shop.musicserver.cz

Origin semleli publikum na prach

Vydáno: 14.02.2012 22:39 v sekci Naživo - Matěj Bílý | foto: facebook interpreta

Koncert předních zástupců moderního death metalu Origin, Psycroptic a Ulcerate musel vzbudit velký zájem u všech příznivců extrémních žánrů. Očekávání většiny přítomných byla naplněna a přes drobné nedostatky tento metalový svátek skutečně zabíjel.

Live: Origin, Psycroptic, Ulcerate

support: Svart Crown, Leng Tch'e, Heaving Earth
místo: Black pes, Praha
datum: 13. února 2012

ulcerate
© http://www.myspace.com/ulcerate/
Mnozí ze zhruba 150 přítomných přitom do klánovického Black psa nepřijížděli pouze natěšení na své oblíbence, ale také s obavami, jak proběhne organizace akce, která fakticky spojovala dvě separátní turné; Origin-Psycroptic na straně jedné, Ulcerate na druhé. Formace si pochopitelně vezly i vlastní support, takže počet vystupujících podle oficiálního programu se vyšplhal na rovných sedm.

Vzhledem k poloze klánovického klubu je přitom nutné produkci končit v rozumných hodinách. V diskuzích se proto objevovaly nepříjemné zvěsti, že hrací čas jednotlivých interpretů nebude zrovna dlouhý. Pořadatelé problém naštěstí vyřešili posunutím začátku celé akce, jedna kapela navíc odpadla. Mnoho lidí se přesto v pondělí večer načas do Klánovic dopravit nestačilo. Předkapely tak hrály pro nepříliš zaplněný sál.

Kdo dorazil později, rvát si vlasy nemusí, jelikož minimálně v případě belgických Leng Tch'e o nic zásadního nepřišel. Vcelku standardní kombinace grindu a deathu, kapelu táhl obstojný výkon bicmana a především mohutného černého vokalisty, kterému překvapivě nevadila místní zima a vesele křepčil v kraťasech. Laťku pozvedli až následující Svart Crown z Francie. Přes počáteční problémy se zvukem se jim podařilo dostat do tempa a jejich rychlý death metal s důrazem na temnou atmosféru odsýpal solidně.

Atmosféra v klubu však zhoustla, když si na pódiu začali chystat své nástroje novozélandští Ulcerate. V rámci současného death metalu naprosto originální uskupení. Především poslední deska "The Destroyer Of All" plně odpovídá svému názvu a pravděpodobně neexistuje kapela, z jejíž produkce by doslova sálalo tolik zla, zmaru, utrpení a totální zkázy. Hned první tóny začaly stahovat celý klub do hlubin pekel, atmosféra byla vskutku impozantní. Bohužel disharmonické postupy a vydatně podladěné kytary měly za následek výrazně horší čitelnost skladeb. Kdo tvorbu Ulcerate neznal, zřejmě se ve změti prolínajících se rozkládaných akordů, rytmických zvratů a mocného growlingu ztrácel. Příznivci kapely si však přišli na své, jelikož nečistý zvuk ještě více umocňoval temnotu valící se z reprobeden. Ulcerate jsou spíše poslechovou záležitostí a tomu odpovídala reakce publika: žádný divoký kotel, ale o to větší aplaus. Většina přítomných přesto považovala čas vyhrazený pro Novozélanďany za příliš krátký a po skončení setu se to v klubu nadávkami jen hemžilo.

psycroptic
© http://www.hailsandhorns.com
Australští Psycroptic jsou českému publiku velmi dobře známí nejen velmi precizními koncertními výkony, ale nepochybně i občasnou přítomností Zdeňka Šimečka za mikrofonem. Vokalista české stálice Godless Truth měl tentokrát odeřvat s tasmánskými čerty celý set. Ti, kdo očekávali, že se úkolu zhostí se vší poctivostí, se nemýlili. Jeho výkon však nemohl zastřít, že vystoupení Psycroptic tentokrát neatakovalo nejvyšší mety. Instrumentální výkon především bratří Haleyů byl opět skvělý, výrazně ho však snižoval přebuzený zvuk. Nejlépe tak kapela vyzněla přímo pod pódiem, kde šlo zachytit zvuk nástrojů bez zvukařova zásahu. Dobrý technický death metal, který pořad převálcuje většinu konkurentů, od Psycroptic jsme ale namlsáni sety jako například na Brutal Assaultu 2009, kde téměř nebyl poznat rozdíl oproti studiovým nahrávkám.

Vrchol večera se tak dostavil s americkou mlátičkou Origin. Neskutečná směs blastů, kytarových arpeggií a tří nejextrémnějších vokálů působila, jako by na přilehlém nádraží vykolejil rychlík a narazil přímo do klánovického klubu. "Je tady pěkná zima, co?" prohlásil bodrý vokalista Jason Keyser. "Dám vám radu, nejlépe se zahřejete pořádným mosh-pitem, to není žádná věda!" V tu chvíli spustil devastující vál "The Aftermath" a rozpoutala se hotová apokalypsa. Jason se ukázal jako vynikající náhrada za Jamese Leeho. Jeho vokál nejen evokoval smrtelnou agónii vetřelčí královny, ale především svou komunikací s publikem vyhecoval atmosféru na maximum. Sám několikrát skočil do bouřícího kotle, mocně pařil s početnými stagedivery. Origin to tenhle večer hrálo neskutečně, pochopitelně se najdou lidé, kteří by uvítali čitelnější zvuk, ale místa, kde bylo téměř vše rozpoznatelné, se najít dala. Krásně čitelné byly především sweepy kytaristy Paula Ryana, z výkonu Johna Longstretha za bicí soupravou se tajil dech. Basa, jak už je u Origin zvykem, zůstala utopená, takže Mike Flores hrál opět více efektně než efektivně.

origin
© http://www.skullsnbones.com/
Závěrem nezbývá než konstatovat, že ti, kdo zůstali doma v obavách z celkového počtu vystupujících, prohloupili. Akce se přes ne zcela přesvědčivý výkon zvukařů povedla, po organizační stránce také klapala. Fanouškům žehrajícím nad zkráceným setem Ulcerate budiž náplastí alespoň strhující jízda v podání Origin, která doslova rozemlela Black pes na prach.

NÁZORY
  • Agreed (Jan Kroupar, 27.02.2012 14:21) Reagovat

    Souhlas, Origin byla naprosto skvělý a s názorem na zvukaře souhlasim... Potopilo to krapet Psycroptic...

  • ulc (Satan, 07.03.2012 19:46) Reagovat

    Jo, Ulcerate byly fakt kurva dobry...

  • dodatek (satan, 07.03.2012 19:53) Reagovat

    Jen v zajmu pestrosti nazoru: podle me je Origin o hovne.. obycejnej brutaldeath, jen hrozne rychlej...

    • Re: dodatek (Matěj Bílý, 07.03.2012 22:22) Reagovat

      Zdarec Satane, díky za názor. Já si Origin hodně cením, především nastavili laťku v rychlostech, přinesli nové postupy (především ultrarychlé sweepy v riffech) a udali nový směr v DM obecně. Longstrethova hra mi pak přijde i v rámci dnešních poměrů hodně specifická, narozdíl o jiných mi přijde, že v té šílené směsy blastů a koberců neztrácí feeling, hraje si s rytmičákem a úderem obecně.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Blackmetalové legendy Marduk se vracejí do Prahy. Již příští čtvrtek zahrají ve Futuru (28.03.2024 15:39)
- Naživo: Gorguts ukázali, že i death metal může mít duši (17.04.2016 16:37)
- Svátek technického death metalu se blíží: V Praze vystoupí Gorguts a Psycroptic (06.04.2016 11:25)
- Nové desky pro 32. týden (03.08.2014 22:31)
- Deathmetalový svátek: do Prahy míří Origin, Psycroptic a Ulcerate (01.02.2012 10:42)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu