Hvězdy na nebi patří obrazu anděla

29.05.2012 13:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Udělat osobitou a originální věc je často nedostižné přání mnoha kreativců z povolání. Inspirovat by se měli třeba v tvorbě Biorchestru, který má osobitosti na rozdávání a navíc připravil album "Umakartové" se všemi jeho třetími a dalšími plány v nebývalé harmonii.
8/10

Biorchestr - Umakartové

Skladby: Plyšové hračky (pokojíček), Nedosažitelná, Pavučina, Na hrotu vah, Prach a pražce, Telefon, Dálnice, Na vodě, Sklenka, Mlíko, Dřevorubec, Ale dnes ještě ne
Vydáno: 25.4.2012
Celkový čas: 40:53
Vydavatel: Indies Scope Records
Biorchestr je alternativní freakfolkové duo, v němž hrají, zpívají a skládají Aleš Pilgr (též například Květy) a Jana Pilgrová. Po desce "Papučka" vydané před třemi lety vlastním nákladem přichází kapela s nahrávkou "Umarkatové", která ve své limitované verzi zdaleka přesahuje jen možnosti obyčejného alba a přináší nové, zatím nepoznané zážitky a zcela jiný pohled na poslech hudby. Album se, pravda, dá poslouchat podobně jako jiné desky k tanci, zábavě, potěšení duše i třeba k řízení auta. Nejlíp si jej ale vychutnáte spolu s originální deskovou hrou schovanou v krabičce limitky.

Biorchestr ve své hudbě spojuje postupy písničkářů a folk na jedné straně, na straně druhé se obklopuje elektronikou, a vytváří tak osobitý pohled na současné písničkaření. To spojení je nejgeniálnější ve skladbě "Dřevorubec", kde jako by se potkali SRPR s Karlem Plíhalem. Hudba Biorchestru je svěží a melancholická zároveň, originálně nachází své místo v jakési alternativě ke stále oblíbenějšímu freak folku. A písničky jsou přirozené jak mlha před rybníkem Brčálníkem nebo jak pražce pravidelně se střídající pod kolejemi. Tedy zatraceně přirozené.

I v textech je kapela stejně hravá, jako ostatně v přístupu ke všemu, z "Umakartové" hravost sálá do všech stran. A tak třeba v písni "Dálnice" s leitsdělením "Vůz nočním světlem protíná svět," si při psaní textu jeho autor krásně kutálel se slovy: "Světlo mihotá se polem. Kolem světel se mihnem tělem. Světlo polem, polem světlem, polovjemem, polosvětlem. Nočním tepem dálnic. Dál nic."

Umarkatové v limitce

Umakartové
© facebook interpreta
"Umakartové jsou bytosti žijící tajně v každé domácnosti a zachraňují ji před nedbalými obyvateli," říká Aleš Pilgr. A z této logiky se odvíjí i společenská hra, která přináší albu další rozměr. Vám pak už stačí jen vložit CD do přehrávače a ve dvou až šesti osobách vtělených do rolí Umakartů ochránců zachránit co nejvíce pokojů. Limitovaná edice proto obsahuje graficky nádherně zpracované umakartové a papírové kartičky s texty písní. Ty papírové na sobě mají slova z jednotlivých skladeb a ty je pak nutné pantomimicky předvést v době, kdy daná písnička hraje. Navíc těch - z každé skladby pět slov či slovních spojení - přináší další nové sdělení. S touto nevšední deskovou hrou (ostatně limitka je označená jako CDG - tedy compact desk game) zažijete moře zábavy a navíc poznáte další možnosti v tom, jak poslouchat muziku. Biorchestr tady vymyslel docela zajímavý a originální přesah nad rámec hudby, s nímž můžete nacházet nové, dosud neobjevené světy.

"Umakartové" není jen nesmírně hravým a po všech stránkách originálním albem. Ono navíc perfektně drží pohromadě a jasně vyzařuje svého ducha. Je to deska až zázračně kompaktní a stmelená dohromady. A pokud máte slabost pro poetiku, jíž je naplněna, budete po jejím poslechu naplněni také. A budete se s ní laskat, hrát si a poslouchat ji hodně dlouho. A jistě si budete i užívat řádu, který celý hudebně-grafický koncept naplňuje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY