shop.musicserver.cz

Bravo, Celeste!

Vydáno: 27.08.2012 15:30 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Po letech otřesných pokusů o něco, čemu se říká debutové album, jste možná na nahrávky zpěváků a zpěvaček vzešlých ze SuperStar zanevřeli. Dobře děláte, většinou je to opravdu hrůza. Ale u Celeste Buckingham předsudky odhoďte - "Don't Look Back" je totiž svěží a skvělá deska.

8/10

Celeste Buckingham - Don't Look Back

Vydáno: 23.4.2012
Celkový čas: 37:10

Skladby: Nobody Knows, Bleeding, Don’t Look Back, Run Run Run, Blue Guitar, Mám ťa málo (feat. Martin Harich), Hello Stranger, Stupid Love Games, Heart (feat. Noah Ellenwood), Gole Goldu

Vydavatel: Celeste Buckingham

Několik ročníků SuperStar i X Factoru ukázalo, že po ukončení každé série soutěže vůbec nejde o to, jak skvěle umí kdo zpívat naživo. Zpívat, milí zlatí, totiž umí kdekdo. Ale napsat písničku? Dobře ji nahrát, respektive najít někoho, kdo ji dobře nahraje? Minulé roky jasně ukázaly, že šanci mají hlavně ti, kdo jsou kromě skvělých zpěváků i muzikanti a hlavně skladatelé. A ač je to neuvěřitelné, (v době nahrávání) šestnáctiletá Celeste Buckingham je na naprosté špici těch nejlepších superstářích finalistů. A nevěřím, že si po prvním poslechu neřeknete...

Určitě nejde podceňovat práci dvojice slovenských producentů Martina Šramka a Andyho Hrušky, ale že většina hudby a textů pochází přímo od Celeste, je další překvapení. A titulní klavírní baladu "Don't Look Back" dokonce napsala její o dva roky mladší sestra Carmel. Wow podruhé!

S ohledem na to, kolik potenciálních radio-fiendly hitů deska obsahuje, je s podivem, že se prvním singlem stala rytmicky rozbitá písnička "Nobody's Know", která je na celé nahrávce asi tou nejdivnější a současnému směru v moderním undergroundovějším popu nejbližší. Zbytek alba posluchače až tolik nezkouší, ale připravuje mu jednu melodickou hitovku za druhou. Můžete zaslechnout tu Adele, tam Dido, trošku Rihanny či Katy Perry, ale pořád se budete dobře bavit a hlas Celeste vám bude připomínat, že posloucháte desku s jejím jménem na obalu.

Mezi deseti položkami je snadné najít si hned několik favoritů. Singl "Run Run Run" už nějakou tu dobu provzdušňuje rádiový éter, vrcholem je pro mě ale duet "Heart" s kolegou ze soutěže Noahem Ellenwoodem, jehož hlas je v písničce naprosto nezapomenutelný. Dost nečekaně se povedl i duet s Martinem Harichem "Mám ťa málo", který zní jako to nejlepší z klasického slovenského popu, a závěrečná "Gole Goldu" s íránským textem. Zvláště ta druhá byl dost značný risk, protože podobné návraty ke kořenům většinou vyzní trapně, u Celeste ale tvoří organickou součást celého alba.

Celeste Buckingham je bezpochyby velký talent, který může jen růst. Uvidíme, kam se posune dále, protože už svým debutem ukázala záda většině nejen svých soupeřů z talentových soutěží, ale i ostatních normálních zpěváků a zpěvaček.

NÁZORY
  • . (Pepa, 27.08.2012 19:58) Reagovat

    Zasloužené hodnocení, Donť Loko Back je podle mě možná nejlepší debutové album interpretů vzešlých ze Superstar.

  • 9/10 (xxx145, 27.08.2012 20:31) Reagovat

    Souhlasím s recenzí, album je překvapivě naprosto skvělé a moc se těším, s čím nás překvapí na další desce :-) Držím jí palce.

  • Tomu se říká, když někdo zaspí na vavřínech :) (Klára, 27.08.2012 20:56) Reagovat

    A neobjevili jste její album nějak pozdě ? :D Nevím o tom, že by se s ní výrazněji prosadila kromě singlů. Má talent, ale vše získala na zlatém podnose. Kdyby ostatní měli takovu finanční podporu a známostí vzhledem k postavení její rodiny jako má Celeste, startovní čára ostatních ze Superstar by vypadala přece jen odlišně. Petr Ševčík má taky talent a horko těžko natočil svoji první desku, která brzy vyjde. Tak si říkám, zda-li je její cesta na hudební scéně správně nastavená. Budoucnost ukáže.

    • Re: Tomu se říká, když někdo zaspí na vavřínech :) (Tomáš, 27.08.2012 21:35) Reagovat

      Známosti? Postavení rodiny? Co to je za bláboly? Tady je si prostě třeba přiznat, že Celeste má nejen pěvecký talent, ale hlavně skladatelský a textařský. To je něco, o čem si všichni ostatní superstáři můžou nechat jenom zdát (a vůbec, většina naší hudební scény). Petr Ševčík? Po tom ani neštěkne pes, až na pár stoveček jeho nejvěrnějších fanoušků, kteří ho fanaticky prosazují všude, kde se dá. Kdyby dokázal napsat tolik moderních, ale zároveň kvalitních písniček a přišel s nima za někým, kdo je postaven vysoko, tak věz, že by ho vydali hned. Plno těhle ex-účastníků podobných soutěží mělo skvělé podmínky pro natočení jejich debutu. Smlouvu s velkým labelem, možnost nahrávat v kvalitních studiích, přístup k jejich databázím a pomoc od producentů. Nestačí ale umět jenom dobře zpívat, je třeba mít i vizi, prokázat určitou kreativitu a hlavně umět něco napsat i sám. To umí Celeste, Aneta, zpočátku možná Bende a i Ben Cristovao se celkem snaží.

      • Re: Tomu se říká, když někdo zaspí na vavřínech :) (Klára, 30.01.2013 12:17) Reagovat

        Tak ve skutečnosti nejsem Ševčíkovou fanynkou, ale vím, jak se horko těžko dopracoval k natočení první desky pomocí sponzorství jedné jeho majetné fanynky :D Bláboly ? Hm, tak to jsem špatně slyšela, co říkala její maminka po jejím vyhazovu...z mojí dcerušky bude hvězda za každou cenu, protože ona si to může dovolit...:-))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Chci tě chvíli mít tu," zpívají svorně Celeste Buckingham & Matěj Vávra. Při vzniku songu a klipu se ovšem nepotkali (22.10.2023 18:58)
- Rozhovory: Celeste Buckingham - Ráda bych byla neupřímná, ale nejde mi to (27.12.2022 16:30)
- Video: Celeste Buckingham se vrací s ostrovním hitem "Feel" (24.11.2021 10:55)
- Naživo: Florence And The Machine šestý den Szigetu přilákali davy, Celeste Buckingham očarovala nejen domácí publikum (13.08.2019 14:32)
- Fotogalerie: Šestému dni Szigetu vévodily ženy v podání Florence And The Machine a Celeste Buckingham & King Shaolin (13.08.2019 14:12)
- Video: O5 a Radeček si v duetu se Celeste Buckingham užívají "LOVEní" (25.02.2019 18:22)
- Video: Celeste Buckingham znovu zpívá slovensky. S Ondrejem Kandráčem představuje vánoční song "Tisíc a jedna noc" (12.12.2018 16:58)
- Naživo: Universal Music na showcase slavil úspěchy a představil podzimní novinky (07.09.2018 17:44)
- Video: Celeste Buckingham v klipu k "Immature" poukazuje na nerozvážnost mládí. Hraje v něm i Adam Mišík (21.06.2018 13:12)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2017 podle musicserveru (15-11) (31.01.2018 10:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu