Bendeho trojka za pět

23.04.2012 17:20 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Petr Bende je jedním z mála účastníků SupersStar a spol., který ze soutěže dokázal vytěžit nějakou kariéru. I když mu pomohlo, že byl muzikantem už před účastí před hlasujícím národem. Po poměrně dlouhé pauze vydal třetí řadovku pojmenovanou "Trojka", která nabízí to, co od něj čekáte, a nic navíc.
5/10

Petr Bende - Trojka

Skladby: Jsme tak stejný, Láska, Santa Monica, Jin a Jang, V samotách, Pouštní bouře, Čarodějka, Stěhuju se, Třicetiletý příběh, Srdcelhář, Kdybych byl, Na polštáři, Erifýlé, Train-spotter, Štědrovečerní
Vydáno: 25.10.2011
Celkový čas: 55:22
Vydavatel: D.A.N. Production
První dvě desky Petra Bende - "pb" a "Život ve vteřinách.cz" - sklidily na musicserveru v recenzích i makrorecenzích velmi pozitivní hodnocení. Jenže pak nastala (alespoň ve vydávání desek) několikaletá pauza, kterou pročíslo až živé vánoční dévédéčko. Novinku "Trojka" tak od druhého alba dělí pět let, což je u českého muzikanta téměř nevídané. A přitom se, co se hudební stránky týče, za ty roky zas tolik nezměnilo. Když už, tak k větší mainstreamovosti, což je zvláštní, vzhledem k tomu, že album nevyšlo u velkého vydavatelství, ale u D.A.N. Production.

První dvě desky obsahovaly v podstatě tři typy písniček - našlápnuté hitovky, balady a divnosti. Na nové kolekci, na níž najdete téměř neuposlouchatelných patnáct songů, ale Bende zcela rezignoval na ten třetí typ v pořadí, a tak nabízí pouze obyčejný poprock, buď rychlý nebo pomalý. A to je škoda, právě neočekávané experimenty jako "Let vážkám závidí" ho odlišovaly od zbytku domácí poprockové scény.

U nových písniček pak jen záleží na tom, jak dalece se Bendemu podařilo složit chytlavou melodii. Z rychlejších kusů potěší úvodní vypalovačka "Jsme tak stejní" či skvělá banjem podpořená "Santa Monica". Jenže většina nahrávky se nese ve středním či pomalém tempu, aniž by jakákoli z těchto skladeb dosahovala kvalit balad z minulých desek. A úvodní singl "Láska", který produkoval Carmen Rizzo? Pěkná obyčejná písnička, která se zcela po právu nestala hitem.

Petr Bende je bezesporu skvělý muzikant, zpěvák i skladatel. Na své třetí desce ale bohužel vsadil až na příliš obyčejnou notu, které nepomůže ani fakt, že album hezky hraje a aranže jsou bohaté. Jen je to prostě povětšinou nuda.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY