shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Born To Die" Lany Del Rey

Makrorecenze "Born To Die" Lany Del Rey

Vydáno: 03.04.2012 09:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

"Lana Del Ray A.K.A. Lizzy Grant" byla tak bezvýznamná deska, že dodnes nemá ani odkaz na Wiki. I proto se o "Born To Die" mluví jako o tom prvním velkém debutu zpěvačky, která si říká Lana Del Rey. Jak si mediálně velmi tlačená a obchodně velmi prodávaná nahrávka vede v redakci musicserveru? Čtěte.

Lana Del Rey - Born To Die
© facebook interpreta
Kde se vzala, tu se vzala, Lana Del Rey rok 2012 ovládla. Nebo aspoň jeho začátek, protože ještě pořád je tu Adele, že... Můžeme tomu říkat tlačenka, hype, hajp nebo masírka, nasírka, jedno ale nezapřeme. "Born To Die" je album, o kterém se mluvilo, mluví a ještě nějaký ten pátek mluvit bude. Pro jedny kolekce nevýrazných pseudo-emotivních patetických balad tlačená nezdravě tak moc, až si ji prostě koupí i vaše teta, pro jiné vynikající deska plná majestátnosti, emocí a křehkosti. Lukáš Boček se jednoznačně a bez remcání zařadil do té druhé skupiny. "Uhlazená velkoformátová cukrátka s filmovým nádechem" pro něj není spojení pejorativní, nýbrž způsob, jakým první velký debut této Američanky zařadit mezi osmičková alba, alba, která by vám neměla uniknout. Abychom měli jasněji, nahrávku jsme zmakrorecenzovali. Výsledek? Až tak moc nám ta cukrátka nechutnala, hnusná ale taky nejsou - 66 procent.


Jaroslav Hrách - "Botoxová" královna (7/10)
Vztah ke zpěvačce: Zpočátku vlažný, postupem času vřelý.

Když jsem poprvé slyšel "Video Games", nevěděl jsem, co si myslet. Skladba nadprůměrná, ale nové jméno mi říkalo, že se jedná o zpěvačku s jednou dobrou písničkou a konec. Když vyšlo "Born To Die", nesl se tím celkem velký hype. Po prvním poslechu jsem ale musel uznat, že byl oprávněný. Může se zdát, že jsou všechny skladby na albu dělány podle jednoho vzoru a jen občas se něco změní, aby se mohly pojmenovat jinak. Melancholicky laděná hudba, pokaždé stejně rozestavěný refrén, poloha hlasu, texty o lásce nebo o životě. Na druhou stranu přesně tohle utváří ten správný koncept desky. Splývání jednoho tracku s druhým, problém, na který si u této desky mnoho lidí stěžovalo, po několikátém poslechu mizí. Alespoň u mě. Především díky skvělým refrénům a hudebním podkladům. Dobrým příkladem jsou například "Blue Jeans" nebo "This Is What Makes Us Girls", které zaujmou hned napoprvé. Lana Del Rey se svým roztomilým hlasem sice neexperimentuje, drží se pomalých sladkých songů, ale právě to se mi na ní líbí. Pro melancholické chvilky je "Born To Die" skvělou volbou.

Simona Knotková - Elegie paničky Stepfordské (7/10)
Vztah ke zpěvačce: Bouřlivější než aprílové počasí, ale momentálně se vcelku ustálil.

Ještě před vydáním "Born To Die" se kolem Lany zvedla masivní vlna hypu, která jí asi víc uškodila, než pomohla. Od jejího debutu (druhého alba) se pak čekaly zázraky, které jim Lana nikdy nemohla nabídnout, a zpěvačka si pak sama ještě přibila hřebík do rakve, když všem pošramotila iluze o svém pěveckém projevu na SNL. "Born To Die" přitom zase takový průšvih není. Čím déle tu desku poslouchám, tím raději se k ní vracím a tím více jí dokážu odpustit, že je v podstatě plná klišé a místy zní dost monotónně a přes kopírák. Výrazněji z alba tyčí snad jen hip hopem načichlá "National Anthem" a samozřejmě "Video Games", povinný track pro všechny melancholiky. Co ale na tom, když se to vlastně tak dobře poslouchá a tu jednotvárnost a utahanost celku po několika posleších už ani nevnímáte? "Born To Die" je sladká nostalgie. Splněný sen americké holčičky, která vyrůstala na starých gangsterkách a v gramofonu jí hrála Nancy Sinatra. Nevím, možná je stejně umělá jako všechny ty Britney a Rihanny, kterým má být opakem. Já jí to ale stejně žeru a do budoucna jí držím pěsti.

Pavel Parikrupa - Dráždivé, velkolepé a naivní (7/10)
Vztah ke zpěvačce: Nenechala mne chladným.

Lana Del Rey
© facebook interpreta
Proč uspěla Lana Del Rey? Protože je úplně jiná než Lady Gaga, Katy Perry a Rihanna, protože vsadila na dokonale propracovaný retro vzhled a protože na statisíce lidí zázračně zabralo krasosmutnění skrze YouTube v písničce "Video Games". Ta ženská může být smutná naivka odvedle, neúspěšná herečka, pin-up girl, barová zpěvačka, co šestkrát týdně zpívá "Bang Bang", ale taky klidně milenka Vincenta Vegy. Nálada kolorovaných pohlednic objevených ve starém cestovním kufru z půdy (společně se vstupenkou do autokina, roztrženým valentýnským srdíčkem a prázdnou nábojnicí) nějakým podivným způsobem očarovala posluchače, kteří jinak holdují úplně něčemu jinému. Celé album se nese převážně v duchu onoho úspěšného singlu a Lana není zpěvačka s extra velkým hlasem, ale kupodivu to, i přes jistou šablonovitost a monotónnost, funguje. Nedokážu si představit, že druhé album bude znít stejně - a pokud ne, čím nás okouzlí Lana příště? A okouzlí nás vůbec ještě?

Honza Průša - Deska pro přecitlivělý holky a zšenštilý kluky (6/10)
Vztah ke zpěvačce: Vlastně žádný.

Nechci se pouštět do spekulací a předčasných soudů, zda Lana Del Rey je jen nafouknutá bublina, která splaskne dříve, než si jí stačí všimnout Radiožurnál, nebo zda začne udávat směr světovému popu. Jednak to netuším, jednak je to zbytečné a vlastně mi to je jedno. Ač se s popem potkávám asi tak často jako Iveta Bartošová s vkusnou písničkou, album "Born To Die" mě, ani nevím proč, zajímalo. A nejen že mě ta melancholická Newyorčanka, která se ráda koupe v bazénech patosu, neobtěžovala, těch padesát minut s ní se dá vydržet a ani to nebolí (pokud se drží svých charakteristických smyčců a pomalého tempa). V případě těch několika málo svižnějších věcí si zřejmě Lana potřebovala ukázat, že tudy cesta nevede. Což koneckonců nevadí, dají se přeskočit. "Born To Die" je možná deska pro přecitlivělý holky a zšenštilý kluky. V každém případě ale mezi novými popovými hvězdičkami, které se dostaly k mým uším, svítí o něco jasněji.

Václav Trávníček - Další dílek mozaiky (6/10)
Vztah ke zpěvačce: Známe se poměrně krátce.

Musím říct, že mě singly "Born To Die" a "Video Games" navnadily, možná až moc. Celá deska pak v mých očích představuje asi polovinu vkusných popových písniček majících singlové ambice ("Dark Paradise", "Blue Jeans") a polovinu tracků, ke kterým jsem si cestu zkrátka nenašel ("Off To The Races", "Summertime Sadness"). Připadá mi, jako by se Lana v takových momentech snažila zhostit role o pár levelů níže bavící davy Lady Gaga a po cestě nabrala do kapes zásoby holywoodské esence. Je škoda, že majstrštyk "Without You" je součástí jen speciální edice. Ještě že máme ten internet. Celkově vzato hodnotím "Born To Die" jako ničím neurážející a docela vkusný pop zapadající do mozaiky trendu, který se navrací zpět k singlům a rezignuje na dlouhohrající desky. Hudba Lany Del Rey může být přínosem/zábavou/společníkem v několika dílčích momentech, poslouchat celou desku ale nemá moc cenu. Singly stačí.


Album: Lana Del Rey - Born To Die
Průměrné hodnocení: 6,6/10
Celkový čas: 49:21
Skladby: Born To Die, Off To The Races, Blue Jeans, Video Games, Diet Mountain Dew, National Anthem, Dark Paradise, Radio, Carmen, Million Dollar Man, Summertime Sadness, This Is What Makes Us Girls

NÁZORY
  • Honza Průša (Boom, 03.04.2012 11:23) Reagovat

    Pardon, ale Honza Průša je idi*t

    • Re: Honza Průša (Adam , 03.04.2012 23:08) Reagovat

      ...přesně, to je recenze, jak od fanouška Kabátu.

  • Lana (exxxo, 03.04.2012 12:13) Reagovat

    Takisto si neviem predstaviť o čom bude 2. doska Lany, ale to som si nevedel predstaviť ani pri Katy Perry a ako to dopadlo :)
    Lana inak sama povedala, že všetko čo mala na srdci, je na "Born To Die" a nevie o čom by ďalšia doska mala byť... Hm.

    Inak odporúčam pogoogliť track "Yayo" od Lany. Je to neskutočná pecka, ktorá by bola skvelou bodkou za celou doskou. (Ja ju aspoň ako posledný track mám.) Škoda že sa tam nedostala.

  • * (Á, 03.04.2012 13:26) Reagovat

    Nemá být náhodou v prvním odstavci "Born to die", namísto "Born this way"? :P

    • Re: * (Honza Balušek (šéfredaktor), 03.04.2012 13:34) Reagovat

      Samozřejmě, díky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Lana Del Rey na letošek plánuje vydání alba "Lasso". A bude to country! (04.02.2024 10:27)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)
- Audio: Rob Grant a jeho dcera Lana Del Rey podruhé. Do procítěné klavírní balady "Hollywood Bowl" oba vložili vše (09.06.2023 13:11)
- Audio: Lana Del Rey zpívá s tátou. Robu Grantovi hostuje v dojemné písni "Lost At Sea" (07.06.2023 09:27)
- Audio: Lana Del Rey překvapila fanoušky předělanou verzí nevydané skladby "Say Yes to Heaven" (26.05.2023 17:26)
- Video: Lana Del Rey nechala v klipu "Candy Necklace" vyplout na povrch svou vnitřní Marilyn Monroe (12.05.2023 19:58)
- Recenze: Album "Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd" je překrásnou sbírkou plnou vzpomínek Lany Del Rey (29.03.2023 08:00)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu