shop.musicserver.cz

A takhle, dámy a pánové, takhle se to dělá...

Vydáno: 16.05.2012 12:30 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Shinedown jsou americkou postgrungeovou partou z Jacksonvillu na Floridě, tedy ze stejného místa, kde vznikli i jejich nu-metaloví kolegové Limp Bizkit. Debut vydali už v roce 2003, a zatímco Sušenky už asi bohužel mají svou kariéru za sebou, Shinedown ta pravá sláva potkává teprve nyní, s "Amaryllis".

9/10

Shinedown - Amaryllis

Vydáno: 26.3.2012
Celkový čas: 44:10

Skladby: Adrenaline, Bully, Amaryllis, Unity, Enemies, I'm Not Alright, Nowhere Kids, Miracle, I'll Follow You, For My Sake, My Name (Wearing Me Out), Through The Ghost

Vydavatel: Supraphon

Vůbec nezáleží na tom, že už za sebou mají deset milionů prodaných nosičů. S novinkou jako by začínali od začátku. Už její start na čtvrtém místě albového žebříčku Billboard coby nejvyššího nástupu jejich kariéry dával tušit, že se tentokrát zrodilo něco výjimečného. Zpěvák Brent Smith se nechal slyšet, že "během příprav 'Amaryllis' měli Shinedown naprosto jasnou vizi, kam chtějí s novou nahrávkou vykročit. Nové album je tak manifestací této vize a místo, kde se kapela právě nachází. Reflektuje vše, co doposud udělala a kam míří". A nutno dodat, že tentokrát to nejsou PR tlachy, ale realita.

Už zběsilé bicí Barryho Kerche v úvodní "Adrenaline" dávají tušit, jaké tempo a náboj se dají očekávat. A kapela z něj nesleví až do konce dvanáctipísňové kolekce. Lehce zpomalí až v osmé(!) "Miracle" a výborné baladě "I'll Follow You", která by se bez problémů mohla stát jedním z velmi úspěšných singlů. Vybírat tady nejlepší kusy je však činnost kontraproduktivní, podívejte se na tracklist a prostě si sami ukažte prstem, kam chcete. Pokud bych měl ale přece jen zvolit reprezentativní kousek, hlasuju pro "Bully". Vzápětí se ale sluší dodat, že právě až v kontextu celého alba uznáte, jak silný materiál pánové z Floridy přinášejí na trh. Neskutečně jim to šlape, jeden hit je následován dalším, a když si myslíte, že už všechny vyčerpali a nastoupí vata, překvapí vás znovu. Skladby do sebe fantasticky zapadají a vytvářejí jednolitý, výrazně opojný pocit.

Jestli totiž existuje jedna signifikantní vlastnost, kterou lze celou nahrávku popsat, je to obrovská radost, která posluchače doprovází. Radost z toho, jak moc se to Shinedown povedlo, zvláště v porovnání s předchozí úspěšnou, avšak nevýraznou "The Sound Of Madness", a jak perfektní, ucelená deska bez jediného slabého místa může ještě v roce 2012 vzniknout. Meyersovy kytary řežou jeden riff za druhým, Kerch bubnuje jako o život, Bassova basa šlape tak akorát a Smith vše korunuje energickými a patřičně naléhavými vokály. A to především ve velmi silných, ba až stadionových refrénech. Jestli se dá o nějakém letošním albu říct, že má koule, pak je to právě čtvrtá řadovka Shinedown vzniklá pod producentským dohledem Roba Cavalla ve studiích Lightning Sound Studios, Ocean Way Recording a Capitol Studios.

Jestliže bychom přece jen chtěli něco vytknout, můžeme za minus označit chybějící charisma kapely, respektive její nesnadnou identifikovatelnost. Brent Smith má pořád ještě do takového Davea Grohla nebo Anthonyho Keidise daleko. Pak se totiž může zdát, že Shinedown stále jaksi zůstává zaměnitelnou skupinou, kterou si nepozorný posluchač může snadno splést s Hinder, Rav Theory, Trapt, Theory Of A Deadman a tak dále, prostě jsou jednou z mnoha. Snad ale i tento neduh po úspěchu současné desky zmizí a kapela získá, takříkajíc, svůj ksicht.

Pokud máte rádi party jako Seether, 3 Doors Down nebo Goo Goo Dolls, nejspíš už dávno točíte černý disk v přehrávači. Vám není třeba cokoliv povídat. Pokud se v postgrungeových, jižansko-rockových, hardrockových či snad až metalem zavánějících formacích tolik neorientujete, nabízíme snadný verdikt. Berte. Po tom, co vloni předvedli s "Wasting Light" Foo Fighters, máme tu čest s dalším mimořádným dílem. A pokud přistoupíme na účelové zjednodušení a následující výčet interpretů pro potřeby recenze označíme souhrnně za "rock", tak přestože nová alba Jacka Whitea, The Rasmus nebo Lacuna Coil se opravdu povedla, "Amaryllis" je ještě výš. Dokonce tak vysoko, že by se autor těchto řádků nebál označit jej za rockovou desku roku 2012.

P. S.: Pokud vám současná porce dvanácti písní nestačí, poohlédněte se po písničkovém soundtracku k současnému blockbusteru "Avengers". Pánové tam přispěli s kouskem "I'm Alive". A jestli vás tvorba jacksonvillské čtveřice zaujala, máte šanci ji vidět naživo už za pár týdnů, Shinedown totiž přijedou na rakouský festival Novarock. Uvidíme se v kotli!

NÁZORY
  • Nepripada me, ze to maji susenky zrovna za sebou.. (Josh, 16.05.2012 12:34) Reagovat

    Viz treba:
    Australian Albums Chart 12
    Austrian Album Chart 2
    Canadian Albums Chart 13
    Russian Album Chart 3
    U.S. Billboard 200 16
    U.S. Billboard Digital Albums 11

    • Re: Nepripada me, ze to maji susenky zrovna za sebou.. (Jan Trávníček, 16.05.2012 14:20) Reagovat

      Věřte, že byť bych si také přál opak a Gold Cobra je skutečně výtečná nahrávka, vámi zmiňované umístění v žebříčcích nelze brát jako ospravedlňující a průkazný faktor k vašemu tvrzení. Pokud sledujete zahraniční žebříčky svědomitě, tak jistě víte, že k podobným umístěním v prvním (!) týdnu směřuje téměř jakákoliv nahrávka od trochu většího jména. Faktorem, který z velké části rozhoduje o úspěchu či neúspěchu daného alba a potažmo i interpreta jsou celkové prodeje. A právě u Gold Cobry se v USA, coby nejdůležitějším trhu pohybují kolem zanedbatelných 75 000 kusů, což je v kontextu dlouho očekávaného alba po velkém comebacku skutečně žalostné. A jak jistě víte, pokud se nahrávací společnosti nevrátí vynaložené náklady, napříště má interpret smůlu - viz jejich přechod k labelu Cash Money Records. Globálně můžeme prohlásit nu-metal za mrtvý styl, byť se nejspíš oba shodneme, že je to škoda. Schválně zkuste sledovat, jak se bude dařit nové nahrávce P.O.D., vsadil bych si, že dopadne podobně. Bohužel.

  • Tohle je prostě mňamka (žížalka, 16.05.2012 15:04) Reagovat

    Dobré album. Moc dobré.
    Ten komentář od Joshe mě fakt rozesmál. Dobré album není jenom první týden dobré v prodeji, ale měsíc padá dolů. Shinedown po měsíci v top 40? O tom by si sušenky mohli nechat jenom zdát. Což je škoda, protože to nebylo špatný album, ale tak to chodí (koncové číslo, na kterym to všechno visí, fakt nic moc).
    Im Alive je po tomhle album třešničkou na dortu, která prostě udělá radost. Jak jinak :)

    • Re: Tohle je prostě mňamka (Zoltan, 16.05.2012 21:01) Reagovat

      nechápem prečo sa zastávate toho albumu...... je špatné....... schvalne mi povedz kolko krat ste si ho vypočuli tento mesiac......... dobré album sa počúva par krat, skvelé sa počuva neustale....... milujem ludi čo sa napriklad zastávajú napríklad Jamesa Blunta aký je užasny a ked som sa ich opýtal aka pesnička sa im najviac pači z tretieho albumu nevedeli ze vydal ani druhý

      • Re: Tohle je prostě mňamka (Zoltan, 16.05.2012 21:02) Reagovat

        myslim Bizkit samozrejme

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Video: Posledním lákadlem na novou řadovku Foo Fighters je desetiminutový opus "The Teacher" (31.05.2023 11:15)
- Novým bubeníkem Foo Fighters bude Josh Freese (23.05.2023 11:48)
- Audio: Foo Fighters se v "Under You" vyrovnávají se stále bolestivou ztrátou Taylora Hawkinse (19.05.2023 10:33)
- Video: The Whites Stripes se v klipu "Black Math" noří do světa elektronických součástek (24.04.2023 15:54)
- Audio: Foo Fighters jsou zpátky ve studiu. Z chystané, brutálně upřímné desky představili singl "Rescued" (20.04.2023 11:31)
- Foo Fighters pravděpodobně našli pro letní turné náhradu za Taylora Hawkinse (25.03.2023 09:52)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu