MDNA na MDMA

27.03.2012 09:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

O Madonně si nemusíte myslet nic dobrého. Třeba to, že už je na diskotékový pop či erotické odhalování poněkud stará. Nebo že vlastně neumí moc zpívat. A taky že byla vždycky spíš obchodnice než umělkyně. OK. Ale i tak je její nová deska "MDNA" opravdu zábavná.
7/10

Madonna - MDNA

Skladby: Girl Gone Wild, Gang Bang, I’m Addicted, Turn Up The Radio, Give Me All Your Luvin’, Some Girls, Superstar, I Don’t Give A, I’m A Sinner, Love Spent, Masterpiece, Falling Free
Vydáno: 26.3.2012
Celkový čas: 50:52
Vydavatel: Universal
Třeba si Madonna ve svých třiapadesáti letech řekla, že už je nyní poslední šance být za girl a bez pozdvižení obočí se vmísit k děckám na parket. Přejme jí to. Alespoň se pro jednou rozhodla nehonit trendy, ale prostě natočit desku plnou hitovek, které zaberou jak na diskotékách, tak v rádiích. A s troškou toho playbacku i na koncertech. A tak i když by čtyřicátníci mohli doufat v návrat k "Like A Virgin" či "True Blue", třicátníci v návrat k "Ray Of Light" a "Music" a ti mladší alespoň v jeden opravdu dobrý singl, protože víc si z iTunes stejně nestáhnou, zpěvačka na novince potěší snad všechny své fanoušky. I když výběrem prvních dvou upoutávek své příznivce možná trošku postrašila.

Což o to, Solveigova "Give Me All Your Luvin’" s hostující dvojicí rapperek M.I.A. a Nicki Minaj splnila úlohu pilotního singlu více než dobře, ale kdyby dvojka "Girl Gone Wild" neměla tak sexy klip, asi by médii jen prosvištěla. Ale naštěstí je zbytek desky povětšinou o dost lepší. O produkci se postarali převážně kromě zmíněného Martina Solveiga i William Orbit či dvojka Benassiů, tudíž se není co divit, že se většina nahrávky nese v tanečním tempu. A dokud tomu tak je, je dobře.

Vrchol kreativity přijde nečekaně hned v druhém tracku "Gang Bang", v němž Madonna ukazuje, že kdyby chtěla, mohla by natočit fakt divnou desku. Snad na ni časem taky dojde, na "MDNA" je ale tahle pětapůlminutová zvláštnost výjimkou. Jinak sází jednu hitovku za druhou. Zatímco z "Hard Candy" byl asi problém vybírat singly, tady je na ně spousta kandidátů. "I’m Addicted"? "Superstar"? "I’m A Sinner"? Klidně i úžasnou "I Don’t Give A" s opět hostující Nicki Minaj, která se rozjede do bouřlivého orchestrálního finále.

Jenže každá pohádka jednou končí a u Madonniny novinky se tak stane v poslední čtvrtině alba. Nudná tucka "Love Spent", ordinérní balada "Masterpiece" (za tohle Zlatý glóbus? Pche!) a závěrečná "Falling Free" dojem mírně kazí. A přitom by stačilo jednu či dvě z nich vyměnit za písničky z luxusní edice.

Deluxe edice

Luxusní verze je ke koupi v digitální podobě nebo fyzicky jako dvojcédéčko. Pětice bonusových nahrávek nabízí čtyři další songy ("Beautiful Killer", "I Fucked Up", "B-Day Song" a "Best Friend") a remix pilotního singlu od LMFAO. Zatímco mix od vlasatých partyrockerů je naprosto zbytečný, čtveřice skladeb nabízí spíše klasičtější písničkovější Madonnu, místy lepší než některé položky na základní edici. U mě vede "I Fucked Up", ale i veselá "B-Day Song" bez problémů vyvolává široký úsměv.

Zatímco na nejslavnějších deskách své kariéry si Madonna vybírala ne tak profláknuté producenty, kteří pak díky spolupráci s ní vytěžili dalších pár úspěšných let, nyní se zpěvačka opět ponořila do spolupráce se jmény prověřenými. Ale možná je tomu tak alespoň pro tentokrát dobře. Radši zábavnou klasiku než nudný experiment. A klidně si o ní pořád nemusíte myslet nic dobrého.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY