shop.musicserver.cz
Slash - Apocalyptic Love

Když má rock svůj svátek...

Vydáno: 25.06.2012 16:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Rok 2012 přináší jednu výjimečnou desku za druhou. Po výtečných albech Jacka Whitea, Santany, Shinedown nebo The Rasmus oznámil i jeden z posledních aktivně tvořících kytarových velikánů návrat na scénu. Bez plejády hostů, pouze s doprovodnou kapelou The Conspirators. Zařadí se i novinka do síně slávy?

8/10

Slash - Apocalyptic Love

Vydáno: 21.5.2012
Celkový čas: 67:27

Skladby: Apocalyptic Love, One Last Thrill, Standing In The Sun, You're A Lie, No More Heroes, Halo, We Will Roam, Anastasia, Not For Me, Bad Rain, Hard & Fast, Far And Away, Shots Fired, Carolina (Bonus Track), Crazy Life (Bonus Track)

Vydavatel: Warner Music

Cylindr, tmavé sluneční brýle, dlouhé kudrnaté vlasy, černá kožená bunda a světle hnědý Les Paul. To je Slash. Jeden z nejslavnějších a nutno dodat, že i nejlepších kytaristů všech dob. Jako člen Guns N' Roses, Velvet Revolver nebo Slash's Snakepit dávno prokázal své kvality a jmenované kapely by bez něj nebyly (a nejsou) ani zdaleka tak úspěšné, jako když je obohacuje svým snadno čitelným rukopisem.

Když v roce 2010 vydával první desku jen pod svým jménem a přizval si na ni všechny, kdo v současné rockové hudbě něco znamenají - od Ozzyho Osbourna po Adama Levina z Maroon 5 -, byla to událost ro(c)ku. Dokonalá přehlídka soudobých i dávno padlých velikánů v písních, kterým každý zúčastněný vetkl něco svého, a přesto díky Slashovým fantastickým sólům držely pohromadě. Album "Slash & Friends" jednoduše nemělo slabé místo, a ať jste ho konzumovali celé najednou nebo jen vyzobávali ty kousky, které vám k srdci přirostly nejvíce, vždy jste se dobře bavili.

Proto jako překvapení může působit fakt, že na novince je všechno jinak. Sběratel sportovních aut po vydání Přátel objel svět pouze s jedním z hostů Mylesem Kennedym, zpěvákem Alter Bridge, který na předchozí řadovce jako jediný zahostoval hned dvakrát a natolik se sblížili, že se rozhodli spolupracovat dále. Vznikla tak skupina The Conspirators, kde kromě dvou zmíněných účinkuje také baskytarista Todd Kernz z kapely Sin City Sinners a bubeník a multiinstrumentalista Brent Fitz známý z Theory Of A Deadman nebo účinkování s Alice Cooperem. Všichni se pak sešli v kalifornském studiu Barefoot Studio, kde s producentem Ericem Valentinem dělali lásku a ne válku.

3, 2, 1, start! Úvodní "Apocalyptic Love" odpálí tak rychle, že se ani nestihnete vzpamatovat a Slash už předvádí své trumfy - chytlavé riffy a kousavá kytarová sóla, přičemž zbytek kapely mu zdatně sekunduje. Většina skladeb si cestu rozráží v podobné rychlosti a aranžích, které se tentokrát nestřídají tak divoce jako na první desce. To jim ale také neubírá na energii nebo zábavnosti. Na druhou stranu ke konci poctivé hodinky vyučování rock'n'rollu začíná být poslech lehce únavný, a tak je tentokrát složitější nasát novinku na jeden zátah při plné pozornosti.

Milovník pořadů o vaření, který však sám kuchařské řemeslo neovládá, ale přesto exceluje, a aniž by zbytečně exhiboval, předvádí neskutečná sóla ("Hard And Fast", "Standing In The Sun"), kvůli kterým si apokalypsu zamilujete. Bublavá "Carolina", výborně vygradovaná "Bad Rain" nebo poctivá balada "Far And Away", to jsou jen některé z klenotů, kterými novinka disponuje. Bezesporu nejsilnější je ale šestiminutová "Anastasia", která začíná pomalým vybrnkáváním na akustickou kytaru, když tu náhle Slash odpálí nálož a už si to nekompromisně drancuje vpřed jako lokomotiva, čímž dá vzpomenout na vypalovačku "Ghost" s Ianem Astburym a Izzym Strandlinem. Milovník filmů a majitel společnosti Slasher Film prostě rád hraje a je to znát.

Poctivý, nekomplikovaný a tvrdý rock natočený na analog, kde základem jsou skvělé nápady a silné písně bez zbytečných kudrlinek nebo přeprodukovanosti - to je "Apocalyptic Love". Na webu Artistdirect stojí: "Je na ní nebezpečí. Je na ní blues, špinavý rock a spousta dalšího. Je to prostě vše, co od rockové desky čekáte, a naprosto vás to dostane!" S tím se dá souhlasit a doporučit ji lze jak mladým fanouškům rock'n'rollu, tak starším posluchačům nostalgicky vzpomínajícím na časy, kdy rocková hudba vládla světu.

Pro Mylese Kennedyho je to výstřel nahoru, kdy své Alter Bridge může klidně nechat u ledu, zde je zábavnější. A Slash? Ten dokazuje, že arogantního Axla vůbec nepotřebuje. Ten ať si dál nechává nepochopitelně tolerantní fanoušky čekat hodiny na koncertech nebo je nechává vykázat, když přijdou v tričku s hrdinou v cylindru. Vlastně ho docela chápu. Při pohledu na svou, přes desetiletí piplanou zbytečnost jménem "Chinese Democracy" musí poukazování na úspěchy ostatních členů Guns dovádět dávno padlou hvězdu k šílenství. To ale Slashe nemusí trápit a může v klidu připravovat s novými kolegy další výtečný materiál. S armádou hvězd v zádech to sice bylo ještě o krapet lepší, ale i letos si může klidně vysbírat ocenění za album roku. Což je na zhruba třicet let tvořícího muzikanta s defibrilátorem v hrudi dobré skóre, nemyslíte?


NÁZORY
  • Tohle je reklama, nebo recenze (kubulus, 26.06.2012 12:47) Reagovat

    Nějak jsem se asi ztratil....

  • trapáci (Luboš, 26.06.2012 17:48) Reagovat

    Tak ste chtěli nasrat tím posledním odstavcem, ale moc vám to nevyšlo, co? Jste si neuvědomili, že už jste taková žumpa, že to nikdo ani nečte. Soudím podle nulových komentářů. Tak hlavně, jak ste chinese vychválili. Provokatéři.
    BTW: Slashovo nová deska je normální rockovej průměr. Bááj.

  • 8/10 to snad ne? (Tomáš, 27.06.2012 11:41) Reagovat

    Mám moc rád Slashe ale poté co jsem se těšil na tuhle desku sem byl vcelku zklamán. Hold typická reakce na přehnanou natěšenost .-) Nastalo to čeho sem se bal a úplně stejný scénář jako u Velvetu. Druhá deska v řádě a již nepůsobí tak svěže. Slash samozřejmě odvedl jako kytarista skvělou práci. ALE!. Jsou zde opět povedený riffy a sóla alá Slash. Ale taky je tu spousta pasáží působíce vyloženě jako vata a dokonce i zcela zbytečné songy. Mylesův zpěv který je pořád ve vyšším rejstříku po pár skladbách už to unavuje a působí jako na rychlo postavená kulisa .Občas mi
    se zdá jako by měčel. Osobně bych uvítal z mikrofonem a autorsky spíše Andrew Stockdala. Třeba By The Sword považuji za jednu s nejpovedenějších věcí od Slashe!!! No nic naplat Slashovi sedl spíše Myles Kennedy.
    Deska je ve skrze pořád stejná a pryč je rozmanitost jejího předchůdce:( Jako relativně povedený mi přijdou songy Not For Me, Anastasia, You're a Lie, Standing In The Sun, No More Heroes. Zbývající věci na desce jsou pro mě osobně zase jen vata.

    Já ji hodnotím 6/10


    Co se týče všeobecné zaujatosti MusicServeru (a nejen jich) proti Guns n Roses a Axlovi? To nemá smysl již řešit, myslím že Luboš už to vystihl přesně v komentáři :-) Pro objektivnější informace doporučuji třeba Spark.

    Tomáš

    • Re: 8/10 to snad ne? (zrzavej, 28.06.2012 08:11) Reagovat

      Četl jsem, docela povedenej článek. Chtěl jsem ho doporučit, byl jsi rychlejší.

  • Album (CZapino, 27.06.2012 16:16) Reagovat

    Parádní deska, 8/10 po zásluze a Myles je fantastický....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Slash s Mylesem Kennedym a The Conspirators se ukázali v brněnské hale (18.04.2024 23:57)
- Nejvíc nej: Dvanáctkrát featuring Slash aneb Tucet hostování kytarového mága všude možně (12.04.2024 08:00)
- Video: Ozzy Osbourne je stále v plné síle. Na desku kytaristy The Cult Billyho Morrisona nazpíval výborný song "Crack Cocaine" (23.03.2024 18:00)
- Bear McCreary chystá velkolepé rockové album se Slashem či Serjem Tankianem (23.03.2024 12:11)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Ryan Gosling a Mark Ronson předvedli "I'm Just Ken" živě na Oscarech. Pomohl jim i Slash (13.03.2024 16:29)
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Ozzy Osbourne by se rád s fanoušky rozloučil dvěma koncerty v domovském Birminghamu (26.01.2024 12:05)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu