shop.musicserver.cz

Magický večer splněných hudebních přání

Vydáno: 30.04.2012 11:44 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Po necelém třičtvrtěroce se do Prahy vrátilo instrumentální djentové trio Animals As Leaders, tentokrát jako headliner vlastního turné. Přivezlo s sebou další pestrou čtveřici moderních progresivních kapel, a to v sestavě Veil Of Maya, Betraying The Martyrs, Structures a Volumes.

Live: Animals As Leaders

support: Veil Of Maya, Betraying The Martyrs, Structures, Volumes
místo: Rock Café, Praha
datum: 28. dubna 2012
setlist: Wave Of Babies, Tempting Time, Earth Departure, Isolated Incidents, An Infinite Regression, Point To Point, Cylindrical Sea, Weightless, Somnarium, CAFO

Animals As Leaders, Rock Café, Praha, 13.9.2011
© Tereza Váchová/Musicserver.cz
Sváteční line-up v podání špiček současné progresivní metalové moderny zavítal sobotní večer do oblíbeného pražského klubu Rock Café. Sestava v čele s mimoplanetárním triem Animals As Leaders představila tuzemskému publiku pětici kapel, které mají svůj osobitý zvuk a vlastní pohled na to, jak dělat současnou tvrdou hudbu, a zároveň se všechny více či méně dotýkají současného kytarového fenoménu jménem djent.

Jako první se přesně s úderem sedmé hodiny večerní představili losangeleští Volumes a zcela rozmetali všeobecnou zkušenost o zabitém zvuku u první kapely, neb právě oni jako jediní měli s hlavní hvězdou večera naprosto ukázkový sound. Údajně tomu tak bylo mimo jiné i kvůli angažování zvukaře právě od ceněného tria. Mocný sound rozdunil Rock Café a agresivní vokály obou zpěváků rozpumpovaly už takto zkraje docela slušný kotel.

Nikdo ten večer nezáviděl klubovým barmanům, zvyklým asi převážně na indierocková seskupení, protože to u baru dunělo úplně stejně jako pod pódiem a skleničky od panáků div nenadskakovaly nad pultem. Kapela odehrála výborný set s podporou debutového alba "Via" a očekávání dalších účinkujících večera tak byla obrovská. Jen mi osobně přijde, že u této kapely jsou dva zpěváci možná zbytečným nadbytkem. Pokud by jeden screamoval a druhý growloval, tak není co řešit, tady ale oba dva přitom disponují docela podobnou polohou i barvou hlasu. Každopádně překvapení večera.

Naopak největším zklamáním byli následující Kanaďané Structures. Ti už měli podobně jako třetí kapela v pořadí velmi špatný zvuk, do jaké míry to bylo zaviněno způsobem nazvučení tradičním způsobem, asi nechám na povolanějších, nicméně tento názor byl v klubu docela rozšířený. Kromě toho nepotěšily ani nezvládnuté zpěvy a celkově kapela působila neslaným nemastným dojmem. Jako jsou Emmure nu-metalem v rámci deathcoru, podobně jsou na tom Structures v rámci djentových odvětví. Časté skákačky a chvílemi až rapem zavánějící štěkání zpěváka Nicka Xourafase mě v tom jenom utvrdily.

Betraying The Martyrs
© www.myspace.com/betrayingthemartyrs
Na Francouze Betraying The Martyrs jsem se osobně hodně těšil a z hlediska podaného výkonu rozhodně nezklamali. Celkový dojem byl ale, byť ne jejich vlastní vinou, docela rozpačitý. Začalo to už poměrně dlouhým zvučením, a večer tak začal nabírat skluz, ale tolik smůly technického charakteru se během půlhodinové show málokdy vidí. Nejdřív během jedné z prvních skladeb zcela odešel mikrofon zpívajícímu klávesákovi Victoru Guilletovi, později během hraní spadla zadní plachta s logem kapely na bubeníka a nakonec se po pár sekundách "Love Lost" všichni nechápavě podívali na bicmana, který nato skladbu bez vysvětlení stopl a oni bryskně odstartovali jinou. Fanoušků v sále ale měli dostatek a všechny technické nepříjemnosti byly vynahrazeny energickým výkonem.

Co-headliner turné a pro mnoho návštěvníků akce tou hlavní hvězdou byli progresivní deathcoristé Veil Of Maya z Chicaga. Na jejich set se už zvuk poměrně zlepšil, ale ani tak nedosáhl krystaličnosti první a poslední položky line-upu. Kapela propagovala své čerstvé album "Eclipse", ale řada věcí zazněla i z předchozího a dle mého názoru ještě povedenějšího zářezu "[id]". Formace předvedla strhující a technicky naprosto precizní výkon a mohutný kotel pod pódiem toho budiž jasným důkazem.

Do teď to ale byly i přes progresivní zvuk v základu stále metalové kapely. Hlavní intergalaktické hvězdy Animals As Leaders jsou ale záležitostí překračující veškeré žánrové hranice a koketující s čirou hudební genialitou. Instrumentální trio v obsazení dvě osmistrunné kytary a bicí nás ve svém zhruba čtyřicetiminutovém setu ve spolupráci s hypnotickými obrazovkami pozvalo na astrální trip za hranice nemožného a totální hypnóza celého zaplněného klubu při prstovém kouzlení principála Tosina Abasiho by se dala krájet.

Veil Of Maya
© www.myspace.com/veilofmaya
Ať už šlo o mohutné djentové riffy, tapingové "pidlikání", klasická artrocková sóla, nebo vesmírné zvuky za pomoci všemožných efektů a elektrických samplů, vše znělo naprosto jasně a zřetelně jako z CD, ovšem díky živé přítomnosti v sále vás to objalo ze všech stran a naprosto prostoupilo. A to vše přitom bez jakéhokoliv zpěvu a zdlouhavým řečí mezi skladbami. Ač metalové těleso, svým civilním intimním projevem a plným ponořením se do vlastní hudby kapela připomínala spíš jazzové uskupení.

Něco tak dokonalého, technicky precizního a zároveň oduševnělého s melodiemi z jiné galaxie jsem snad ještě neviděl a to jsem byl už dvakrát na koncertu Periphery, kteří hrají v rámci současné scény taky tak trochu jiný sport. Pořád jsou to ale pod tím technickým obalem vesměs "písničky" se základním mustrem sloka/refrén, zatímco AAL jdou v řadě ohledů ještě dál. O co skromnější mají nástrojové obsazení, o to širší záběr má jejich neuchopitelná hudba.

Mimořádně našlapanému večeru tak k absolutoriu chybělo jen dodržení avizovaného harmonogramu a především kvalitnější ozvučení u prostředních kapel. Právě toto je u podobných vysoce technických žánrů pokládáno za nutnost a základní předpoklad pro dokonalý divácký zážitek.

NÁZORY
  • Horko (A, 01.05.2012 23:55) Reagovat

    Koncert to byl skvely, jedinou chybou bylo neskutecne horko v sale, kdy se vetralo snad jen mezi jednotlivymi vystoupenimi, na prestavky lidi utikali ven se nadechnout, v momente kdy se do salu zpet nahrnuli lidi, tam bylo opet nesnesitelne a to jeste driv nez to vubec zacalo... lilo to ze vsech, vcetne hudebniku, kteri z toho ocividne tez nebyli nejstastnejsi. Nebyt horka, mohla byt atmosfera jeste lepsi... vzhledem k dlouhemu veceru, si ocividne spousta lidi hlidala sve sily.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 10/2023 - od Miley Cyrus přes Gaia Mesiah po Fever Ray (16.03.2023 17:00)
- Nové desky 12/2022 - od Michaela Bublého přes Placebo po Machine Gun Kellyho (30.03.2022 17:00)
- Video: Horečnatý sen i rituál. To je klip "Monomyth" od Animals As Leaders (03.09.2021 08:14)
- Naživo: Čtvrtý den Brutal Assaultu aneb Jak se v bahně utopil masomlýnek (17.08.2019 09:00)
- Publicistika: 4 x 5 koncertů, které nevynechat na 24. ročníku festivalu Brutal Assault (07.08.2019 08:00)
- Koncem července se v Modré Vopici zastaví progmetalisté Intervals (09.06.2019 15:48)
- Nové desky 15/2019 - od Sary Bareilles přes Mike + The Mechanics po Khalida (10.04.2019 06:39)
- Na soupisku Brutal Assaultu přibyli třeba Voivod. A navrch jedna kauza (10.01.2019 15:25)
- Naživo: Crown The Empire v Praze nestačili na své předskokany (09.10.2018 21:06)
- Fotogalerie: Crown The Empire v obrazech (09.10.2018 10:15)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu