shop.musicserver.cz
Ozzy Osbourne, Black Label Society, O2 arena, Praha, 6.6.2012

"Do hrobu se nechystám," vzkázal Madman

Vydáno: 07.06.2012 16:40 v sekci Naživo - Matěj Bílý | foto: Tereza Váchová / musicserver.cz

Závažné onemocnění Tonyho Iommiho zabránilo Black Sabbath uskutečnit slibované turné v původní sestavě. Do světa se tak vypravil pouze Ozzy Osbourne a svou návštěvou poctil i Prahu. Byť pravověrnému rockerovi táhne na čtyřiašedesát let, svým vystoupením jasně ukázal, že do důchodu nemíří.

Live: Ozzy Osbourne & Friends

support: Black Label Society
místo: O2 arena, Praha
datum: 6. června 2012
Ozzy Osbourne setlist: Bark At The Moon, Mr. Crowley, Suicide Solution, I Don't Know, Killer Of Giants, Shot In The Dark, Rat Salad, Iron Man, War Pigs, N.I.B, Fairies Wear Boots, I Don't Want To Change the World, Crazy Train, Mama, I'm Coming Home, Paranoid
Fotogalerie

Ozzy Osbourne, O2 Aréna, Praha, 6.6. 2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Zatímco praotec metalové kytary Iommi bojuje s rakovinou, podle posledních zpráv snad úspěšně, Ozzy se rozhodl nezahálet a plánovanou koncertní štaci zasuplovat s vlastní kapelou. Aby se neřeklo, přizval několik starých známých. Fanoušci tak mohli nabýt dojmu, že se jedná o víc než jen další, v krátkém sledu přicházející Madmanovo standardní turné. To spolu s prohlášením, že vše je především podporou Tonyho zápasu, přilákalo na pražskou zastávku Ozzyho cirkusu více než obstojnou návštěvu. O2 arena praskala ve švech, což s ohledem na nepříliš zdařilý dojem, který zpěvák v tuzemsku zanechal necelé dva roky zpět na propadáku zvaném Řípfest, nebylo předem nikterak samozřejmé.

Black Label Society, O2 Aréna, Praha, 6.6. 2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Jako první z Ozzyho přátel se na pódiu objevila partička jeho dlouholetého dvorního kytaristy Zakka Wyldea, američtí Black Label Society. Bohužel veškerá snaha ukázat, že Wylde hudebně nestojí pouze na spojení se slavným zpěvákem, utonula v prachbídném zvuku. Místo kytarových ekvilibristik totiž opanovalo vysočanskou halu jedno velké echo. Co naplat, že kapela působí vyzrálým dojmem, hraje s nasazením a Wylde se vyparádil náčelnickou indiánskou čelenkou? Zvuk se maximálně tříštil a velkou část vyhrávek si posluchač musel domýšlet. V té souvislosti se jen vkrádá otázka: Proč to v té samé hale jde někdy na výbornou a jindy vládne hlukový teror? Blíže pódiu byl zvuk ještě snesitelný, v zadních řadách zanechával hořkou pachuť.

Odezva publika tomu odpovídala. Výrazněji rozehřát fanoušky, kteří nepatří k ortodoxnímu jádru, se Wyldeovi nepodařilo ani exhibičním sólovým výstupem. Zakk, jak už je u něj zvykem, si navíc ukousl o chlup větší porci, než dokázaly jeho hbité prsty stoprocentně zpracovat. Nebylo třeba nikterak hnidopišského poslechu, aby ucho zachytilo nezanedbatelné množství ne zcela přesvědčivě zahraných tónů.

Ozzy Osbourne, O2 Aréna, Praha, 6.6. 2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Nástup Ozzyho Osbournea skvěle demonstroval jeho kultovní statut. Fanoušci ho prostě milují, jsou mu schopni téměř vše odpustit a nad nejedním jeho zaváháním přimhouřit oko. Bouřlivých ovací se dočkal již úvodní zhruba pětiminutový video prostřih mapující zpěvákovu bohatou kariéru. Právě z něj bylo jasně patrné, že od desky "Ozzmosis" to jde s jeho studiovou produkcí z kopce, především po invenční stránce. První tóny songu "Bark At The Moon" však přivedly Ozzyho věrné do transu. Pozitivní změny naštěstí doznalo nazvučení - k ideálu mělo daleko, ale na rozdíl od předkapely se dalo všemu hudebnímu dění na pódiu alespoň rozumět.

Ozzy Osbourne, O2 Aréna, Praha, 6.6. 2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Co naplat, hlavnímu protagonostivi to občas pořádně zaplavalo v intonaci, přestože si vydatně pomáhal mocným delayem. Nic jiného realisticky uvažující návštěvník znalý stavu věcí ani čekat nemohl. Tohle je především show a Ozzman ví, jak na ni. Dnes už těžko bude působit démonickým dojmem, ale ona hra na šklebícího se poskakujícího dědu, škodolibě kropícího dav hadicí a desítkami kýblů s vodou je vcelku přesvědčivá. Osbourne tak i s téměř šesti a půl křížky na krku minimálně vypadal, že se náramně baví a koncertování pro něj není, na rozdíl od mnoha jeho kolegů, jen k smrti nudná rutina. Zároveň posluchač musel korektně připustit, že ačkoliv jeho hlasivkám už rozhodně není dvacet, disponuje stále nezaměnitelným chraplákem a po pár skladbách se dostal do uspokojivé formy. Především ve starých skladbách Black Sabbath pořvával velmi obstojně.

Ve chvílích, kdy si Ozzy vybral slabší chvilky, ho zachraňovala skvělá kapela. Ačkoliv se Wylde kytarově podepsal pod nejlepší Ozzyho desky a shazovat jeho přínos pro elektrickou kytaru obecně by bylo krátkozraké, nový vládce šesti strun, Gus G., je dnes technicky a především co do čistoty hry výše. Čitelnost sólových výstupů obou pánů krásně kontrastovala ve chvílích, kdy Gus přepustil svému předchůdci místo před hradbou z Marshallů, a Zakk se, jako jeden z avizovaných přátel, jal zpestřit Ozzyho set.

Skvělou práci odváděl i zbytek kapely, přesný Tommy Clufetos za bicí soupravou dokonce vytáhl kratší sólovou vložku, výborně hrál i v koutě zastrčený Adam Wakeman obsluhující kytaru a klávesy. Basák Rob Nicholson pak zhruba v půlce setu předal štafetu Geezeru Butlerovi, který jakožto další náplast za Black Sabbath odehrál pár hitů této hardrockové ikony, včetně žánrové hymny "Iron Man". Od Sabatů zaznělo celkem šest věcí, po instrumentální stránce podaných naprosto bez zaváhání, takže i vyznavači Ozzyho prvního angažmá se dočkali alespoň částečné náplasti za zrušené turné. Zbytek setu tvořil materiál Osbourneovy především rané sólové dráhy, novinky zůstaly pro tentokrát opomenuty.

Ozzy Osbourne, O2 Aréna, Praha, 6.6. 2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Ozzy Osbourne a jeho přátelé, Geezer Butler a Zakk Wylde s Black Label Society, zanechali v Praze celkem solidní dojem. Rockový děd nejenže napravil reputaci z posledního tuzemského vystoupení, ale předně svým přístupem a do značné míry i výkonem zřetelně vzkázal, že nějaký ten rok hodlá po pódiích ještě poskakovat. Proč taky ne? Složení publika koneckonců jasně dokázalo, že Ozzyho hudba dnes rozhodně není pouze pro pamětníky a cestu k ní si očividně našla i nová generace vyznavačů tvrdého rocku.

NÁZORY
  • GUS G. X ZAKK (matheaw, 10.06.2012 12:54) Reagovat

    I kdyby hrál Gus G. milionkrát čistěji, nikdy to nebude ZAKK!!!
    ZAKK = METAL FOREVER!!!!!

  • Ozzy (Petr, 11.06.2012 08:13) Reagovat

    Takže asi tak:
    - zvuk u zvukaře naprosto příšernej, vyvěštit z toho zvukovýho bordelu, jak to Ozzymu zpívalo nedokážu - neslyšel jsem ho pořádně jasně čistě. Má na zpěvu navíc nějaký delaye, který tomu rozhodně nepomáhaj.
    - Gus vs. Zakk... Gus tu pseudolegendu zfouknul jak svíčku, Zakkův set s Ozzym byl nejslabší částí koncertu, nejsilnější byla Gusova část s Butlerem. Nutno ale dodat, že zas na tom má velkej podíl zvuk, protože zatímco Gusova kytara se sice třištila s bicíma, ale dala se aspoň trochu najít, Zakkova kytara byla slyšet jedině v momentě, kde tam hrál ty svoje prasárničky o kterých si zjevně myslí, že jsou stylový a vůbec děsně in, tak je cpe úplně všude každou chvíli....
    - koncert se nahrával - otázka je za jakym účelem
    - na setlistu je ještě Into The Void a překvapuje mě, že tahle skladba nedostala přednost před přeci jenom mnohem míň známou Fairies Wear Boots. Zvláštní rozhodnutí, i když možná, že v Into The Void Iommi chybí víc než v FWB.

    • Re: Ozzy (Matěj Bílý, 11.06.2012 10:26) Reagovat

      V zásadě souhlasím, díky za připomínku Into the Void, ta mi vypadla.
      V golden pitu jsem nebyl, takže nedokážu posoudit, měl jsem však naopak pocit, že zvuk byl horší vzadu, nejlepší poslech byl tak 5 metrů před zvukařem. I tak žádná sláva.
      Ad. Gus G. vs. Zakk Wylde. První jmenovaný je o "kytarovou generaci" mladší než Zakk. Nástroj se za tu dobu poměrně značně vyvíjel. Nechci Wyldea vůbec shazovat, protože tihle chlapci to měli výrazně těžší než generace Guse G. (nedej bože dnešní mladí kluci), oni tu techniku a rychlost objevovali. Navíc Zakk byl určitě ve své době absolutní špička, měl svůj ksicht, výraz a slušné skladatelské schopnosti.
      Dnes jsou hráči obecně daleko dál rychlostí, čistotou, technikou, bohužel mám občas pocit, že se z toho všeho lehce vytrácí "rukopis" a invence (teď nemluvím o Gusovi). Dobře je to podle mého vidět v žánrech typu technický deathcore apod.

  • SLASH? (Jan Trávníček, 11.06.2012 13:09) Reagovat

    Neměl tam být i Slash? Co se stalo, že nepřijel nebo o něm není zmínka?

    • Re: SLASH? (Matěj Bílý, 11.06.2012 13:10) Reagovat

      Slash bez větší publicity pražskou zastávku turné vynechal.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Ozzy Osbourne je stále v plné síle. Na desku kytaristy The Cult Billyho Morrisona nazpíval výborný song "Crack Cocaine" (23.03.2024 18:00)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Ozzy Osbourne by se rád s fanoušky rozloučil dvěma koncerty v domovském Birminghamu (26.01.2024 12:05)
- Ozzy Osbourne by rád natočil ještě jedno album a vyrazil na turné (01.10.2023 15:33)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)
- Black Sabbath připomenou 40 let živáku "Live Evil" výpravnou reedicí (10.04.2023 08:19)
- Od AC/DC přes Metalliku po Ozzyho. Kalifornský PowerTrip je rockový festival snů (01.04.2023 14:41)
- Steve Vai: "V devadesátkách jsem natočil společnou desku s Ozzym Osbournem" (26.02.2023 17:01)
- Queen Relived by Queenie rozezní pražskou O2 arenu v květnu hned dva večery po sobě. Kapela přidává druhé vystoupení, které nahradí zrušený koncert Ozzyho Osbourna (20.02.2023 17:19)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu