Britům vládnou Gotye a Emeli Sandé

07.03.2012 09:00 - Katarína Straková | foto: facebook interpreta

Posluchači v Británii si zjevně skotskou krásku a belgického talenta pořádně oblíbili. Oba dva se pár týdnů drží v nejlepší desítce tamního žebříčku. Mezi novými singly tento týden uspěl Dappy, do albové TOP 10 se zase dostal Meat Loaf, novinka The Cranberries vstoupila překvapivě až na 37. místo.
Gotye - Somebody That I Used To Know
© facebook interpreta
První desítka nejprodávanějších singlů v Británii nepoznala výraznější změny, v čele se ještě pořád drží Gotye. Co je ale zajímavější, je tentokrát seznam nových singlů. Nováčků je tentokrát v britském žebříčku totiž hned několik. Nejdříve čtyřiadvacetiletý londýnský rapper Dappy se singlem "Rockstar", kam mu parádními kytarovými sóly přispěl legendární Brian May. Dappy s touto chytlavou písní boduje rovnou na druhém místě, v Británii ostatně uspěl i se svým předchozím hitem "No Regrets", který se v září umístil rovnou na jedničce. Zdá se, že jeho chystaná první deska bez N-Dubz "Dare To Dream" se stane jedním z těch hudebních počinů, o kterých se mluví v dobrém.

Následující novinka je na dvanáctce a je to píseň "Twenty Seven Million", v níž se její autor Matt Redman snaží zvýšit povědomí o hnutí proti obchodování s lidmi. "V dnešním světě je obchod s lidmi obrovský problém, který neustále narůstá. Doufám, že díky této skladbě se povědomí o této otázce trochu zvýší," řekl Redman.

V závěsu za ním je na třináctce americká hiphopová kapela Chiddy Bang s písní "Ray Charles", kterou chtějí vzdát poctu stejnojmennému mistrovi bluesové hudby. Pod číslem dvacet dva najdeme skladbu "Icarus". Jejím autorem člověk, který mě osobně fascinuje. Je to Francouz Hugo Leclercq, známý pod pseudonymem Madeon. Skládat začal v jedenácti letech, v patnácti vydal první album a nyní - ve svých sedmnácti - si říká electropopový producent a přichází v pořadí už se čtvrtou deskou.

Na pozici dvacet tři vstoupila do britské hitparády skladba "R U Mine" od Arctic Monkeys. Ta prý s největší pravděpodobností nebude součástí připravované desky, je k dispozici pouze na iTunes. O poslední novinku mezi singly se zasloužila zpěvačka a herečka Demi Lovato a její singl "Skyscraper" z loni vydaného alba "Unbroken". Za vznikem písničky stojí skladatel a producent Toby Gad, jenž stojíl třeba i o "Big Girls Don't Cry" Fergie nebo "If I Were a Boy" Beyoncé.

    Top 10 - singly:
  1. Gotye (feat. Kimbra) - Somebody That I Used To Know
  2. N Dappy (feat. Brian May) - Rockstar
  3. Emeli Sandé - Next To Me
  4. Flo Rida (feat. Sia) - Wild Ones
  5. Nicki Minaj - Starships
  6. DJ Fresh (feat. Rita Ora) - Hot Right Now
  7. David Guetta (feat. Sia) - Titanium
  8. Kelly Clarkson - Stronger
  9. Ed Sheeran - Drunk up
  10. Jessie J - Domino

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Emeli Sandé - Our Version Of Events
© facebook interpreta
Na prvních dvou pozicích albového pořadí se stráže zase vystřídaly, do čela se po dvou týdnech vrátila Emeli Sandé s deskou "Our Version Of Event", Adele s Jedenadvacítkou spadla na druhou příčku. O deset pozic nahoru se vyškrábalo album "The Essential" Whitney Houston a je tedy v nejlepší desítce na sedmém místě.

Albových novinek není sice tolik jako těch singlových, přesto se jich několik v žebříčku objevilo. Jednou z nich je dvanáctá studiová deska Meat Loafa. Album je titulováno "Hell In A Handbasket" a navazuje na dva roky starou nahrávku "Hang Cool Teddy Bear", na níž pracoval například s Brianem Mayem, Jonem Bon Jovim nebo Hughem Lauriem. Další je na třiadvacáté pozici druhá studiová deska The Ting Tings nazvaná "Sounds From Nowheresville". Kapela toto dílo vypustila po dlouhých odkladech a navázala tak na čtyři roky starý debut "We Started Nothing".

Po dlouhé pauze se na scénu vrací i The Cranberries, jejichž nahrávka "Roses" vyšla začátkem minulého týdne a producentsky ji zaštítil Stephen Street, jehož jméno je spojeno například s Blur nebo s Kaiser Chiefs. Stěží se však vešla do nejlepší čtyřicítky.

    Top 10 - alba:
  1. Emeli Sandé - Our Version Of Events
  2. Adele - 21
  3. Ed Sheeran - +
  4. Lana Del Rey - Born To Die
  5. N Meat Loaf - Hell In A Handbasket
  6. Gotye - Making Mirrors
  7. Whitney Houston - The Essential
  8. Coldplay - Mylo Xyloto
  9. Florence And The Machine - Ceremonials
  10. Adele - 19

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY