shop.musicserver.cz
Měsíc v hip hopu - únor 2012

Měsíc v hip hopu - únor 2012

Vydáno: 12.03.2012 17:00 v sekci Publicistika - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

V našlapaném hiphopovém únoru se podíváme na novinky Kida Cudiho nebo Chiddy Bang, rozebereme dopady nového kontraktu Limp Bizkit na Lil Waynea, Hard Targeta a Marpa, oznámíme počiny Ty Nikdy či Bigg Bossu, pogratulujeme Prago Union a Majkovi Spiritovi a přiblížíme slovenskou politickou rapovou agitaci.

Téma měsíce

Limp Bizkit podepsali pod Cash Money, co na to Lil Wayne, Hard Target... a Marpo?
Fred Durst
© facebook interpreta
Limp Bizkit byli vždy o rapu. Ať už jejich tvorba byla rapcore, rap metal, nu metal, alternative metal, alternative rock nebo cokoliv, Fred Durst prostě z velké části v skladbách rapoval. A k hip hopu měli Bizkiti blízko i na scéně, vždyť ve videu k "Break Stuff" se to jen hemží rappery (včetně Dr. Dre a Eminema), na "N 2 Gether Now" hostuje Method Man, na "Getcha Groove On" Xzibit, na "Red Light-Green Light" Snoop Dogg a remixové album "New Old Songs" nabídlo Timbalanda, The Neptunes nebo DJe Premiera. Dává tak smysl, že Fred Durst kapelu nově upsal pod Cash Money Records bratrů Williamsů Slima a Birdmana.

Poslední deska "Gold Cobra" byla sice překvapivě kvalitní, stala se však očekávaně komerčním propadákem. Vyvázat se od Interscope tak nebyl problém, určitě byli rádi, že se kapely zbavili, i když rozhodně rádi vzpomínali, jak před dekádou prodávali miliony kusů jejich desek.

Lil Wayne
© facebook interpreta
U Cash Money se dle společné tiskové zprávy těší na tvůrčí svobodu a skvělé prostředí na tvorbu, výhodou pro nás je, že se vrátí k hiphopovým vlivům. Už nyní je jasné, že s Lil Waynem (Cash Money Records/Young Money Entertainment) nahráli track "Ready To Go", který se může stát opravdovým návratem k dávno zašlé slávě. I když Weezyho rockové odbočky byly vždy mnohem méně úspěšnější než klasické hiphopové počiny. Ale kdo by nechtěl slyšet spolupráci Waynea a Dursta při Borlandově brnkání do beatu Polow da Dona?! A dočkáme se v klipu společného skejtování?

Abych pokračoval v otázce položené v nadpise, vysvětlím, kde se mi do toho vpletl Hard Target. Inu, rapper, kterého známe díky spolupráci s Marpem, je nyní pod Durstovými manažerskými křídly a mimo jiné od něj dostane featuring na jeho desce. V únoru už spolu nahrávali ve stejnou dobu, kde byl ve studiu Busta Rhymes, též z Cash Money. Nyní je tak Hard Target na dosah spolupráce s nejlepšími jmény businessu.

Marpo + Hard Target
© facebook interpreta
Proto mě těší, že my z Česka jsme Hard Targeta znali na začátku slávy (od klipu "Down A Road" uběhly už dva roky), a tak si na nás určitě vzpomene a přijede třeba na koncert s Lil Waynem, Nicki Minaj a Drakem (nebo novou členkou YMCMB Christinou Milian). Abychom si ještě na Hard Targeta posvítili, uvedu, že tento rok stačil vydat klip k "Up And Down" či remix "The One That Got Way" Katy Perry. A jestli si myslíte, že umíte rapovat, právě běží soutěž, ve které musíte poslat jednu sloku do jeho skladby "Real Shit".

A nakonec tedy Marpo. Díky této české konexi má Hard Target polovinu views na YouTube z Česka a rappeři spolu budou určitě nadále v kontaktu, vždyť Marpo už mu přispěl i anglickým rapem na "Point Of No Return". Sice je to sci-fi, ale i Marpovi se tedy otevřely nové dveře. Tak ještě by to chtělo zapracovat na obsahu textů, jeho novinka "Zvedám" je sice producentsky opravdu výborná, záměrně triviální text ale není to pravé ořechové.


Nové desky

Tyga - Careless World: Rise Of The Last King
Tyga - Careless World: Rise Of The Last King (21. únor)
Znáte nějakého rappera, který se jmenuje Nguyen? Představte si, že jím je Tyga, má totiž vietnamské (a jamajské) kořeny. Po nezávislém debutu "Introduction" z roku 2008 nyní pod Young Money Entertainment/Cash Money Records vydal "Careless World: Rise Of The Last King". Čtvrté místo při startu v albovém žebříčku mu zaručila hlavně pecka "Rack City", singly s Lil Waynem nebo Drakem takto výrazně neuspěly. Z minulosti si Tygu rozhodně vybavíte z "BedRock" Young Money a "Deuces" Chrise Browna.


Chiddy Bang - Breakfast
Chiddy Bang - Breakfast (21. únor)
"Now it's Chiddy Bang, google me the images" - pamatujete na hlášku z "Opposite Of Adults", předělávce "Kids" MGMT, díky které Chiddy Bang poznal celý hiphopový svět? Nyní po dvou letech, třech mixtaptech a dvou EPčkách přichází duo MC Chiddy a producent Xaphoon Jones s plnohodnotným debutem "Breakfast". Jestli vás zaujala předchozí tvorba, rozhodně si pořiďte i toto LP, navnadí vás na něj singly "Mind Your Manners" a "Ray Charles". Mimo album pak v únoru vyšla ještě skladba s Chipem Tha Ripperem "Extra Well" a track i s videem "By Your Side". Poslechnout si můžete i sampler.


WZRD - WZRD
WZRD (Kid Cudi & Dot Da Genius) - WZRD (28. únor)
Z několika let působení v redakci už určitě víte, že je Kid Cudi můj oblíbenec a vydal bych se za ním až na konec světa (ne, vlastně to byl Kanye West, za kterým jsem jel na koncert do Dánska). Kid Cudi po vydání "Man On The Moon II: The Legend Of Mr. Rager" neprožíval zrovna pozitivní životní období, naštěstí pro něj začala nová etapa, když (doopravdy?) skončil s drogami. S absťákem sice měl slušný tvůrčí blok, nakonec ale loni natočil video k "Mr. Rager", píseň "No One Believes Me" k hororu "Fright Night" a společně s producentem Dot Da Geniusem album "WZRD", jak se jejich formace i jmenuje. Původní jméno bylo Wizard, později 2 Be Continuum, nakonec to skončilo u WZRD.

Tato alternativně rocková nahrávka je opravdu zajímavá. Upřímně by v Měsíci v hip hopu ani neměla co dělat, Cudi tam nerapuje, dokonce ani neřekne sprosté slovo. Místo beatů uslyšíte atmosférické kytary a další nástroje, všechny přitom dvojice nahrála sama doma nebo v tourbusu. Jediným hostem je kapela Empire Of The Sun, v coveru "Where Did You Sleep Last Night?" uslyšíte ještě dalšího kytaristu a na "Teleport 2 Me, Jamie" zpěvačku z Desire, z jejíchž "Under Your Spell" vychází (skladbu určitě znáte ze soundtracku k "Drive"). Cudi se vyjádřil, že největší inspirací pro album byla tvorba Electric Light Orchestra, Jimiho Hendrixe, Nirvany a Pink Floyd. A je to znát. I tak bych vám poslech doporučil, hip hop však rozhodně nečekejte.

WZRD
© facebook interpreta
Launch alba byl doprovázen Scottovými hláškami na Twitteru, kde kritizoval label Universal Republic, že WZRDu neudělal žádné promo a rozeslal do obchodů málo CDs. Zloba vůči vydavateli dosáhla až takové úrovně, že se na truc rozhodl dát přednost dalšímu WZRD počinu před (samozřejmě komerčně zajímavějšímu) "Man On The Moon III". Venku už je jedna společná skladba, co se nedostala na album: "Dose Of Dopeness". Singl "Teleport 2 Me, Jamie", který si můžete poslechnout níže z živého vystoupení u Conana O'Briena, se dočká videoklipu a poslední zprávou je, že si Cudder nechal udělat docela drsné tetování. Zájemce o perfektní čtení o WZRD odkážu na skvělý a obsáhlý speciál na stránkách Complexu. Upřímně redaktorům magazínu tleskám, tak výbornou a originální coverage jsem ještě neviděl.


Too $hort - No Trespassing
Too $hort - No Trespassing (28. únor)
Too $horta jsme tu měli posledně s videoklipem "Money On The Floor", nyní už je celá devatenáctá řadovka "No Trespassing" venku a vydal ji na svém vlastním labelu Dangerous Music. Mezi hosty najdeme E-40tyho , 50 Centa nebo Snoop Dogga, a i když deska sklízí spíše průměrné kritiky, pokud máte rádi klasický west coast rap, rozhodně si veteránovu novinku poslechnětě. Doporučuji zabrousit na jeho YouTube kanál, kde kromě zmíněného "Money On The Floor" najdete videoklipy hned k několika dalším skladbám a též komentář rappera k celé desce.


Ja Rule - PIL2
Ja Rule - PIL2 (28. únor)
"Žá růl bebé!" Je to hodně dávno, kdy jsme si opakovali Ja Ruleovy hlášky. Jeho poslední deska "R.U.L.E." vyšla v roce 2004 a od té doby jsme o něm slýchali spíše kvůli opletačkám se zákonem. V roce 2007 byl zatčen s nabitou zbraní, když odjížděl z koncertu, to samé se stalo jeho kolegovi Lil Wayneovi. Wayne si u soudu odnesl roční vězení (a po osmi měsících ho pustili), Ja ale hned dvouletý trest. Bohužel loni vyšlo najevo, že stát okradl na daních a vykoledoval si tak dvacetiosmiměsíční trest. Těšit ho může, že pobyt lze započíst dokupy, a tak ho na konci tohoto roku konečně pustí. Tedy, pokud náhodou nebude blbnout jako DMX a nebude útočit na dozorce. Každopádně vydání svého nového alba "PIL2" si užil ve věžení a v rubrice dole si můžete přečíst, že to byl komerční megaprodadák. Deska navazuje naopak na megaúspěšné "Pain Is Love" z roku 2001, otázkou tedy je, jestli i kvalitou přiblíží slavné Murder Inc. časy. Na oficiální singl se můžete podívat níže, v únoru pak vznikl ještě klip k "Believe".


Další únorové tipy
Dále vás můžou zaujmout i nové mixtapy od Gucciho Manea ("Trap Back"), Pilla (The Epidemic), Prodigyho (H.N.I.C. 3) nebo desky Curren$yho "Muscle Car Chronicles", Planet Asii "Black Belt Theatre" (trailer) a Maina "The Day After Tomorrow" (singl "Let It Fly"). Na našich stránkách jste pak mohli najít dvě recenze lednových desek, obě má na svědomí Lukáš Benda a jedná se o zhodnocení "Ten$Ion" Die Antwoord (audiorecenze!) a "Grüner Samt" Marsimota. V makrorecenzi jsme pak docela sepsuli Rytmusův "Fenomen".


Novinky

Rihanna + Chris Brown
© facebook interpreta
Chris Brown + Rihanna, fáze 2012
Sledovat vývoj konfliktu Rihanny a Chrise Browna byl zábavnou součástí starších Měsíců v hip hopu. Už je to tři roky, co Chris RiRi zmlátil v předvečer předávání 51. cen Grammy a nyní, na 54. ročníku, se Chris do show triumfálně vrátil, což vzedmulo vlnu kontroverze a sám zpěvák ji hloupě zvětšil, když kritikům utweetnul "HATE ALL U WANT BECUZ I GOT A GRAMMY Now! That's the ultimate F--K OFF!". Rihanna vystoupila v jiné fázi show též. Celé ty tři roky nikdy neutuchaly drby o tom, jak to spolu mají. Chris natočil videoklip s téměř dvojnicí ("Crawl" s Cassie), Rihanna to samé ("We Found Love"), v textech byly jasné časté inspirace vztahem a incidentem. Jednou miluješ, navždy miluješ? Nyní je ještě brzo hovořit o oficiálním milostném comebacku, každopádně ten hudební už proběhl, když byly v jeden den vydány dva vzájemné remixy. Rihanna konečně dokončila díky Chrisovi useknutý "Birthday Cake" a Brown zase ještě vylepšil už tak povedený singl "Turn Up The Music " přidáním zpěvaččiných vokálů. Co je na řadě? Já bych moc chtěl vidět společný a pořádně peprný videoklip, který by všechny totálně složil. Mimochodem v týdnu vydání remixů se počet Facebookových fans a Twitter followerů zvýšil oběma o dvacet procent, takže netřeba dodávat, jaký má možná spolupráce hitový potenciál.


Bigg Boss
James Cole, LA4 a DJ Mike Trafik chystají EPčko
Po delší době se ozvala stáj Bigg Boss s nějakou hudební novinkou. Po společné skladbě "Nadzemí" chystají James Cole, LA4 a DJ Mike Trafik celé EP, které bude dokonce ke stažení zdarma. Už jisté je, že křest proběhne v květnu na Tatoo Convention. Trafor pak bude mít v roce 2012 prsty v mnoha projektech. Určitě jej uslyšíme na plánovaných sólovkách Vladimira, Oriona a Henryho D (čtěte níže), spolupracoval s Dew Town Dogz, Smackem a MVP a dokonce africkým rapperem Rayem. A jak to zní neuvěřitelně, v přípravách je i plnohodnotná Bigg Boss label deska.


Majk Spirit
© TASR/Michal Svítok
Majk Spirit vyhrál Sláviky a vypustil klip
V únoru bylo okolo Majka Spirita hodně horko. Vedoucí postava slovenského rapu (ok, za Rytmusem) si na slovenských cenách Slávik přišla hned pro dvě ceny. Rapper byl vyhlášen Objavem roka a "Hip-hop" byl vybrán jako Klip roka. Na videu není nic extra, ale je fajn, že je Koko Šajs doma takto oceňovaný. Těžko si představíme situaci, že by se MC Gey stal objevem roku na našem Slavíkovi. Mimochodem Dilemova děkovná řeč stála za to: "Ďakujem spolupracovníkom, svojej kapele H16 a aj vesmíru, že pomohol stvoriť zázračnú zelenú rastlinu, ktorá mi pomáha pri písaní textov pesničiek." Níže se můžete podívat na vystoupení na ceremoniálu, vzniklo i video ze zákulisí.

Na Slávikovi uspěla i Tina, po šesti letech tak někdo porazil Zuzanu Smatanovou v kategorii zpěvaček. Majk Spirit v únoru dále vydal barevňoučký a groteskně romantický klip k "Ja a ty" se Celeste Buckingham a též koncertní klip k "Hip hop žije" H16. Spiritovy koncíky opravdu stojí za to.


Kanye West
Pro nejvíce Grammys si došel Kanye West
Kanye West si pro ceny sice na únorovém ceremoniálu doslova nedošel, neúčastnil se ho, v hiphopové sekci byl ale jasným vítězem. Sice neproměnil jako Adele (6 z 6) všech sedm nominací, čtyři Grammy je ale více než dost. Trochu nepochopitelně nebyla "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" z října 2010 nikdy nominována na absolutní album roku, pro rok 2011 ale figurovala v rapovém albu roku a také ho vyhrála. Skladbu roku "All Of The Lights" nezískalo, v rapové kategorii ale ano, plus navíc i kategorii rap/sung collaboration. Nejlepším rapovým výkonem je pak podle Akademie "Otis", kterého najdete na albu s Jay-Zm "Watch The Throne". Na celý přehled rapových nominací a výherců se můžete podívat zde. Dále J. Cole ani Nicki Minaj nebyli vybráni jako nejlepší nováčci, prohráli s Bon Iver, v r'n'b části bylo samé klasické r'n'b, až na desku roku, kterou vyhrál Chris Brown s "F.A.M.E." Záznam všech vystoupení máte tady. Na též únorových BRIT Awards bohužel r'n'b a rap propadlo, však ani těch nominací moc nebylo.


Iggy Azalea
T.I. rozšířil soupisku Grand Hustle
Label Grand Hustle Records se v únoru výrazně rozšířil. T.I. podepsal hned se třemi novými jmény. První je shodou náhod Trae Tha Truth, o kterém jsem se rozpovídal v lednovém vydání v souvislosti s novým mixtapem. Nyní je tedy jasné, že bostonský rapper své další album vydá pod Grand Hustle. Překvapivým druhým jménem je Chip, tedy Chipmunk z UK, který už vydal v domovině dvě úspěšná alba. Jsem zvědavý, jestli se změnou přezdívky a labelu přijde i změna stylu nebo bydliště. Mimo USA bydlí i třetí jméno, je jím australská mladá rapperka Iggy Azalea. Tato T.I.ova volba je velmi odvážná, ale dle mého názoru skvělá, Iggy je originální, vždyť si udělala fame na YouTube videiích a chystaný debut má našlápnuto k úspěchu. Níže se podívejte na klip k "PU$$Y" a pak si dejte ještě "D.R.U.G.S ", "My World " a "The Last Song ". Samotný T.I. pak v únoru vypustil klip k našlapané pecke s Young Jeezym "Fuck Da City Up".


Prago Union - V barvách
Žánrovou cenu Anděl mají Prago Union
Andělská porota loni poprávu vybrala "Dezorient Express" Prago Union jako hiphopové/r'n'b album roku a napravili si tak reputaci po předchozím vybrání "Horizontů" BPM. Pro rok 2011 se nominace zúžila ze čtyř na tři díla, a pokud si představíte pojem "hip hop a rap", vystihuje ho hlavně deska "Legální drogy/Ilegální kecy" Huga Toxxxe. "Náměstí míru" Bonuse jsme v naší interní anketě radši vyhlásili jako nejlepší nahrávku alternativního hip hopu, výherce Apolla bychom ale s Toxxxem neradi srovnávali, stejně jako poslední nominované Prago Union s "V barvách". A jak už kolega Benda poznamenal, následný letošní triumf Prago Union nepovažujeme za příliš spravedlivý vzhledem k jednoznačně nižší kvalitě novinky oproti předchozímu albu a vzhledem ke kvalitě Toxxxova počinu. Vkus poroty byl ale jiný, což se Hugo a DJ Mike Trafik neostýchali zkritizovat. A za zveřejnění stojí i předchozí komentář Toxxxe k rapové konkurenci.

Toxxx Trafik Anděl koment
© facebook interpreta


Ty Nikdy Label
Interpreti Ty Nikdy dokončili společnou desku "Label"
Deska "Label" od Ty Nikdy je hotova a 16. března se začne prodávat. Tracklist známý není, na osmnácti stopách ale najdete všechny členy početného labelu. Fanouškovo srdce zaplesá nad opět povedeným ztvárněním fyzického obalu cédéčka. Jestli jste se ještě nerozhodli, zdali si desku pořídíte, s volbou vám pomůžou dva singly "Závist" a "Jsem pro". Druhý zmiňovaný track je dle slov komentujícího "lyrický orgasmus. Z každýho cejtím něco jinýho, od básniků Geye a Gaula přes klasickou Pepkovu boombox flow, Restovu pohodu až po Wonderovu street agresivitu. Fatte je prase jako vždy." Takže den před oficiálním vydáním nesmíte chybět na release party a koncertě v pražském Queens Store. A Tour 2012 už začala! A nějak takhle vypadá backstage s MCm Geyem.


Krátké zprávy
  • 50 Cent v únoru vypustil klip k "Shooting Gunz" z mixtapu "The Big 10", více jsme o něm ale slyšeli ve spojení se Super Bowlem. Fiddy na tým New York Giants vsadil milion dolarů a nakonec přijal i sázku, že v případě jejich prohry zveřejní své nahé fotky. Newyorčané nakonec proti New England Patriots vyhráli a v konečném důsledku je asi rád i Birdman, který měl v plánu na ně vsadit pět milionů dolarů. Naštěstí pro něj zůstalo jen u velkohubých prohlášení.
  • Jay Diesel na březen s Tafrobem připravil EPčko "Už to pal", z něhož jste už určitě slyšeli a viděli zhulenou "Rolovací", nově si nyní můžete poslechnout skladbu "#milaneee" o jídle, které na Twitteru reprezentuje tento šílený hashtag. Bez Tafroba pak Jay v únoru natočil videosingl s DJem Opiou a prodcentem ODDem "Den D".
  • Diddy měl bolehlav. Poté, co v Playbol Mansion uspořádal párty po Grammy, dostal takovou bolest hlavy, že ho museli hospitalizovat. Těžko říct, jestli to bylo z kalení, nebo z pohledu na účet za akci.
  • Mňága a Žďorp oslaví čtvrtstoletí existence speciální kolekcí předělávek svých písní a jednu z nich, "Některé otázky už si prostě nekladu", si vzali do parády i Prago Union. Ti mimochodem připravují společné turné s Mojou Rečí.
  • Rytmus si kromě vydání klipu (informuji níže) stačil zaletět do Dubaje, ofoliovat káru, výrazně zestárnout, několikrát ukázat nevkusné botky, někoho údajně zavraždit a samozřejmě při tom všem stačil s Darou porotcovat v Hlase.
  • Srandarapová kapela Gambrz Reprs dále funguje a koncertuje (pozvánka na aktuální akci je zde), v únoru vydala skladbu "Holčičí hovínko", která je díky hostům Saturay říznutá thrash-metalem.
  • Server BBaRáK informoval, že čerstvě plnoletá účastnice Česko Slovenské SuperStar Dominika Stará bude nahrávat s rapperem Cassidym. Koukl jsem na internet a zjistil, že je v obležení černochů, zastřešuje ji jakýsi Poncini Entertainment, byla na pohřbu Whitney Houston a spolupráci ji slíbil Bobby Brown. Vůbec nechápu, co se děje, ale její singl si rozhodně nepouštějte.
  • Nironic vypustil starší skladbu s producentem Abem, která zahynula spolu s harddiskem a dochovala se pouze MP3. Jmenuje se "Time To Work". A pokud jste minuli Ericovo alter-ego Raves Rave, poslechněte si taneční videosingl "I Just Came To Party" a další tracky "Facebook Friend" a "Loser".
  • Nový člen Ty Nikdy Boy Wonder už má desku hotovou, má vyjít v březnu a podle prvního singlu "Volám o pomoc" od DTonatea byste se na ni měli rozhodně těšit.
  • Slovenské r'n'b to naše slušně poráží, další nadějnou zpěvačkou je Layla, které vyšel vizuálně zajímavý klip "Všetko alebo nič", kde skvěle tančí Johnny Perfekto a Lady Mel.
  • Producent SasA vydal pod labelem Everydays singl "Drahý hobby", na který si pozval Wutyho z UL Farmy. Digitální release za jedno euro obsahuje i remix, bonusový track "Děda Vševěda" a instrumentálky.
  • Jeden český nerapper si z výtek v mém článku asi nic nedělal a vyplodil todle. Tak takhle fakt už ne.


DNA
Slovenské politické tracky
V době vydání tohoto článku už jsou slovenské volby minulostí, z našeho pohledu nás zaujaly hlavně zainteresováním rapperů. Stejně jako u nás se lidem nelíbí korupce a další klasické politické problémy, a tak jako apel na nevolení těch špatných nebo vyloženě na volení určitého jiného uskupení natočili tracky rappeři DNA, Vladis, Rytmus a nechtě i Momo. DNA podpořil hnutí 99% skladbou "Nesuhlasim", Vladis se s "Voľby 2012" zaměřil na obecnou kritiku (a mimochodem vyšlo i běžné apolitické video "Videl som/Spoveď"), Rytmus vyjádřil sympatie straně Právo a spravodlivosť v tracku "Už toho bolo dosť" (za jakou částku?), ke kterému vyšlo i fanouškovské video. A co ten Momo? Ten byl podveden, protože na konci videotracku "Karneval" měl být odkaz na stránky karikující politiky, přitom tam ale produkční firma dala reklamu na stranu SOS. Nejlíp to stejně před lety vyřešil Hugo Toxxx.


Kriminástěnka
Drake
Drake
Pozor na bývalé přítelkyně! Když si pustíte Drakeovu skladbu "Marvins Room", v intru uslyšíte ženu na telefónu. Jedná se o Ericku Lee, rapperovu bývalou partnerku, která ho nyní žaluje o procenta z výdělku pramenící z co-writingu písně, neboť ji dala celý tématický základ. V credits je přitom uvedená jako Syren Lyric Muse pouze pod additional vocals. Drakeova strana odmítá pochybení, u úspěšného singlu se jedná o hodně peněz, takže se o ně ještě budou soudit.

Elephant Man
Elephant Man byl v rodné Jamajce zadržen za údajný sexuální útok a znásilnění. Byl propuštěn po zaplacení kauce a vyšetřování ještě bude pokračovat. Rapper samozřejmě odmítá, že se něco takového stalo.

Jim Jones
Jim Jones
Jim Jones byl zatčen po velké bitce v kasínu. Situace vznikla, když rapperovi neznámý člověk začal nadávat a posléze připojil i fyzické požďuchování, na což Jones reagoval v sebeobraně. V tom ale přiskočil mužův kamarád a za chvíli z toho byla obrovská mela, jak dokazuje video od TMZ. Při uklidňování policií byl bohužel Jones zpacifikován a má na triku útok na veřejného činitele. Za celou situaci se omluvil na Twitteru i svému synovi. Ale aby to nestačilo, o tři dny později byl zatčen znovu, tentokrát za řízení s propadlým řidičákem.


Rychlé shrnutí samostatných novinek
Na musicserveru jste mohli najít několik sólo novinek z hip hopu a r'n'b: upozornili jsme na blížící se vydání nových desek Timbalanda a Missy Elliott, koukli jsme na první fotky mimča Jay-Zho a Beyoncé, a pokud to považujete v této rubrice za relevantní, samozřejmě jsme informovali o smrti Whitney Houston. Dále jsme vás pozvali na koncert Jedi Mind Tricks, společné turné PSH a Monkey Business a narozky Rádia Wave s Bonusem a Karaoke Tundrou.


Videoklipy

Henry D feat. Tereza Černochová - Talk To Me
Před lety jsem si posteskl nad tím, že Henrymu D chybí promo. Novinky o něm se dozvím vždy nějak oklikou. Kdo ho zastupuje? Tady máte můj mail, přidejte si mě do mailinglistu. A protože je opravdu škoda, že se o něm nepíše, dávám českého Zambičana na nejprestižnější místo ve videoklipech. Nemám ponětí, jestli track bude na nějaké druhé řadovce (v roce 2009 vydal debut "Man Of Honor"), takže se na společného dílo s DJem Mikem Trafikem a Terezou Černochovou podívejte bez dalšího komentáře. A uslyšíte i housličky Jaroslava Svěceného. Děsí mě ale fakt, že klip udělala stejná produkční společnost, co stojí za Leem.


Waka Flocka Flame - Round Of Applause feat. Drake
Waka Flocka Flame představuje video k prvnímu singlu z druhé řadovky "Triple F Life: Friends, Fans And Family". Video k tracku Lexe Lugera asi ničím nepřekvapí, takže jej doporučím hlavně fanouškům obrovských černošských řití a stehen. Na Drakea se pak podívejte ještě v "The Motto", na minimalistický track si pozval Lil Waynea a Tygu.


Rick Ross - MMG Untouchable
Track začíná na 40. sekundě a z produkce si ukáknete. Kožichové prasátko věc z mixtapu "Rich Forever" předvádí mocně a do toho hlavou pokyvuje Timbaland. Co tam dělá, když track neprodukoval? Nevím, ale najdete ho i v klipu k "High Definition" - že by spolu něco chystali? Jinak Dr. Dre dal Rossovi k narozeninám hodinky za dvě mega.


Diggy - 88 feat. Jadakiss
Chcete nové jméno? Diggy je syn Josepha Simmonse z Run DMC, XXL's Freshmen 2011 a Billboard's Artists To Watch 2011 a v březnu mu vychází debut "Unexpected Arrival". Koukněte se teda na jeho pecku s Jadakissem, případně ještě na starší "Do It Like You" s Jeremihem, která dosáhla do Billboard Hot 100.


Yelawolf - Marijuana
420. Bílý alabamský rapper Yelawolf v listopadu pod Shady Records vydal debut "Radioactive", zde představenou píseň na něm ale nenajdete. Pokud vás ale jeho styl zaujme, dejte si regulérní videosingl "Let's Roll", na kterém mu hostuje Kid Rock.


Sokol i Marysia Starosta - Mysl pozytywnie
Originální skladba produkovaná DJem Wichem se dočkala videozpracování. Nebojte se polštiny, projekt rappera Sokola a zpěvačky Marysii stojí za poslech. K textu vám bohužel nic neřeknu, i když jsem se narodil 4 km od polských hranic. Klip je ale pěkně drsný, kryminalny, dzieciństwu nieprzystępny.


DeFuckTo - Pri mne stoj feat. Misha
Účast profesionálních herců není v domácích videoklipech běžná věc, do klipu k tracku o ženách s hostující slovenskou Mishou tak DeFuckTo angažovali Lukáše Hejlíka a Táňu Pauhoufovou. Zlínská kapela nyní rozjela jarní turné.


Rychlé shrnutí klipů se sólo článkem
Z klipů představených v samostatných člancích bych maximálně doporučil kouknout na dosavadní video roku "Bad Girls" M.I.A., šílenost Odd Future "Rela", dobrodružné "Wild Ones" Flo Ridy a crossoverové "Roll It, Light It" Cypress Hill a Ruska, z českých a slovenských pak na "Bauch Strings" Huga Toxxxe a Freezera, "Most" Bena Cristovao, "Hovnám neodpovedám" Rytmuse a "Si sám" Tiny.


Hitparády


Flo Rida - Good Feeling
V této nové sekci se zpětně podíváme na to, jak si vedl hip hop a r'n'b v hitparádách, především té americké. Co se týče singlů, v únoru se nejvíce dařilo Flo Ridovi, "Good Feeling" bylo dokonce bronzové. V druhé polovině první desítky se pohyboval Tyga s "Rack City" a Snoop Dogg a Wiz Khalifa s "Young, Wild & Free", Nicki Minaj se tam pak dostala se "Starships". Debutovat v Top 10 dokázal Chris Brown s "Turn Up The Music", na jedenáctce odstartovalo B.o.Bho "So Good". V deskách jsme měli tři významné novinky, viz Nové desky výše. Tyga s 61 tisíci "Careless World: Rise Of The Last King" skončil čtvrtý, ve stejném týdnu byli Chiddy Bang s 31 tisíci kusy "Breakfast" osmí. WZRD pak zaujal 66 tisíc Američanů a dosáhl bronzu, naopak desky Too $horta a Ja Rulea ve stejném týdnu se se čtyřmi, resp. třeti tisíci prodanými kusy sotva do Billboard 200 vlezli.
V případě zajímavých informací zde budu zmiňovat i žebříčky z Británie a Česka, to však nebyl případ února.


Bonusy

Hororová pozvánka DJe Wiche
Nejlepší videopozvánka na koncert všech dob? DJ Wich si rád hraje s kamerou a následnou editací, a tak po v posledních článcích představených pozvánkách opět přišel s něčím novým, lepším. Podívejte se tedy na "Paranormal Activity" v podání našeho top producenta a videoeditora. A za zhlédnutí stojí i další únorová pozvánka, do Jablonce.


Metrix - Hroznová Lhota
Esenciální zpravodaj ze světa nekvalitního hip hopu, facebooková stránka Bizarní hiphopeři, upozornila na jeden starší skvost. Nutno vidět a slyšet a následně žasnout. Doufám, že Metrix není poslední MC z Hroznové Lhoty a tato obec nabídne ještě další talenty.


Fresh Prince In Paris
Co se stane, když zkombinujete "Fresh Prince" (Will Smith) a "Niggaz In Paris"? Přece výborná parodie! Oficiální klip jsme si jinak představili zde a mimochodem herec, jehož hlášky jsou ve skladbě použité, se k tomuto vyjádřil pro Fuse.


El Nino - Moje Mesto "Brno"
Pistolka za opaskem, béemvé, plešouni s německými tetážemi, cigánské dvorky. Tak tahle ne. Co to má znamenat? Chceme tady snad kulturu kriminálních rapperů? Sto palců dolů, umístěno v rubrice jen pro výstrahu. Pokud chcete opravdový cigánský track, zamiřte tady - ani nevím, kdo mi tenhle link poslal a co si o něm myslet.


Indy FB error malé
© facebook interpreta
Indy počítá
A nakonec jeden úsměvný post z Facebooku aneb André Christodoulou počítá. Dva tisíce sem, dva tisíce tam. Ale stane se, očividně se jedná o chybu z nepozornosti a přemíry nadšení. Stránka kýžených třiceti tisíc fanoušků dosud nedosáhla.


Výhled na březen


V březnu vyjdou novinky The Alchemista, Tech N9nea, Bow Wowa nebo Odd Future, žádná komerčně obrovská věc se na nás tedy nechystá. V Česku ale proběhne několik zajímavých koncertů, kromě již zmiňovaného turné Ty Nikdy a De Fuck To začíná šňůřa Monkey Business a PSH, v polovině března v Lounech na Hip Hop 4Ever! zahrají Moja Reč a Indy + LA4 a v pražském Crossu Vec a Oliver Lowe, později Majk Spirit pokřtí v SaSaZu "Noveho člověka" s plno hosty. O den později tam vystoupí Iyaz (původně to měl být Omarion), 30. března pak na párty Turn It Up vol. 3 vystoupí Vladimir 518, Hugo Toxxx a DJ Mike Trafik. Na co se vy z března nejvíce těšíte?



NÁZORY
  • .. (S., 12.03.2012 18:21) Reagovat

    Měsíc v hip hopu je beze sporu nejkvalitnější rubrika na celým MS !
    Díky za to !!

    • Re: .. (Doupik, 12.03.2012 20:46) Reagovat

      Děkuji za pěkný komentář a povzbuzení a budu se těšit u březnového vydání.

  • Dobrý článek (ian69, 12.03.2012 18:44) Reagovat

    No a víc na srdci nemám!

  • Layla (bugaboo, 12.03.2012 19:10) Reagovat

    Fakt super přehled podstatných událostí! Jen tak dál! Ještě o Layle, slovenské r'n'b ženě: sleduju ji někdy od prázdnin, kdy jsme si všimnul songu a klipu se Spiritem v produkci Grimasa a to byla taky moderní trendy paráda. A ta nová věc, a hlavně klip se swaggerem Perfektem a sexy Lady Mel, je důkaz, že má budoucnost a pokud za ní stoji schopný management včele s Tony Moisesem, který ví, co je třeba, tak to snad někam dotáhne, i když zpěv není její přednosti... Což je základní problém, u nás je absolutní absence takových lidí, co chtějí i u nás udávat trendy a moderní sound..:-(

  • Prago vs. Toxxx (kato, 12.03.2012 20:25) Reagovat

    A nemyslíte, že to spíš vypovídá něco o českém hip hopu obecně, když nebylo, co jinýho nominovat? Než fundovaně rozebírat nerozebratelný... :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu (17.03.2024 10:00)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Nové desky 1-2/2024 - od The Vaccines přes Magnum po Kali Uchis (17.01.2024 08:30)
- Naživo: Marpo zase koncertuje. V sobotu upražil O2 universum (12.12.2023 09:22)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu