shop.musicserver.cz
Měsíc v hip hopu - červen 2012

Měsíc v hip hopu - červen 2012

Vydáno: 18.07.2012 08:10 v sekci Publicistika - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Červen 2012 přinesl obrovské momenty: Kanye West se předvedl se svou partou GOOD Music, Drake dal do držky Chrisu Brownovi kvůli Rihanně, nové desky vydali Usher, Maybach Music nebo Strapo, Trae málem zemřel, Waka rapoval o kohoutovi, B.o.B balil na venkově Taylor Swift a A$AP Rocky si zahrál Kennedyho.

Téma měsíce

Chris Brown s bebínkem
© facebook interpreta
Drake a Chris Brown měli potyčku v klubu kvůli Rihanně
Největší událost června neměla s hudbou přímo nic společného. Jednalo se totiž o potyčkou dvou soků v lásce. Rihanna jako princezna černé hudby je vysněná partnerka většiny rapperů, a přestože s Chrisem Brownem letos udělala vzájemné hostovačky, oficiálně to spolu znovu nepečou. Chris je však na poznámky na Rihannu stále citlivý, a když mu Meek Mill na Twitteru vyčinil, že mu zrušil featuring, protože se s ní měl údajně stýkat, vznikla z toho malá internetová hádka. Ta se však pořádně rozjela, až do toho vstoupil Drake, který byl s RiRi také spojován - vždyť spolu natočili i lechtivé videoklipy ("What's My Name?" a "Take Care"). Zpěvačka na tuto klučičí hru reagovala tweetem o tom, že si vybírá přece ona sama.

Drake + Rihanna
© facebook interpreta
Uběhla nějaká doba a v newyorském klubu WIP se náhodou setkali Chris i Drake a jejich partičky. Co se přesně událo, není jasné, každopádně Drakeovi se nelíbilo Brownovo gesto, když mu nechal donést láhev šampaňského na usmíření. Kanadský rapper měl údajně zpět poslat vzkaz, že se má smířit s tím, že souloží s láskou jeho života, a následně si s ním přišel popovídat osobně. Po krátké hádce onou láhví Chrise práskl, čímž mu způsobil zranění v obličeji. Následně se spustila hromadná bitka, po které muselo několik lidí, i náhodných návštěvníků baru, navštívit nemocnici s tržnými ranami. Jedním z poškozených je i basketbalista Tony Parker, který si údajně z chaosu v klubu odnesl natrženou rohovku a směšně klub žaluje o dvacet milionů za to, že měl předejít setkání těchto dvou znesvářených individuí.

Doteď se nic nevyřešilo, nejsou známy výsledky vyšetřování nebo role Meeka Milla, kterého někteří označili za startéra potyčky. Chris každopádně Drakea zdissoval v remixu "I Don't Like", a pokud si své spory chtějí vyřešit jednou pro vždy, dostali nabídku ve výši několika milionů dolarů, aby proti sobě stanuli v boxerském ringu. Na koho byste si vsadili? Já na Chrise, rozdávat rány přece umí a Drake je od pohledu ubrekánek.


Nové desky

Big K.R.I.T. - Live From The Underground
Big K.R.I.T. - Live From The Underground (5. června 2012)
Debut XXL Freshmana 2011 byl extrémně očekávaný. Mixtape z loňského března "Return Of 4Eva" Big K.R.I.T.a proslavil a sklidil za něj chválu i u respektovaných multižánrových magazínů. Letošní březen patřil pokračování "4eva N A Day" a nyní je tu konečně LP debut "Live From The Underground". Jižanský pětadvacetiletý talent s ním uspěl komerčně (41 tisíc, páté místo v USA) i u kritiky. Na desce si poslechnete jižanské kolegy Devina The Dudea, Ludacrise, Bun Bho nebo 8Balla & MJGho. Podívat se můžete na dva videoklipy: "I Got This" a "Money On The Floor".


Waka Flocka Flame - Triple F Life: Fans, Friends & Family
Waka Flocka Flame - Triple F Life: Fans, Friends & Family (12. června 2012)
Pamatujete si, jak jsem vám představil Waka Flocka Flamea prostřednictvím parodického animovaného klipu? Jeho styl je prostě specifický, srandovní - a nový klip "Rooster In My Rari" to opět dokazuje. Kohout v mém ferrárku, to jako fakt? Je to dokonalý zábavný track, i naživo! Druhá deska "Triple F Life: Fans, Friends & Family" je plná takových energických pecek. Seznam hostů je dlouhý a hvězdný: Meek Mill, Trey Songz, Drake ve starším singlu "Round Of Applause", Nicki Minaj, Tyga, Flo Rida, B.o.B, Bun B a Ludacris v novém klipu "Candy Paint & Gold Teeth", A$AP Rocky v deluxe verzi a další. Komerčně si deska vedla o něco hůře než debut "Flockaveli". Waku můžete slyšet i v povedené "Lehhhgooo" N.O.R.E s Bustou Rhymesem.


Usher - Looking 4 Myself
Usher - Looking 4 Myself (12. června 2012)
Vyhraju hitparádu? "Určo, bejbe!" Vítězství sedmé Usherovy řadovky "Looking 4 Myself" sice nebylo moc přesvědčivé (viz dole), kritici i fanoušci si však novinku oblíbili a já též. Raymond se obrátil na ta nejlepší producentská jména různých žánrů (will.i.am, Diplo, Danja, Jim Jonsin, Pharrell Williams, Axwell, Swedish House Mafia, ...) a výsledkem je parádní a pestrý zvuk. Pro rozhodnutí koupit/nekoupit by vám mělo stačit poslechnout si všechny singly "Climax", "Scream" a "Lemme See". Reklamou na desku může být i vystoupení, které připravil s partnery YouTube a American Express. Plnou verzi koncertu bohužel dodatečně z kanálu stáhli.


Maybach Music Group - Self Made 2
Maybach Music Group - Self Made 2 (26. června 2012)
Labelová alba můžou dopadnout všelijak. Young Money nezazářili, Odd Future to jde vždycky, od GOOD Music se čeká jen top kvalita, a jak to je s Maybach Music Group Ricka Rosse? Jejich druhá kompilace je spíše průměrná. Nevím, jestli rozhodnutí podepsat Omariona bylo nejlepší, na druhou stranu každý label teď r'n'b zpěváka musí mít skoro povinně. Níže se můžete podívat na první singl "Bag Of Money" (Ross, Wale & Meek Mill + T-Pain), nápaditější ale jsou "Black Magic" (Mill + Ross), "Actin' Up" (Wale & Mill + French Montana) a "Power Circle" (Gunplay, Stalley, Wale, Mill & Ross + Kendrick Lamar).


Chris Brown - Fortune
Chris Brown - Fortune (29. června 2012)
V USA sice pátá řadovka Chrise Browna "Fortune" měla datum vydání až 3. července, někde už ale vyšla v pátek 29. června a já už ho chtěl mít pro tento měsíc z krku. Takže jak se mu deska povedla? Kritika si na ní pěkně zgustla. Já bych tak negativní nebyl, přesto singly až moc převyšují zbytek alba. Vizuálně perfektní jsou oba klipy na taneční skladby "Turn Up The Music" a nový "Don't Wake Me Up", oproti tomu některé pomalé r'n'b skladby jsou hodně otravné, i když s každým poslechem se celkový dojem zlepšuje. Prodejní čísla si můžete zkontrolovat dole, hlavně se ale podívejte na výborné, zhulené videjko k "Till I Die" (+ ze zákulisí), kde kromě hostujících Wize Khalify a Big Seana uvidíte i Snoop Dogga, Redmana a Method Mana.


Další červnové tipy
Zvážit můžete poslech "The Stoned Immaculate" Curren$yho, "Underrated" Bow Wowa, "Love & Danger" Kool Keitha, "Cypress x Rusko" Cypress Hill a Ruska nebo "Rejuvenation" Juvenilea.


Novinky - USA

Kanye West - Cruel Summer movie poster (výřez)
© facebook interpreta
Kanyemu Westovi a GOOD Music patřil i červen
Kanye West a jeho GOOD smečka jsou dlouhodobě nejčastějším tématem zpráv, protože se kolem nich stále něco děje. Společná labelová deska s názvem "Cruel Summer" by měla vyjít 7. srpna a snad není očekávanějšího letošního počinu. A někteří šťastlivci už na festivalu v Cannes viděli krátký film, který doplňuje desku stejně jako "Runaway" u "My Beautiful Dark Twisted Fantasy". Co bylo na premiéře zajímavé, kromě toho, že se jí účastnili i Jay-Z, Kid Cudi nebo Kanyeho Kim, je způsob projekce: půlhodinové "Cruel Summer" bylo v pyramidovém stanu promítáno na sedm pláten, která se různě střídala a prolínala, a divák tak byl do filmu vtažen zcela nevšedně, například když najednou scénu mohl sledovat z více záběrů najednou. Příběh pojednává o čórkaři aut (Kid Cudi), který se zamiluje do slepé arabské princezny. Na fotky z natáčení v Kataru se můžete podívat zde. Také se tak těšíte? V odkazované galerii také najdete několik fotek Nike Air Yeezy 2, unikátní edice bot, které bylo vyrobeno jen několik tisíc kusů a několik se jich dostalo i do ČR za běžnou cenu 260 Euro, přitom na eBay se daly vydražit klidně za sto tisíc korun.

Kanye West + Kim Kardashian
© Getty Images
"Drop it to the floor, make that ass shake; Whoa, make the ground move, that's an ass quake; Built a house up on that ass, that's an ass state; Roll my weed on it, that's an ass tray" - prdelní rýmování Big Seanovi jde. Videosingl "Mercy" je hit. "Mercy" má zabijáckou basovou linku. "Mercy" obsahuje tento šílený vokální sampl. V "Mercy" všichni rappeři excelují. "Cruel Summer" snad bude obsahovat samé věci úrovně "Mercy". Nejlepším momentem "Mercy" klipu je Cudiho poskakování. A v "Mercy" se Kanye West opět spletl a Lambo dveřím, nejčastěji označovaným jako scissor doors, říká suicide doors, přitom ty jsou konvenční dveře, jen přidělané proti směru jízdy (viz Rolls Royce). Stejnou chybu už udělal v "Can't Tell Me Nothing" ("Let up the suicide doors").

A aby to dávalo ještě menší smysl, v perfektním synchronizovaném klipu není zmiňované Murcielago, ale Gallardo. To mi neříkejte, že katarský šejk nemá i Mercy. Každopádně Kanye je známý automobilový gourmet, miluje raritky a jeho nejnovějším přírůstkem do garáže je dárek od jeho přítelkyně Kim Kardashian, Lamborghini Aventador. Barva "all black everything". Co se týče této hvězdné dvojice, spekuluje se, že by spolu měli začít bydlet, když oba své vlastní domy v L.A. nabídli na prodej. A Kanyeho vilu dokonce v červnu někdo vykradl, i když prý se nic důležitého neztratilo.


Trae Tha Truth
Trae Tha Truth utekl hrobníkovi z lopaty
Mohli jsme tu mít další RIPko. Trae Tha Truth (psal jsme o něm v lednu a únoru) přežil útok střelce v kabaretu v domovském Houstonu. Rapper se svými kumpány akorát opouštěl klub po koncertě, když do davu začal střílet neznámý utočník. Bylo vystřeleno okolo dvacítky nábojů, Trae naštěstí schytal pouze střelu do ramena a z útoku nebude mít dlouhodobé následky, jeho kolegové Dinky D a Poppa C, stejně jako jedna náhodná žena, však střelbu nepřežili. Za dva týdny policisté vraha vypátrali, motiv činu čtyřiadvacetiletého Feanyichia Ezekwesiho Uvukansiho není znám.

Nicki Minaj
Nicki Minaj uraženě neodehrála koncert
Když si někoho pozvete na festival, asi by vám ho moderátor neměl urážet. Uvaděč Hot 97's Summer Jam 2012 Peter Rosenberg bohužel skladbu Nicki Minaj "Starships" nazval "bullshitem" a lákal na jiné koncerty "opravdového hip hopu". Rosenberg samozřejmě má pravdu, "Starships" je pop a žádný hip hop, tento diss však Minaj a jejího mentora Lil Waynea znechutily tak, že kompletně zrušili její vystoupení. Minaj se cítila uražená a Wayne se rozhodl koncert odvolat, i když ona sama by asi show pro 60 tisíc diváků udělat chtěla. Striktní rozhodnutí je sice pochopitelné, ale řekněte, nebyli byste jako fanoušci naštvaní, kdyby na festival do Česka dorazila vaše oblíbená hvězda a Poeta by ji v odpoledním programu zdissil a z koncertu by nic nebylo?


Krátké zprávy - USA
  • R. Kellyho jedenáctá řadovka "Write Me Back" sice uspěla u kritiky, prodeje však byly slabé (viz komentář hitparád dole). Singl "Shary My Love" se ani nedostal do Billboard Hot 100, a tak už radši natáčí další album, "Black Panties", ze kterého již vyslal track "Its On" s DJem Khaledem a Acem Hoodem. Potřeboval by uspět, protože stále dluží pět milionů dolarů na daních.
  • Producent "Drop The World", "Niggas In Paris", "Cold" nebo "Goldie" Hit-Boy se rozhodl i rapovat. A se skladbou "Jay-Z Interview" si vybral zajímavé téma.
  • Britský zpěvák Olly Murs má v plánu prorazit i v USA, a na podzim připravil americkou verzi druhé desky "In Case You Didn't Know", která bude obsahovat i písně z prvního počinu. Aby se lépe přizpůsobil americkému publiku, nahrál novou verzi největšího hitu "Heart Skips A Beat" s Chiddy Bang, kteří nahradili ostrovní Rizzle Kicks.
  • Ke Dni otců český magazín Hip Hop Allstars (ze značky koncertů se s PVP labelem přetvořil v lifestylový internetový časák) dal dokupy galerii rapperů a jejich potomků. Jak vypadali oni samotní jako děti, můžete vidět například zde.
  • Posledně zmiňovaný remix "Bad Girls" M.I.A. s Missy Elliott, Rye Rye a Azealií Banks je už k poslechu. Zároveň si jej můžete zakoupit na stylové klíčence.
  • Nezapomněli jsme upozornit na další skvělé video Die Antwoord "Baby's On Fire".


Kanye West + Jay-Z
© Getty Images
BET Awards opanovali Jay-Z a Kanye West
Ceny Black Entertainment Television byly rozdány 1. července a hlavní hudební kategorii - video roku - si odnesl "Otis" Jay-Zho a Kanyeho Westa, když v nominaci byl ještě trochu nepochopitelně klip-neklip "Niggas In Paris", Beyoncé hned dvakrát, s "Countdown" a "Love On Top", a "Climax" Ushera. Watch The Throne vyhrálo i kategorii skupin. Beyoncé a Chris Brown vyhráli r'n'b kategorie, Nicki Minaj a Drake dominovali těm hiphopovým. Drake tak porazil rappery Big Seana, J. Colea, Lil Waynea, Ricka Rosse a Young Jeezyho. Big Sean byl vyhlášen nováčkem roku, nominace byla silná, konkurovali mu A$AP Rocky, Diggy, Future a Meek Mill.

Ceremoniál uváděli Samuel L. Jackson a Spike Lee a publikum se rozhodně nenudilo, například si střihli i parodii "Niggas In Paris", Jacksonův "Beez In The Trap" spot byl taky něco. Při předávání ceny za "Otise" pak Jay-Z napálil Kanyea Westa, když ho přerušil obdobně jak on před třemi lety Taylor Swift. Diváci se mohli uchechtat, chtěl bych ale nahlédnout do Kanyeho mysli v ten okamžik.

Na záznamy vystoupení Chrise Browna, Ushera, GOOD Music nebo Maybach Music se můžete podívat zde.


Lana Del Rey + A$AP Rocky
Červen u A$APa Rockyho
Na debut A$APa Rockyho "LongLiveA$AP" si ještě počkáme (září?), do té doby se však nudit nebudeme. V červnu nás rapper nejvíce překvapil rolí v klipu Lany Del Rey "National Anthem". V obrazové podobě mé oblíbené písničky ztvárnili novodobý hipsterský pár John Fitzgerald Kennedy a Jackie O/Marilyn Monroe. Kontrastní dvojice pak připravuje i společný track "My Bitch". Na netu se povalující verze "Ridin'" je jeho pracovní verze a Rockyho sloka je vzaná pouze ze zkušebního freestylu, za co se na producenty The KickDrums poprávu naštval. Dále Rocky vypustil klip k tracku "Brand New Guy" z loňského mixtapu "LiveLoveA$AP" a deska celého A$AP Mobu má vyjít už v červenci. Z nehudebních zpráv pak zaujal incident z londýnského koncertu, kdy mu jeden "fanoušek" sebral z ruky hodinky za patnáct tisíc dolarů. Naštěstí ochranka, další A$AP members a publikum hajzlíka zastavili. Vše bylo natočeno na kameru, majitel videa jej však z YouTube bohužel stáhl.


Videoklipy - USA

VIDEOKLIP MĚSÍCE: Slaughterhouse feat. Cee Lo Green - My Life
Připomenu: Slaughterhouse je rapová superskupina v sestavě Crooked I, Joe Budden, Joell Ortiz a Royce da 5'9'', dokonce vystoupili i v ČR a nedlouho poté je podepsal Eminem pod Shady Records. Na tvorbě jejich druhé desky "Welcome To: Our House" se Eminem navíc velmi aktivně podílel. Na mainstreamový singl sampující "Rhythm Of The Night " Corony si pozvali Cee Lo Greena a slyšet jej zpívat "this is my motherfucking life" stojí za to. Klip otvírá srandovní intro s Marshallem, který nastavuje vtipný a kýčovitý styl, který je u těhle drsňáků tak nečekaný, že jim to vyneslo video měsíce.


T.I. - Love This Life
Pilotní singl T.I.ovy osmé řadovky "Trouble Man" jsem při jeho audiodebutu velmi ocenil, v červnu jej doplnil zajímavě sestříhaným klipem. Jen musím paradoxně uznat, že cenzurované "girl" zní v refrénu líp než "bitch". Rappera můžete vidět i na "2 Reasons" Treye Songze a ven se dostal další track "Go Get It".


B.o.B feat. Taylor Swift - Both Of Us
B.o.B. v červnu vydal klip k oficiálně třetímu singlu ze "Strange Clouds", chytlavému "Both Of Us" s refrénem od mladého country miláčka Taylor Swift. Venkovské video se povedlo (Behind The Scenes), možná vás ale více zaujme to k "Ray Bands", které zatím status singlu nemá. Bobbyho si určitě poslechněte i na novince Iggy Azaley "MDM" alias "Million Dollar Misfits", kde hostuje i její labelový otec T.I.


Mac Miller - Missed Calls
Fanoušky velmi oblíbená nešťastně romantická skladba "Missed Calls" z debutové desky "Blue Slide Park" Maca Millera se dočkala videozpracování. A Macovi se podařil natočit civilní, přitom vizuálně výborný filmík. Úplně jiné je pak video "America" vydané ke Dni nezávislosti. A těšit se můžeme na EP s Pharrellem Williamsem! První track "Onaroll" je už venku.


2 Chainz feat. Drake - No Lie
"Tu čejnz!". Po hostovačkách v "Mercy" a "Beez In The Trap" se 2 Chainz poprvé dostal do Billboard 100 s vlastním trackem, "No Lie" je pilotní singl debutu "Based On A T.R.U. Story" a basová linka je skoro stejná jako v "Mercy", však také producent Mike Will na tracku GOOD Music dělal. Za mě ale celkově palec dolů. Více se povedly "Turn Up" nebo "Helicopter", kde hostuje Lil Scrappymu.


Novinky - CZ/SK

Ego + Rytmus
© facebook interpreta
Rytmus a Ego pokračují v dominanci
Rytmus a Ego opět u příchodu léta dokázali, že na ně nikdo ani zdaleka nemá. Tvoj Tatko Records je milionový business. Rytmus si může dovolit natočit předražený a skvělý klip "Deti stratenej generácie", koupit si bentley s koly v ceně fabie, a když ho nabourá, bulvární zprávy okomentuje jeho klasickým stylem, "love , boli a budú." Vtipný "AKM" klip pak dokázal rozesmát i haters a určitým způsobem (aspoň to kroutění hlavou) zaujmout i nežánrové publikum.

Z vlastního miniprůzkumu jsem ale zjistil, že Ego je sympatiemi oblíbenější u lidí, všichni mu moc fandí se sólovkou, když to vypadá, že roky žije ve stínu jeho brata, přitom na všech hostovačkách je právě jeho pasáž tou lepší. Mnoho lidí ale například nepochopilo, že z megahitu "Žijeme len raz" (5 milionů zhlédnutí za 3 týdny) mají oba stejné prachy, není to žádný Patrikův konkurent, Tvoj Tatko Records jede jako tým. A je jisté, že ať už to bude Egova sólovka, nová kontrafaktí deska nebo další počin Rytmuse, opět to bude bořit rekordy na YouTube i ty prodejní a cena za koncert bude dál růst. Fanoušci se letos ještě můžou těšit na dokument "Obraz doby", který má přiblížit historii Kontrafaktu.


Strapo + Emeres - 23
Strapo a Emeres vydali společnou desku
Česko-slovenským releasem června byl bezpochyby Strapův debut "23", odkazující na rapperův věk. Desku, následující po mixtapu a EP, produkoval kompletně Emeres, pod jehož domácím PVP labelem též vyšla. Vysokou úroveň alba předpověděly videosingly s DJ Spinhandzem "Daj peňáz" a novější "Sám doma a bohatý", na který se můžete podívat níže. Jak se nevšední video z vilky točilo, můžete zjistit zde. Celé album obsahující ještě skladby se Supou, Tonem S., Ektorem a Marianem Jaslovským si můžete poslechnout a digitálně zakoupit na Bandcampu.


Krátké zprávy - CZ/SK
  • Dew Town Dogz, mladí psi z Rosic, akorát lisují desku "Peep Show", a tak přišlo na řadu nějaké to promo video. Koukněte se na "Prázdnotu". Jejich člen Řáhol pak nahrál s producentem Cassiusem Cakem track "Zkurvysini"
  • Ostravská partička Safari vypustila další klip z poslední desky "Flow Food", tentokrát k doslova temné skladbě "Světlo".
  • Oliver Lowe připravuje pod Everydays labelem desku "Remixy, spolupráce, pi*oviny 2" a jednou ze skladeb na ní bude i novinka "Řetězová reakce" s Restem, Resetem a Wutym. Kolega z Everydays, producent SasA, pro změnu vydal dvojsingl "Black Crow/Believe Again", který obsahuje i třetí stopu, DTonatův remix druhé skladby. Zmiňovaný Wuty zase s UL Farmou připravuje další album, ze kterého už vypustili track "Gilotina".
  • Hradečáky Kartel můžete znát třeba z věci s Pauliem Garandem "Pohled zdola", nyní vydali novinku "Mírová".
  • "Bez Nironica totální propadák, ještě že tam je," zní komentář pod videem. O co se jedná? Skladbu "Whatchu Waitin' For" Toma Malara, kterou zachraňuje skvělý Nironic.
  • Po dlouhé době jsem vyrazil na hip hop napsat reportáž. Maca Millera jsem si užil, zatímco Pitbull byl docela utrpení.
  • Hugo Toxxx na koni u slepic.
  • Nikdy-ne-český-Rytmus El Nino vypustil novinku "Buď a nebo". Jestli vás baví tetování, pistole, drahá auta, hodinky, brýle, tašky, příměs dubstepu a rybí refrén, můžete naladit.
  • Indy ještě nezapomněl na "KMBL" a po předchozím remixu "Báječný klima" vypustil další, tentokrát si producent Billy Hollywood (TurboBoost) pošmákl na "Jižním komfortu" se Zverinou.
  • Vec a Zverina v letním tracku? Ano, a v songu "Náš deň" si poslechnete i Hafnera, Mariana Čekovskýho a Kinga Ivana.
  • Svěží jméno. Když zmíním tuto zprofanovanou poznámku, vždy byste měli odkazy povinně otvírat. Tentokrát je tím svěžím jménem Tono S. ze slovenského seskupení Gramo Rokkaz. Budu věřit, že celá sólovka "Univerzálny hráč" bude stejně kvalitní jako pilotní videosingl "Iný" (povinný odkaz).
  • DJ Enemy v červnu nakonec opravdu vydal své roky očekávané producentské album "Grand Prix". V celé své kráse si jej můžete poslechnout na YouTube.


Videoklipy - CZ/SK

VIDEOKLIP MĚSÍCE: Ektor & DJ Wich - Loket z vokna
Dva top pražáci Ektor a DJ Wich vydají na podzim společnou desku "Tetris" a podle prvního singlu to bude stát za to. Opět parádní klip pokračuje v reklamě na Prahu, jak to bylo u "Nemáš zač" (produkce eMeReS, video Double J) a "Most a hrad" (produkce i video Wich). Tentokráte klip natočil Rashid Fidratovich Garipov a kromě skvělé kamery se musí ocenit opět cit pro lokace, interiéry a bouráky, u kterých onen "loket z vokna" orámovává Ektorův obsahem klasický text. V klipu se mihne i několik dalších postav českého hip hopu.


Paulie Garand - V cizích rolích
Paulie Garand 16. srpna pod Ty Nikdy labelem vydá svou druhou sólovku "V hlavní roli", na kterou upoutává singlem "V cizích rolích", jehož názvu odpovídá i povedené video. Track produkovali Kenny Rough a ODD, na desce se objeví ještě Fatte, Wich, DTonate nebo Inphy. Venku je už i druhý singl s Restem "Du s větrem". Z hostů se dočkáme ještě Kata, Lipa či Idey.


MAAT - Vyšší plán
Upřímně jsem nečekal, že by se MAAT někdy probojovali do pětice nejlepších CZ/SK klipů měsíce, ale konkurence v červnu nebyla tak silná a track z alba "Euroflow" je vlastně fajn. Mohl by sice zapadnout mezi podobně naladěné tracky, které měsíc co měsíc zaplavují YouTube, rapperům se ale překvapivě povedl i zpěvnější refrén a tradičně si pohlídali dobrý vizuál. Podívat se můžete ještě na věc z května "Jedna krev".


DeFuckTo - Renesance
Slova z refrénu "toto je hip hop, toto jsou kořeny; renesance rapu, návrat ke klasice" se povedla DeFuckTo trackem "Renesance" opravdu vystihnout, klasičtější track byste si v červnu neposlechli. Featuringem přispěl Radikal ze slovenských Dramatikz, který též vydal klip, na track "Ďaleko" s Delikem z jeho sólovky "Počiatok".


Vladis & Perfektaz - Kuprezak
Kriminální scénáře rapových klipů už můžou lézt na nervy, "Kuprezak" (KUrva PREzlečená ZA Kamaráta) Vladise a dua Perfektaz se ale povedl jak vizuálně, tak hudebně a rapově. Rappeři na letošek připravují celé desky.


Hitparády


Justin Bieber - Believe
Největšími prodejními hity černé hudby byly samozřejmě desky Ushera a Chrise Browna. "Looking 4 Myself" i "Fortune" se sice prodávaly výrazně hůře než jejich předchozí počiny (128 versus 329 tisíc, respektive 134 vs. 270), na zlato jim to však stačilo. Maybach Music Group Ricka Rosse debutovala se "Self Made 2" na čtvrtém místě s necelou stovkou tisíc prodaných kusů, R. Kellyho jedenáctá řadovka "Write Me Back" ve stejném týdnu hned za ní s 68 tisíci. Z desek představených v úvodu se do první desítky dostal i Waka Flocka Flame (33 tisíc) a Big K.R.I.T. (41). Vzhledem k žánrové příbuznosti a hostovačkám rapperům ještě uvedu, že nejúspěšnější deskou měsíce byla samozřejmě "Believe" Justina Biebera, 374 tisíc byl start roku.

Nicki Minaj - Starships
Ze singlů jsme na vrchních pozicích viděli především Nicki Minaj, která se "Starships" vytvořila nový rekord pro debut a následné nepřetržité trvání pobytu v Top 10: 21 týdnů. "Starships" se také stal pátým nejstahovanějším singlem prvního pololetí se sumou přes tři miliony downloadů. Osmý skončil Flo Rida s "Wild Ones", jehož novější "Whistle" už atakuje první desítku. "Mercy" Kanyeho Westa se propracovalo už na čtrnáctou pozici.

V Británii dosáhl prvenství jen Chris Brown, Usher se musel spokojit s bronzem. "Watch The Throne" se dostalo zpět do první desítky. Proč? Napadly mě koncerty v Londýně, ale ty byly měsíc předtím. V singlech se dařilo will.i.amovi s "This Is Love" (zlato), Brownovi s "Don't Wake Me Up" (stříbro) a Flo Ridovi s "Whistle" (stříbro).

Z českých žebříčků zaujal Lipo, kterému se jako prvnímu rapperovi podařilo vést pořadí hranosti domácích skladeb. Výše zmiňované desky DJ Enemyho a Strapa se při svém debutu vlezly do padesátipoložkového žebříčku, a zatímco takový Justin Bieber odstartoval v první desítce, jeho mentora Ushera jsem v žebříčku IFPI hledal marně.


Bonusy

BONUS MĚSÍCE: Logic - Fuck Swag
"Niggas In Paris" Jay-Zho a Kanyeho Westa se nakonec nevyhnulo ani české předělávce. Logic aka Hráč roku z ní udělal track "Fuck Swag". V pražském klipu uvidíte celou Logicovu partičku 420, o které určitě ještě napíši v dalších vydáních.


Sodoma Gomora show na Votvíráku
Votvírák i v roce 2012 nabídl výborný hiphopový line-up a jedním z jeho nej momentů bylo vystoupení formace Sodoma Gomora, jehož vyvrcholením byla "bitka" s "příslušníkem" policie. Tím hudebním masakrem pak byla show Vec + PIO Squad + Livě Band, viz takový "Turista".


PSH v reklamě
Seznam.cz spustil stránku s hudebními klipy Mixér.cz jako nepovedeného nástupce O2 Stream Music. Na stránce nic kromě přehrávače a přednastavených setů není, nejde se přihlásit se Seznam účtem s vlastním mailem a nevím, jak se mám dostat k playlistům celebrit. Každopádně tam asi někde jsou a jeden vytvořili i PSH, kteří si při nahrávání spotů (1,2) určitě užili mnoho zábavy.


Always Teste - Gotta iPhone
Jon Lajoie už dlouho nenatočil žádné parodické rapové video, na YouTube je ale plno komiků. Ed Bassmaster je jeden z nejlepších a jeho pranky v ulicích nemají chybu, ve videu "Gotta iPhone" však zkusil i rap pod pseudonymem Always Teste. Singl o čórnutém telefónu není tak skvělý, ale aspoň poslouží jako doporučení celé Edovy tvorby.


Výhled na červenec


Flo Rida - Wild Ones
Příště si posvítíme na letní Trafikův hit, bitku Gamea a 40 Glocca nebo soud Beanieho Sigela, z desek určitě přiblížím 50 Centa, Flo Ridu, Franka Oceana, Ricka Rosse a z domácích například Candy Manea a Delika.

Kam za zábavou? V sobotu 21. července proběhne ve Svitavách festival s hlavními hvězdami Strapem, MAAT a Tafrobem, pátek dvacátého sedmého bude patřit Orionovi na pražské open air párty Riverside, 7. srpna určitě doražte na The Roots do Lucerny, 10. srpna můžete vidět Rytmuse, Majka Spirita, Indyho + LA4 či Ektora na Battlefield fesťáku v Mnichově Hradišti a do začátku hradeckého Hip Hop Kempu 16.8. ještě vyjde další Měsíc v hip hopu.



NÁZORY
  • BET Awards (@sebby87, 20.07.2012 14:54) Reagovat

    Peknej clanek, jediny co mi tady chybi je video z vystoupeni GOOD Music na BET Awards.

    • Re: BET Awards (Doupik, 20.07.2012 15:19) Reagovat

      Ahoj a díky, musíš číst pozorněji, je tam přece na odkaze.
      Původně tu dokonce přímo bylo jako embed, ale pánové v Billboard mají pokažený přehrávač a i s parametrem (mj. takto defaultně nastaveným) autoPlay=0 se video samo spouštělo při zobrazení stránky, což bylo otravné. Proto je tam zmíněno a jen odkázáno :-) Těším se příště.

  • This si my motherfuckin' life... (bugaboo, 21.07.2012 09:10) Reagovat

    Song a hlavně videoklip Slaughterhouse jsou fakt výborné! Ten začátek klipu s Eminemem....:-D jinak jim i sedí takový moderní sound a pánové do beatu solidně sekají...jen mě napadá, jestli se Slaughterhouse nechali na novém labelu inspirovat svým bossem a jeho posledním CD a půjdou jinou cestou "mainstreamových" beatů, nebo to bude striktní rap do temných samplů atd...se uvidí...

  • suicide doors (mm, 29.07.2012 12:35) Reagovat

    Pane Doupale, první si ověřte své teorie, než na někoho začnete kydat...to, že neznáte "street" reálie, vás neomlouvá. Vypadáte pak sám jako hlupák.



    viz:

    www.urbandictionary.com/define.php?term=suicide+doors

    a dále viz (1:00¨)
    www.youtube.com/watch?v=8gyLR4NfMiI


    • Re: suicide doors (Doupik, 29.07.2012 17:40) Reagovat

      Nějak Vás nechápu.
      Já jsem napsal, že suicide doors jsou dveře otvírané do protivky a že Kanye říká těm lambo/scissors doors nesprávně suicide doors (Lambo se otevírají nahoru, přitom on otvírá ty suicide doors nahoru v textu, špatně prostě).
      Nechápu ty nadávky a odkaz na urban dictionary, který říká to, co jsem sám napsal, že Kanye neví, o čem zpívá.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Video: Podívejte se na Usherovu show v přestávce letošního Super Bowlu (12.02.2024 18:11)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu