shop.musicserver.cz

Čas na čajík. A revoluci!

Vydáno: 23.07.2012 00:00 v sekci Recenze - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Američanka Emilie Autumn si dala se svým třetím albem na čas. Bezmála šest let od vydání "Opheliac" nastal ten okamžik, kdy se rozhodla vydat novou desku. Prý proto, že každý pořád doráží a prudí, kdy konečně představí něco nového, a ji přestalo bavit vysvětlovat, že už nějakou dobu přetváří svou knihu na muzikál...

9/10

Emilie Autumn - Fight Like A Girl

Vydáno: 24.07.2012
Celkový čas: 64:38

Skladby: Fight Like A Girl, Time For Tea, 4 O'Clock Reprise, What Will I Remember, Take The Pill, Girls! Girls! Girls!, I Don’t Understand, We Want Them Young, If I Burn, Scavenger, Gaslight, The Key, Hell Is Empty, Gaslight Reprise, Goodnight, Sweet Ladies, Start Another Story, One Foot In Front Of The Other

Vydavatel: The Asylum Emporium

Brutální knihy "The Asylum For Wayward Victorian Girls" se dočkáme i jako muzikálu, ano, je to docela nevídané. Album "Fight Like A Girl" je jeho částečným soundtrackem. To neznamená, že jej nejde vnímat jako klasickou desku, to jen znamená, že pokud máte rádi to, co Emilie Autumn tvořila dříve, možná nebudete nadšení. A pokud nemáte rádi, co Emilie Autumn tvořila dříve, možná taky nebudete nadšení. Just sayin'.

Pokud jste jméno této slečny nikdy neslyšeli, představte si obyčejnou holku, která trpí bipolární poruchou, a když jednoho dne chtěla dělat desku, otěhotněla, i přestože brala prášky, tak si to nechala vzít, protože nechtěla "předat svou poruchu". Pár měsíců poté se pokusila o sebevraždu a na dotazy typu "proč" vám odpoví něco jako: "Všem se nám dějou těžké věci nebo jsme vyrůstali pěkně zkurveně, já jsem od šesti let zažila několik zneužití i znásilnění, takže vám fakt neřeknu přesně, proč jsem cítila potřebu se oddělat."

Nicméně, slečna je doopravdy hodně šikovná, žádná politováníhodná a neschopná ludra. Na "F.L.A.G." si bezostyšně (ale s rozumem) promíchala několik stylů, dočkáte se potemnělé a uhrančivé změti popovějších disharmonií, pseudosymfonického rocku a něčeho jako folkové electro-world music (haha). Její hlas za ta léta a stovky odehraných show uzrál, její produkční um je jinde (zní to luxusně, čistěji než dříve), její instrumentace jsou pompéznější a její skladatelské šablony jsou tytam, ačkoliv ty specifické podkreslující linky a vokální harmonie, které okořeňují hlavní melodie, se ještě čas od času objevují. Tak jako ty rafinované doprovody, díky bohu. Sám se divím, ale nic z vyjmenovaného není ani trochu na škodu, je to jen jiné.

Emilie na "Fight Like A Girl" vypráví příběh, respektive určitý úsek té zmíněné novely. Je-li vaše angličtina řádově slušná-až-výše, budete možná překvapení, jaké vzrůšo při poslechu zažijete. Dvě uši a větší požitek než celý hlavní vysílací čas. Ono je ale tohle téma obecně "silné", přetavit vlastní a historicky doložené postřehy a zážitky z blázince v morbidní filozofické melodrama s kabaretní vsuvkou ("Girls! Girls! Girls!")... Mě to dostalo.

Čeká vás kompaktní hudební show, několik pevných a plynule navazujících částí příběhu. Normálka z ústavu, prášky na všechno, sterilizování chovanek ("Pull up your skirt… and yes, it’s going to hurt"), utrpení, prahnutí po pomstě ("There’s always one door you’ll forget to lock and I will be waiting / There’s always one street that you know you shouldn’t walk and I will be waiting / Your loved ones may sleep upon your stone to prevent me / But I will be waiting / Anticipating / I am a scavenger…")... No, místy budete (možná) zapomínat dýchat.

Mě rozbilo hned několik songů, ale těžko se to líčí, ona je totiž každá sekunda této nahrávky tak nějak pevná, ale vybírejme: podmanivé, tvrdé a útočné "Take The Pill" s fakt hustým nátěrem v závěru (každý má chuť nějakou tabletku okamžitě a bez keců pozřít), milá titulní vypalovačka, výborná "Scavenger", ve které se kromě výše zmíněných veršů dočkáte i "I am a scavenger / A resurrectionist / Yes, I enjoy my work / I’m a perfectionist / Supply and demand... / ... / One man’s trash is another’s treasure / One man’s cash buys another’s pleasure", anebo kousek vyloženě pro pódium, kulisy a komparz "We Want Them Young". Po tom následuje šáhle upřímné "If I Burn", které je dle mého jedním z nejlepších kousků, jaké jsem za posledních několik měsíců slyšel, neumím to popsat, má to neuvěřitelnou moc.

Mezi songy najdete čas od času i nějaké to intermezzo (něžné instrumentální "4 O'Clock Reprise" anebo úplně ostrou minutovku "Hell Is Empty"), které desce dodávají na atmosféře, a dělají z ní tak uzavřený a vyvážený celek. Velice příjemným kouskem je i "Goodnight, Sweet Ladies", ve kterém se opět dočkáte motivku z "4 O'Clock" a dokonce i "The Art Of Suicide" (z předchozího alba Autumn "Opheliac"). Album uzavírá hymnická a filozofická "One Foot In Front Of The Other" a ihned po jejím skončení dostanete chuť si to celé pustit znovu (tak to s minimálníma přestávkama točím už týden v kuse, ale uznávám, miluju tu slečnu velice nezdravým způsobem, takže tohle pnutí možná nepocítíte tak intenzivně...).

Suďte, milí drazí, vy. Je to báječná, chytlavá a rafinovaná deska s přesahem. Měl jsem sice na hypertajný poslech zinscenovaný milou paní manažerkou jenom týden, ale vidím to na těch devět, respektive, 9.8. Teda za mě, člověka, který si na tuto kolekci léta počkal, její předchozí nahrávka patří mezi tři nejlepší alba za celý jeho život, na koncertě si pokaždé od radosti skoro pobrečel bundu a před rozhovorem (který vyjde už fakt brzo) se skoro kantnul... A na závěr si tu dáme ještě jeden názor, snad nezaujatější.

Druhý pohled: David Věžník

Emilie Autumn
Emilie Autumn je jednou z nejtalentovanějších osob, co kdy chodily po téhle planetě. A jestli to nebylo zřejmé z toho, do čeho všeho za ta léta přetavila svůj pohnutý životní příběh, z její hry na housle, hlasu a celkového projevu, které si s jinými nespletete, nebo z koncertů, které jsou vlastně spíše lascivním, leč výpravným muzikálem s nábojem tak erotickým, že je až z podivem, jak málo heterosexuálních mužů bývá v hledišti, pak z alba "Fight Like A Girl" to už musí být jasné úplně každému. (Ať žijou dlouhé věty!)

Tahle tělem drobná, ale osobností obrovská slečna na téhle nahrávce dokazuje, jak moc vyzrála. Zpívá sebejistě tak, že jí to může kdekterá Aguilera závidět, nejradostnější jsou ale posuny v produkci, které zmlsané uši toliko odíraly v předchozí tvorbě. Předpotopní linky automatických bicích jsou pryč, a když už se Emilie ten devadesátkový zvuk přece jen zatvrzele rozhodne použít, je katastrofa odvrácena vychytaným mixem a masteringem. Orchestrální aranže znějí tak, že člověk přemýšlí, jestli jde o plugin, nebo jestli si ta holka pozvala k nahrávání nějaký spřátelený orchestr. A ty queenovské vokály? Balada! (Ne nadarmo Emiliina verze "Bohemian Rhapsody" patří mezi nejlepší covery téhle klasiky vůbec.)

Nejvíc v hlavě zůstane hitová titulní singlovka, triphopová "Take The Pill", procítěná "Gaslight" nebo dokonalá závěrečná hymna "One Foot In Front Of The Other", ale vzato kolem a kolem, najít na albu kus, který je na něm navíc, nelze. Tenhle opus má svoje vrcholy, klimaxy i místa k oddechu, ve kterých si zafrčí hlavně dlouholetí příznivci ("4 O'Clock Reprise"...). A nehledě na to, jak dlouho tuhle Viktorku kdo sleduje, při plynulém poslechu vytane na mysli jediné: zní to jako soundtrack k muzikálu. Soundtrack, kterému chybí jediné - obraz. Který ještě není. To, že ten muzikál vážně vzniká, je pak takovou pointou celého poslechu.

Druhý pohled má zpravidla nabídnout názor odlišný od toho hlavního a mělo tomu tak být i tentokrát. Nejde ale jinak, "F.L.A.G." je výborná deska. Propracovaná, komplexní, s příběhem silným jako skála a texty, které povolují čelisti.

9/10

P. S.: Studiovky jsou podstatně hustější než vložené záznamy.
P. P. S.: Desku od úterka 24. července po nějakou dobu zakoupíte jedině tady, tak upalujte.


NÁZORY
  • ještě o něco víc horší (Lady Gaga, 23.07.2012 11:14) Reagovat

    jak LG. Jo když doma nosíte punčošky, tak to se nedivím, že to je za 9/10. And dont forget to take that pill ...

    • Re: ještě o něco víc horší (Argel, the Plague rat, 23.07.2012 20:01) Reagovat

      We just spread the plague. ;)

  • kde se to dá stáhnout? (dadel, 24.07.2012 01:09) Reagovat

    ?

  • Tohle (jirizastera, 24.07.2012 06:07) Reagovat

    se může líbit snad jedině mentálně postiženým jedincům. Něco tak děsného jsem už dlouho neslyšel.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Emilie Autumn - Fight Like A Girl (29.04.2013 11:03)
- Rozhovory: Emilie Autumn - Nesnáším hudební průmysl (30.08.2012 11:15)
- Emilie Autumn vydá příští týden novou desku, máme detaily (17.07.2012 16:18)
- Naživo: Bra-vo! (18.03.2012 19:57)
- Fotogalerie: Výstřední Emilie Autumn v obrazech (18.03.2012 18:28)
- Emilie Autumn zavítá v březnu do Prahy (12.12.2011 16:51)
- Publicistika: Hvězdné švitoření (3/2010) (01.09.2010 05:00)
- Emilie Autumn ruší kvůli nemoci show v Praze a v Bratislavě (12.02.2010 09:58)
- Recenze: Elektronická vévodkyně, ta geniální, ta z Afektovanova... (18.01.2010 00:00)
- Publicistika: Emilie Autumn - Morbidní lolita s barokními houslemi a krví (15.01.2010 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu