shop.musicserver.cz
Radek Pastrňák - Dovolená letos nebude

Radek Pastrňák - Dovolená letos nebude

Vydáno: 03.08.2012 08:30 v sekci Rozhovory - Kateřina Hejdová | foto: Boris Renner/Supraphon

Jejich vystoupení na Rock For People loni napovídalo, že jsou ve skvělé formě, deska "Duperele" ji jen stvrdila. Naše osobní setkání s frontmanem kapely Buty zhatila moje chřipka. Rozhovor tak vznikal po internetu a já si říkala, že ten Pastrňák neztrácí kouzlo ani ve spěchu a na dálku. Posuďte ostatně sami.

Buty
© Boris Renner/Supraphon
Co děláte právě teď?

Jsem doma a chystám se přezouvat kytary, ale slíbil jsem jeden korespondenční rozhovor, u kterého právě sedím.

Co jste dělal těch šest let mezi posledními deskami?

Slíbil jsem si, že už nikdy nebudu točit žádnou desku a budu už jenom hrát. V hospodě jsme si se dvěma kamarády vymysleli takový bluesový šraml a začali hrát po klubech. Kromě toho jsem oprášil koníčky z útlého mládí a začal chodit na ping-pong a na nohejbal. Mezitím jsem pravidelně koncertoval s Butama, jedl, spal a odpočíval. Jenomže jelikož jsem postižený, začal jsem si zase zapisovat nějaké nápady, a když už jsem jich měl plnou hlavu, musel jsem to někam vysypat. V tu dobu právě v Ostravě začalo startovat studio Mroš a tam došlo k morálnímu selhání a začal jsem zase točit. Sem tam se tam mihli nějací kamarádi, mrknout se, jestli ještě žiju, něco mi přitočili a nakonec se začala trousit i kapela a nějak jsme to dotáhli společnými silami do konce.

Máte se fakt tak špatně, jak to z desky chvílemi vypadá (zní)?

Špatně? To jste si tu desku jenom přebrala po svém. Mám se fajn. Možná že jsem ještě nikdy neměl v životě takový klid, jako mám teď.

Trpíte prý pocitem, že žijete ve špatné době. Proč?

Já ten pocit ale sám za sebe nemám. Narodil jsem se několik let po největší světové válce, všude kolem komunismus / rock'n'roll, potom kapitalismus volné soutěže / rock'n'roll, rozkradení státu pravicí i levicí, globalizace... pořád jenom rock'n'roll! Už chybí jenom ty globální přírodní katastrofy, hladomor a na závěr snad i konec světa! Takové štěstí na program každý člověk v historii nemá!

Buty
© Boris Renner/ Supraphon
Ještě ta válka vás mohla potkat. Váš bubeník Richard Kroczek v televizi řekl: ""Duperele" jsou ne vždy popově jednoduché songy k naší ne vždy křišťálové době." Vnímáte to jinak?

Já nemůžu řešit něco, co vypustil Richard. Vůbec nevím, kde na to přišel.

Měla jsem stejný pocit jako on. Už z těch textů: řešíte nezaměstnanost, úpadek hudby i náhradní lidské díly. To nejsou právě pozitivní témata.

To nejsou, ale písnička a papír jsou jiná média.

Dobrá, v jaké době byste chtěl žít, kdybyste si mohl vybrat?

Ale já už jsem si jednou vybral! Vždyť o tom mluvím!

Je něco, co máte na současnosti rád a nevzdal byste se toho?

Mně se tady líbí, mám krásné děti, ty mají krásnou maminku, mám pěknou práci, výbornou kapelu, mám rád pivo a žiju tady! To snad ani nemůže být náhoda!?

Buty
© Boris Renner/ Supraphon
Mluvíte tím ostrým ostravským dialektem normálně, nebo tak jen zpíváte?

Čím jsem starší, tím se mi do slovníku vkrádá jazyk otců a dědů více a více. Samozřejmě ho umím příležitostně vypnout. Jinak byste mi asi nerozuměla.

To máte pravdu. Poslouchala jsem tu desku několikrát a pořád nevím, proč "Duperele". Vysvětlíte mi to?

Dejme tomu, že kvůli zvuku toho slova.

Budete natáčet videoklip? Prozradíte námět?

Chystáme se udělat klip k "Písni práce" pod vedením Honzy Bártka, který dělal například "Všechno kolem mě" nebo "Karel spí", a bude se to odehrávat na úřadu práce, ale víc vám k tomu neprozradím.

Buty

Buty
Název kapely znamená v lašském nářečí boty. Populární ostravská skupina vznikla v roce 1986 ze skupin U238 a B komplex. Zakládajícími členy jsou Richard Kroczek a Radek Pastrňák (na snímku). K nim se přidali Vít Kučaj, Ivan Myslikovjan a Luděk Piásečný. V jejich hudbě se mísí mnoho hudebních stylů: rock, folk, folklor různých etnik, country, jazz, reggae a další, každé album se od předešlého výrazně odlišuje. Od komorního "Pískej si, pískej" (1992), přes atmosférické "Ppoommaalluu" (1994, část písní použita ke Svěrákovu filmu "Jízda"), pozitivitou nabité "Dřevu" (1995), mírně popový počin "Rastakayakwanna" (1997), experimentální "Kapradí" (1999) a "Normale" (2001, hudebně inspirováno Goranem Bregovičem), až k předposlednímu albu "Votom" (2006), které vznikalo celých pět let. Za písně k filmu Jana Svěráka "Jízda" obdržela skupina Českého lva 1994 za nejlepší hudbu. Letos Buty podepsali smlouvu s vydavatelstvím Supraphon a po šesti letech odmlky představili novinkové album "Duperele", které doprovází velké koncertní turné.

Uslyšíme vás letos na festivalech? Máte rád otevřené letní scény?

Nejraději mám kluby, ale budeme například na Colours Of Ostrava, snad i na Trutnově (to není jisté) a na spoustě dalších open airů během celého léta. Dovolená letos nebude.

Hudebník a vydavatel Ondřej Ježek, který dělal hudbu k filmu "Alois Nebel", o vás nedávno řekl, že jste jediná dobrá česká mainstreamová kapela, ale musíte z toho být unavení. Jste z toho unavení?

Děkujeme za pochvalu! Rozhodně nám už není dvacet a mainstream nemainstream, po dvojáku nebo po tříhodinovém jukeboxu už cítím i svaly, o kterých jsem si myslel, že už je dávno nemám. To ale neznamená, že bych se na hraní netěšil. Jenom místo večírku raději mířím po koncertě nejkratší cestou do postele.

Buty
© Boris Renner/Supraphon
Také říká, že pop je jako vrcholová turistika. Člověk se tam podle něho musí vydat opravdu silou vší vůle a pak snášet všechno možné příkoří. Souhlasíte?

To asi platí v případě opravdových popařů, kteří vymetají všechny televizní soutěže a playbackové akce, nesmyslné večírky pro bulvár a pak neví, kde je nahoře a kde dole. To se nás už naštěstí tolik netýká a lidi zatím chodí a zatleskají. Děkujeme!

Letos je to dvacet let, co jste získali Českého lva za "Jízdu". Budete to nějak slavit?

Oslava? Díky za upozornění! My jsme tu sošku hned ten večer nešťastnou náhodou rozbili a to nám asi přineslo štěstí na mnoho let.

Vzpomínáte na to období rád?

Bylo to silné a krásné, ale já se naneštěstí neumím koupat ve slávě tak jako mnoho jiných kolegů, a tak jsem se spíše koupal v chlastu a předstíral sám před sebou, že jsem někdo jiný. Teď mám opravdu více klidu a toho si vážím.

Vážně jste popularitu tak těžce snášel?

Proto mám tu ruku tak dlouhou! Jako opice.

Nedávno dávali "Jízdu" na ČT v hlavním vysílacím čase, díval jste se?

Vydržel jsem to asi deset minut a pak jsem šel raději na pivo. Děkuji za trpělivost a jdu přezouvat ty kytary. Mějte se všichni!


NÁZORY
  • "Děkuji za trpělivost a jdu přezouvat ty kytary." (Týna, 05.08.2012 10:32) Reagovat

    Povedené! Dost jsem se Radomírově upřímnosti zasmála:) a v lecčems mu musím dát za pravdu. Stejně tak - v tomto případě - Ondřeji Ježkovi.
    Jen mě trochu překvapila zmínka o inspiraci alba Normale hudbou Gorana Bregoviče...

  • Ztracený v čase. (Petr Polák, 07.08.2012 19:22) Reagovat

    Tohle interview vzniklo kdy? Proč se o skončených Colours mluví v budoucím čase? A o klipu k Písni práce, který se promítal už na Colours?

    • Re: Ztracený v čase. (a., 07.08.2012 21:53) Reagovat

      no, tak jednoduchým výpočtem mi vyšlo, že asi vzniklo před colours, ne? :))

      • Re: Ztracený v čase. (Petr Polák, 08.08.2012 19:42) Reagovat

        odpověď vtipná a k věci. palec nahoru. Na druhou stránku podmět mé otázky byl nevyřčený a zněl by nějak takhle: "proč to sakra vyšlo (až)zrovna teď?" a spíše na autory:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Banalita života je na na eponymním debutu skupiny Moře dní zachycena básnicky, jako celek však album není příliš soudržné (13.01.2024 16:00)
- Recenze: Skupina Zrní má novou desku "Široko daleko". A ta deska je fantastická (20.02.2023 16:00)
- Recenze: Ondřej Galuška z Eggnoise nahrál jednu z nejosobitějších desek letošního roku (15.10.2022 17:30)
- Video: "Nad stádem koní" rapové Entity je jedno velké WTF (12.01.2022 17:55)
- Video: Radek Pastrňák (Buty) ON AIR: Cizí písničky občas vykrádám záměrně, protože mi to přijde humorné (17.10.2021 16:23)
- Recenze: Od Ryvolů po Pokáče. B-Side Band roztančil na "Folk Swings" táborákové legendy (13.11.2020 18:30)
- Recenze: Výběrovce "Die Schlager und die Meisterstücke" kapely Munka Sostali podráží nohy nedotažené vydání (15.03.2020 11:45)
- Fotogalerie: První den ostravských Colours zářil různobarevnými styly (II.) (18.07.2019 16:09)
- Fotogalerie: První den ostravských Colours zářil různobarevnými styly (18.07.2019 13:55)
- Naživo: První den plnoletých Colours Of Ostrava prozářily ženy (18.07.2019 13:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu