shop.musicserver.cz

Magorem Amorem střelená country

Vydáno: 20.04.2012 12:00 v sekci Recenze - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Veselí banjo-pankáči Poletíme? vypustili v březnu do světa na zkušenou třetí studiovku. S humorem a drzostí sobě vlastními se na ní tentokrát vrhli do vod country a překřtili ji hezky foneticky na kántry. Tedy na "Kroskántry". Kros zřejmě jako kříž, neb některé ortodoxní kántristy by mohlo trefit.

6/10

Poletíme? - Kroskántry

Vydáno: 6.3.2012
Celkový čas: 53:54

Skladby: Kus železa, Zatracenej šíp, Fígl, Lokomotiva, Kovbojové, Holky pitomý, Pepův happyend, Autistický bratr, Lev, Ruce v kapsách, Chechtání, Ťu ťu ňu ňu, Nebreč, Muž neviditelný, Kántry dát, Vojta na horách

Vydavatel: Indies Scope Records

Mohlo by se zdát, že nám brněnští Poletíme? už toho svým chlastáním na festivalu či vyznáním Mařeně, která projíždí na kole vesnici, zaobalenými v cirkusový mix mnoha hudebních směrů řekli až až, opak je však pravda. Na novince "Kroskántry" pokračují v nastoleném trendu a ještě jej s významnou banjo-pomocí Sváti Kotase, dávného zakladatele Poutníků, prohlubují o pohled vstříc Divokému západu. Nicméně zároveň také dokazují, že umějí písničkově zpracovat i vážnější téma, jakým je příběh bezdomovce "Muž neviditelný".

Přes všechno to se prakticky celá novinka točí okolo žen, samozřejmě s tu a tam řádným kovbojským nádechem - jako třeba ve výborném lovesongu "Lokomotiva", který dostal i kreslenou klipovou podobu; pro představu slova refrénu: "Jsi lokomotiva, která se řítí tmou, jsi indiáni, kteří prérií jedou, jsi kulka vystřelená do mojí hlavy, jsi prezident a já tvé Spojené státy." Anebo v taktéž klipových "Holkách pitomých", které svým saloonovým pianem zavdává ke zhlédnutí nějaké westernové komedie, snad "Limonádového Joea". A když si domyslíte text vyzdvihující přednosti pitomých děvčat (mimo jiné: "Nemusíš mít ve všem svaly, nikdo jinej ti ji nesbalí...") s refrénem: "Bla bla bla bla bla bla bla - právě chytrá vykládá...," je bránice v potenciálním ohrožení a další jednoznačná pecka na světě.

Stoprocentně pobaví také úvodní "Kus železa", připomínající zprvu nesmyslným námětem stařičký kus "Zkaměnělý dítě" od Lucie, ovšem na rozdíl od něj je záhy plný narážek na slavné country a folkové melodie jako "Ó, Zuzano" nebo "Folsom Blues", takže je jasné, jak to Poletíme? s tou svou kántry myslejí. Avšak některé z dalších písní jsou o poznání slabší a nijak zvlášť nevyčnívají z dosavadní tvorby kapely, i když v nich lze najít vtipné pointy či zajímavě umístěné úryvky známých melodií (například "She Loves You" od The Beatles v "Zatraceném šípu" nebo kankán v songu o prvním rande 150letého muže "Pepův happyend"). Jenže ty už jsou zvykem, takže další síto při výběru konečného playlistu by jistě prospělo - zkrácením stopáže (54 minut!) by album mělo mnohem větší švih.

Takto je ovšem docela brzděno a posluchač od poloviny nemusí již věnovat tolik pozornosti, čímž by mu mohly utéct jiskřivé, lehce erotické "Ťu ťu ňu ňu" a především pak v úvodu zmíněná věc z vážného soudku "Muž neviditelný", v níž Brančovský popisuje příběh bezdomovce, kterého potkával v parku. V písni jsou užita vlastní slova onoho muže - "Ještě mám, řekl bych, před sebou cestu dlouhou, život sem si nedal, tak si ho nemůžu vzít, dyby to šlo, tak už jsem dávno jen mastnou šmouhou, neumím žít a neviditelný přitom být" - a dokonce jeden refrén i sám nazpíval. Pro mne nejsilnější věc na desce a jedna z nejlepších v tvorbě kapely vůbec, ne-li ta nejlepší. To se ještě ukáže.

Stejně tak čas prověří kvality novinky "Kroskántry". U mne nyní za šest. Palec hore za tradičně dobře odvedené řemeslo a zároveň patrný vývojový posun, palec dolů za délku a opakování. Palec neutrálně za tu kántry (a teď přijde smích - ha ha ha).

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Premiéra: Nový singl a klip "Už nechci bejt muzikant" avizuje připravované album Poletíme? (11.03.2024 18:00)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Rozhovory: Rudolf Brančovský (Poletíme?) - Po retrospektivním ohlédnutí vzniká prostor pro novou kreativitu (25.08.2023 08:00)
- Lucie slaví výročí 30 let alba "Černý kočky mokrý žáby", celou desku živě přehraje při exkluzivních koncertech (01.06.2023 10:40)
- Nové desky 21/2023 - od Simply Red přes Daniela Landu po Arlo Parks (31.05.2023 21:00)
- Štěrkovna Open Music nabídne nejlepší program v historii, kromě Lucie přijede i Pokáč s kapelou, Calin či Anna K (10.03.2023 12:26)
- Video: David Vávra a Milan Šteindler si v klipu k "Můžeš mi říct" od Poletíme? zahráli na teenagery (02.02.2023 10:26)
- Nejvíc nej: Opálený zadek, necenzurovaná cenzurovaná bradavka a McSrajdoviny: 10 nejčtenějších článků roku 2022 (01.01.2023 21:10)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu