Bravo, Celeste!

27.08.2012 15:30 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Po letech otřesných pokusů o něco, čemu se říká debutové album, jste možná na nahrávky zpěváků a zpěvaček vzešlých ze SuperStar zanevřeli. Dobře děláte, většinou je to opravdu hrůza. Ale u Celeste Buckingham předsudky odhoďte - "Don't Look Back" je totiž svěží a skvělá deska.
8/10

Celeste Buckingham - Don't Look Back

Skladby: Nobody Knows, Bleeding, Don’t Look Back, Run Run Run, Blue Guitar, Mám ťa málo (feat. Martin Harich), Hello Stranger, Stupid Love Games, Heart (feat. Noah Ellenwood), Gole Goldu
Vydáno: 23.4.2012
Celkový čas: 37:10
Vydavatel: Celeste Buckingham
Několik ročníků SuperStar i X Factoru ukázalo, že po ukončení každé série soutěže vůbec nejde o to, jak skvěle umí kdo zpívat naživo. Zpívat, milí zlatí, totiž umí kdekdo. Ale napsat písničku? Dobře ji nahrát, respektive najít někoho, kdo ji dobře nahraje? Minulé roky jasně ukázaly, že šanci mají hlavně ti, kdo jsou kromě skvělých zpěváků i muzikanti a hlavně skladatelé. A ač je to neuvěřitelné, (v době nahrávání) šestnáctiletá Celeste Buckingham je na naprosté špici těch nejlepších superstářích finalistů. A nevěřím, že si po prvním poslechu neřeknete...

Určitě nejde podceňovat práci dvojice slovenských producentů Martina Šramka a Andyho Hrušky, ale že většina hudby a textů pochází přímo od Celeste, je další překvapení. A titulní klavírní baladu "Don't Look Back" dokonce napsala její o dva roky mladší sestra Carmel. Wow podruhé!

S ohledem na to, kolik potenciálních radio-fiendly hitů deska obsahuje, je s podivem, že se prvním singlem stala rytmicky rozbitá písnička "Nobody's Know", která je na celé nahrávce asi tou nejdivnější a současnému směru v moderním undergroundovějším popu nejbližší. Zbytek alba posluchače až tolik nezkouší, ale připravuje mu jednu melodickou hitovku za druhou. Můžete zaslechnout tu Adele, tam Dido, trošku Rihanny či Katy Perry, ale pořád se budete dobře bavit a hlas Celeste vám bude připomínat, že posloucháte desku s jejím jménem na obalu.

Mezi deseti položkami je snadné najít si hned několik favoritů. Singl "Run Run Run" už nějakou tu dobu provzdušňuje rádiový éter, vrcholem je pro mě ale duet "Heart" s kolegou ze soutěže Noahem Ellenwoodem, jehož hlas je v písničce naprosto nezapomenutelný. Dost nečekaně se povedl i duet s Martinem Harichem "Mám ťa málo", který zní jako to nejlepší z klasického slovenského popu, a závěrečná "Gole Goldu" s íránským textem. Zvláště ta druhá byl dost značný risk, protože podobné návraty ke kořenům většinou vyzní trapně, u Celeste ale tvoří organickou součást celého alba.

Celeste Buckingham je bezpochyby velký talent, který může jen růst. Uvidíme, kam se posune dále, protože už svým debutem ukázala záda většině nejen svých soupeřů z talentových soutěží, ale i ostatních normálních zpěváků a zpěvaček.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY