$ Never Worry" a vyjde 28. srpna. Perfektní pilotní singl "Bath Salt" si můžete poslechnout na SoundCloudu. A$AP Rocky a A$AP Bigga Bar$ se mimochodem dostali do potyčky s dvěma náhodnými kolemjdoucími, kteří je na ulici začali fotit, což se jim nelíbilo. Dvojice fotografů utrpěla modřiny a rány.
  • Die Antwoord v červnu vydali klip k "Baby's On Fire" ještě z alba "Ten$ion", v červenci ale vydali úplnou novinku "XP€N$IV $H1T" a vyjádřili se, že mají radši vydávání samostaných singlů s videeem než práci na celém albu.
  • Je léto, Měsíc v hip hopu snad čtou i ženy, takže se podívejte na galerii rapperů bez triček.
  • V září vyjde osmá řadovka Luďka Kříže "Ludaversal", pilotní singl "Jingalin" je však spíše zklamáním. Ne, že by skladba o třasoucích se ňadřách a řitích k Ludacrisovi neseděla, ale prostě to není žádná sláva. Klip byl mimochodem inspirován pártyfilmíkem Project X, který doporučuji i kvůli skvělému soundtracku. Jinak rapper už má též svá sluchátka.
  • Jako běloch z ČR to nedokážu ocenit, ale většina amerických bratrů by asi pro zadek Nicki Minaj zabíjelo. Jeden fanoušek ten pohled na její křivky nevydržel a při koncertě vylezl na pódium Nicki konfrontovat, ochranka a kolegové z YMCMB mu však dali pěknou čočku. Ad její hudba: vyšel klip na "Pound The Alarm".
  • 4. července byl Den nezávislosti a XXL Mag tak přišel se seznamem třiceti nejlepších nezávislých rapperů, kterému pochopitelně dominují Tech N9ne a Mac Miller.
  • U Ushera se truchlilo. Jeho nevlastní syn Kile Glover, jehož matkou je zpěvákova bývalá partnerka Tameka, zemřel při nehodě na jezeře. Jedenáctiletého chlapce jedoucího s kamarádem na pneumatice za lodí srazil známý, který je následoval na vodním skútru. U Kilea nastala klinická smrt a v nemocnici mu už nebylo pomoci. Upřímnou soustrast celé rodině.
  • Rasco (z Cali Agents, Wichův častý spolupracovník) má naprosto tragické PR. V červenci mělo vyjít album "United Fakes Of America", ale nelze zjistit, jestli k tomu opravdu došlo, případně jestli se dá deska někde poslechnout nebo koupit. Už ale probíhá americké turné, bohužel, bez uvedení zastávek. Uff, no, poslechnětě si "Stay Buildin'" a "Clear And Present Danger", kde dodal beat Wich.


Pitbull v Aljašce
Pitbull musel na koncert do Aljašky
Internet je nevyzpytatelný a lidi na něm často zákeřní. Walmart vyhlásil soutěž mezi svými obchody, že pobočka s nejvíce Facebookovými lajky bude poctěna koncertem Pitbulla. A někoho samozřejmě napadlo lidi navést na lajkování nejvzdálenějšího krámku v aljašském Kodiaku. Ale Pitbull jako "Mr. Worldwide" a autor hitu "International Love" si těžko mohl dovolit trapas z odmítnutí tohoto koncertu a tak show v Aljašce opravdu proběhla. Takže nakonec se z toho stal virálek, který strhl ve svůj prospěch.


40 Glocc ilustrace
Game zkopal 40tyho Glocca a (ne)chystá svatbu
Šikana a fyzické napadání většinu lidí s dospíváním přejde, třicetileté rappery ale ne. Game fotomobilem zdokumentoval a publikoval, jak zkopal rivala 40tyho Glocca. Důvod neznámý, oběť ale tvrdí, že Gameovi kumpáni vytáhli bouchačky a tak se radši ani nebránil. Soudní dohru to mít nebude. Třeba to je jen virálek jako Rytmus a Kazma.

Game s přítelkyní
Radostnější zprávou je, že se bude Game ženit. Málem to ale ztroskotalo. Svou dlouholetou přítelkyni Tiffney Cambridge požádal o ruku už v říjnu a svatba měla proběhnou na konci července, deset dní před ní ale rapper oznámil na Twitteru, že je svatba zrušena a že je to jeho chybou. Můžeme jen spekulovat, co se stalo, hlavní ale je, že svatba je opět v plánu a mohla by proběhnout každým dnem. Game má dva syny a dceru, ale nepodařilo se mi zjistit, jestli všechny s Tiffney.

A všechny bulvární odstavce povinně obsahují i odkazy na nějakou novou hudbu, takže tady jsou: Game si střihl freestyly na "I Don't Like" a "Burn" s "Pop That", na kterých mimo jiné zesměšnuje Kanyeho a Kim, respektive Nellyho a Tonyho Parkera.


GOOD Music - Cruel Summer
Červencové novinky z GOOD Music tábora
Recenze už de facto dva roky dělám jen velmi zřídka, labelové album "Cruel Summer" ale pro vás zhodnotím určitě. Datum vydání 7. srpna trochu očekávaně nevyšlo, 4. září ale už určitě klapne a vzhledem k leakům můžeme předpokládat, že si jej poslechneme ještě před koncem srpna. Zatím nám musí stačit druhý singl "New God Flow", na který si Kanye West pozval Pushu Tho a nasamploval Ghostface Killaha a Marcose Vallea. Nalevo pak můžete vidět nově oznámený cover desky. Pokud se chcete dozvědět něco více o GOOD Music, doporučuji vám skvělý článek Complexu. A na odlehčení přikládám dvě videa, jak se Kanye vypořádává s paparazzi ("How you doin' today?" - "Don't ask me questions"), a hatery ("You have no talent" - "I'm Kanye West, that doesn't make sense"). Kanyeho hlášky jsou prostě dokonalé, viz seznam stovky jeho nejlepších (povinná četba). Příště si povíme něco o Kanyeho sólovce a o Kid Cudim.


Videoklipy - USA

VIDEOKLIP MĚSÍCE: Hopsin - Ill Mind Of Hopsin 5
Marcus Hopson alias Hopsin na své 27. narozeniny vydal pátý díl YouTube videoseriálu "Ill Mind Of Hopsin", na kterém si udělal jméno. 10 milionů zhlédnutí za měsíc je úctyhodných a překonává i největší komerční jména, přitom Hopsin je de facto undergroundový. XXL ho ale letos vybralo mezi Freshmeny a třetí album "Knock Madness" tak už asi nezapadne. Hopsin si skladby sám píše i produkuje, mimo to také točí klipy a hraje. Asi pije hopsinkovou šťávu. Teď si už lehce strašidelný klip pusťte.


DMX - I Don't Dance feat. Machine Gun Kelly
Může to znít neuvěřitelně, ale deska "Undisputed" snad vyjde na podzim. DMX konečně nesedí za mřížemi a tak má čas připravit nástupce šest let starého "Year Of The Dog... Again". Asi to nebude takové jak před lety, ale singl s Machine Gun Kellym produkovaný J.R. Rotemem špatný není. DMX se jinak v červenci nešťastně naboural na čtyřkolce, ale to mu nezabránilo na ni za dva týdny opět nasednout a jezdit po zadním a smykovat.


Lil Wayne feat. Big Sean - My Homies Still
WTF!?! Lil Wayne se asi pokoušel natočit něco ve stylu "Rella" Odd Future, ale vznikla z toho trapná hovadina. Ale k ulítlému tracku s Big Seanem vlastně sedí. Budeme však věřit, že na "I Am Not a Human Being II" budou lepší věci. Na Weezyho koukněte ještě v "I Can Only Imagine" Davida Guetty s Chrisem Brownem.


French Montana - Pop That feat. Rick Ross, Drake & Lil Wayne
French Montanovi po dvou desítkách mixtapes konečně vyjde debutové album "Excuse My French" pod Bad Boy Records/Maybach Music Group. "Pop That" je singl, který potřeboval, ideální na léto, plný kozatých bičiz v bikinách u bazénu, okořeněný skvělými featuringy Ricka Rosse, Drakea a Lil Waynea. Stereotypní, ale velmi kvalitní track.


Meek Mill feat. Drake - Amen
Debut Meeka Milla "Dreams & Nightmares" je v plánu na konec října a venku už je první singl "Amen", na který přispěl Drake a Jeremih, a původně se objevil už na mixtapu "Dreamchasers 2" (z kterého nově vyšlo i video k "Flexing"). Text "Amen" pochopitelně vzbudil vlnu kontroverze, jeden filadelfský pastor jej dokonce obvinil z rouhání.


Novinky - CZ/SK

Candy Mane - Selfview
© facebook interpreta
Candy Mane vydal výborný mixtape
Candy Mane je pro mě domácí nové jméno roku. Jako Luboše Kanona jsem ho ještě neznal a byl mi představen Shadowem Dropem až v dubnu. Na červencový mixtape "Selfview" jsem se tak velmi těšil a nakonec nejsem jediný, kdo je z něj nadšený. Luboš má skills a je jiný, originální a přirozený přesně tím správným způsobem.
Níže se můžete podívat na klip k "Fokume" z turné s Wichem a Nironicem. Jedná se o předělávku Drakea, kterého nasamploval i na track "Bolest". Na "Single" použil stejnojmenný Lil Waynův track, na titulní skladbě "Selfview" se inspiroval u klasiky "Blinded By The Light" Manfreda Manna.
Mixtape obsahuje ale i originální produkce jako bonus tracky, "Bubák Music" Shadowa Dropa už znáte (podívejte se ale na jeho novinku "All I Ask For"), červencovým dodatkem je skladba "Nic" (na odkazu je i klip), kterou produkoval M-TEZ a hostuje na ní Rook. Mixtape můžete získat přímo od Luboše, když budete sledovat jeho Facebook, s autem plným CDs putuje po celé republice. Candy Manea můžete slyšet ještě na Malymanově novince "Checkpoint" a mimochodem funguje pod labelem Slick Talkers Ent., který čerstvě spustil blog Taste Makers.


Delik - XXX TAPE
Delik vypustil XXX TAPE s úrovní desky
Delika jsme tu letos měli především v březnu díky singlu "Terapia na beate", po kterém bylo oznámeno, že se chystá regulérní sólovka. Před ní se ale rozhodl hyperaktivní slovenský rapper vydat "XXX TAPE", mixtape, který má však úroveň alba. Má rovnou šestnáct stop, všechny od dvorního producenta Mojí Reči Jozefa Engerera, a jejich kvalita je výborná, že je až urážkou tomu říkat mixtape. Hosty jsou Supa, Vec, Otecko, Strapo, Idea, Boy Wonder a další. Celý prvotřídní počin si můžete poslechnout na YouTube, případně si jej lze i zakoupit fyzicky.


Krátké zprávy - CZ/SK
  • Nironica jsme mohli v červenci slyšet na třech skladbách. K té první DJe Lipiho "Hands In The Air" radši není žádný komentář, hrůza. Ve druhém tracku "Say Hello To My Little Friend"se představil jako host Italovi Donovi Oneovi, který se v současnosti pohybuje v ČR a nahrává celé album. Freestylovat pak můžete Erica slyšet s Jackpotem na "Much Cheaper".
  • Dvojice Reggie a Bee alias Zeměvzduch vydala pod Ty Vole!? loni mixtape "Fake No More" a k titulní skladbě produkované DJem Mikem Trafikem vznikl v červenci videoklip.
  • Producent FNTM z Ty Nikdy vydal mixtape svých oblíbených pecek s názvem "Favouritape".
  • Soud s Davidem Steelem dále pokračuje (trefná reportáž z Krimi zpráv), to mu však nebrání z vazby posílat vzkazy určitě obrovské základně fanoušků. Videotvůrce Manolo zpracoval jeho nevydaný track s Martinou Balogovou "Náhrdelník" jako pozdrav. Klip obsahuje i zprávu od jeho partnerky a El Ninovu hloupou hlášku "jebat systém a policii". Zajímavé je, že video na nárok Mafia Records bylo z YouTube smazáno a poté nahráno na jejich vlastní kanál.
  • Miky Mora (pamatujete na "Moraton"?) a producent Peter Pann vydali povedené společné EP, které si můžete poslechnout zde, zvlášť je uploadnutý singl "Je ti jedno".
  • "Mami, milujem hudbu!", začíná skvělá Egova novinka "Skús ma chápať", kterou nahrál s živou kapelou. Oficiální remix, úplně jiný a též skvělý, vytvořil DJ Wich.
  • Kolektiv nechvalně známých individuí se vztahem ke kriminální činnosti a extrémismu stvořil společný track a už po tomto komentáři se bojím o svůj život.
  • Vladis má v plánu letos vydat album, před ním ale ještě přijde s mixtapem "Sebe ver". Venku už je skladba "Navždy mladí", kde si s Madejem vzali na paškál "Young, Wild And Free" Snoop Dogga a Wize Khalify.
  • AMO na letní sezónu vybrali z loňské desky "Positive" nový singl "Swing" a rozhodli se jej pro rádia a televizi předělat. Na skladbu si pozvali šikovnou Celeste Buckingham a ta si zahrála i ve velmi profesionálně natočeném klipu, i když osobně se nikdy nesetkali.
  • Slováci Bacil a Rakby vydali v červnu společnou desku "Abnormal", jako singly vybrali "Ukáž mi" a "Love", v červenci ale vyšel i neoficiální klip na track s El Ninem "Slečna nebezpečná", který je takové softcore lesbické porno.


Suvereno
Suvereno => Billy Hollywood => Boy Wonder
Suvereno v červenci opět dokázal, že patří letos k nejvýraznějším a nejúspěšnějším jménům, když vydal pohodový letní singl "Life" a ještě zvýšil očekávanost druhé řadovky "Alchymista". Track produkoval Billy Hollywood, kterého můžete slyšet a vidět na starší věci s Elpem "Ja a moje druhe ja", která dostala klip až po roce. Na Billyho připravovaném producentském albu se už asi neobjeví. Jinak jestli to nevíte, stal se součástí H16 a v současnosti dělá DJe Majkovi Spiritovi. Jeho kolegu z bývalých Turbo Boost, Boye Wondera, prozměnu můžete slyšet na Godotově tracku "Zberateľ bozkov ".


Sergei Barracuda - Pouliční ekonomická II - Nechvalně proslulý
Debut Sergeie Barracudy nabízí světové produkce
Mixtape "Pouliční ekonomická" Sergeie Barracudu před dvěma roky dostal na česku rapovou mapu a plnohodnotný debut "Pouliční ekonomická II - Nechvalně proslulý" opět potvrzuje jeho pozici kontroverzní postavy. Jeho styl rapování a vystupování nenechávají nikoho chladným a nyní se může pochlubit tím, že na desce má produkce prvotřídních amerických jmen. Lex Luger, jehož "B.M.F. (Blowin' Money Fast)" pro Ricka Rossa nenavrátně změnilo moderní styl hiphopu, mu produkoval videosingl "Šéfuju". Od druhé hvězdy, Drumma Boye (produkoval pro Young Jeezyho, Young Bucka, Waka Flocka Flamea, T.I.e, Gucciho Manea), si nechal vytvořit podmazy hned na tři tracky, jedním z nich je i "Roztáhni nohy". Mezi hosty najdete domácí jména jako Smack, Delik či Adyos, mix udělal v ostravském studiu Azuriťácký DJ Bussy, mastering proběhl v USA. Desku si můžete koupit i na iTunes. Další klip bude natočen na skladbu "Klíče světa".


Videoklipy - CZ/SK

VIDEOKLIP MĚSÍCE: Otecko feat. Cigo & Igor - Peniaze
Asi brzo přehodnotím pravidlo, že klip, který vyšel jako sólo článek, už nebude obsažen v Měsíc v hip hopu, protože jednoznačným vítězem domácího klipu měsíce (ne-li roku) je Rytmusův "AKM" (musíte se podívat na dokument z natáčení). Takže dnešní videoklip měsíce je vlastně až druhý nejlepší. Zároveň možná přejmenuji rubriku na videosingl měsíce (mimochodem, šéfredaktor má toto slovo hrozně v lásce), protože i když je vizuál na prvním místě, špatný track s dobrým klipem nikdy na ocenění nedostane (viz Leo níže). Nakonec jsem tak sáhl trochu nečekaně po Oteckově pecce. Proč? Kolážních klipů z Prahy není nikdy dost, loňské album "To som ja" vůbec nezestárlo, Abeho produkce už vůbec ne, paní v 1:03 pobavila a pomalej Rusák Igor všechny pobavil/překvapil. Většina Slováků ho asi slyšelo poprvé, my ho už známe díky Hypna.



"Včera bylo slunečno, dneska znova, mně to neda..."
Mike Trafik a spol. - To se mám
Obě "H.P.T.N." jsou dokonalá letní alba, DJ Mike Trafik ale pro letošní červenec připravil něco extra tématického: s bandou sponzorů v čele s koupalištěm natočili videosingl "To se mám". Někteří si myslí, že to je záměrná parodie na letní věcy typu "Žijeme len raz", někdo tvrdí, že je to jen ukázka neúspěšného pokusu právě takový hit natočit. Co k tomu řeknu já? Slyšeli i viděli jsme od nich lepší věci a letní hymna z toho není a nebude.


Leo - Nová Doba
"Host vyhazuje vrchního!" - ne, o tom Leův klip není. Vlastně ani nevím, o čem je, jen mi svými rádoby iluminátskými tématy připomíná třeba Jay-Zho "On To The Next One". Mad Skill ho natočil parádně, hudbu dodal také výjimečnou, ale Leo ještě má co dohánět. Bez debat se jedná o jeho nejlepší výkon, rezervy má ale obrovské. O to více pak nechápu, proč pak přišel se sračkou "B.O.T.Y.". A doneslo se mi, že tento "nevěrný vyučený číšník" soutěžil v Hotelu Paradise... Co vy na něj říkáte?


Majk Spirit - Sexy
I Majk Spirit někdy sklidí kritiku. Klip na "Sexy" si asi fanoušci představovali jinak. Přitom tam jsou polonahé lascivně tancující ženské, sci-fi mrakodrapy, haly, vesmírné prostory, auto, motorka... ale paradoxně je lépe hodnocené neoficiální video se sestřihem klubových tanečnic. Každopádně pecka od Grimasa je to parádní. A jak dopadlo konkurenční "Sexxxy" od Tiny a Ega? Klip také spíše zklamal.


Prago Union - Některé otázky si prostě nekladu
O remaku skladby Mňága a Žďorp od Prago Union jsem psal už v únoru, nově ale dostala pohodová písnička velmi pěkný klip. Otázníčkový byt i světelná komora se povedly. Poslechnout si můžete také extra letní singl "P.P.S."


Hitparády


Flo Rida - Whistle
V USA dominovala singlům Carly Rae Jepsen, nás ale zajímají rappeři, a mezi nimi zazářil Flo Rida, jehož světový hit "Whistle" dosáhl už bronzu. "Mercy" Kanyeho Westa a spol. bylo nejlépe třinácté, novinky "New God Flow" a "Birthday Song" se dostaly do žebříčku, ale nikam výše v něm nepostoupily.

Deska Ricka Rosse odstartovala s vysokými 218 tisíci, nejlepším číslem jeho kariéry, a zajistila mu tak čtvrté zlato. Jediné předchozí "Teflon Don" bylo stříbrné, zlatý start mu znemožnil výkon Eminema s "Recovery" v pátém týdnu. Nasovo "Life Is Good" si první týden připsalo velmi dobrých 149 tisíc prodaných kusů a je to jeho třetí zlaté album v řadě. Frank Ocean prodal 131 tisíc kusů "Channel Orange" jen přes iTunes, podrobnosti jsou na odkazech výše. Flo Rida se kvůli slevovým vlnám Amazonu s "Wild Ones" nedostal do první desítky, i tak byl ale prodej v prvním týdnu trojnásobný oproti poslední řadovce.

V Británii se v singlech nadále vysoko drží Chris Brown, will.i.am a Flo Rida, v deskách odstartoval Nas osmý, Frank Ocean druhý a Plan B s "Ill Manors" první. V Česku se daří Flo Ridovi (zlato pro "Whistle") a Pitbullovi (stříbro pro "Back In Time").


Bonusy

BONUS MĚSÍCE: Jay-Z & Lil Wayne - WTF (Affion Crockett parodie)
"Affion Crockett je herec a tanečník, na svém YouTube kanálu ale produkuje i parodie" - takto jsem vám v září 2009 představil Affiona, který letos vydá celé parodické album "Watch The Clone". Na tvorbu desky (resp. na parodii tvorby) se můžete podívat zde, výše pak je první singl "WTF", kde se Affion v roli Jay-Zho trefně ptá "What the fuck is Wayne wearing", neboť oděvní vkus Lil Waynea je opravdu k smíchu.


Hardcore Casual Gaming Rap
Známá zábavná stránka College Humor vytvořila další původní rapové video, tentokráte na téma hardcore hraní casual her. Fanoušci Farmville, Dance Central, The Sims nebo Angry Birds by měli zbystřit. Z předchozí tvorby kanálu bych doporučil Photoshop rap 1 a 2.


5y5tem aka Stokár - Garden Bitch
V červenci bizarní hiphopeři nelenili, jejich králem se stal tenhle borec z orlovské kapely 5Etapa alias český Wiz ze zahrádkářské kolonie. Ale palec nahoru, mě pobavil. Stříbrnou medaili získávají Abde a Deno za pártyshit "Do rána" a bronz si odnáší "Nula" Gucci D. Bohužel zcela největší bizárek měsíce, pozvánku na párty od Tonyho Diamantina, si nepustíme, protože ji z YouTube už smazal.


Výhled na srpen


2 Chainz - Based On A T.R.U. Story
V srpnu vycházejí opět významné desky, tentokrát od A$AP Mobu, 2 Chainze, DJe Khaleda, Busty Rhymese, Slaughterhouse nebo Treye Songze. V ČR vyjdou novinky DJe Fattea a Paulieho Garanda z Ty Nikdy a probereme si i chystanou Ideovu desku. A řekneme si, co má společného Drake s Aaliyah, Skrillex s Kanyem Westem a Nironic s Fattem.

Kam v následujících čtyřech týdnech na hip hop? Samozřejmě bych si dovolil vás pozvat na Hip Hop Kemp, který ale bohužel i letos zůstane bez naší reportáže. V Praze můžete vidět DJe Wiche a Nironica na akci v PM Clubu 18. srpna, o týden později na koupališti Stírka vystoupí Wich též, hlavními hvězdami ale budou Ego a Majk Spirit. Na slovenském reggae festivalu Uprising si pak můžete zajít i na hip hop, 24. a 25. srpna vystoupí mimo jiné Prago Union, Vec, Moja Reč, Indy & Wich a LA4. A jak nezvykle to může znít, tak Rytmuse můžete vidět i na Vizovickém Trnkobraní.



NÁZORY
  • 12 society (Mates, 18.08.2012 04:43) Reagovat

    ...nevite o necem podobnem jako je 12 society, ale s moznosti dodani do ČR?

  • Další díl! (Emes, 16.09.2012 16:17) Reagovat

    Chtěl jsem se zeptat, kdy bude další díl Měsíc v hiphopu - dikes :)

    • Re: Další díl! (Doupik, 16.09.2012 16:21) Reagovat

      Díky za dotaz.
      Asi v úterý-středu. Nabral zpoždění a protože mezitím vyšlo Cruel Summer, nakonec semu v článku budu věnovat, jinak by to totiž bylo až v dalším vydání. Takže to bude srpen + Cruel Summer ze září :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu (17.03.2024 10:00)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Video: Podívejte se na Usherovu show v přestávce letošního Super Bowlu (12.02.2024 18:11)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Usher: "Moje vystoupení na Super Bowlu bude poctou černé hudbě" (06.02.2024 17:28)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu