shop.musicserver.cz
Ceny české hudební kritiky Apollo 2011, Nová scéna Národního divadla, Praha, 19.1.2012

Bonusovo vítězství definitivně potvrdilo směřování Apolla

Vydáno: 21.01.2012 10:06 v sekci Naživo - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Premiérový ročník ceny Apollo má za sebou debutový slavnostní večer. Z pódia Nové scény Národního divadla si sošku od Maxima Velčovského odnesl raper/písničkář Martin Hůla neboli Bonus za album "Náměstí míru". A svým triumfem definitivně stvrdil směr, jakým se nové ceny budou ubírat.

Apollo - Bonus
© ČTK
Rozhodování o vítězi proběhlo ve čtvrtek dopoledne, kdy se na výsledku shodla desetičlenná užší porota. Tu tvoří hudební publicisté Lukáš Benda, Radek Bureš, Antonín Kocábek, Jana Kománková, Pavel Kučera, Luděk Staněk, Tomáš Tenkrát, Pavel Turek, Honza Vedral a Karel Veselý.

Výsledek hlasování se veřejnost dozvěděla na závěr večerního ceremoniálu, na němž vystoupilo šest ze sedmi nominovaných. Účast odmítli jen Prince Of Tennis, kteří živě nehrají. Dvojici reprezentoval Jan Čechtický, jenž alespoň ztratil pár slov s moderátory na pódiu. První vystoupení večera obstaral David Koller. Bývalý hlas skupiny Lucie patřil společně s Tata Bojs podle organizátorů k těm, kteří měli "ceny zasadit do kontextu toho, co se v české pop music děje už delší dobu." Koller, stejně jako všichni jeho následovníci, zahrál píseň z nominované desky a následně čelil otázkám Jakuba Koháka a Terezy Voříškové, kteří večerem provázeli. "Myslím, že každá inteligentní věc v muzice má smysl. A Apollo má svoji váhu, protože porotu tvoří lidé, kteří se o hudbu opravdu zajímají a píšou o ní," řekl.

Většinu nominovaných představil na pódiu speciální host. Stejně tak většina interpretů přehrála divákům krátké propagační video - největší potlesk sklidilo zřejmě to od elektronické party MIDI LIDI, v němž hovořila dvojka Čokovoko. "Novou desku MIDI LIDI jsme dali naší k Vánocům naší mamce. Společně s novým Tomášem Klusem. Mamka říkala, že se na MIDI LIDI dá zvyknout," povídaly neortodoxní raperky.

Tenkrát: Neměli jsme žádný zásadní problém

Podle Tomáše Tenkráta z organizačního štábu proběhl první ročník cen Apollo na jedničku. A tak, jak si autoři ceny představovali. "Teď se musíme chvíli věnovat životu - spát, vynést koš, vyčistit rybičky a jít na odvykačku z energy drinků," řekl Tenkrát po čtvrtečním večírku tuzemské hudby, který trval do páté ranní.

Jak jste s prvním ročníkem cen Apollo spokojeni?

S prvním ročníkem jsme spokojeni stoprocentně. Vzhledem k tomu, že jsme vlastně nevěděli, do čeho jdeme, jsme neměli žádný zásadní problém.

Letos jste se chtěli především vyprofilovat. Povedlo se?

Snad jsme se vyprofilovali, chtěli jsme, aby to byla hlavně oslava muziky a zábava. A to zřejmě byla, když večírek končil v pět ráno.

Změnili byste zpětně něco?

Jo, přidali bychom čtvrtečnímu odpoledni čtyři hodiny - nestíhali jsme.

Jak se vám líbili moderátoři čtvrtečního večera?

Nám se líbili, věděli jsme, do čeho jdeme. Vtipy Jakuba Koháka nás berou a Terezku Voříškovou jsme přemlouvali, protože jsme jí zkrátka chtěli a dohromady nám jako moderátorská dvojka fungovali. Plně za nimi stojíme a jsme rádi, že do toho šli s náma. Jasně, že to mohl být profík typu Marka Ebena, ale to jsme nechtěli, dali jsme přednost člověčině a vybrali si lidi, co jsou na naší frekvenci. Komu se to nelíbí, tomu se to nelíbí.

Máte už v hlavě nějakou hrubou představu o příštím ročníku?

Příští ročník bude zřejmě na jiném místě, zatím to vypadá na SaSaZu. To je zatím vše, teď se taky musíme chvíli věnovat životu - spát, vynést koš, vyčistit rybičky a jít na odvykačku z energy drinků.

Večer, který vystoupením otevřel David Koller, symbolicky uzavřeli Tata Bojs. Známá jména českého popu tedy premiérový ročník cen zarámovala nejen ideově, ale i prakticky. Když dozněly poslední tóny akustické verze singlu "Opakování" s vozembouchem a renomovaný grafik Aleš Najbrt přiznal, že byl na základce z Tata Bojs odejit a stal se vlastně Petem Bestem hanspaulské party, přišlo na řadu samotné vyhlášení. Toho se ujala sama úzká porota a sošku vítězi předal publicista Luděk Staněk

Bonus - Náměstí míru
© facebook interpreta
Jestliže premiérové nominace na Apollo naznačily směr, kterým se nové ceny budou ubírat, Bonusovo vítězství jej dvakrát podtrhlo. Apollo skutečně vypíchlo umělce, který není známý masám, ale který tvoří zajímavou hudbu mimo zájem mainstreamových médií a své publikum si najde. Mimochodem, Martin Hůla na konto svého vítězství prohlásil, že poskytne "Náměstí míru" zdarma ke stažení. A jak slíbil, tak udělal. Kromě umělecké sošky od výtvarníka Maxima Velčovského si odnesl šek na finanční odměnu šedesát tisíc od Ochranného svazu autorského a poukaz na reklamu na musicserveru v hodnotě padesát tisíc.

Z večera připravujeme fotogalerii a rozhovor s vítězem.

NÁZORY
  • Benda? (MHOE, 21.01.2012 13:17) Reagovat

    Benda? Není třeba číst dále...

    • Re: Benda? (jozka cerny, 22.01.2012 10:09) Reagovat

      zas Benda, Benda, Benda.. .jste s tim uz jak pošahani

    • Re: Benda? (Mišák, 22.01.2012 18:35) Reagovat

      Co Benda, ale Čokovoko? Achjo achjo. Hřeby v uších!!!!

    • Re: Benda? (Lukáš Benda, 22.01.2012 20:16) Reagovat

      Kult osobnosti, jo?

  • Hudební ceny Apollo (Vánoční anděl, 21.01.2012 21:49) Reagovat

    Tyto ceny budou mít opravdu vysokou úroveň, jestliže sedí v porotě pan Benda. A Bonus bude mít taky asi hodně známých, jak tak koukám.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)
- Video: David Koller je "Za hranou"... a ve vlaku (08.10.2023 09:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu