Maroon 5 vletěli do Goytem ovládáné americké hitparády

27.04.2012 14:55 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Maroon 5 a Wiz Khalifa natočili nenáročný popík "Payphone" a do hitparády se vřítili hned na bronzovém místě. Gotye a fun. skončili před nimi, vysoko odstartovali Linkin Park. Deskám vévodil opět Lionel Richie, Jason Mraz se s novinkou umístil za ním, v první desítce odstartovali ještě Train a rapper Future.
Gotye - Somebody That I Used To Know
© facebook interpreta
SINGLY - Když představíte novou píseň - líbívý popík - v programu sledovaném patnácti miliony diváků, úspěch se musí zákonitě dostavit. Adam Levine si do The Voice pozval celou kapelu Maroon 5 i rappera Wize Khalifu, který rozšiřuje posluchačský záběr, a Amíci hned po zhlédnutí masivně otvírali iTunes. "Payphone" oddebutoval s 493 tisíci downloady, což je nejlepší start pro kapelu (překonali "Boom Boom Pow" Black Eyed Peas). Myslíte si, že se skladba stane třetím zlatým hitem Maroonů po "Makes Me Wonder" a "Moves Like Jagger"?

Gotye zůstal první s oceněním Airplay Gainer, zároveň jeho původně první singl "Eyes Wide Open" debutuje na 96. místě. fun. též obhájili stříbro a v rádiích stále přesvědčivě vedou se 136 miliony (+4 %). Z páté na čtvrtou pozici se posunul Justin Bieber s "Boyfriend", mimo jiné jako Streaming Gainer (738 tisíc, +28 %). The Wanted spadli na pětku před stacionárního Flo Ridu, Carly Rae Jepsen dosáhla nového maxima - sedmičky, naopak One Direction jsou nově až osmí. Na konci Top 10 je Kelly Clarkson, na kterou útočí už z jedenáctky Train, "Drive By" bylo Digital Gainerem pro tento týden (hlavně díky albu, viz níže).

Linkin Park vletěli do žebříčku s "Burn It Down" na třicátém místě. Ukázky z videa se už objevily v reklamě na play off NBA a vypadají zajímavě. Kromě Tobyho Keitha s "Beers Ago" (dobrý název) na 95. místě už tu máme jen rap a r'n'b. V šesté desítce to je Mac Miller s "Loud" a Rick Ross se "Stay Schemin", níže pak Kanye West s "Way Too Cold" (původně "Theraflu"), Chris Brown se "Sweet Love" a John Legend s "Tonight (Best You Ever Had)". O některých jsem už informoval v Měsících v hip hopu, o některých se dočtete ještě v dubnovém vydání, především se zaměřím na Kanyeho.

    Top 10 - singly:
  1. Gotye feat. Kimbra - Somebody That I Used To Know
  2. fun. feat. Janelle Monáe - We Are Young
  3.  N Maroon 5 feat. Wiz Khalifa - Payphone
  4. Justin Bieber - Boyfriend
  5. The Wanted - Glad You Came
  6. Flo Rida feat. Sia - Wild Ones
  7. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
  8. One Direction - What Makes You Beautiful
  9. Nicki Minaj - Starships
  10. Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)

Lionel Richie - Tuskegee
© facebook interpreta
DESKY - Bude zima, bude Mráz. A nebyl, Lionel Richie si první místo s nevelkým náskokem uhlídal. Jason Mraz však nemusí smutnit, stříbro čtvrtého počinu "Love Is A Four Letter Word" i sto tisíc prodaných kusů je nejlepší výsledek jeho kariéry. Předchozí deska "We Sing. We Dance. We Steal Things." však hlavně díky singlu "I'm Yours" dosáhla platiny, nevím, nevím, jestli to dokáže i novinka. Pódium doplnila Adele.

Train rozhodně neujel vlak, ani je nezastřelili při "Drive By" shooting, naopak čtvrté místo pro jejich šestou řadovku "California 37" je též kariérním maximem. One Direction a Gotye si udrželi páté, respektive sedmé místo a mezi ně se propadla Nicki Minaj. Na výborné osmičce skončil rapper Future s debutem "Pluto" (podívejte se na singl s T.I. "Magic").

V druhé desítce najdeme Jacka Johnsona s živákem "Jack Johnson And Friends - Best Of Kokua Festival" z jeho rodné Havaje, šesté album kanadských křesťanských rockerů Thousand Foot Krutch "The End Is Where We Begin" a altrockery Neon Trees s druhou deskou "Picture Show". A nakonec důkaz toho, že smrt, i ta dočasná, prodává: soundtrack ze "Saturday Night Fever" se skladbami Bee Gees se objevil na 95. místě.

Příští týden na čele pravděpodobně přivítáme Jacka Whitea, na Top 10 mají Lee Brice, The Wanted i Kip Moore. A doufám, že Billboard opět nezaspí s kompletními žebříčky, na rozdíl od britských vychází ty americké někdy s nečekaným zpožděním, což nám mění vydavatelský plán.

    Top 10 - alba:
  1. Lionel Richie - Tuskegee (114, -11 %)
  2.  N Jason Mraz - Love Is A Four Letter Word (102)
  3. Adele - 21 (90, -2 %)
  4.  N Train - California 37 (76)
  5. One Direction - Up All Night (55, -18 %)
  6. Nicki Minaj - Pink Friday: Roman Reloaded (48, -40 %)
  7. Gotye - Making Mirrors (44, -18 %)
  8.  N Future - Pluto (41)
  9. Bonnie Raitt - Slipstream (35, -45 %)
  10. ▲ Luke Bryan - Tailgates & Tanline (28, +11 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY