shop.musicserver.cz
Pražský výběr - Straka v hrsti / Jubilejní edice 1982-2012

Nová vlna s novým obsahem

Vydáno: 26.04.2012 12:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: Roman Černý

Letos si připomínáme třicet let od natočení "Straky v hrsti" Pražského výběru a kromě toho, že se obnovená kapela chystá na koncertní pódia, přichází i s reedicí legendární nahrávky. Album sice na CD nevychází poprvé, ale "Jubilejní edice" přináší nahrávku nově remasterovanou.

9/10

Pražský výběr - Straka v hrsti / Jubilejní edice 1982-2012

Vydáno: 30.3.2012
Celkový čas: 41:35

Skladby: Hrabě X, Na Václavském Václaváku, Straka v hrsti, Pražákům je hej, Můj koníček, Bangabasava, S.O.S., Zubatá, Tango Ropotámo, Proč jen já, Nádraží

Vydavatel: Supraphon

Tuším, že mi bylo devět let, když mě otec vytáhl na koncert Pražského výběru do zlínské sportovní haly. Dnes už si show vybavuji jen matně, ale v paměti mi zůstala vzpomínka na skoro až nesnesitelně dlouhá kytarová sóla Michala Pavlíčka. Ačkoliv jsem nejspíš moc nechápal, co se vlastně děje, vydržel jsem až do konce, a i když bych si tehdy Pražský výběr doma nepustil, bral jsem jej jako legendu, kterou je třeba respektovat. Aniž bych jakkoliv znal jeho historii.

A ta k Výběru a především k nově vydanému albu "Straka v hrsti" neodmyslitelně patří. Pojďme zapomenout na Michaela Kocába jako politika nebo na nedávné rozpory mezi členy, které vyústily v otřesnou nahrávku vydanou pod hlavičkou "Pražský výběr II", a zavzpomínejme na desku, která pro českou hudební scénu osmdesátých let znamenala to samé co "Kuře v hodinkách" pro léta sedmdesátá a "Želva" pro léta šedesátá.

Původní Pražský výběr vznikl už v půlce sedmdesátých let a nemohl se od toho, jak jej známe dnes, lišit více. Tehdejší formace hrála jazz-rock a o nějakém větším úspěchu nemohla být řeč. I tak se dopracovala k debutovému, dnes již skoro zapomenutému albu "Žízeň". Z nynější sestavy působil v tehdejším Výběru pouze Michael Kocáb a není bez zajímavosti, že basovou kytaru obstarával dnes populární producent Ondřej Soukup.

Pražský výběr
© facebook interpreta
Klasická sestava se vykrystalizovala až po roce 1980, kdy se ke Kocábovi postupně připojili kytarista Michal Pavlíček, bubeník Jiří Hrubeš a nakonec i baskytarista Vilém Čok, když vystřídal Soukupa, který odešel doprovázet Karla Gotta. V této formaci se skupina po vzoru zahraničních kapel začala orientovat na tzv. novou vlnu. Spojení extravagance, ujetých jevištních výstupů, ironie, humoru a hlavně skvělých instrumentálních výkonů nakonec přineslo úspěch a vyprodané haly. To se ale nelíbilo tehdejšímu režimu, který se tak rozhodl, že je potřeba něco udělat.

Vílém Čok mi nedávno vyprávěl, jak byli on a jeho spoluhráči udáváni za nevhodné vystupování a špatný vliv na mládež. Tehdejší SNB jim do šaten i na hotely instalovala odposlouchávací zařízení, na koncertech se zatýkalo a to vše vyvrcholilo dopisem z ÚV KSČ, který kapele zakázal činnost. Důvod byl stejně neuvěřitelný jako celý tehdejší režim: nechtěli kapelu, která hraje osobitou hudbu a na kterou chodí desítky tisíc lidí. Nepomohl ani článek otisknutý v komunistickém týdeníku Tribuna "Nová vlna se starým obsahem", pod kterým je podepsaný Jan Krýzl (fiktivní postava) a který kritizuje celé hnutí nové vlny. V té době už bylo natočené a připravené k vydání album "Straka v hrsti", které vzhledem k situaci bylo jednoduše dáno na šest let do trezoru. Kapela měla do roku 1986 zakázáno hrát a "Straka" poprvé oficiálně vyšla až v roce 1988, tedy krátce před revolucí. Album vyšlo původně bez názvu, a tak tomu bylo i v případě prvního vydání na CD o dva roky později. Nová reedice poprvé uvádí název alba tak, jak jej všichni známe.

A jaká vlastně je? Čeká vás trojpanelový digipack s vloženým bookletem nabízejícím celou řadu fotek a také texty písní a hlavně samotná hudba prezentovaná přesně tak, jak se objevila v originální podobě. Tím pádem zapomeňte na jakékoliv bonusy (minimálně mohla být zařazena singlová verze "Pražákům, těm je tu hej" s Františkem Ringo Čechem), protože remasterovaná edice přináší pouze základních jedenáct položek. A že je co poslouchat.

Poslech alba je totiž i po těch třiceti letech zážitek a je jen na vás, jestli se naladíte na stejnou notu jako Pražský výběr. "Straka v hrsti" je totiž nahrávka ujetá, praštěná, teatrální s texty, které mohou znamenat všechno a nic ("Jak vlezu do sklepa, krysy už jsou tady" v "Můj koníček"), pokud tedy skladby vůbec texty obsahují (viz ve svahilštině zpívaná titulní skladba). Je to punk, funk, nářez, houpavá a občas i nervy drásající hudba, která baví. Spojení školených a zkušených muzikantů (Pavlíček, Kocáb, Hrubeš) a šíleného punkera (Čok) je prostě ničivé a z nahrávky stříká do všech stran gejzír energie.

CD tak šlape od začátku do konce, a i když se najde pár momentů, které se dají označit za slabší (například "Tango Ropotámo" samo o sobě neobstojí), v kontextu celé nahrávky bych osobně nic nepostrádal. Přece jen to není popové album, ale experimentální jízda, ve které šlo hlavně o to se vyřádit. Vezměte si například takové "Pražáky" a poněkud úchylné šeptání v prostředku skladby "Já rád disco" nebo skladbu "S.O.S.", ve které Kocáb vyčítá Ondřeji Soukupovi odchod z kapely s vidinou většího výdělku ("Prachy, jenom prachy nečekají, jen po nich sáhneš a už tě mají"), a aby se opravdu rozumělo, že se jedná o Soukupa, ozve se v písni z ničeho nic zvuk telefonu a sám jmenovaný se představí: "Haló, Soukup." Smysl pro humor zkrátka kapela nepostrádala. No, a ještě rozhodně stojí za zmínku "Na Václavském Václaváku", punková, opravdu ujetá vypalovačka Viléma Čoka, ve které se baskytarista vžívá do role malého dítěte, které se ztratilo v Praze.

Popisovat album do většího detailu by bylo nošením dříví do lesa. Pamětníci ho mají stejně nesčetněkrát naposlouchané a mladší generaci s největší pravděpodobností nic neřekne. I tak jde ale o jeden z nejzajímavějších počinů předrevoluční éry a zaslouží si i po těch třiceti letech vaši pozornost. Zpozornět by měli i ti, co CD již vlastní (ať už verzi z roku 1990, nebo o pět let mladší vydání v rámci kolekce "Komplet"), neboť nový remaster staré nahrávce hodně prospěl.

NÁZORY
  • Pane Malare, (Francouz, 26.04.2012 15:40) Reagovat

    dočetl jsem váš vskutku objevný text až do konce v obavách, že se vážně dovím něco nového. Skutečně se to nestalo. Objevovat milionkrát objevené a recenzovat skladby třicet let staré a do mrtě zanalyzované, to chce skutečně velkého redaktorského ducha. I přesto, že se o článku Nová vlna se starým obsahem už napsaly stohy papíru, i toho elektronického, uniklo vám, že fiktivní jméno autora znělo Krýzl, nikoliv Krejza. Možná jste se měl pokusit odhalit, kdože ten článek skutečně napsal, abychom se opravdu dověděli něco nového.
    Nebo jste se mohl dopustit hlubšího rozboru Vymlácených rockových palic, které vy považujete za otřesnou nahrávku, já naopak za nahrávku pozoruhodnou se slabšími kusy, nedobrými texty, ale taky několika hudebními skvosty.
    A proč zapomenout na Kocába politika? Proto, že jako jeden z mála lidí říkal vždy nahlas věci, o kterých byl přesvědčen, přestože věděl, že u tohoto šovinistického a náckovského bolševikem zprzněného národa tvrdě narazí?
    Zkuste se trochu postavit na vlastní nohy, pane Malare.

    • Re: Pane Malare, (Jakub Malar, 26.04.2012 16:10) Reagovat

      Dobrý den,
      za pozměnění jména se omlouvám. Nevím jak jsem k takovému nesmyslu došel, ale nikdo nejsme bezchybní. Jinak pokud jde o objevování čehokoliv nového, tak o to mi opravdu nešlo. Nechtěl jsem psát podrobný článek o vzniku alba (to by koneckonců klidně vydalo na celou knihu), ale ve zkratce zmínit události, které ke vzniku alba patří a napsat něco málo o albu samém. Kdybych měl jít do hloubky, tak by recenze byla k neučtení.
      Názor na Pražský výběr II ať si každý udělá sám a nemá cenu abych dané album rozebíral, když to přede mnou udělal kolega Průša. Pokud jde o Kocába politika, tak ten v současné době má spoustu odpůrců (a samozřejmě i příznivců) a já jsem onu větu vložil s tím, že bych chtěl, aby se na "Straku" díval čtenář bez předsudků. To je vše.

      Ještě ke Krýzlovi. Kdo je pravý autor článku se dodnes nepodařilo zjistit a pouze se o něm spekuluje. Údajně za článkem stojí redaktor týdeníku Tribuna Jiří Janoušek plus zástupce šéfredaktora Jaroslav Korzár a nejspíš i sám tehdejší šéfredaktor Karel Horák. Opět ale nejde o nic objevného a tohle se všeobecně ví.

      S pozdravem,

      Jakub Malar

      • Re: Pane Malare, (Francouz, 26.04.2012 16:50) Reagovat

        Zkuste tedy najít a oslovit třeba pana Jiřího Janouška (je to tentýž Janoušek, který napsal Rozhovory s Janem Werichem?), třeba vám pomůže odhalit, jak to s autorstvím toho článku bylo. Pak máte naději, že u příležitosti reedice Straky v hrsti budete moci napsat objevný a kvalitní text (pokud se už Janoušek někde na toto téma nevyjadřoval).
        Mně zkrátka přijde velmi laciné popsat řádky o tom, co většina čtenářů (a každý, kdo zná Pražský výběr) dávno ví. Proč považujete nahrávku Vymlácený rockový palice za otřesnou? Přijdou vám i takové pecky, jako Buch štempl sem, Schizoidní klub nebo Vymlácený rockový palice po hudební stránce skutečně otřesné? Nebo to jednoduše napsal kolega Průša (možná ne, nečetl jsem), takže to berete jako fakt? S reprertoárem tohoto CD měl Pražský výběr 2 krom jiného například famózní úspěch na Colours of Ostrava, kde doslova zdrtil Sinead O'Connor, které vystupovala paralelně na vedlejším pódiu. Až se to kritikům zajídalo, proto to mnozí (třeba pan Bezr) ve svých textech vůbec nezmínili. To považuju za špinavou novinářskou práci. Naštěstí to do médií řekla sama Zlata Holušová, šéfka festivalu. Nezaujalo vás, že tato dáma, která už po léta úspěšně řídí a spolupořádá, označila koncert Výběru 2 na Colours za úžasný?



      • Re: Pane Malare, (OHNOTHIMAGEN, 29.04.2012 21:39) Reagovat

        Jenže zmíněným redaktorem Tribuny nebyl Jiří Janoušek, ale Jiří Janouškovec. Máte v tom nějaký zmatek.

  • Singlová verze? (David, 29.04.2012 16:52) Reagovat

    Že písnička Pražákům, těm je tu hej měla nějakou singlovou verzi čtu dnes poprvé. Stejně jako autor článku čte nejspíš poprvé, že z té desky vyšel jen jeden singl - Olda je přítel můj. Byl v prodeji jen krátce, několik let předtím než LP samotné a je dnes pochopitelně nesehnatelný. Obsahoval samozřejmě dvě písničky a ty na výroční edici rozhodně chybí. Chybí i další věci, které by se daly po sběratelích nebo v archivu rozhlasu sehnat, např. verze Pražáků s jiným textem: "Prothrla se hráz u rybníka/lidi utíkají/ajajajaj/ale však nám je hej/bydlíme nad rybníkem".

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kultovní album Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka "Rány" vychází v remasterované verzi na vinylu i CD (16.04.2024 16:55)
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)
- Rozhovory: Michal Pavlíček - Ať si pro nás zubatá přijde na koncertě (13.06.2023 08:00)
- Trojalbum "Láska bláznivá" přináší spolupráci Karlů Gotta a Svobody v kostce (25.05.2023 16:58)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Recenze: Pábitelské blues na desce "Asi v tom bude nějakej háček" Jana Spáleného výborně funguje i po téměř čtyřiceti letech (05.01.2023 08:00)
- Naživo: Skvělá muzika a slzy na krajíčku. Lucerna Music Bar složil hold Radimu Hladíkovi (07.12.2022 12:16)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu