shop.musicserver.cz
Měsíc v hip hopu - duben 2012

Měsíc v hip hopu - duben 2012

Vydáno: 14.05.2012 12:00 v sekci Publicistika - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

V dubnovém vydání postřehů z hip hopu a r'n'b si povíme o nových klipech rapperky Iggy Azaley a zpěvačky Rity Ora, vysvětlíme zmrtvýchvstání 2Paca, představíme hudební i životní novinky u Kanyeho Westa a uděláme výcuc těch nejlepších desek, nejzajímavějších videí a nejdůležitějších zpráv z Česka i ze světa.

Téma měsíce

Kanye West
Kanye West se rozjel k monumentálnímu roku 2012
Zatímco v prvních třech měsících roku 2012 nebylo o Kanyemu Westovi příliš slyšet, po fenomenálním dubnu není pochyb, kdo bude opět jednou z hlavních postav hudebního světa. Na letošek totiž umělec dekády (dle mého názoru) chystá "GOOD Music" album, debutovou desku vlastního labelu, tedy něco jako desky "We Are Young Money" Young Money patřící Lil Wayneovi nebo "Self Made" Maybach Music Group Ricka Rosse. Na soupisce GOOD Music ("Getting Out Our Dreams") nyní jsou John Legend, Big Sean, Kid Cudi, Mr Hudson, Mos Def nebo Pusha T a nově též Q-Tip a producenti Jeff Bhasker, No I.D., Hit-Boy a další, což samo o sobě zaručuje maximální kvalitu alba. A tu potvrdily i tři skladby, které se Kanye v dubnu rozhodl vydat. A hned kolem nich bylo plno kontroverze.

Kanye West - Mercy
Nejméně povyku bylo okolo skladby "Mercy". Název vychází ze spojení "Mercy, mercy me, that Murcielago" z Westova "Dark Fantasy" (což zase mohla být narážka na Jay-Zho text "Show no mercy to Murcielago" ve skladbě Lil Waynea "Mr. Carter"). V refrénu se opakuje "Okay, Lamborghini Mercy, your chick, she so thirsty; I'm in that two seat Lambo with your girl, she tryna jerk me", takže v tracku, kde hostuje Big Sean, Pusha T a 2 Chainz, jde hlavně o prachy, kočky a moc.

Kanye West - Cold
Zato se skladbou "Theraflu" bylo hodně zábavy. Předně jde o samotný název. Theraflu je značka volně prodejných léků proti chřipce a nachlazení a je přinejmenším nezvyklé, aby konkrétní jména takových výrobků vystupovala v textech, a už vůbec ne v názvech. PSH - "Coldrex" jsme tu taky neměli. Společnost vyrábějící Theraflu však přesto nepožadovala změnu jména, tu udělal Kanye sám, na "Way Too Cold". Nyní, bez dalších komentářů, však skladbu s výkřiky DJe Khaleda produkovanou Hit-Boyem překřtil pouze na "Cold".
Mnoho lidí pak zvedl ze židle hned první rým "Can't a young nigga get money any more? Tell PETA my mink is dragging on the floor," tedy řekněte organizace PETA, že si tahám můj norek po zemi. Organizace na ochranu zvířat za tento postoj rappera veřejně zkritizovala.

Kanye West + Kim
© facebook interpreta
Velmi zajímavý je začátek druhé sloky, ve které se Kanye přiznává, že se zamiloval do celebrity Kim Kardashian ve stejnou dobu, kdy se ona zakoukala do basketbalisty Krise Humphriesa a následně s ním 72 dní byla v manželství. Nyní jsou Kanye a Kim oficiálně párem, a jak Kanye rapuje, nakonec tedy nemusel Jay-Zho požádat, aby Krise vyhodil z týmu (Jay totiž vlastní New Jersey Nets, kde hraje). O své bývalé partnerce Amber Rose v tracku říká, že ji chce ošukat celý průmysl, ale že jediný člověk, kterého respektuje, je Wiz Khalifa. Jak víte, Wiz nyní s Amber plánuje svatbu a tato vřelá slova ho samotného překvapily, navíc, když se s Westem osobně nikdy nesetkal.
Skladba je dostupná na iTunes za peníze, my si ji ale můžeme pustit v dokonalém neoficiálním filmečku Ashleyho Smithe s malým Kanyečkem:

Kanye West - I Don't Like
Třetí track "I Don't Like (GOOD Music Remix)" pak zaujal hlavně tím, že jej Kanye de facto ukradl a nikoho se moc neptal. Původní track nahrál šestnáctiletý chicagský rapper Chief Keef (mimochodem, v domácím vězení za incident s policií) a Kanye jednoduše oznámil, že jej zremixuje. Ani ho osobně nezkontaktoval, nahrání nové sloky Keefem alespoň nechal domluvit přes GOOD Music pracovníky. Stejně na tom byl producent Young Chop, ani mu se Kanye neozval a navíc změnil bez optání některé beaty. Svou frustraci veřejně ventiloval, o pár dní později však řekl, že je vše vyřešeno. No, asi si ho Kanye vhodným způsobem zavázal. Na remixu je z GOOD Music tábora Pusha T a Big Sean a k tomu ještě Jadakiss a zdarma si jej můžete stáhnout z Kanyeova webu. A vydávání tracků bude pokračovat dál, Kanye totiž obnovil GOOD Fridays. V diskuzi se můžete vyjádřit, jaký z trojice tracků se vám líbí nejvíce.

Doupik na Kanye natáčení
© facebook interpreta
Poslední odstavec o Kanyemu věnuji jeho filmové tvorbě: potvrdily se lednové zvěsti a opravdu točil v katarském Dauhá videoklip nebo krátký film. Spatřen byl i Kid Cudi, je tedy možné, že se jedná o obdobu "Runaway" pro "GOOD Music" album. Já jsem se pak ve stejnou dobu potil v policejním munduru v ulicích Prahy, abych byl součástí klipu k "No Church In The Wild" z "Watch The Throne". Skladba má minimální šance na úspěch, tady však přichází neskutečná osobnost Westa, který má chuť natočit něco skvělého a monumentálního, aniž by z toho měl nějaký profit. To, co tady natočil tým okolo Romaina Gavrase, autora letošního dosud nejlepšího videoklipu "Bad Girls" od M.I.A., je úžasné, a nemůžu se dočkat, až uvidím finální produkt. Okolo pražského točení ještě připravujeme speciální články, takže nezapomeňte nás číst pravidelně.


Nové desky

Nicki Minaj - Pink Friday: Roman Reloaded
Nicki Minaj - Pink Friday: Roman Reloaded (3. dubna)
Nejzajímavější dubnový hiphopový release jsme měli hned ze startu měsíce, Nicki Minaj vypustila druhý růžový pátek. Komerční výsledky i kritická hodnocení byly sice horší než u debutu, desku ale lze rozhodně považovat za úspěšnou a povedenou. "Starships" dosáhlo pětky v singlové hitparádě, nyní už byly nasazeny i "Right by My Side" s Chrisem Brownem a "Beez in the Trap" s 2 Chainzem. A nesmím zapomenout zmínit ani první promosingl "Stupid Hoe", který má sice na YouTube 50 milionů zhlédnutí, počet palců nahoru je však oproti palcům dolů téměř poloviční a červený graf hodnocení téměř dává vzpomenout na videa Rebeccy Black.
Mimochodem z ženských ještě v dubnu vydala novou desku Monica ("New Life"), původně plánované releasy Azealie Banks a Ashanti však byly odloženy.


Obie Trice - Bottoms Up
Obie Trice - Bottoms Up (3. duben)
"Obie Trice - real name, no gimmicks" - jo jo! Nebo vlastně ne ne, časy velkého partnerství Obieho Trice s Eminemem a Dr. Drem jsou minulostí. Rapper opustil label Shady/Aftermath, když si připadal nedostatečně promovaný. Médii tehdy proběhly zprávy, že důvodem byly osobní spory s Andrém a Marshallem, což však Obie dementoval. A kamarády zůstali dodnes a výsledkem je nyní jejich spolupráce (Em i Dre po jednom produkovaném tracku) na rapperově třetí sólovce, první po šesti letech a tedy první na jiném labelu, konkrétně Black Market Entertainment. Jestli to Obiemu rapuje jak před deseti lety můžete zjistit na videosinglu níže.


Snoop Dogg - Stoners EP
Snoop Dogg - Stoners EP (20. duben)
420 je známý americký termín označující konzumaci marihuany a 20. duben je díky tomu takový svátek hulení, i když současně platí i původní význam označující 4:20 odpoledního času. To samozřejmě Snoop Dogg nemohl nechat jen tak a vytasil se na zelený den s desetitrackovým EPčkem. Níže se můžete podívat na jeho pojetí huličské hymny, nad to se můžete zhlédnout krátké video, které natočil s Noisey kanálem VICE a též speciální vydání jeho GGN News. Na EPčku jsou ke slyšení i Tha Dogg Pound, tedy Daz Dillinger and Kurupt, kteří navíc v dubnu vydali vlastní mixtape "DPGC'ology", kde na oplátku samozřejmě uslyšíte i Snoopa.


Další dubnové tipy
Už posledně jsem tu přihodil odkaz na Gameův mixtape "California Republic", z dalších aprílových mixtapes bych vybral ještě "Consignment" Jadakisse a z regulérních desek byste měli zbystřit na "Raw" Nipseyho Husslea a Blanca a "Straight No Chaser" REKSe a Statika Selektaha.


Novinky - US/UK

2Pac hologram
© AV Concepts
2Pac předvedl skvělé vystoupení na festivalu Coachella
Mnoha interpretům pořádně začala kariéra až po vlastní smrti. Že by ale hvězdy vstávaly z mrtvých a začaly chodit koncertovat? S projekční technologií Musion Eyeliner to je možné: 2Pac tak vystoupil na populárním rock-indie-hip hop-electro festivalu Coachella jako hologram v rámci show Snoop Dogga a Dr. Dre, který měl posvěcení od Tupacovy matky Afeni Shakur. Patnáct let mrtvá hiphopová legenda zarapovala hity "Hail Mary" a společně se s Snoopem "2 of Amerikaz Most Wanted". Během hodinového koncertu se na pódiu vystřídali i Eminem, 50 Cent, Kendrick Lamar, Wiz Khalifa, Warren G a Kurupt, o čemž účastníci festivalu snad ani nesnili. Záznam Tupacovy části můžete vidět níže, celý koncert včetně dalších vystoupení z festivalu (mmj. Santigold, A$AP Rocky, Frank Ocean nebo The Weeknd) najdete zde. Vedlejším efektem zmrtvýchvstání 2Paca byl návrat hned tří jeho alb do Billboard 200 a také několik parodických obrázků, videí nebo animací. A po tomto úspěchu organizátoři Coachella zveřejnili line-up na příští rok (doporučuji klikat na všechny odkazy v článku, tenhle pak extrémně doporučuji).


Game zažil rušný duben
Warren G - Party We Will Throw Now
Nebylo dubnového týdne, kdy bychom se něco zajímavého nedozvěděli o Gameovi. K březnové novince o plánu vydat pátou řadovku se jménem ""F.I.V.E.: Fear Is Victory’s Evolution" vyšla zajímavá doplňující informace: executive producery budou Cool & Dre a DJ Khaled ze stáje Cash Money. Že by po vypršení smlouvy u Interscope po páté řadovce přeplul v Universalu pod Birdmanovu stáj? Příliš brzo něco odhadovat, navíc, když je album asi ještě hodně daleko. Dříve vyjde druhé "The R.E.D. Album". Pozor, ne však od Gamea! Ne-Yo se totiž v překvapivém kroku rozhodl pro svůj pátý počin vybrat právě tento název. R'n'b zpěvák vysvětlil, že se jedná o zkratku "Realizing Every Dream", Gameův význam bylo zkrácení "RE-Dedication". Třetí novinka o Gameovi se týká nového tracku: Warren G si rappera pozval na track "Party We Will Throw Now ", kde si vystřihl posmrtý hook i Nate Dogg.

Game tetování
© facebook interpreta
Z nehudebních informací zaujal Game dvěma incidenty s fanoušky. První akce je veskrze pozitivní: v průběhu koncertu v Kalifornii si všiml, že jeden z fanoušků v první řadě omdlel a tak rychle stopnul koncert a zavolal o pomoc. S chudákem si začal podívat a následně mu omdlel podruhé. Nakonec se z toho snad dostal. To druhá interakce s fanouškem byla na jiné rovině: rapper na něj plivl. Prý se ale netrefil a hlavně se mělo jednat o odpověď na jeho stejnou provokaci, když dvojice fanoušků dělala při meet&greet a následné after-party bordel.

A to, co vidíte na obrázku vlevo, není nic menšího než Gameovo nové tetování. Na své tělo si nechal namalovat své syny Kinga Justice a Harlema a dceru Cali Dream.


Krátké zprávy - US/UK
  • Zřejmě nepoučitelný je Mystikal. Poté, co po šesti letech vylezl z krimu za sexuální útok a vydírání, musí opět zpět. Naštěstí jen na tři měsíce za porušení podmínky. Domácí nasílí totiž rozhodně není něco, čeho by se měl rapper na čerstvé svobodě dopouštět. Birdman, který ho upsal na Cash Money, musí být radostí bez sebe.
  • Dva tipy z Londýna: grime pecka "Hoods Up" rappera s pseudonymem Teddy Music (+ její remix) a bezplatné EPčko "You Guest It" Mikilla Panea. Toho můžete znát například ze skladby "Little Lady" Eda Sheerana, který také rapperovi na oplátku zahostoval, uslyšíte ale i Exampla, Yasmin nebo Katie Price.
  • Pátou řadovku Chrise Browna "Fortune" očekáváme na konci června, v dubnu nás na ni navnadil novými singly: "Sweet Love" z produkce Polowa da Dona a "Till I Die" od Danji a hostovačkou Big Seana a Wize Khalify.
  • Bubba Sparxxx je zpět. Letos chce vydat desku "Miracle On Gamble Road", šest let od třetí nahrávky "The Charm" a dekádu od největšího hitu "Ugly". Nový track "Hands On Me" ale přesvědčí málokoho.
  • Hard Target vydal na jaře tři pomalejší rapové tracky "All I Know", "Remember Them All" a "Nothing To Say". V květnu vydá videosingl s Fredem Durstem s Limp Bizkit, takže doufám, že to bude stát za to a příště si jej tady uvedeme.
  • Jeden z klasických rasistických stereotypů je černošská obliba smaženého kuřete. Toho chtěl využít i nejznámější takový fast-food, hrůzná reklama s Mary J. Blige ale naštěstí nakonec nebyla poslána do televizí. Hrůza.

Diddy a Ciroc
© facebook interpreta
Největším boháčem je Diddy
Forbes každý rok vydává žebříčky The Forbes Five a Hip-Hop Cash Kings. První počítá čisté mění a zveřejňuje pět nejbohatších, ten druhý počítá roční příjmy a seznam obsahuje rovnou dvacet jmen. Nyní vyšel aktuální The Forbes Five a dominuje mu Diddy s jměním v hodnotě 550 milionů dolarů. Sean Combs za to vděčí kromě hudebních aktivit (vlastní Bad Boy Records) i investici do Ciroc vodky, vlastních oděvních značek, příští rok pak chce spustit vlastní televizní kanál Revolt. Druhý skončil Jay-Z se 460 miliony, který v poslední době těží hlavně z výhodného dealu s Live Nation. Třetí je Dr. Dre s 270 miliony, což je dvojnásobná cifra oproti minulému roku, zejména díky růstu Beats Electronic a následnému prodeji poloviny do rukou HTC. Čtvrtý Birdman nashromáždil 125-ti milionové bohatství hlavně díky Cash Money interpretům Lil Wayneovi, Drakeovi nebo Nicki Minaj. Pětku uzavírá 50 Cent se 110 miliony. Fifty je celkově hodně aktivní se svým jménem, kromě produkování hudby točí filmy, dělá do videoher, čile koncertuje nebo poskytuje své jméno několika produkům, především sluchátkům SMS a nově drinku Street King. A nakonec něco k zasmání: v komentáři tohoto žebříčku v malajských novinách The Star byl u jména 50 Centa v závorce uveden přepočet do domácí měny ringgitu.


Mac Miller poster
© facebook interpreta
Mac Miller zahraje v ČR
Mac Miller je ve dvaceti hvězdou. Pod nezávislým labelem loni vydal debut "Blue Slide Park" a s 144 tisíci s přehledem zvítězil v Billboard 200, nehledě na to, že takové sumy nedosahují ani mnohé rapové hvězdy, které jsou dvacet let ve hře. Je tak skvělé, že Česká republika se dočká jeho koncertu. A proběhne už 29. června v pražském Roxy. Následně má Mac několik koncíků po Evropě, na některých akcích se potká i s Wizem Khalifou s kterým pak v USA mají celé společné turné. Co se týče událostí okolo Maca na jaře, hlavním tématem je nový mixtape "Macadelic". A hipster rapper nejenže vydává skladby jak na běžícím páse, tak i točí jedno video za druhým. Níže se podívejte na zajímavý klip k "Loud", na odkazech pak máte ještě "Thoughts From A Balcony" a "Clarity".


Flo Rida - Whistle
Flo Rida upřesnil desku a vydal hvízdavý singl
Flo Rida je stejně jako třeba LMFAO nebo David Guetta případ interpreta, který dokáže prodat miliony kusů singlu, ale celé desky těžko dosahují i nejnižšího Gold statusu (půl milionu) v USA. Finální oznámení čtvté rapperovy řadovky na 3. červenec je tak minoritní zprávou, stejně jako informace o názvu, který se z původního "Only One Flo (Part 2)" změnil na "Wild Ones" podle úspěšného singlu. Co je zajímavější je třetí singl "Whistle", který je opět sázkou na instantní chytlavost a následné nekonečné přehrávání v hlavě a nutnost pustit si jej znovu. "Good Feeling" to v americké hitparádě dotáhlo na třetí místo, "Wild Ones" na páté, "Whistle" zatím odstartovalo na slušné 64. pozici a s šikovným marketingem (vystoupí na The Voice např.) by z toho zase mohlo být Top 10. Jinak refrén "Can you blow my whistle baby" je samozřejmě sexuální narážka.


Videoklipy - US/UK

ZAHRANIČNÍ VIDEOKLIP MĚSÍCE: A$AP Rocky - Goldie
Track měsíce? Není nad čím přemýšlet, novinka jednoho z nejperspektivnějších rapových jmen A$APa Rockyho "Goldie" je klenot. Produkce od Hit-Boye baví na první poslech a Rocky posílá hlášky, které se instantně stávají klasikami. Videoklip natočili v Paříži a pěkně si v něm užívají šampáňa nebo bouráků (behind the scenes zde). Zajímavou shodou náhod je, že Hit-Boy je podepsán také pod "Niggas In Paris", které však paradoxně v Paříži nenatočili. Debut Rockyho "LongLiveA$AP" máme očekávat v červnu a předtím ještě vyjde deska celého A$AP Mobu "TRILLUMINVTI". A jestli se vám líbí čapka COMME des FUCK DOWN, nebudu vám bránit v objednání.


Chiddy Bang - Mind Your Manners feat. Icona Pop
Pozitivní hiphopová dvojka Chiddy Bang mě vyvedli z omylu, že klip s beerpongem je regulérním, neboť oficiální video k chytlavému "Mind Your Manners" vyšlo až nyní. A nezvyklý klip ukazuje aktéry doslova v 360 stupních.


Nas - The Don
Nasova desátá řadovka "Life Is Good" vyjde už v červenci a tak uzrál čas na pořádný videosingl. Stejně jako předchozí "Nasty" jej rapper natočil v domovském New Yorku. A myslím, že se nadmíru povedl a dokazuje, že je s Nasem stále nutné počítat.


FKi feat. Iggy Azalea - I Think She Ready
Iggy Azalea! Tahle holka mě prostě dostává. Novou pecku nahrála s atlantskou dvojkou FKi do Diplova beatu na jejich mixtape. A to není vše, další bombu "Murda Bizness" nahrála přímo s jejím šéfem T.I. (který zase vydal nový singl "Love This Life"). Kolegyně Eve a Azealia Banks se do ní můžou navážet, jak chtějí...


Rita Ora - How We Do (Party)
Letošní rok je skvělý na nová jména. Rita Ora se okamžitě stala mým miláčkem. Narozdíl od Rihanny umí výborně zpívat naživo a dle behind the scenes videí je ještě více fajn. Vlevo máte nový videoklip, nezapomeňte se ale podívat na ještě lepší "R.I.P." s Tiniem Tempah aneb čerstvé #1 v UK, stejně jako její "Hot Right Now" s DJem Freshem. A podívejme, kde si před dvěma lety zahrála!


Novinky - CZ/SK

Hip Hop Kemp 2012
Hip Hop Kemp představuje line-up
Srpen je sice ještě relativně daleko, vstupenky na Hip Hop Kemp však už nejsou v nejlevnější vlně předprodeje (nyní za 1300 Kč) a tak začalo postupné odhalování line-upu. O dalším Hip Hop Jamu nebo jiné podobné akci mi zatím není známo, takže Kemp vidím jako jediný festival, kde letos v ČR budou k vidění kvalitní zahraniční jména spolu s československou špičkou. Na koho se tedy určitě můžeme těšit? Na Macklemorea a Ryana Lewise! Říkal jsem si, že by mohli organizátoři dovézt někoho z XXL Freshmen 2011 nebo 2012 a podařilo se to. Níže se můžete podívat na aktuální singl "Victory Lap", pro referenci checkněte starší "And We Danced" a "Otherside Remix" a poslechněte si původní "Otherside" se samplem Red Hot Chili Peppers. Dovezou i další svěží jména jako holandské Dope D.O.D. nebo německého Marsimota, aktuální projekt The Alchemista a Oh Noa "Gangrene", ale vsadili též na osvědčené Foreign Beggars nebo Dilated People. Soupisku doplňují každý pátek, já bych si tam přál například nejlépe každé jméno z výše uvedené pětice videoklipů. A samozřejmě Lil Waynea a Eminema. To už je ale pravděpodobnější ten koncert U2 v Ostravě.


Niečo iné - Niečo iné
Dvě svěží jména ze Slovenska a Česka
Niečo iné. Tak se jmenuje bratislavská dvojka Andess & Puerto a chalani právě připravují EPčko "Nepočkám", které jim celé produkuje eMeReS. Zatím si poslechněte dva povedené tracky "Niečo iné" a "Z iného sveta" s Kalim.

Karel Král - Krásná čeština
Karel Král. To nezní jako tvrdý rapový nickname, ale to vůbec nevadí, mladý rapper je na své jméno a jazyk hrdý a proto svůj debut pojmenoval "Krásná čeština". A tak se jmenuje i singl, na který si pozval Ideu. Fatte mu zas produkoval jednu skladbu, většinu zmákl jeho dvorní producent Moca, který stojí za studiem Sound Crimes, kde byla deska nahrána a značka funguje i jako label. Všechny tracky si můžete poslechnout na SoundCloudu a objednávat pak můžete zde.


Krátké zprávy - CZ/SK
  • Smutná zpráva přišla od pořadatelů populární slovenského TOTO JE HIP HOP festivalu: letos se bohužel nebude konat. Sedmý rok fungování značky chtějí organizátoři vyplnit alespoň podzimní indoor akcí.
  • Šikovný olomoucký producent DTonate vydal druhý díl svého beatového freestylu "Só chotne!". Chtělo by to celé album!
  • "Hip-Hop" Majka Spirita je skvělá pecka. Může být ještě lepší? Kupodivu ano. Producent Billy Hollywood udělal remix, na který si pozval ještě Vece, Ideu, Separa, Supu, Jaye Diesela a Nironica a je to paráda.
  • DJ Fatte, Khomator, Vabank Crew a Jazzy (ex Defuckto) dali dokupy hymnu k zlínské graffiti seanci "Full Color Jam 2012".
  • Otecko (H16) vydal loni sólovku "To som ja" a v dubnu natočil klip na pohodovou věc "V týchto uliciach".
  • David Steel: duben, ještě tam budem.
  • Co se stane, když skladbu slovenské rockové legendy Tublatanka předělají hiphopeři? Poslechněte si "Dnes (Opak 2012 Remix"), na kterém zarapoval Majk Spirit a Orion.
  • Slovenská hiphopová sajta Refresher.sk připravuje vydání vlastní mixtape "FRESHTAPE" s úplně novým materiálem od zajímavých domácích jmen a první ukázkou je skladba Moji Reči "Kúsok", na kterou si pozvali Zdenku Prednou.


Shadow Drop
Shadow Drop představuje originální audiovizuální produkci
Shadow Drop si jede jinou dimenzi. Ing. Radek Freimann se za dva roky od doby, co jsem ho na našich stránkách představil, vrátil od pseudonymu Shadow D zpět k Shadow Drop, respektive stylizovanému $HVDXW DRXP. Českému producentovi rozhodně nechybí originalita. Jeho atmosférické elektrické, ale i chill-out melodie nejsou něco, co bystě běžně slyšeli jako podklad rapu. Poslechněte si třeba track "Bubák music" Luboše Kanona alias Candy Manea. A dejte pozor i na vizuální doplněk: psychokoláž animací, klipů, gifů a jiných záběrů Shadow Drop poprvé použil u skladby "Pillow Fighting" a na jeho YouTube kanále naleznete podobné výtvory, včetně další věci s Candy Manem "Single". V rámci seskupení Taste Makers s Emdeem, Nironicem, Freezerem a C.Montsem nás originální hudební a obrazový producent letos hodlá poctit ještě dalšími výtvory.


Videoklipy - CZ/SK

DOMÁCÍ VIDEOKLIP MĚSÍCE: Marpo - Jsi nebezpečná
Že by Marpo vyměnil agresivní rap za milostné lyrics? Nasvědčoval by tomu i název připravované novinky "Melancholie XOXO". Pomalejší styl Marpovi sedl, škoda ale, že se tak postavil vedle Raega, Lipa a dalších. Video z exkluzivních podniků v Praze však celkový dojem výrazně zlepšilo.


Majk Spirit - Ženy Treba Ľúbiť
Uběhly čtyři měsíce a Majk Spirit stačil vydat čtyři kvalitní videoklipy. Ten nejnovější je na milostnou pecku z produkce DJe Wiche a má jakoby filmové zpracování s jakýmsi příběhem. Fanoušky též potěšil vydáním DVDčka se záznamem koncertního křtu "Nového človeka" z Bratislavy.


Ty Nikdy - Ruce pryč
Hiphopový kolektiv Ty Nikdy vydal první video z desky "Label" a s režisérem Dark Handem vybrali skladbu "Ruce pryč". Ten také zfilmoval "Zasranej tabák" od Boy Wondera, kterému pod labelem v dubnu vyšla sólovka "Špinavý poet". A na tour pozýval Daniel Čech.


Vladis feat. Tomáš Palonder - Som späť
Vladis z 2h+ letos vydá pod Mafia Records sólovku a v prvním klipu stejně jako boxer (hraje ho Tomi Kid) říká, že je zpět. Vcelku působivé zpracování má i další dvojklip "Chobotnica"/"Nerobím nič".


La Resistance - Life is Drive
Novinka od La Resistance je reklamou na energy drink a rychlý rap i produkce se rozhodně tématu povedly přizpůsobit. Klip k úderné skladbě se natáčel jak jinak než v Opavě a zatančila si tam i kamarádka, takže protekční místo v článku bylo jisté. Poslechnout si můžete i březnový "Autopilot" dvou členů formace, rappera Mikea Angelowa a producenta Stray Side.


Rychlé shrnutí klipů se sólo článkem
Z klipů, na které se zaměřili kolegové, bych vyzvedl především Drakeovy "Take Care"/"HYFR". Měli jsme tu dvakrát Nicki Minaj v "Starships" a "Beez In The Trap" a dvakrát Pitbulla v "Back In Time" a v "Dance Again" s Jennifer Lopez. A rapper Wiz Khalifa se přimotal k Maroon 5 v "Payphone" a Kid Cudi o sobě zazpíval v "Cudi The Kid" Stevea Aokiho.


Hitparády


Lipo - Víc než hudba
V americké singlové první desítce bojovali především Nicki Minaj se "Starships" a Flo Rida s "Wild Ones", oba tracky dosáhly maximálně páté příčky. Narozdíl od Británie se B.o.Bho singl "So Good" do Top 10 v USA ještě nedostal. V deskách hiphopu kralovala Nicki Minaj, "Pink Friday: Roman Reloaded" odstartoval s 253 tisíci (debut měl však 375), Monica prodala 69 tisíc novinky "New Life" a překvapivě osmý se umístil rapper Future s debutem "Pluto" (41 tisíc). V Británii se na vrcholu pořadí písní pohybovali Sean Paul, Nicki Minaj, Chris Brown, Flo Rida, Labrinth, B.o.B i Usher, na Ostrovech se tedy hiphopu daří mnohem více. Nicki Minaj i tam získala zlato za desku. A nakonec zpráva z domoviny: filosof Lipo oddebutoval s "Víc než hudba" na neskutečném bronzovém místě, čímž překonal třeba i start Rytmuse, nemluvě o komukoliv z české rapové scény.


Bonusy

BONUS MĚSÍCE: Faster than Busta Rhymes - MC Silk from Poland
Dubnový featured bonus jsme dostali z Polska. MC Silk v něm ukáže, že rapuje rychleji než Busta Rhymes, trochu ho zkritizuje a pak ve vesnické roubence udělá představení, jaké svět neviděl. Prostě Polsko.


Rytmus - Čo ti jebe (Čávesanka cover)
Tak to zabili! Slovenská skupina Čávesanka předělala do podoby dechovky Rytmusův hit "Jebe". Jak se vám líbí skladba jako lidovka? Možná by se líbila více dětem, které původní verzi odmítly.


Čtyřletý producent
Jak se sportem tak i s hudbou by se mělo začínat v útlém věku, aby z toho nakonec něco bylo. Tenhle čtyřletý frajer asi bude nový Dr. Dre. V jeho věku jsem si hrál s oranžovou Tatrovkou, on už mastí beaty na Macu a klávesách. Tak třeba si o něm v Měsíci v hip hopu - duben 2026 ještě přečteme.


Pozvánka na první Hypno 808 narozky
Doufám, že jste všichni na akci v Meet Factory dorazili, tuhle crazy pozvánku přece nešlo odmítnout!


DJi Khaledovi vybuchl autobus
Tourbus za milion dolarů DJe Khaleda vzplanul a shořel spolu s jeho cenostmi jako jsou oblečení nebo šperky. Tak doufejme, že to není jen pojišťovací podvod.


Výhled na květen


B.o.B - Strange Clouds
Nejdůležitější deskou měsíce bude rozhodně "Strange Clouds" B.o.Bho, vychází ale i Killer Mike, Santigold nebo Travis Porter. Větší bomby jsou však v plánu na červen a červenec. Kam zajít na koncert? Nadále probíhají Defuckto a Ty Nikdy Label turné, DJ Wich jezdí všudemožně s Nironicem a/nebo Indym a LA4, na severozápadě Čech vystoupí dvakrát Majk Spirit s H16, speciálně bych vás chtěl pozvat na pražskou Tattoo Show 25. května, kde vystoupí Vladimir 518 a Tereza Černochová a proběhne koncertní křest projektu "Nadzemí" DJe Mike Trafika, Jamese Colea a LA4. A o den později můžete Rytmuse vidět klasicky v SaSaZu s Egem, Tinou, Darou Rolins a dalšími. Kam mířite vy?



NÁZORY
  • Marpo (bugaboo, 14.05.2012 15:27) Reagovat

    Tak Marpo mě překvapil! Ani jsme nevěděl, že vydává nějaký singl, klip, ale po poslechnutí a videu musím říct, že teda pozitivní zážitek...světová produkce jako od Timbalanda, ani mi celkem nevadí jeho projev, naopak, a ta kočka v klipu - to je teda žena měsíce:-) Mohl jako bonus MS nějaký kontakt:-D...jinak opět Měsíc v HH dobrá práce, hlavně články o Yeezym potěšily!

  • Lipo (Pepa, 14.05.2012 19:56) Reagovat

    Když zmiňujete úspěch Lipa a jeho alba Víc než hudba, dočkáme se také recenze na toto album? Musicserver začíná mít poslední dobou s recenzemi nových alb čím dál tím větší zpoždění.

  • Boy Wonder - Špinavý poet (El Raduso, 14.05.2012 20:29) Reagovat

    Trošku nepobírám, že se snad zapomnělo na release jednoho z nejtalentovanějších ve hře - BOY WONDERA...už pár dní je k dostání v krámech. No a mimochodem je to zatraceně silná deska, ne-li cz/sk deska roku. Tak stejně je venku i klip pojmenovaný Zasranej tabák..lidi kašlete na Lipa a podobný homorapisty a dejte si Špinavého poeta! Booooy Wondeeeer..

    www.youtube.com/watch?v=Fp1OJ70C2U0

    www.youtube.com/watch?v=xnUWia9o13Q&feature=relmfu

    • Re: Boy Wonder - Špinavý poet (Doupik, 14.05.2012 20:31) Reagovat

      Děkuji za komentář, ale příště poprosím článek aspoň proletět před jeho napsáním. Samozřejmě jsem napsal o obou klipech a desku zmínil, viz videoklipy CZ/SK.

  • young l (wenzel, 19.05.2012 01:25) Reagovat

    dle mého by stál za zmínku i Young L a jeho nový mixtape Enigma Theory, výborná produkce mimo hlavní proud

    http://biggboss.cz/news/1850

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu (17.03.2024 10:00)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu