Zaprášenosti: Creedence Clearwater Revival - Pendulum

20.09.2012 13:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Vítejte zpět v našem vzpomínkovém seriálu Zaprášenosti. Připomeneme si alba, na něž už usedla pořádná vrstva prachu, ale na které by bylo škoda zapomenout. Co se zapsalo do historie a z čeho se dodnes recykluje? Začínáme s kapelou, která má Revival přímo v názvu!

Creedence Clearwater Revival - Pendulum

datum vydání: 15.12.1970
skladby: Pagan Baby, Sailor's Lament, Chameleon, Have You Ever Seen The Rain?, (Wish I Could) Hideaway, Born To Move, Hey Tonight, It's Just A Thought, Molina, Rude Awakening #2
umístění v hitparádách: č. 5 v US Billboard 200, č. 8 v UK Albums Chart

Creedence Clearwater Revival - Pendulum
© facebook interpreta
Hned v prvním díle obnoveného cyklu sáhneme pořádně do historie a sice do roku 1970. Tehdy vydala americká kapela Creedence Clearwater Revival své šesté studiové album "Pendulum" (toho roku už druhé po předchozí "Cosmo’s Factory"). Mám pocit, že CCR jsou dnes trochu nedoceněnou kapelou a přitom z hlediska dnešního mladého rockového posluchače, který má rád Kings Of Leon, The Black Keys a klidně i Foo Fighters, to jsou velmi důležití praotcové. John Fogerty jako osobitý zpěvák a hlavně tvůrčí osobnost kapely ("Pendulum" složil a otextoval celé sám) patří do galerie rockových velikánů.

Pro mě osobně znamená objev CCR (a The Beatles) zásadní událost, jež se zapsala do mé hudební DNA. První nahrávky, co oslovily rodící se cítění děcka hrajícího si s autíčky, se linuly z kotoučového magnetofonu mých rodičů Unitra ZRK. A bylo to právě album "Pendulum", což jsem samozřejmě seznal až po mnoha letech. "Have You Ever Seen The Rain?" a "(Wish I Could) Hideaway" jsou pro mne písně s nejsilnější schopností vyvolat vzpomínky z raného dětství.

Dnes "Pendulum" funguje nejen jako báječný stroj času, ale především jako pořád skvělá rocková deska, našlapaná od začátku do konce. Obsahuje přímočaré tvrdé vypalovačky "Hey Tonight", "Pagan Baby" a "Molina", písničky do jakékoliv americké road movie (a také tak bývají zhusta využívány - asi proto, jak je hudba CCR hluboce zakořeněná v country). Kromě výrazných kytarových riffů a průrazného Fogertyho zpěvu je pro desku příznačné i bohaté využití hammondek. Klávesy s typickým zvukem tu tvoří nesmírně melancholickou atmosféru písní "It's Just A Thought" a "(Wish I Could) Hideaway", špičkové je klávesové sólo v závěru "Born To Move".

"Pendulum" má dnes čarovný archaický sound - nejen hammondky, ale i dechy (slyš saxofon v pecce "Molina"), ve spojení s čisťounkým zvukem basy, bicích a kytar, to je něco. A pozor na závěrečné překvapení, kde na nepřipravené zaútočí psychedelická bláznivina "Rude Awakening #2". Pokud si chcete odpočinout od bublání a klokotu elektronických mašinek 21. století, sáhněte po laskomině jménem "Pendulum". Třeba to můžete pro své ucho shledat velice osvěžujícím.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY