Bonusovo vítězství definitivně potvrdilo směřování Apolla

21.01.2012 10:06 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Premiérový ročník ceny Apollo má za sebou debutový slavnostní večer. Z pódia Nové scény Národního divadla si sošku od Maxima Velčovského odnesl raper/písničkář Martin Hůla neboli Bonus za album "Náměstí míru". A svým triumfem definitivně stvrdil směr, jakým se nové ceny budou ubírat.
Apollo - Bonus
© ČTK
Rozhodování o vítězi proběhlo ve čtvrtek dopoledne, kdy se na výsledku shodla desetičlenná užší porota. Tu tvoří hudební publicisté Lukáš Benda, Radek Bureš, Antonín Kocábek, Jana Kománková, Pavel Kučera, Luděk Staněk, Tomáš Tenkrát, Pavel Turek, Honza Vedral a Karel Veselý.

Výsledek hlasování se veřejnost dozvěděla na závěr večerního ceremoniálu, na němž vystoupilo šest ze sedmi nominovaných. Účast odmítli jen Prince Of Tennis, kteří živě nehrají. Dvojici reprezentoval Jan Čechtický, jenž alespoň ztratil pár slov s moderátory na pódiu. První vystoupení večera obstaral David Koller. Bývalý hlas skupiny Lucie patřil společně s Tata Bojs podle organizátorů k těm, kteří měli "ceny zasadit do kontextu toho, co se v české pop music děje už delší dobu." Koller, stejně jako všichni jeho následovníci, zahrál píseň z nominované desky a následně čelil otázkám Jakuba Koháka a Terezy Voříškové, kteří večerem provázeli. "Myslím, že každá inteligentní věc v muzice má smysl. A Apollo má svoji váhu, protože porotu tvoří lidé, kteří se o hudbu opravdu zajímají a píšou o ní," řekl.

Většinu nominovaných představil na pódiu speciální host. Stejně tak většina interpretů přehrála divákům krátké propagační video - největší potlesk sklidilo zřejmě to od elektronické party MIDI LIDI, v němž hovořila dvojka Čokovoko. "Novou desku MIDI LIDI jsme dali naší k Vánocům naší mamce. Společně s novým Tomášem Klusem. Mamka říkala, že se na MIDI LIDI dá zvyknout," povídaly neortodoxní raperky.

Tenkrát: Neměli jsme žádný zásadní problém

Podle Tomáše Tenkráta z organizačního štábu proběhl první ročník cen Apollo na jedničku. A tak, jak si autoři ceny představovali. "Teď se musíme chvíli věnovat životu - spát, vynést koš, vyčistit rybičky a jít na odvykačku z energy drinků," řekl Tenkrát po čtvrtečním večírku tuzemské hudby, který trval do páté ranní.

Jak jste s prvním ročníkem cen Apollo spokojeni?

S prvním ročníkem jsme spokojeni stoprocentně. Vzhledem k tomu, že jsme vlastně nevěděli, do čeho jdeme, jsme neměli žádný zásadní problém.

Letos jste se chtěli především vyprofilovat. Povedlo se?

Snad jsme se vyprofilovali, chtěli jsme, aby to byla hlavně oslava muziky a zábava. A to zřejmě byla, když večírek končil v pět ráno.

Změnili byste zpětně něco?

Jo, přidali bychom čtvrtečnímu odpoledni čtyři hodiny - nestíhali jsme.

Jak se vám líbili moderátoři čtvrtečního večera?

Nám se líbili, věděli jsme, do čeho jdeme. Vtipy Jakuba Koháka nás berou a Terezku Voříškovou jsme přemlouvali, protože jsme jí zkrátka chtěli a dohromady nám jako moderátorská dvojka fungovali. Plně za nimi stojíme a jsme rádi, že do toho šli s náma. Jasně, že to mohl být profík typu Marka Ebena, ale to jsme nechtěli, dali jsme přednost člověčině a vybrali si lidi, co jsou na naší frekvenci. Komu se to nelíbí, tomu se to nelíbí.

Máte už v hlavě nějakou hrubou představu o příštím ročníku?

Příští ročník bude zřejmě na jiném místě, zatím to vypadá na SaSaZu. To je zatím vše, teď se taky musíme chvíli věnovat životu - spát, vynést koš, vyčistit rybičky a jít na odvykačku z energy drinků.

Večer, který vystoupením otevřel David Koller, symbolicky uzavřeli Tata Bojs. Známá jména českého popu tedy premiérový ročník cen zarámovala nejen ideově, ale i prakticky. Když dozněly poslední tóny akustické verze singlu "Opakování" s vozembouchem a renomovaný grafik Aleš Najbrt přiznal, že byl na základce z Tata Bojs odejit a stal se vlastně Petem Bestem hanspaulské party, přišlo na řadu samotné vyhlášení. Toho se ujala sama úzká porota a sošku vítězi předal publicista Luděk Staněk

Bonus - Náměstí míru
© facebook interpreta
Jestliže premiérové nominace na Apollo naznačily směr, kterým se nové ceny budou ubírat, Bonusovo vítězství jej dvakrát podtrhlo. Apollo skutečně vypíchlo umělce, který není známý masám, ale který tvoří zajímavou hudbu mimo zájem mainstreamových médií a své publikum si najde. Mimochodem, Martin Hůla na konto svého vítězství prohlásil, že poskytne "Náměstí míru" zdarma ke stažení. A jak slíbil, tak udělal. Kromě umělecké sošky od výtvarníka Maxima Velčovského si odnesl šek na finanční odměnu šedesát tisíc od Ochranného svazu autorského a poukaz na reklamu na musicserveru v hodnotě padesát tisíc.

Z večera připravujeme fotogalerii a rozhovor s vítězem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY