shop.musicserver.cz
Lara Fabian, Smetanova síň Obecního domu, Praha, 12.3.2012

Do puntíku splněný sen

Vydáno: 13.03.2012 21:45 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Obecní dům tento týden v pouhých třech dnech hostí dvě famózní zpěvačky. Zatímco fanoušci jazzu se teprve mohou na Diannu Reeves těšit, ti popoví už vstřebávají nezapomenutelné zážitky. Po dlouhých letech totiž zavítala do Česka na svůj první koncert Lara Fabian, čímž splnila sen mnoha svým příznivcům.

Live: Lara Fabian

místo: Smetanova síň Obecního domu, Praha
datum: 12. března 2012
Fotogalerie

Lara Fabian, Obecní dům, Praha, 12.3.2012
© Martin Chochola / musicserver.cz
Věřte tomu, či ne, i hudební novináři, o nichž si lidi myslí, že je jejich posláním hlavně cupovat cizí díla, mají své vysněné koncerty. Osobně mám zhruba tři takové větší. Vidět naživo Prince, Keitha Jarretta a Laru Fabian. Zatímco v případě prvních dvou jmenovaných se zdá, že se jich u nás jen tak nedočkám a budu muset cestovat za hranice, ten poslední se mi po třinácti letech, co tuto sympatickou Belgičanku znám, jejím příchodem na pódium Smetanovy síně Obecního domu začal plnit.

Lara Fabian, Obecní dům, Praha, 12.3.2012
© Martin Chochola / musicserver.cz
Lara Fabian koncert otevřela hitem "J'y Crois Encore", který možná někteří znají spíše v anglické verzi pod názvem "I've Cried Enough". Od prvních momentů a tónů bylo zřejmé, že zcela vyprodaný Obecní dům čeká neuvěřitelně silný hudební zážitek. Osobně považuji Laru Fabian za jednu z nejlepších světových zpěvaček a pražský koncert mě v tom utvrdil, stejně jako řádu českých fanoušků, kteří se na její koncert načekali opravdu dlouho, a už z prvních reakcí to bylo znát. Když první písnička dozněla, spustila se taková bouře, jakou tento historický sál zřejmě ještě nezažil a evidentně zaskočila i samotnou Laru. V podobném duchu se nesl celý koncert a spontánní projevy nadšení naprosto vymazaly obavy z toho, že utrpí atmosféra, když pro sprostý lid bylo vyhrazeno pouhých čtrnáct set vstupenek, které byly dlouho dopředu vyprodané.

Během celého vystoupení zpěvačka představila širokou škálu písniček a stylů. Podstatnou část pochopitelně představovaly její vlastní skladby - ať už ty francouzsky zpívané jako "La Difference" nebo "Immorrtelle", nebo i anglické jako "I Guess I Loved You". Zaznělo ovšem i několik písní, které Lara Fabian přebrala od svých kolegyň. Od Dianny Ross si například vypůjčila "Do You Know Where You're Going To", od Sarah McLachlan "Angel" a od Bette Midler "Wind Beneath My Wings". Praha se ale dočkala i jedné koncertní premiéry skladby, pro kterou našla inspiraci v Izraeli a napsal ji pro ni její klavírista. Tato písnička se mimořádně povedla, měla mnoho poloh a nálad a díky tomu, že byla napsaná přímo pro Laru, naplno využívala její potenciál.

Lara Fabian, Obecní dům, Praha, 12.3.2012
© Martin Chochola / musicserver.cz
Musím říct, že ačkoli obvykle vnímám samozřejmě i muzikanty, v případě tohoto koncertu tomu tak nebylo. Ne snad, že by si přivezla nějaké šumaře, to rozhodně ne, ale zcela jednoduše na sebe strhávala veškerou pozornost; naprosto nenásilně a přirozeně. Když začala zpívat, měli jste i v té poslední řadě na balkoně pocit, že přišla skutečná osobnost, dáma a především zpěvačka, která dává do zpěvu naprosto všechno. Její projev byl výjimečně silný a hluboký.

Jednou jedinkrát se této role vzdala, a to ve chvíli, kdy přenechala pódium svému perkusistovi. Ten za pomocí lavoru s vodou a jakéhosi afrického bubnu začal zvukově kouzlit. Pomocí tohoto instrumentu vyloudil takové beaty a rytmy, které by mu záviděl kdejaký hiphopový DJ. To bylo ovšem jen na chvíli, pak už zase kralovala jen Lara Fabian. Ke svému čarování nepotřebovala žádné další efekty. Bohatě stačila jednoduchá světla, pódium osvětlené několika svícny a vkusná červená pohovka, na pódium dodaná sponzorem koncertu.

Lara Fabian, Obecní dům, Praha, 12.3.2012
© Martin Chochola / musicserver.cz
Ve chvíli, kdy se koncert blížil ke svému závěru, začala klást publiku jeden klenot za druhým. Nejprve její asi největší francouzský hit "Je T'aime" a posléze "Je Suis Malade", tedy písničku, kterou u nás proslavila Marie Rottrová pod názvem "To mám tak ráda". V ní dokonce na malou chvíli odložila mikrofon a dokázala, že svým hlasem uzpívá i takový prostor, jakým je Smetanova síň. Vrcholem ale bylo nakonec Albioniho "Adagio" zpívané tentokrát v angličtině. Po každé z těchto písniček ji Obecní dům aplaudoval ve stoje. Není proto divu, že nakonec přidala ještě "Pas Sans Toi". Pak už se s českým publikem definitivně rozloučila.

Především při tomto finále jsem si uvědomil, jaké je štěstí, že si zpěvačka s takovouto technikou zpěvu, rozsahem a krystalickou čistotou vybrala za svůj styl pouze obyčejný pop. Všechny tyto faktory z něj, potažmo z jejích koncertů dělají něco mimořádného a jen těžko přibližitelný zážitek. Nezbývá tedy než pevně věřit, že tímto jejím prvním koncertem se pohnuly ony pověstné ledy a Lara Fabian zavítá do Česka častěji.

Krátký rozhovor s Larou Fabian

Lara Fabian, Obecní dům, Praha, 12.3.2012
© Martin Chochola / musicserver.cz
Poslední studiové album "Toutes les femmes en moi" vám vyšlo už v roce 2009. Od té doby jste jen párkrát vystoupila před svými fanoušky v Rusku. Co vás k tomu vedlo?

Jejich láska a respekt. Také za to může náš společný projekt s Igorem Krutovem, který mě představil širšímu obecenstvu. Vždy mě velmi podporoval a pomáhal dobývat ruská srdce.

Již "Toutes les femmes en moi" obsahovalo coververze slavných hitů. Dostavily se od zpěvaček nějaké reakce na vaše verze jejich písní?

Všechny byly dojaty, od mnoha jsem dostala krásné dopisy.

Dříve jste se zmínila, že vaší největší inspirací je Dalida.

Dalida byla vizionářka a stala se ikonou. Žena, jejíž život byl neobyčejný, avšak tragický. Její srdce a touha odzbrojovala miliony lidí.

Nahrála jste album společně s Igorem Krutovem "Medemoiselle Zhivago". Mohla byste nám o tomto projektu říct více? A pracujete ještě na něčem podobném?

Legrační je, že jsem jej zrovna zmínila. "Zhivago" je obrovský hudební projekt, který spatří světlo světa již velmi brzy. Obrázek vydá za tisíc slov, takže vám jej odhalím již brzy. Dalším projektem bude nová deska a akustické turné po východních zemích.

V současnosti jste na vlastně na miniturné po střední a východní Evropě, což je u vás něco neobvyklého. Vždy jste koncertovala výhradně ve frankofonních zemích. Můžete nám o tomto turné popsat více? A také na jaký repertoár se mohou fanoušci těšit?

Písně budou takové, jaké publikum očekává a přidám některé z těch, které mám sama nejradši.

Vaše poslední studiové album "Toutes les femmes en moi" mělo zcela jiný sound než vaše předchozí počiny. Co můžeme očekávat od alba, které připravujete? S kým na něm spolupracujete a už započalo nahrávání?

To je tajemství. :-)

Před pár lety se objevily drby, že pracujete na albu v italštině. Co se stalo, že k tomu nedošlo?

Plány zmizely, i to se stává.

Vaše koncerty jsou pověstné vaší spolupráci s publikem. Jaké to pro vás je, když slyšíte celé obecenstvo zpívající s vámi vaše skladby?

Moje duše se chvěje.

Která z písní, které jste napsala je pro vás nejvíce osobní a kterou nejraději zpíváte na koncertech?

"Pas sans toi" a "Lou".

Již jste získala World music award, prodala miliony nosičů po celém světě a vyjela na několik velmi úspěšných turné. Je ještě něco, čeho byste jako umělkyně chtěla dosáhnout?

To záleží, jak to říct srozumitelně, obstát ve zkoušce proti času, to je můj cíl. A dále stále sdílet své emoce s ostatními skrze hudbu.

Býváte označována jako jedna z nejlepších (ne-li nejlepší) vokalistku v současné pop music. Co děláte pro to, abyste si udržela kvalitní hlas?

Každý den tvrdě pracuji na svém "nástroji", jako ostatně každý hudebník, který si chce udržet svůj standard. Zpívám, pořád zpívám, ale někdy nechávám také svůj hlas odpočinout.

Bude to vaše první vystoupení v České republice. Jak se na koncert těšíte? A byla už jste v ČR někdy v minulosti?

Jako vždy, když jsem někdo poprvé, pláču a užívám si síly ve mě, která mě nutí, abych novému publiku dala ze sebe to nejlepší.

Co vás napadne jako první, když se zmíní Česká republika?

Krása Prahy a pocit, který mám, když procházím židovské části Prahy a představuji si Golema.

Autory jsou P. Novák a P. Mokroš.


NÁZORY
  • Skoda,ze jej hudba je o nicom (Dede, 13.03.2012 22:59) Reagovat

    Především při tomto finále jsem si uvědomil, jaké je štěstí, že si zpěvačka s takovouto technikou zpěvu, rozsahem a krystalickou čistotou vybrala za svůj styl pouze obyčejný pop.
    -----------------------------------------------------------------------------------
    Coze? Nerozumiem, co tym autor chcel povedat. Praveze je takyto hlas na tuctovy pop skoda.Len samotny hlas, nech je aj neviem ako kvalitny, hudbu, pokial jej chyba kvalita, nezachrani. Osobne sa mi hlas Lary Fabian paci, jej hudba je vsak dost o nicom (az na par vynimiek). Dobry spevak je sice polovica uspechu,ale bez kvality v hudbe to jednocho fungovat nemoze. Toto je problem mnohych (hlasovo inak skvelych) popovych spevacok (napr. Celine Dion, Mariah Carey...)

  • Nesuhlasím (Botocka, 13.03.2012 23:56) Reagovat

    Hudba,rovnako aj Larin spev spolu vytvaraju harmoniu. O to viac na koncertoch s orchestrom. Neskutocna suhra

  • koncert (Michal, 14.03.2012 09:27) Reagovat

    Lara Fabian je jedna úžasná speváčka s krásnym hlasom. Ja zbožňujem Mariah Carey a videl som aj jej koncerty. U speváčky jej formátu je to úžasný zážitok ale v poslednej dobe Mariah sem tam ujde nejaký ten falošný tón. Sledoval som Laru a tam každý tón sedí s prepáčením ako riť na šerbel. Lara ďaleko presiahla Mariah, Celine, Christinu, a mnoho ďalších. Včera bola aj v Bratislave ale prekvapilo ma, že to nemalo takmer žiadne promo. Takže o tom koncerte som sa dozvedel len dnes. Ako spomínal autor článku, pevne verím, že Lara sa vráti do Čiech a na Slovensko a možno by to chcelo aj nejakú tú väčšiu športovú halu. Myslím si, že aj tú by veľmi ľahko vypredala.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Lara Fabian se po pěti letech vrací do Prahy (06.12.2023 19:37)
- Lara Fabian oslaví koncertem v Praze své narozeniny (13.10.2019 19:00)
- Lara Fabian vydá v únoru nové album "Papillon" (26.11.2018 08:46)
- Naživo: Lara Fabian okouzlila Prahu i pošesté (15.06.2018 11:01)
- Lara Fabian se vrací do Prahy. Vystoupí rovnou dvakrát (05.06.2018 14:33)
- Video: Lara Fabian roztahuje opět svá anglická křídla (21.08.2017 12:45)
- Nové desky pro 8. týden (28.02.2016 12:04)
- Naživo: Klapka... Lara Fabian v Praze potřetí ...Akce! (06.06.2015 14:52)
- Lara Fabian se v červnu vrátí do Prahy i s filmovým štábem (24.12.2014 09:56)
- Naživo: Druhý český kamínek Lary Fabian (17.10.2014 11:10)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu