Pozor, přísně tajná tajomstvá!

17.02.2012 09:00 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Devadesátky: v IMT Smile bratrů Táslerových nesměle postává náctiletá Katarína Knechtová. Střih do roku 2012: z nezkušené ale talentované Prešovanky vyrostla sebevědomá žena, která nyní poodhaluje svá pestrá "Tajomstvá". Znějí dospěleji, více elektronicky a stále dostatečně osobitě.
7/10

Katarína Knechtová - Tajomstvá

Skladby: To musi byť len láskou, Zopár slov, Zločin, Porcelán, Zmier svetlo s tmou, Tajomstvá, Zahmlená, Keby, Pocit, Zatmenie, Cesty nikam
Vydáno: 13.2.2012
Celkový čas: 47:38
Vydavatel: Universal
"Katarína Knechtová rovná se Peha rovná se 'Spomaľ." Běda tomu, kdo si to ještě myslí! Před čtyřmi lety se přece Katarína Knechtová od této populární slovenské skupiny definitivně odstřihla. Nenásledovalo však období stagnace, při němž by si zpěvačka zoufalstvím rvala vlasy. Naopak. Pěkně zostra nakopla svou sólovou kariéru vydáním povedené debutovky "Zodiak". Rok se s rokem sešel a na stole máme čerstvou novinku "Tajomstvá". Z Katky čiší sebevědomí, tak proč by se nepokusila o pár změn? Hodila se do gala, album natočila i v anglické verzi (nese jméno "Love And Regret") a vsadila na progresivnější zvuk. Něco i tak zůstalo stejné - ruku v ruce s producentem Christianem Eignerem opět natočila báječnou desku.

Jste jedni z těch, kteří tvrdí, že Katce nová uhlazená image nesluší? Vše je o názoru, jenže po poslechu alba uznáte, že nový vzhled perfektně koresponduje s obsahem CD. "Tajomstvá" zní totiž opravdu odvážněji a dospěleji. Zkrátka jako dílo vyzrálé třicetileté ženy, která po letech v showbusinessu přesně ví, co chce, a hlavně zná způsob, jak své sny zrealizovat. Nahrávání v rakouském studiu se mimo jiné podepsalo na světovém zvuku, z desky je cítit chuť zkoušet nové věci a snaha aspoň trochu rozčeřit hudební scénu (alespoň tu česko-slovenskou určitě).

Ačkoli zpěvačka v hojné míře vsadila na - v současnosti velmi oblíbené - propojení popu a electrosoundu a stejně tak na pestřejší aranže, zpovzdálí vykukuje tatáž Katarína, jako tomu bylo na "Zodiakovi". Stále dokáže složit silné emotivní písně - třeba naléhavá skladba "Zločin", tajemná "Zahmlená" či singl "Zmier svetlo s tmou" jsou toho jasným důkazem. Vedle nich vynikají také elektronicky pestřejší "Keby" i "Pocit", v nichž je znatelně cítit popostrčení ze strany depešáka Christiana Eignera. Extrémním případem je pak "Zatmenie", jež ve finále zní jako obyčejná tucárna. Bylo by zajímavé slyšet tuhle věc ve zmíněné anglické verzi - angličtina by v ní jistě vyzněla líp.

Půvabná Slovenka se naštěstí obloukem vyhnula kýči a dnešním rádoby cool trendům. Pokračuje ve své stopě, akorát objevuje další možnosti tvorby. To, že Katarína Knechtová hudebně vyrostla, rozhodně není žádným tajomstvom. Ale proč se nepřesvědčit na vlastní uši?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY