Nutné zlo

18.04.2012 07:30 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Britský X Factor vyplivl na povrch zemský další produkt, který válí po celém světě. Tentokráte byl cíl jasný: dívčí srdce. Chlapci z One Direction jsou hezouni, holky na jejich koncertech si můžou vyřvat plíce, my starší se na ně díváme skrze prsty, ale stejně se musí uznat, že jejich debut "Up All Night" není špatný.
7/10

One Direction - Up All Night

Skladby: What Makes You Beautiful, Gotta Be You, One Thing, More Than This, Up All Night, I Wish, Tell Me A Lie, Taken, I Want, Everything About You, Same Mistakes, Save You Tonight, Stole My Heart
Vydáno: 6.2.2012
Celkový čas: 45:12
Vydavatel: Sony Music
Každá generace má své dívčí idoly. New Kids On The Block, Backstreet Boys, Lunetic, Tokio Hotel... Teď jsou to One Direction. Chlapecká část je nazývá čtyřprocentní menšinou, holky oslintávají jejich plakáty na zdech, sní o tom, že je jednou potkají, a učí se nazpaměť texty jejich písniček.

One Direction oblbují dívenky, i když jsou sami ještě chlapci, prorazili v sedmé sérii X Factoru a víte co? Vůbec nejsou špatní. Pokud se držíme v rovině nekomplikovaného rádiového popíku pro masy, jsou v tom bezchybní. Svůj pěvecký potenciál využili na sto procent, nejsou to jen vzdychy a tupé pindy "I love you more and more". Ale otázkou je také, jak by to dopadlo, kdyby jim songy nepsala osvědčená jména. Ostatně nezaujmout s plackou, kterou tvořili s týmem, jenž stojí třeba za Lady Gaga, Nicki Minaj, Britney Spears a dalšími hvězdami, to už by chtělo notnou dávku smůly.

Pozitivum je, že One Direction nejsou uslintaná banda chlapečků v rozevlátých košilích, jejich písně na debutu mají odpal, jsou veselé, dravé a chytlavé. Jasně, vyhnout se nějaké baladě nelze, ale když už na ni dojde, není ucintaná a v rámci jejich věku snesitelná.

Trochu více invence by to chtělo příště při rozhodování, kdo co z kapely zazpívá. Sborové refrény v každé písní ke konci alba začínají dost nudit. Ostatně v druhé polovině kotouče se nacházejí i celkově slabší a možná i žvýkačkovější songy, které ani mně nejsou moc po chuti.

Nejvíce jsem se pohupovala u prvních třech singlů, které vyřvávají své mládí a hravost na sto decibelů. Vůbec se nedivím, že tomuto hopsavému tempu podlehla řada nezletilých slečen. Od jejich hudby nemůžete očekávat, že vám to nakrmí duši hlubokomyslnými myšlenkami, ale prostě vás jen pobaví, pokud se dokážete odpoutat od předsudků a užít si dobrý rádiový pop.

Mladším ročníkům One Direction odklepávám a označuji je za vkusné. Těm starším radím, aby si před tím, než desku shodí bez jediného poslechu, sáhli sami do svého svědomí a zavzpomínali na své dětské idoly. Mladí Britové stejně hrají v životě svých posluchačů mezistupeň, než dospějí a posunou se v hudebním světě zase o kousek dál.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY