- musicserver.cz">

Vybubnováváme: "Je známo datum i místo letošního Open Air Festivalu Trutnov!"

19.01.2012 08:54 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Trutnov Open Air
© facebook interpreta
Vybubnováváme… Je známo datum i místo letošního Open Air Festivalu Trutnov! Uskuteční se ve dnech 16.-19. srpna a bude opět Na Bojišti a pořadatelé věří, že se festival podaří uskutečnit na tradičním místě i příští rok. Novou tvář dostane undergroundový stan.

Ač naše wigwamy stále obchází smutek, hory pláčou a údolími tečou slzy kvůli odchodu našeho náčelníka a papá undergroundu, i přesto, že v horách leží sníh, neobvykle a proti zvykům již v tomto čase vybubnováváme datum a místo letošního setkání pod horami. Open Air Festival "Trutnov 1987-2012" se uskuteční tradičně v měsíci zrní a dozrávající trávy a objeví se na něm i několik novinek. Místní radnice sice již na podzim nechala na sousedící pozemky zavést inženýrské sítě, potřebné k plánované výstavbě, pořadatelé i přesto věří, že letošní ani příští ročník není bezprostředně ohrožen. "I když místní radní už nechali položit na louky, kde nic nestojí, inženýrské sítě, a připravit místo k zástavbě, festival se letos uskuteční na tradičním místě a věříme, že tomu tak bude i příští rok. Doufáme, že v době, kdy odeznívá stavební boom a dochází k utlumování stavebních aktivit, se na loukách stavět nezačne, a prohlašovaná ekonomická krize tak může v tomto případě festivalu paradoxně pomoci. Nyní už je vše závislé na stavebních lobby, záměrech majitelů pozemků, bagrech a případném příchodu vhodného investora s nabitou kešení," uvádí k tomu zakladatel a pořadatel festivalu Martin Věchet.

Louky, přiléhající k areálu "Bojiště" pořadatelé k uskutečnění festivalu potřebují. Jsou na nich postavená dvě pódia a je zde ubytováno několik tisíc návštěvníků. Radnice na přelomu milénia však pozemky určila změnou územního plánu k zastavění a před nedávnem tento záměr potvrdila. Pořadatelé si našli nové místo v lokalitě Trutnova, to však radní počátkem minulého roku prodali k průmyslovým účelům. "Festival, který byl v minulosti zaštítěn ministerstvem kultury i prezidentem Václavem Havlem, místní starosta považuje za podnikatelskou aktivitu jako každou jinou. Festival je však kulturní aktivitou, která potřebuje dlouhodobé vize a vyhlídky, a na stávajícím místě se za současných podmínek nemůže něco nového vymýšlet a festival rozšiřovat. Plány tak spřádáme pouze z roku na rok," říká k tomu spolupořadatel festivalu Voloďa Jůzl.

Na letošním Open Air Festivalu Trutnov se i přesto objeví několik novinek. "Přijde nám charakteristické, že právě undergroundový stan, který stojí na místě plánované zástavby, dozná několika změn," říká k tomu Voloďa Jůzl. Bude přejmenován po nedávno zemřelém guruovi československého undergroundu na Undergroundový stan Ivana Martina "Magora" Jirouse, celý se i zvětší, včetně pódia. Jeho program bude více zaměřen na undergroundové koncerty "až do rána", ale i na různé přednášky a promítání. Právě zde například probíhala v minulosti dvouhodinová beseda s Václavem Havlem či knězem Jakubem Trojanem, který pohřbil Jana Palacha. Festival rozšíří svůj program i o divadelní představení. Další ze změn, které omezený prostor Bojiště umožňuje, bude přemístění části tábora s neziskovými a ekologickými organizacemi do uličky pod undergroundovým stanem. Vznikne tak lepší prostor pro divadelní zázemí a dětský tábor. Zvýší se i počet vegetariánských stánků.

V letošním programu opět nebude nouze o různé výstřelky, happeningy z krajiny rozličností a hudebních extrémů, jimiž je trutnovský festival pověstný. Zde je první střípek z programu a české kapely, které se pod horami objeví: Plastic People Of The Universe, Jiří Schmitzer, J.A.R., Irena Budweiserová, Vlasta Třešňák & Band, Neruda, Sto zvířat, Mňága a Žďorp, Petr Váša a Ty syčáci, Zuby nehty, Visací zámek, Baťa & Kalábůf něžný beat, N.V.Ú., Už jsme doma a další. Na trutnovská pódia se po letech vrátí Vladimír Mišík se skupinou ETC a poprvé v historii zde vystoupí legendární písničkář Jaroslav Hutka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY