shop.musicserver.cz
Rok v popu (2012) - III. část, nejlepší desky

Rok v popu (2012) - III. část, nejlepší desky

Vydáno: 10.01.2013 11:00 v sekci Publicistika - Lukáš Boček a Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Rok 2012 přinesl mnoho zajímavých popových alb. V poslední části naší rekapitulace uplynulých dvanácti měsíců se podíváme na ty nejvýraznější nahrávky, které mají potenciál nestát se pouhým sezónním zbožím, ač jsou součástí výloh nejvyšších pater žánru. Mezi osvědčená jména se probojovalo mnoho nováčků.

I. část | II. část | III. část

Desky roku 2012

Vybrat deset nejlepších popových desek není snadný úkol. Těžko se dělají hranice mezi tím, co všechno je pop a co sice pop je, ale natolik okrajový, že dávat ho do jednoho výběru s velkými provařenými jmény je skoro rouhání. Následující desítka proto odráží pouze výřez z nejvyšších sfér žánru.

10. Mylene Farmer - Monkey Me


Mylene Farmer - Monkey Me
© facebook interpreta
Mylene Farmer - Monkey Me
recenze alba | profil interpreta
"Mylene Farmer je zpátky v obvyklé formě, jak ji její fanoušci mají asi nejraději. 'Monkey Me' je napěchované potencionálními hity a současně drží pevně u sebe, nic zbytečně nevyčnívá."
-- Dan Hájek

Ač má dobu své největší slávy dávno za sebou (minimálně v celoevropském měřítku), Mylene Farmer zůstává francouzskou nedostižnou modlou tanečního popu. Na své nejnovější desce "Monkey Me" se odvrátila od uspávající produkce předešlého počinu a opět zařadila rychlost. Ve svižných skladbách ukazuje, že stále má co nabídnout jak po stránce hlasové, tak i kompoziční. Když navíc v pár písních zvolní, uhrane nejednoho posluchače. V oblasti tanečního popu s akcentem temných tónů nenašla Mylene v roce 2012 přemožitele. A vůbec nevadí, že beaty a smyčky zní ve většině tracků neskrývaně oldschoolově.

9. fun. - Some Nights


fun. - Some Nights
© facebook interpreta
fun. - Some Nights
recenze alba | profil interpreta
"Takhle se dělá chytrý alternativní pop, který se shodou náhod a s trochou štěstí může stát naprostým mainstreamem."
-- Honza Balušek

Producent Jeff Bhasker si na vokalistu fun. Natea Ruesse vymezil mezi natáčením rozpracovaných projektů jen deset minut. To, co slyšel, jej uchvátilo natolik, že se s triem rozhodl natočit celé album. Nakonec vznikl nejpřekvapivější trhák letošního roku plný bouřlivých melodií a velkých hitů. Celému počinu "Some Nights" nedominuje jen hravost a neokoukanost, ale i skvostný hlas již zmíněného frontmana, který si užívá každou vteřinu tohoto popového rock and rollu nabitého energií. Fun. sice působí jako chlápci od vedle, ale v popu díky své sázce na čistotu a spontánnost vyšli z boje úspěšně, zcela beze zbytku. Díky hitu "We Are Young" navíc dali zazářit i obrovsky talentované Janelle Monáe, která songu poskytla svůj charismatický vokál. Připomeňme, že poslední Janellina deska se na musicserveru stala nejlepším počinem roku 2010.

8. Bruno Mars - Unorthodox Jukebox


Bruno Mars - Unorthodox Jukebox
© facebook interpreta
Bruno Mars - Unorthodox Jukebox
recenze alba | profil interpreta
"Každé protočení tohoto jukeboxu stvrzuje jeden jasný fakt - Bruno neslevil z kvality, ale vsadil na různorodost, naštěstí výsledkem není přemrštěné plácání. Na 'Unorthodox Jukebox' tedy vše sedí, funguje."
-- Dan Hájek

Je dost možné, že ti, kteří podlehli podmanivosti Bruna Marse na jeho debutu "Doo-Wops & Hooligans", byli jeho druhou kolekcí zklamaní. Tento chlapík s kořeny na Havaji se více ponořil do svých nostalgických retro choutek a požitkářsky se rochní v minulosti. Brunův "Unorthodox Jukebox" není tak rozjuchaný, je uhlazenější, niternější a uvěřitelnější. Hitovost nahradilo muzikantství okořeněné mužským vidění světa. Místy zní jako zesnulý král popu, jindy evokuje The Police. Jeho výlet do hudební minulosti je ale skvěle dotažený a deska tvoří nerozbitný celek.

7. Rihanna - Unapologetic


Rihanna - Unapologetic
© facebook interpreta
Rihanna - Unapologetic
recenze alba | profil interpreta
"Dobré momenty album samozřejmě má. Co dobré, výborné! Duet s ne moc známým Mikkem Ekkem "Stay" je perlou celé desky, Rihanna nikdy předtím nezněla tak něžně a křehce jako v této písni."
-- Katka Guziurová

Hlavní recenze na Rihanninu sedmou studiovou nahrávku nedopadla z hlediska bodů oslnivě, ale to jí v ročním bilancování nikterak nezabránilo umístit na sedmém místě našeho žebříčku. Hutná, pestrá i nevtíravě hitová, taková byla RiRi v roce 2012. Neobešla se ani bez všudypřítomného dubstepu, ale v jedné ze svých nejlepších skladeb, nakažlivé "Jump", osedlala rozdrcené beaty tak pevně, že se jedná o zřejmě nejzdařilejší pokus o zakomponování tohoto stylu v rámci popu. Dostala se tak téměř na stejnou úroveň jako u svého dosud nejlépe hodnoceného počinu "Rated R". Za vydání singlu "Diamonds" by navíc zasloužila medaili za odvahu - takto povedenou a zároveň minimálně hitovou skladbu už dlouho barbadoská interpretka nevydala.

6. Gotye - Making Mirrors


Gotye - Making Mirrors
© facebook interpreta
Gotye - Making Mirrors
recenze alba | profil interpreta
"Každá písnička na téhle desce je skutečný originál, který toho s ostatními nemá až tolik společného, ale dohromady přesto drží výborně."
-- Honza Balušek

Specifikem roku 2012 byla hitparádová nadvláda nováčků s písněmi, které byste na vrchol žebříčků netipovali ani pod vlivem jakékoli drogy. "Somebody I Used To Know" je toho nejzářivějším příkladem. Podivínská písnička v sobě přesto nese velkou dávku líbivosti a díky troše štěstí a odvaze zahraničních rádiových dramaturgů se z ní stal obrovský hit. Jak ukázala celá deska tohoto australsko-belgického písničkáře, originálními nápady se jen hemží. Pestrou nahrávku podtrhlo promyšlené střídání nálad, poloh a subžánrových vlivů, aby ve výsledku zanechala skutečně svěží dojem.

5. Jessie Ware - Devotion


Jessie Ware - Devotion
© facebook interpreta
Jessie Ware - Devotion
recenze alba | profil interpreta
"Zpěvačce se povedlo přivést svůj ve své podstatě jednoduchý a přímý projev k dokonalosti. Její emocemi nabitý hlas je natolik okouzlující, že díky "Devotion" se z ní pravděpodobně stane velká popová hvězda. Tahle holka to má zkrátka v sobě."
-- Jakub Malar

Jen málo loňských alb bylo tak sametově jemných jako právě "Devotion" debutantky Jessie Ware. Ostrovní zpěvačka se na ploše jedenácti skladeb odhalila na kost a zůstala při tom nejelegantnější osobou celé hudební mašinérie. Jemné skladby ozdobené decentní elektronikou pomalu houpou a celou dobu hladí. Skoro by se chtělo říci, že Sade našli svou pokračovatelku. Tracky jako "Running" nebo "Wildest Moments" patří mezi nejkrásnější a nejvíce elektrizující skladby loňska. Přitom sama zpěvačka přiznala, že za jejími uhlazenými písněmi s průzračnými melodiemi se skrývá neuvěřitelná dřina. Skoro se až nechce věřit, že za něčím tak přirozeným je skryto tolik práce.

4. Kylie Minogue - The Abbey Road Sessions


Kylie Minogue - The Abbey Road Sessions
© facebook interpreta
Kylie Minogue - The Abbey Road Sessions
recenze alba | profil interpreta
"'The Abbey Road Sessions' je beze všech pochyb vybroušeným diamantem ve sbírce nahrávek Kylie Minogue. Je zde cítit určitá odvaha, do něčeho takového vůbec jít, nemalou úlohu sehrál aranžérský cit pro detail."
-- Dan Hájek

Natočit nové album a čekat, jak písně dopadnou, musí být extrémně stresující. Vzít ale svoje osvědčené hity a dát jim nový kabát v rámci oslav pětadvaceti let na vrcholu popu, musí být jednoduše zábava, ale i zodpovědnost zároveň. Z nahrávky australské divy Kylie Minogue lze cítit, že si svou sešn v Abbey Road studiích náramně užila. Deska je totiž neuvěřitelně uvolněná a dotažená. Orchestrálně převlečené písně jsou smyslné, radostné i hravé. A spojení této Australanky se smyčci a dechovými nástroji byl milionový nápad. Mnoho skladeb totiž získalo díky novým aranžím zcela nový rozměr, hlasový projev interpretky navíc skvěle dozrál a Kylie má tak na kontě desku, která má šanci přežít celou její kariéru.

3. Susanne Sundfør - The Silicone Veil


Susanne Sundfor - The Silicone Veil
© facebook interpreta
Susanne Sundfør - The Silicone Veil
recenze alba | profil interpreta
"Obrovská síla 'The Silicone Veil' spočívá především v bezchybném vplétání klasického do futuristického. Téměř sedmiminutová 'Rome' se svou smyčcovou sekcí je toho skvělým příkladem; skladba-labyrint je svět sám pro sebe a jen s ní si vystačíte na několik večerů. "
-- Lukáš Boček

Silikonový závoj je již třetím albem norské interpretky Susanne Sundfør, která svou tvorbu zasadila na pomezí elektronického popu a orchestrálních koláží. Nejvíce proto zaplesali milovníci smyčců, kteří mají rádi, když je zvuk klasických nástrojů podpořen elektronickými beaty. Susanne, která si veškerou hudbu skládá sama, toho dosáhla s nebývalou silou. Emotivní exkurz do zamrzlých emocí dálného severu vyšel na výbornou a i díky mnoha vlivům a žánrům obsažených na albu si Susanne dokázala podmanit celé Norsko. Ostatně, pilotní singl "White Foxes" pod tímto textem napoví více než jakákoli slova.

2. Ellie Goulding - Halycon


Ellie Goulding - Halcyon
© facebook interpreta
Ellie Goulding - Halycon
recenze alba | profil interpreta
"Ellie Goulding na albu 'Halcyon' prokoukla. Posunula se o obrovský kus dopředu a nabídla vše, co na debutu chybělo. Vymáčkla ze sebe to nejlepší a definitivně ze sebe sloupává tu hloupou nálepku holky od vedle."
-- Katka Guziurová

Když se poprvé odnikud vynořila Ellie Goulding, byla obrovská škoda, že se jí nepodařilo výrazněji prosadit. Její křehký a zároveň zábavný electropop dočista pročísl zatuchlou atmosféru elektronického popu. Uspěla až s posledním singlem debutu "Lights" a na zvuku druhé desky se to nepřeslechnutelně podepsalo. "Halcyon" se nebojí plnějších a vrstvenějších aranží s výraznými hitovými melodiemi. Ellie díky tomu dokázala překlenout image nevinné blondýnky. Citlivost a emotivnost její verze popu nebyla upozaděna, jen tentokrát dala více průchod důraznějšímu a odvážnějšímu soundu. Na albu nenajdete slabé místo a andělské vokály mladé Britky nepřestávají okouzlovat od začátku do konce. Deluxe edice navíc přinesla další silný materiál, díky kterému deska "Halycon" stala jednou z největších popových událostí roku.

1. Lana Del Rey - Born To Die


Lana Del Rey - Born To Die
© facebook interpreta
Lana Del Rey - Born To Die
recenze alba | profil interpreta
"Lana si na albu potrpí na melodramatické aranže prosycené patosem a osudovými výroky, díky kterým se k posluchačům dostávají uhlazená velkoformátová cukrátka s filmovým nádechem. Elizabeth Grant většinu skladeb ukočířovala a za konzistentnost zasluhuje jedině obdiv."
-- Lukáš Boček

Když se na scéně objevila Lana Del Rey, mnohým posluchačům došlo, že někdo takový tady dlouho chyběl. Najednou zde totiž byla zpěvačka s přitažlivým a podmanivým hlasem, která svůj talent neutápí v trendech, ale svou vlastní cestu si prošlapala unikátním stylem. Její rafinovaný debut "Born To Die" je ponuře protkaný sexualitou i citovým mamonem. Lana stvořila desku s retro nádechem, která svou mrazivou atmosférou nemusí prvoplánově oslovit každého, ale zároveň jen minimum posluchačů nechá chladným. Kombinace rozmáchlých orchestrálních aranží se soulovou příměsí a trip-hopovým podkladem interpretce vyneslo naprosto originální a rozeznatelný sound, jenž v současnosti tvoří jen ona sama. Toto album od začátku budilo vášně a vytrhlo z apatie i ty, kteří na pop zanevřeli. Mnozí z nich se neubránili a podlehli jejímu intimnímu a až mystickému kouzlu. A co více - perfektně dotažená reedice obohacená o disk "Paradise" dovedla celé dílo téměř k dokonalosti.




Vítězové se mohou poplácat po ramenech a tím naše výprava za nejlepšími okamžiky roku 2012 v popu končí. Jak už jsme předeslali na závěr první části, nadcházející měsíce nebudou o nic méně zajímavé než ty právě uběhlé. Čeká nás mnoho koncertů, desek a klipů od umělců, kteří snad ani nemůžou zklamat, a určitě i letos se objeví neokoukaní nováčci, kteří do světa popu přinesou svěží atmosféru. Pokud jste navíc dočetli až jsem, děkujeme za váš zájem. U další ročenky na shledanou.

I. část | II. část | III. část

NÁZORY
  • === (mrs.bizarre, 10.01.2013 12:37) Reagovat

    No, tak předchozí dvě části byly skvělé, ale tahle část už se mi moc nelíbí :) Ačkoli všechny tehly desky kromě M. Farmer mám doma = můj vkus. Chápu, že je nesmírně těžké vybrat za takového kvanta alb desítku...ale smázla bych Unapologetic (které je podle mě druhé nejslabší Rihannino album) a řekněme u fun. má ta deska skutečně spoustu slabých míst a navíc je We Are Young podle mě otravná a až moc připomíná Offspring. Ale jsem ráda, že Born To Die je na prvním místě a nesmírně mě mrzí, že není nominované na Grammy Album roku. Teď, když ta kategorie je jaksi uvolněnější, když tam není Adele, by to nepochybně vyšlo..no nic, děkuju autorům za tuto skvělou trilogii :)

  • Jednoznačně (Martin.K, 10.01.2013 20:59) Reagovat

    Born To Die je nejlepší zahraniční deska minulého roku, a zaslouženě zde v recenzi dostala 10/10! A sama Lana je největším objevem minulého roku!

  • ... (strom-z, 11.01.2013 13:59) Reagovat

    no, ten žebříček mi přijde hodně "random" a btw damn, ad. "We Are Young", že by tenhle song dal zazářit Janelle..? pro mě příklad fakt vtipnýho featuringu, kde bych si přizvaný osoby absolutně nevšiml..:) jinak "Running" je taky jendou z mejch nejrotovanjěších skladeb roku, "Halcyon" je těžko lepší než "Silicone Veil" (ono tady člověk beztak zabíhá na indie scénu, kde těch desek vyšlo daleko víc). a k Laně opět - skvělej nástup s třema 1. singlama, pak neudržení laťky. "Diamonds" medaile za odvahu..?

  • První tři místa... (Teola, 11.01.2013 14:06) Reagovat

    S medajlovými pozicemi naprosto souhlasím :-)

  • Rihana (kvida, 11.01.2013 16:54) Reagovat

    Unapologetic bych vyměnil za Electra Heart

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mylene Farmer se na "Remix XL" potřetí remixově ohlédne (19.03.2024 20:23)
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Lana Del Rey na letošek plánuje vydání alba "Lasso". A bude to country! (04.02.2024 10:27)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)
- Recenze: Kylie Minogue na desce "Tension" upustila od tematičnosti, sama však moc neví, co vlastně chce říct (26.09.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu