Dvacátý ročník festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice 2012 se kvapem blíží

16.06.2012 14:00 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Paramount Styles
© facebook interpreta
Od čtvrtka 5. do neděle 8. července se v historickém centru Boskovic uskuteční již 20. ročník unikátního festivalu, který nese název tohoto města a je věnovaný zdejší jedinečné urbanistické památce - židovské čtvrti. Festival proslul nejen kvalitní nabídkou hudby, výstav, divadelních představení, filmů či autorských čtení, ale především příjemnou atmosférou a dobrým zázemím, které si užívají i rodiny s malými dětmi.

Festival začne ve čtvrtek 5. 7. v 16:00 hodin vernisáží výstav v Muzeu Boskovicka, oficiální zahájení pak obstará v 17:00 hodin v zámeckém skleníku kapela HaChucpa. Tento brněnský soubor se skládá z členů HaDivadla, studentů JAMU a brněnské konzervatoře, členů brněnské Židovské obce a dalších. Snaží se autenticky oživit a prezentovat publiku židovskou hudbu, jidiš a hebrejské písně, klezmer a scénickou četbu židovské literatury.

Během čtyř dnů festival nabídne bohatý program na následujících scénách i mimo ně. Těšit se můžete zejména na letní kino, kde na hudební scéně v jednom z největších českých amfiteátrů zahraje například kapela Tata Bojs, izraelská kapela Acollectiv, Načeva se svým speciálním retro setem Nebe je rudý, česká ska kapela Sto zvířat, rovněž legendární Michal Prokop & Framus 5, američtí Paramount Styles, kladenská kapela Zrní, a skupina zrozená z popela legendárních berlínských Fatal Shore Dim Locator.

Nebude chybět ani "Uni scéna" za muzeem, která nese (stejně jako minulý rok) název kulturního magazínu UNI, který vydává sdružení Unijazz. V UNI se psalo, píše a psát jistě bude o kapelách, které se zde ve třech dnech představí. Scéna se bude věnovat hudbě folkové, rockové i alternativní a zahrají například Kieslowski, stoupající hvězda Bonus, ukrajinské duo Zapaska, skupiny Tu v dome ze Slovenska, Rudovous, Ještě jsme se nedohodli, OTK, Vložte kočku, Nšoči, Zuby nehty, United Cans Unlimited a mnoho dalších.

Bluesovou scénu pořadatelé opět chystají ve spolupráci s nejrozsáhlejší přehlídkou tohoto druhu - festivalem Blues Alive. Vystoupí zde Jan Spálený Trio, spolu s ním bude hrát Michal Gera a Filip Spálený. Dále hudební publicista Ondřej Konrád spolu s výtečnými instrumentalisty mladší generace, kteří vytvořili na debutovém CD ze směsice jazzu, rocku, blues, funku, folku i závanů šansonu jedinečný styl - jejich kapela se jmenuje Ondřej Konrád a Gumbo. Také se představí Pepa Streichl, který patří mezi první písničkáře v Československu. A v neposlední řadě kapela 2Wings, kterou založil v roce 2006 skladatel, kytarista, zpěvák a producent Dan Šustr, který se proslavil v 90. letech se svojí kapelou Tichá dohoda.

Na česko-německé jazzové scéně ve skleníku se letos představí například Poetic Filharmony. Tato kapela přináší na českou scénu neotřelé hudební zážitky mísící našláplý instrumentální post-psychedelic rock, jazz fusion a drum'n'bass. Ikonická je pro zvuk kapely hutná bigbeatová kytara bandleadra Romana Hampachera. Dále pak kapela Pitch Bender, což je soul-jazzová formace hrající autorské skladby na pomezí soulu, jazzu a funku. Výraznou osobností je zpěvačka Simona Fehérová s velmi specifickým hlasem plným groovu a feelingu, která je též autorkou textů a která vyhrála cenu za nejlepší sólový výkon v soutěži Jazz Talent roku 2009 v pražském Jazz Docku. Z dalších můžeme například jmenovat kapelu 10Dance nebo Jan Fečo Quartet.

V synagoze se od čtvrtka do neděle opět uskuteční komornější koncerty. Vystoupí zde maďarské trio Vera Jonas Experiment, které balancováním na hranici akustické, experimentální a elektronické hudby, vytvořilo svůj vlastní jedinečný styl, který publikum vždy uchvátí. Dále pak skupina Létající rabín, která hraje starodávné a okouzlující melodie židovské svatby, jakož i jedinečné písně v jazyce jidiš. Nově zde v pátek proběhne i autorské čtení z knihy "Deník Hèlén Berrové" v podání překladatelky Věry Dvořákové.

I letos se můžete v příjemném prostředí hradu a farské zahrady těšit na velmi pestrou divadelní nabídku. V sobotu na hradě uvidíte divadlo "Skutr" s představením "Malá smrt" - to je devět vztahů, setkání, zamilování a milování. Hnáni touhou propadají vášni, hledají sebe, hledají, ke komu patří. Dále se představí divadlo URPOP s hrou "Eden LDN", Lachtaní divadlo Honzy Kovaříka a jejich "Pygmalion", Tichý jelen a hra "Richard III.". V neděli se ve farské zahradě představí například divadlo T601 se svými dvěma hrami - "Kráska a zvíře" a "O větrném králi", dále pak Anička a letadýlko a jejich hra "Kill Will" a v neposlední řadě Kuba Folvarčný s představením "Pražská pověst - O nešťastném staviteli".

Již od prvního ročníku festivalu je nedílnou součástí boskovického festivalu filmová přehlídka. Dramaturgie se pravidelně zaměřuje jak na dokumenty, reflektuje zločiny minulého režimu, lidská práva či významné osobnosti naší kultury, studentské filmy různých škol v Čechách i na Slovensku, tak na hrané filmy. Nebudou chybět ani výstavy a návštěvníci budou moci využít také připojení wifi k internetu zcela zdarma z pevného PC.

Předprodej vstupenek zajišťují sítě Ticketportal, Ticketpro a Ticketstream. Permanentka na čtyři dny (platí v letním kině, na hradě, v zámeckém skleníku, v muzeu i za muzeem a ve farské zahradě) stojí v základu 450 Kč, studentská 350 Kč (pro držitele karet ISIC, ALIVE(IYTC), ITIC, STAFF) a členská 250 Kč (k zakoupení pouze v čítárně Unijazzu a na místě). Podrobnější informace najdete na stránkách boskovice-festival.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY