shop.musicserver.cz
Marsimoto - Grüner Samt

Zelená sametová revoluce

Vydáno: 26.02.2012 14:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Satisfakce hudebního publicisty přichází ve chvíli, kdy lze publiku představit něco neznámého a vskutku výjimečného. Tímto pošilhávám po Marsim, zeleném mužíčkovi, majícím na svědomí album, pro které je i 10/10 přízemním hodnocením. Zapomeňte na antipatie vůči němectví i Bendovi a bděte. Čtěte. Poslouchejte.

10/10

Marsimoto - Grüner Samt

Vydáno: 12.1.2012 (Německo)
Celkový čas: 55:15
Žánr: kraut-rap

Skladby: Grüner Samt, Wellness, Der springende Punkt, Indianer, Ich Tarzan Du Jane, Grünes Haus, Marsi der Zigeuner, Mein Kumpel Spalding, Alice im WLAN Land, I Got 5, Absinth, Blaue Lagune, Angst, Wo ist der Beat?, Für Uwe, Der Sänger von Björk

Vydavatel: Four Music

"Hele, když ze všech stran slyším, že tohle album zní skvěle hlavně kvůli lounge atmosféře beatů, musím se smát. Ne, fakt nezní skvěle kvůli beatům, zní tak skvěle kvůli mně. Hudba je jen forma vyjádření, která ti nikdy nepředá emoce. A nepředají ti je ani slova, ani věty, ale myšlenky v celým tom labyrintu obsažený. Moje písně žijí, protože v nich žije můj život, jinak by byly samosebou úplně mrtvý," nechal se slyšet multifunkční umělec, hudebník i herec Marsimoto ve videorozhovoru pro aktuální vydání magazínu Juice.

"Nesouhlasím s dobou a doma mám místo televize toastovač. Nechci stavět hype kolem sebe na hypu kolem trávy, přesto platí, že musíš hulit, abys pochopil celý mý sdělení. V minulosti jsem dělal desky i pro nehulící, ale naučil jsem se je nedělat," vyprávěl Marsimoto a přes nasazenou masku vydechoval šedý dým ze zeleného sametu, šedý dým, narážející o zavřené okno pracovny na berlínském industriálním hřbitově, gentrifikovaném Ostbahnhofu.

Radio Berlin

Na Marsimota musicserver poprvé upozornil v rámci lednového vydání seriálu Radio Berlin, který mapuje soudobou klubovou produkci v Německu.

Marsimoto je sebevědomý lůzr, jenž prohání svůj hlas vokodérem a rapuje do znepokojujících, zároveň do jisté míry uklidňujících beatů, pocházejících z dílny Robota Kocha či The Krauts. Propojení rapu s dubstepovými elementy je budoucností hip hopu, snad i proto zní "Grüner Samt" tak nadčasově. A ať se to Marsimu líbí, nebo ne, alfou i omegou jeho současného úspěchu je právě hmatatelný, vlhký zvuk chladné elektroniky. Teprve druhořadé jsou texty - což je pro neněmecky mluvící trhy samozřejmě prvořadé. Marsimoto tak má velkou šanci uspět i mimo Německo, o čemž se mu jistě ani ve vyhalucinované fantazii nesnilo. Teď jen stačí, aby sebrali promotéři odvahu, vhodili písek do stroje a Marsiho pro publikum, surfující po stále se zdvihající dubstepové vlně, přivezli.

"Někde mezi hypnózou a psychózou balancuje tenhle berlínský zelený trpaslík. Na šestnácti zelení porostlých beatech prezentuje hraní si s písmeny, se slovy, s větami, s myšlenkami, dokazuje excelentní smysl pro humor, rozdává moudra za hranicí absurdity. Marsi je celosvětově nejzábavnějším lůzrem. Bezpodmínečně si k němu nalezněte cestu." (Freiburger Subculture Magazin)

Zelený samet

Marsimoto - Grüner Samt
Přestože je celé album "Grüner Samt" úzce spjaté s Berlínem, vznikalo zcela mimo civilizaci, v opuštěném městečku, vzdáleném třičtvrtěhodiny od Granady. "Pronajali jsme si vilu a vytvořili v ní improvizovaný studio. Po technický stránce by samozřejmě bylo jednodušší nahrávat v Berlíně, než si Berlín přesunout do jižního Španělska, ale lepší je cítit se spokojeně než jednoduše. Tři týdny jsme vstávali kolem desátý, nasnídali se a uklidili bazén, zaneřáděnej po předchozí noční párty. Po poledni jsem vždycky psal texty, odpoledne se nahrávalo. Občas jsme si zahráli fotbal, grilovali, šnorchlovali, ale hlavně jsme celou dobu hulili," popisuje Marsimoto pozadí vzniku aktuální, newskůlové desky. Její název má hned několik rozměrů a kromě marihuanového odéru v sobě nese i kus nostalgie, odkazuje totiž na Torchův debut "Blauer Samt", kultovní trůoldskůlové album z roku 2000, jež se vloni dočkalo reedice.

"Na albu 'Grüner Samt' zařadil Marsimoto ještě o jeden stupeň vyšší rychlost, která napomohla vzniknout nejoriginálnějšímu německému hiphopovému albu minimálně posledních deseti let," glorifikoval novou desku portál musikwoche.de. A po zásluze. Multitématická nahrávka přetéká po všech svých okrajích hudebními i textovými motivy, které jsou něžně poetické a zároveň surrealisticky snové. Vše je angažované a aranžmá dotažená do posledního detailu. Zhudebněný, zelený manifest jedné ztracené generace. Té naší.

Marsimoto je obdobou Jiřího X. Doležala, tedy co se propagátorství marihuany týče. Jenže na rozdíl od ikony Reflexu, Marsimotovi THC mozkové buňky nezabíjí, ale masíruje. U trávy ještě zůstaňme - nejenže dala minimalistické desce název a celou jí prostupuje, navíc se maximálně trefila do atmosféry současného Německa, které zvažuje její dekriminalizaci. Z poznámek k pažitu to však stále není vše - Marsimoto hrál v dětství fotbal za Hansu Rostock a kopal do míče s takovou vervou, že se prokopal až do reprezentačního výběru Německa do sedmnácti let.

V roce 1999 ale Marsi pověsil kopačky na hřebík, aby započal kariéru modela. Záhy se postavil k Německu zády, odstěhoval se do New Yorku, kde podepsal lukrativní kontrakty s Dieselem, Valentinem, Hugo Bossem a dalšími známými módními značkami. Sbíral kontakty a dolary. Producírování se po zasněženém molu ho ale brzy unavilo, vrátil se proto zpět do rodného Rostocku, kde ho to ovšem bez fotbalu a drogové scény tak nějak přestalo bavit, odešel proto do Berlína. Teprve tam začal pěstovat rap. Jako fotbalista a model se finančně zabezpečil natolik, že si mohl dovolit zprovoznit vysokorozpočtovou továrnu na rap. Kruh se uzavřel.

"Ve svém panoptickém světě stojí Marsi na druhé straně barikády a prezentuje se jako ombudsman všeho, co je marginální, outsiderské a menšinové. Ptá se, kam se poděl realness a proč chtějí všichni jen wellness. Ve jménu indiánů žádá Obamu o navrácení území a jako vášnivý lyžař se směje do ksichtu všem hipsterům na snowboardech. Je něco mezi Davidem Lynchem a Salvadorem Dalím, nabízí tématicky i muzikálně pestrý hudební svět, plný obyčejně neobyčejného šílenství, halucinací, zeleného dýmu a geniální, ještě jednou podotýkám geniální, slovní hry." (90bpm.sk)

Zelený Berlín

Marsimoto Logo
Úryvky Marsiho textů se v posledních dnech objevují na zdech východního Berlína. Slogan "Grün Berlin" ale rozhodně není jediným slovním spojením, které z desky "Grüner Samt" motivovalo pouliční umělce k tvorbě. Nyní dokonce Marsimoto ochromil na několik hodin dopravu, když se jeho zelené logo objevilo na červeném skle semaforů. Ve druhé polovině ledna došlo k přelepení několika desítek semaforů na nejfrekventovanějších berlínských křižovatkách, což vedlo k totálnímu kolapsu dopravy...

"Alternativnímu kraut-rapu bude letošní rok přát, svědčí o tom album 'Grüner Samt', jež uvádí Martenovo alter-ego s heliovým hláskem, bez nablýskaných mónstrózních popmelodií, ale naopak s dubstepovými basovými linkami, štiplavými synťáky a trefnými texty vyděděnce, asociála na okraji společnosti. The freaks come out at night!" (Süddeutsche Zeitung)

Za posledních pět let vyšlo pět desek, pod kterými je podepsaný Marten Laciny - ať již jako Marteria nebo Marsimoto. Na každé nahrávce je patrný vývoj a směřování jeho životní cesty. "Grüner Samt" je v tomto ohledu nejvyspělejším, nejdospělejším albem, svou manifestační podobou volně navazujícím na debut "Halloziehnation" z roku 2006.

Díky předchozímu albu "Zum Glück in die Zukunft", které vyšlo před dvěma lety a hostovali na něm Jan Delay nebo Peter Fox, se Marten poprvé prosadil do desítky nejprodávanějších německých desek. Do hitparády prodejnosti pak ještě mnohem výrazněji zasáhl s aktuálním "Zeleným sametem". S nahrávkou, ke které natočil půlhodinový film, vybojoval v prvním týdnu pobytu v žebříčku bronz. Na alternativní kraut-rap slušné, že?

Dokážete si představit, že by se něco podobného podařilo WWW v Česku, anebo podobně znějícímu Peťo Tázokovi na Slovensku? Jasně, že ne, u nás mají piedestal přece jen předplacená jiná jména. Okřídlený happy end? Ale kdeže, to není konec, to je teprve začátek. Začátek zelené sametové revoluce.


NÁZORY
  • Über Alles (Greg, 26.02.2012 16:38) Reagovat

    zní to jak zhulenej německej šmoula

    • Re: Über Alles (karel, 29.02.2012 10:43) Reagovat

      Šmoulí super disco show - Ich bin ein Berliner Edition

  • wtf? (koprofag, 26.02.2012 20:02) Reagovat

    tohle má být jako výsměch všem recenzím, co jste tu kdy napsali? jako úlet zajímavý, ale brát to vážně, to už je fakt na mojí střízlivost moc)

    • Re: wtf? (strom-z, 20.03.2012 14:27) Reagovat

      hele btw kdo jste si to album zkusili poslechnout celý a ne jednou? vůbec někdo? (první poslechy dost často klamou, jak známo) protože jinak se tu ta diskuze klasicky strhává do hateu na LB...

  • ??? (jakub, 26.02.2012 21:33) Reagovat

    co to sakra je? já tu dnešní dobu asi nechápu...

    na to, že kdejaký elektronický pípání kombinovaný s ukňouraným takyzpěvěm dostává maximální hodnocení už jsem si zvykl, ale tohle je úplně novej level.

    no nic.. du si pustit poslední placku jane's addiction, která tady osazenstvu musicserveru nestála ani za recenzenci.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 26/2020 - od Willieho Nelsona přes Powerwolf po Robota Kocha (08.07.2020 08:00)
- Na oslavách magazínu Full Moon zahrají i Russian Circles a Torche (08.10.2019 11:00)
- Torche zhutnili zvuk, novinku "Restarter" představí i v Praze (23.04.2015 14:46)
- Naživo: Linkin Park, Fall Out Boy, Kaiser Chiefs a bizarnosti. Třetí den Rock am Ringu stál opět za to (23.06.2014 12:49)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních alb roku 2012 (20-11) (12.02.2013 11:00)
- Naživo: A festivalem roku se stává... (24.08.2012 17:12)
- Publicistika: Deset festivalových jmen, která letos musíte vidět (05.07.2012 09:25)
- Publicistika: Radio Berlin (3/2012) (12.06.2012 12:33)
- Publicistika: Radio Berlin (1/2012) (31.01.2012 15:00)
- Publicistika: Historie (českého) reggae (13.05.2011 05:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu