shop.musicserver.cz
Radio Berlin (1/2012)

Radio Berlin (1/2012)

Vydáno: 31.01.2012 15:00 v sekci Publicistika - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Nejskloňovanějším jménem v berlínských klubech byl začátkem nového kalendářního roku bezpochyby Marsimoto - nejen o něm se ve druhém vydání seriálu o německé hudební produkci dozvíte. A nemusíte být právě germanofily, abyste v průběhu poslechu Radia Berlin zjistili, že sledovat německou hudební scénu se vyplatí.

Marsimoto Quasimoto
© Marsimoto Photo
V lednovém vydání Radia Berlin zaostříme na novou punk-rockovou kapelu Serum 114 i veterány Die Toten Hosen. Projdeme se po stopách, které vyšlapala atmosférická folkařka Toni Kater, máma panku Nina Hagen nebo táta EBM And One. V polovině února přijede na Žižkov ambientní Jazzanova, která před několika dny vydala nové EP - o důvod více se textem o německé produkci pročíst. A to pořád není všechno.

Máte rádi elektroniku? Neopomeňte se seznámit s novým materiálem starých osvědčených značek Azzido Da Bass a Fritz Kalkbrenner. Svěžest v podobě indietroniky mladých formací Kraftklub a Jennifer Rostock vás přiměje ptát se, proč také v Česku něco podobného nemáme. I v lednovém souhrnu samozřejmě zbylo místo na hip hop - představíme si projekty Culcha Candela a již anoncovaného Marsimota. Seriál Radio Berlin naleznete na stránkách musicserveru každý měsíc a na jeho tvorbě se můžete podílet i vy - svými tipy a názory v komentářích pod článkem.

Culcha Candela - Flätrate

Berlínský David Guetta aneb diskoreggae pro opilé teenky

Culcha Candela - Flätrate
žánr: hip hop | datum vydání: 25. listopadu 2011 | hodnocení: 3/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 17. místo

Na hloupých hitovkách, které si nadlouho předplatily piedestal žebříčků, se nejlépe demonstruje nejen lidská hloupost, ale i tok času. Kolik ho strávil singl "Hamma!" před pěti lety v německy hovořícím éteru? Více, než se slušelo. Sakra, to už je tomu opravdu pět let? Primitivní melodie a nesmysly v ještě primitivnějším textu se čas od času zjeví jako jizvy na mysli i nyní. Ale pozor, v případě Culcha Candely ona okřídlená verze teze o kapele jedné písně tak docela neplatí, úspěšné totiž byly i jiné, pozdější songy. A že se vždy loupilo v ideové bance Fettes Brot či Seeedu? Přes dva miliony prodaných nosičů promlouvají o CC poněkud jinou řečí, a rozhodně discodancehallovou záležitost nepomlouvají. Resumé? Bezzubá Culcha Candela si drží svůj podprůměrný standard - to se cení. Jiné to není ani letos v zimě, kdy CC cení zuby s novým, z léta odloženým albem "Flätrate". Závěrečná poznámka k názvu desky - výraz "Flätrate" se často používá jako ekvivalent k technice "Koma saufen", tedy k opíjení se nezletilých princezen do bezvědomí. A právě na německé teenky nová pártydeska CC cílí. Tssss... Tschüss.


Serum 114 - Deine Stimme / Dein Gesicht

Punk-rock is not dead

Serum 114 - Deine Stimme / Dein Gesicht
žánr: punk-rock | datum vydání: 13. ledna 2012 | hodnocení: 6/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 29. místo

Originální punk-rock? Dobře, dobrý oxymorón. Nicméně, na punk-rock originální skupinou Serum 114 opravdu je. Pokud tentokráte necháme obal, tedy název kapely vypůjčený z "Mechanického pomeranče", zcela stranou, dostane se nám melodického, navíc i inteligentního jádra. Tah na bránu prostupuje deskou tak nějak automaticky, přirozeně, samozřejmě. "Deine Stimme / Dein Gesicht" navazuje na loňskou úspěšnou nahrávku "Antiheld", a hledáte-li následovníky kultovních Beatsteaks nebo legendárních Die Toten Hosen, právě jste nalezli Serum 114.


Toni Kater - Sie Fiel Vom Himmel

Pohádka o návratu do stejné řeky

Toni Kater - Sie fiel vom Himmel
žánr: lo-fi folk | datum vydání: 20. ledna 2012 | hodnocení: 7/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 90. místo

Naturalizovaná Berlíňanka Toni Kater tvoří fragilní imaginace, jejichž interpretace osciluje mezi nadějí a beznadějí. Když před osmi lety vydala na labelu It.sounds (stojí za ním projekt 2RaumWohnung) debutovou nahrávku, singl "Wo Bist Du" rotoval na Vivě i v rádiích několikrát do hodiny. O rok mladší album ovšem propadlo a propast mezi ním a novou nahrávkou se protáhla na nekonečných šest let. Vloni si na koncerty koncentrované melancholie rozpomněl koncern Volkswagen, který zpěvačku oslovil s nabídkou na spolupráci, ze které později vznikla reklamní píseň "Fuchslied (Ich fahre und fahre...)", která Toni zaručila návrat na scénu. Nová deska, produkovaná Einstürzende Neubauten, tak byla veřejností očekávaná, jako by se žádná pauza nekonala, a věřte nebo ne, pohádka pokračuje - očekávání totiž byla naplněna.


Azzido Da Bass - Dooms Day

Znamení apokalypsy

Azzido Da Bass - Dooms Day
žánr: elektronika | datum vydání: 21. listopadu 2011 | hodnocení: 7/10

Zoot Woman, Digitalism, Roland Clark, Malente - s těmi spolupracoval. Weezer, Robyn, Designer Drugs, Muscles, Mando Diao, Dirty Disco Youth, Client, Spillsburry - těm dělal remixy. Depeche Mode, Kraftwerk, Nitzer Ebb - tak chtěl znít. Acid house a hardcore - tak zněl. Sounds Of Stereo, The Subs - ty inspiroval. Azzido Da Bass aka Ingo Martens je hamburský DJ a producent. V roce 2000 představil na berlínské Love Parade nesmrtelný song "Dooms Night", který později v remixu od Tima Maase zaklepal na brány elitní desítky UK Chart. Vloni se breakbeatový fenomén Azzido Da Bass po jedenácti letech takřka nepřetržitého koncertování rozhodl vydat negativ debutového singlu - "Dooms Day". Zařadíte-li si obě písně do kontextu doby, brzy vám dojde mnoho rozměrů. Jistě se shodneme minimálně na jednom - že se Da Bassovi daří dokonale mapovat elektronické trendy.


Okénko veteránů

Na prodejní pulty se během posledního čtvrtroku dostaly hned čtyři nahrávky hudebních veteránů. And One se vrátil domů na bodypopovém albu "Back Home", Nina Hagen se přenesla za naši mléčnou dráhu "Volksbeatem", Jazzanova nabídla desku "Upside Down" a Die Toten Hosen rekapitulovali na "All die ganzen Jahre: Ihre besten Lieder". Čtyři různé desky, čtyři různé příběhy.

And One - Back Home
EBM | datum vydání: 13. ledna 2012

And One - Back Home
Taneční projekt And One je za zenitem, jeho každá další píseň zní jako cover té předchozí, ale protože je chcíplá celá EBM scéna, zas tolik to nevadí. Maxisingl "Back Home" nebude mít o příznivce nouzi, zosobněné retro má na rozervané depešácké duše stále zvlhčující účinky. A co, že And One už dvacet let přešlapuje na místě.


And One - Back Home

Nina Hagen - Volksbeat
avantgarda | datum vydání: 11. listopadu 2011 | nejvyšší postavení: 16. místo

Nina Hagen - Volksbeat
"Údery povstal lid se spoustou krve v srdci a žluči v duši. Ke svému přežití potřebuje vše, co nabízíme my, vyslanci míru. Touží po naší lásce a sociální spravedlnosti. 'Volksbeat' je sedmdesátkové album inspirované hudbou, která v té době motivovala svět k silným citovým vazbám, solidaritě a držení pohromadě. Byli jsme opravdová lidská civilizace, ne stroje běžící na volnoběh vstříc nukleárnímu, geneticky zmanipulovanému armageddonu," přesně tohle by mělo být podle Niny Hagen cítit z nové desky. Nic ovšem z "Volksbeatu" nečpí. Stále platí, že se německou Uriel nesmíte snažit pochopit, a pokud ji berete jen jako fetiš, relikvii, jako kus minulosti, který se náhodou prožil do současnosti, je vše v pořádku. Pokud mezi dětským žvatláním o Ježíšovi hledáte nějaké poselství, ztrácíte čas.


Nina Hagen - Jesus ist ein Freund von mir

Jazzanova - Upside Down
nu-jazz | datum vydání: 20. ledna 2012

Jazzanova - Upside Down
Jazzanova je berlínský elektronický/nu-jazzový projekt, za kterým už patnáct let stojí sexteto místních DJs a producentů. Album "Upside Down" je malou noční hudbou, kterou neurazíte společnost, sebe ani hvězdy. Mimochodem, zdi žižkovského Paláce Akropolis již nemohou dospat 23. února, kdy je rozvibruje multižánrový pelmel Jazzanovy.


Jazzanova feat. Phonte - Look What You're Doin' To Me

Die Toten Hosen - All die ganzen Jahre: Ihre besten Lieder
punk-rock | datum vydání: 11. listopadu 2011 | nejvyšší postavení: 12. místo

Die Toten Hosen - All die ganzen Jahre: Ihre besten Lieder
Die Toten Hosen jsou trapní, protože model přežívající kapely je trapný. Zvláště když kapela přežívá díky tomu, že rok co rok vydává své bestofky, které jsou úplně stejné jako ty předchozí bestofky. Ha! Navíc je prodává za dvacet eur. Třicet let na scéně a jediné, na co se Campino se svou skupinou zmůže, je "Reich und Sexy vol.3", tedy naprosto zbytečný podtácek, na kterém jsou vylisované kultovní songy nekomerční, antifašistické kdysikapely z Düsseldorfu. Super, to už si snad radši koupím výběrovku Böhse Onkelz. Fick Heil.


Die Toten Hosen - Hier kommt Alex


Kraftklub - Mit K

Scheissindiedisko

Kraftklub - Mit K
žánr: indie | datum vydání: 20. ledna 2012 | hodnocení: 8/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 45. místo

Jsou to ale vtipálci, ti východoněmečtí plantážníci z Chemnitzu, ex-Karl-Marx-Stadtu. Rozhodli se totiž spojit dvě disciplíny - vyšlechtěný garážový indierock a napatinovaný pouliční hip hop, Dělají si legraci z Oasis ("Songs für Liam"), Berlína ("Ich will nicht nach Berlin"), lásky (naprosto nečekaně "Liebe"), ale i sami ze sebe. Na něco tak hýřícího vtipnými nápady, nápaditými vtipy, vtipem a nápadem se čekalo od loňské desky Blumentopf. Podle německých kritiků zní Kraftklub, jako kdyby se The Hives učili řemeslu u Public Enemy, no nevím, každopádně debut "Mit K" co do zábavnosti materiálu zmíněným modlám konkuruje. Mimochodem, pokud byste náhodou chtěli zajít na některý ze čtyřiceti koncertů k desce, připravte si pořádnou roličku bankovek na uplacení tureckých vyhazovačů, je totiž beznadějně vyprodáno. I v Berlíně...


Jennifer Rostock - Mit Haut und Haar

Ha! Hansa Berlin! He? Hertha Rostock?

Jennifer Rostock - Mit Haut und Haar
žánr: indietronika | datum vydání: 29. července 2011 | hodnocení: 8/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 4. místo

Fotbalová Hansa Rostockým poslední roky příliš radosti nedělá, alespoň že je se na co koukat při pohledu na čelo bundesligy, totiž bundeshitparády, kde září supernova Jennifer. Ve svých pětadvaceti už sice není hanzovní patriotka žijící v Berlíně tak úplně hanzovní patriotkou a není ani tak nová, super ovšem zůstává. Šovinistická poznámka vně textu: Pravda, bývala více sexy v dobách prvních dvou alb "Ins offene Messer" a "Der Film", ovšem na 9/10 pořád má. Škoda že hudebně je to poněkud slabší. Na nové desce se Jennifer vydala směrem otevření se širšímu publiku, vydělání nějakých těch peněz, bez kterých mimo Lido a jiné zaplivané lokální kluby Kreuzbergu nelze lézt. Na nové desce je to zkrátka derivát původní klubové dravosti. Hm, s těžkým srdcem 7/10. Ale ten lehce lechtivý rozměr zůstává. Takže osm.


Fritz Kalkbrenner - Wes EP

Berlin Calling verze 2012

Frtiz Kalkbrenner - Wes EP
žánr: elektronika | datum vydání: 6. ledna 2012 | hodnocení: 9/10

Na novém EP Fritze Kalkbrennera (toho méně slavného z bratrské dvojice Kalkbrennerů) se objevují dvě písně, které hrál jeden z nejobsazovanějších berlínských DJs dosud pouze naživo. Z pohledu hudebního publicisty tedy nic extra nového ten náš bývalý kolega Fritz nenabízí, fakticky vzato jen nahrál to, co celý loňský rok hrál... ovšem, kdo z nás chodil do Marie na Ostbahnhof, na živá vystoupení bývalého novináře Fritze K.? Asi nikdo. Zvláště když Maria am Ostbahnhof mezitím ochořela, zesnula. Zhasnula. A tak zatímco kulturní prostory vlnou gentrifikace z Berlína den co noc, noc co den mizí, vděčný zdroj inspirace, věčná berlintronika, žije dál. A Fritz natočil další ze svých nejlepších EP.


Marsimoto - Grüner Samt

Du siehst nen' Denkmal zwischen einstürzenden Altbauten...

Marsimoto - Grüner Samt
žánr: hip hop | datum vydání: 12. leden 2012 | hodnocení: 10/10
nejvyšší postavení v německé hitparádě: 3. místo

A zase ten Rostock! To je materiál! Marten Laciny aka Marteria, který si na nové desce říká Marsimoto, se z hanzovního města odstěhoval v roce 2003. Tušíte správně, kam jinam než do Berlína. Z kanálů u Revalerstrasse denně v noci vylézá, aby zaznamenával a později i vyprávěl příběhy ze zákoutí temných uliček. Vše s impresí na vlas remizující s lišákem Peterem Foxem. Bez přehánění a nadhodnocování, v případě Marsimotova nového alba se blízce setkáváme s dosud neznámým druhem hudby, která útočí na úplně jiné smysly, než je běžným zvykem. Zvuk je hmatatelný. Atmosféra hutná. A chutná. Asi tak, jako kdyby Bene vstoupil do Sifona. A pokud Sifon na "Tanci sekyr" mluvil o písku vhozeném do stroje, měl jistě na mysli Marsiho. Jeho život budící písek zasypal svými jedničkami a nulami spící technologie. Je to techno, mající logiku. Přehnaně přehraný, přesto živý. Je to vlhký, nepřehledný prales kolážovitých zvuků, zároveň tolik chladná hudební tundra (a není to Karaoke). Je to zrcadlo doby a Marsimoto umožňuje podívat se za jeho hrany. Celou recenzi na jeho desku čtěte už brzo.


NÁZORY
  • benda (mb, 01.02.2012 14:59) Reagovat

    benda je blb

    • Re: benda (Lukáš Benda, 01.02.2012 15:01) Reagovat

      Ach jo.

    • Re: benda (Pan Katastrofa, 05.02.2012 20:05) Reagovat

      Nebuďte na něj tak přísný, tady vám aspoň naservíruje něco novýho, co nemusí každej znát. Palec nahoru za Radio Berlin (stýská se mi po ypsilonu).

  • EBM (sin101, 03.02.2012 09:00) Reagovat

    historicky první zmínka o And One na musicserveru :) A asi poslední jak tak koukám. Ale je fakt že jako zástupci "EBM" nejsou zrovna ideální příklad... Co noví Haujobb, ti v Berlíně neletí? www.youtube.com/watch?v=KUOeibCly70

    • Re: EBM (Lukáš Benda, 04.02.2012 05:38) Reagovat

      Na jejich "New World March" si posvítím!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Anastacia vydá v září album coververzí. Oslavuje jím propojení s Německem (04.09.2023 18:55)
- Naživo: Bring Me The Horizon ve druhém dni Rock im Parku nabídli spolupráce, jaké svět neviděl (20.06.2023 16:00)
- Nové desky 49/2022 - od Sama Rydera přes SZA po Ninu Hagen (14.12.2022 12:50)
- Paul Kalkbrenner přiveze do Prahy novou audiovizuální show (25.08.2021 07:53)
- Nové desky 22/2020 - od Sarah Jarosz přes Trickfinger po Janet Devlin (09.06.2020 08:00)
- Fritz Kalkbrenner hlásí barevný návrat do Roxy (25.11.2019 07:54)
- Minirecenze: Paul Kalkbrenner se na "Parts Of Life" točí v kruhu (17.07.2018 15:25)
- Fritz Kalkbrenner vydal nové album "Drown" a míří do Roxy (28.05.2018 15:22)
- Nové desky 20/2018 - od Jamese Baye přes Five Finger Death Punch po Paula Kalkbrennera (21.05.2018 08:19)
- Na Mánesově mostě si dají dostaveníčko Mydy Rabycad, Thom Artway a další (05.05.2018 09:43)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu