O5 & Radeček slaví 20 let muzicírování v Opičích horách

08.06.2012 13:51 - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

O5 & Radeček
© o5.cz
Není již žádné tajemství, že šumperská kytarovka O5 & Radeček připravuje na letošní podzim vydání páté studiovky. Ostatně desku již několik dní ohlašuje lehce taneční singl "Ripápá", ke kterému vznikl grilovačkový videoklip. Kapela si však letos také připomíná dvacet let od svého prvního koncertu.

Nové album, které zčásti vzniklo v Los Angeles pod dohledem producenta Carmena Rizza, ponese jméno "Pozdrav z Opičích hor". "Tak se totiž posměšně říká městu Šumperk, kde žijeme a kde vznikají naše písničky," dodává k názvu zpěvák Tomino. Novinka tak bude, zejména v pomalejších kusech, prodchnuta typickou atmosférou jejich domovských Jeseníků.

Nejenom pracemi na albu jsou však Radečci zaneprázdněni, brzy si připomenou rovných dvacet let působení na scéně. První koncert totiž kapela odehrála v roce 1992 na folk & country festivalu Mohelnický dostavník. "Uměli jsme jenom dva akordy a tři písničky. Lidi nás ale furt vytleskávali, tak jsme hráli ty tři písničky pořád dokola," vzpomíná na premiéru houslista Přemysl Ptáček. Ke změně ve směrování tvorby do poprockových vod došlo až s blížícím se přelomem tisíciletí. Od té doby vydala kapela čtyři řadová alba a do povědomí veřejnosti se zapsala baladami "Praha", "Kristián" nebo "Máš mě na svědomí".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY