shop.musicserver.cz
Train - California 37

Oh, I swear to you, I'll be there for you, this is not a drive by-a-a-a-a...

Vydáno: 17.05.2012 11:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: Last.fm

Možná si ještě stále prozpěvujete jejich nedávný hit "Hey, Soul Sister" a říkáte si, že i novinka "Drive By", kterou vám do uší tlačí rádia ze všech stran, je vlastně po několika posleších taky fajn, takže tahle nová parta jménem Train stojí za to a asi si to jejich cédéčko i stáhnete.

7/10

Train - California 37

Vydáno: 13.4.2012
Celkový čas: 43:27

Skladby: This'll Be My Year, Drive By, Feels Good At First, Bruises (feat. Ashley Monroe), 50 Ways To Say Goodbye, You Can Finally Meet My Mom, Sing Together, Mermaid, California 37, We Were Made For This, When The Fog Rolls In, To Be Loved (Bonus Track)

Vydavatel: Sony Music

Pak vás asi překvapí informace, že dnes už jsou Train čtyřicátníci, na scéně se pohybují téměř dvacet let a tohle je jejich šesté album. Jen je prostě u nás tak nějak nikdo neznal... A pokud vás právě výše zmíněné dva singly dováděly k šílenství, vězte, že se řadí k tomu slabšímu, co trojice muzikantů za bezmála dvě dekády vytvořila. Zdá se vám to přehnané? Čtěte dále a pochopíte.

Ale pojďme pěkně popořádku. Nové album "California 37" se natáčelo po dobu tří let v L.A., New Yorku, San Franciscu, Seattlu a dokonce i anglickém Newcastlu, zpěvák Patrick Monahan ale dodává, že jeho převážná část, tedy především texty, vznikala už během turné k předchozí řadovce. Na jeho výsledném zvuku se pak podíleli zejména producenti Butch Walker (Avril Lavigne, Panic! At The Disco, All Time Low) a tým Espionage (Beyoncé, Chris Brown). Kolekce vyšla 13. dubna letošního roku a po světě sbírá průměrné až lehce nadprůměrné recenze.

Vraťme se ale ještě hlouběji do historie. V roce 2001 Train poprvé výrazněji zabodovali s písní a stejnojmenným albem "Drops Of Jupiter", a to především v domovských Spojených státech. Rychle se ale dostavil efekt one-hit wonder kapel a možná není přehnané tvrdit, že se pak na nadějnou skupinu rychle zapomnělo. A to i přesto, že dál vydávala desky. Například před devíti lety vynikající a dodnes nedoceněnou třetí řadovku "My Private Nation" s hity jako "Calling All Angels", "When I Look To The Sky" či nesinglovou, ale výbornou "I'm About To Come Alive". V Billboardu to sice po vydání dotáhli v albovém žebříčku na šestou pozici, ale pak už to šlo jen dolů. Blýskli se ještě rockovou odpalovačkou "Ordinary" pro brilantní písničkový soundtrack ke "Spider-Manovi 2" a pak už následoval kvalitativní sešup s nevýraznou čtyřkou "For Me, It's You", ze které bohužel ani není co doporučit, a tříletý hiatus protnutý zpěvákovou sólovkou, která propadla tak rychle, že o ní skoro nikdo neví.

Když tu náhle napsal Monahan vlezlou rádiovku "Hey, Soul Sister" a kluci byli po letech znovu ve středu zájmu. Právě díky téhle písni se Train znovu dostali do záře světel, což velmi pěkně reflektovali ve videoklipu k následujícímu singlu "If It's Love". Celá pátá deska se pak nesla v duchu komerčních, do rádií až křečovitě cpoucích se písniček, kterými se pánové vzdalovali od svých kořenů i od původních fanoušků. Svou snahu úspěšně dovršili vánočním songem pro reklamu na Coca-Colu "Shake Up Christmas". "Save Me San Francisco" je však navzdory tomu velmi povedená, barevná deska, která zejména díky zmíněnému "If It's Love", "Marry Me" či nesinglovým baladám "Parachute" a "This Ain't Goodbye" neztrácí šťávu od začátku do konce a svůj cíl, tedy vrátit kapelu na přední místa žebříčků, plní beze zbytku.

Ve velmi podobném duchu, jen s ještě větším tlakem na pilu, se nese i novinka "California 37", která už svým obalem evokuje roadtrip a jeho uvolněnou náladu a svobodu plnou nových zážitků, a přesně taková i je. Tedy skoro. Úvodní vypalovačka "This'll Be My Year" vám vypálí díru do hlavy svou sílou, bombastickým refrénem a odkazem na původní tvorbu kalifornské trojice, o to větší zklamání pak přijde se zjištěním, že je na albu v podstatě osamocena. Na sedmatřicítce najdete poprockový mix klasických rádiovek, jako je právě "Drive By", následující druhý singl "Feels Good At First" či "Mermaid", ale i countryovek, jako je překvapivý duet "Bruises" s pětadvacetiletou Ashley Monroe, které přímo cílí na zámořské publikum.

Dočkáte se i asi nejméně vlakové písně "50 Ways To Say Goodbye", kde nechybí dokonce španělské rytmy. Jen těch balad ubylo a bohužel se přidalo i na sladkém patosu, diabetikům tak víc jak jeden poslech "You Can Finally Meet My Mom" skutečně doporučit nelze. Naproti tomu taková "We Were Made For This" se docela povedla. A to i přesto, že s v jejím závěru dočkáme i atypické hry na dudy. Ještě dodejme, že rozhodně stojí za to pídit se po deluxe edici, bonusová "To Be Loved" totiž přesně splňuje autorovy požadavky na aktuální desku. Spolu s již zmíněnou "This'll Be My Year" se jedná o jednoznačný highlight nové kolekce. Přesně takhle mělo znít i zbývajících deset songů.

Shrneme-li to, každá píseň je svou náladou a aranžemi úplně jiná než předchozí, a tak nahrávka až do konce bez problému udrží vaši pozornost. Výsledek je tak zřejmý. Pokud se vám předchozí řadovka líbila, s velkou pravděpodobností se budete tetelit blahem i nad novinkou. V kontextu tvorby skupiny se v uších dlouholetého posluchače ale dá hovořit spíše o lehkém zklamání. Bohužel. Noví Train jsou tak ve svém poprockovém žánru mnohem blíže čistokrevnému a nenáročnému popu. Evoluce to tentokrát trošku přepískla a spíš než kupředu vykročila lehce nazpátek. Je bezesporu mrzuté, že se kapela odvrací od příjemných poprockových písní, které ani po letech nestárnou, k instantní líbivosti a podbízivosti, na druhou stranu se vzhledem k jejich historii asi ani nic jiného čekat nedalo. Je to pochopitelné, souhlasit s tím a kupovat však nemusíme. Alespoň že naživo jim to jde pořád ještě dobře a do svých nástrojů se umí řádně opřít, ostatně Vídeň toho v červnu 2011 byla svědkem.

S "Kalifornií" tak jedno léto přečkáte bez úhony a jako soundtrack pro jízdu autem nebo na kole v přírodě se jistě osvědčí, ale v zimě se k ní už asi nevrátíte. Proto rozhodně sáhněte po jejich dřívější tvorbě, nebudete litovat. Začít můžete třeba právě s "My Private Nation" a postupně se přesouvejte do roku 2012 k novince a třeba pak budete s jejím hodnocením souhlasit. Tohle je sezónní zboží a tak je k němu třeba i přistupovat. Nebo si snad prohlížíte fotky z dovolených víckrát než jednou?

NÁZORY
  • ggg (goci, 17.05.2012 15:19) Reagovat

    Takovy popovy tragédy zde recenzujete, ale abyste udělali recenzi na novy prostitutes to ne, pak se nedivme že v česku se poslouchá taková chamrať

  • Mohlo to být lepší, ale není to tak špatný (žížalka, 18.05.2012 16:21) Reagovat

    Pravdou je, že Train natočili tři dobrá alba (ty tři první) a už se v tom rozhodli nepokračovat. Líbila se mi v tom ta jednoduchost a svěžest melodií, kterou právě poprock nabízí. Když nad ničím nechce člověk přemíšlet, tak je poprock ideální. Ale 50/50. Takže když to umělec přepískne a je tam víc toho popu, jak to všichni popíšou? Experiment nebo teď jsou více alternativní.
    Ale souhlas, tak na léto. Potom zimní spánek a vytáhnout příští léto? Ne, to už tady bude něco podobného. Zase další "nová" kapela. Stále jsme v české republice, nebude se čemu divit.

  • ? (Simona, 19.05.2012 18:28) Reagovat

    Kdy bude recenze k albu Trespassing Adama Lamberta?

  • Train (Gába, 22.05.2012 16:23) Reagovat

    Přestože jinak poslouchám trochu tvrdší hudbu, pro Train mám od dob vydání Drops of Jupiter prostě slabost. S recenzí naprosto souhlasím a myslím si, že Train mají na víc, ale album je to příjemné. Na koncertech jsou naprosto skvělí, třeba zmíněná Vídeň v červnu 2011 fakt stála za to...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Recenze: Beyoncé dosáhla svého. Countryové album "Act II: Cowboy Carter" je další ukázkou jejího perfekcionismu (10.04.2024 18:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)
- Rock for People ohlásil Avril Lavigne či Coryeho Taylora. Na další headlinery si prý máme počkat (01.11.2023 11:25)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)
- Naživo: Beyoncé chtěla ve Varšavě ohromit dokonalostí. Projela se na obrněném transportéru a létala vzduchem (02.07.2023 08:44)
- Audio: Beyoncé vypustila remix songu "America Has A Problem". Přizvala na něj rappera Kendricka Lamara (26.05.2023 10:38)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu