shop.musicserver.cz
The Plastic People Of The Universe, Palác Akropolis, Praha, 14.12.2011

Mejlo a Magore, jak je tam nahoře?

Vydáno: 16.12.2011 11:36 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Legendy The Plastic People Of The Universe představily ve středu žižkovskému publiku koncertní nahrávku "Non Stop Opera". Celé jejich takřka dvouhodinové vystoupení se neslo v psychedelickém duchu a přineslo mnoho emotivních vzruchů, vzpomínalo se totiž na dva indiány na věčnosti.

Live: The Plastic People Of The Universe

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 14. prosince 2011
Fotogalerie

The Plastic People of the Universe, Palác Akropolis, Praha, 14. 12. 2011
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
"Člověk ze zoufalství snadno pomate se, muchomůrky bílé budu sbírat v lese, muchomůrky bílé, bělejší než sněhy, sním je k ukojení své potřeby něhy. Neprocitnu tady, až na jinym světě, muchomůrky bílé budu sbírat v létě..." Mejla je sbírá od deset let staré zimy, Magor od podzimu. Na počest jejich znovushledání odehráli The Plastic People Of The Universe ve středu před solidně zaplněnou Akropolí vánoční, vzpomínkový, těžce sentimentální koncert.

V rámci žižkovského vystoupení došlo nejen ke spirituálnímu propojení zemřelých, přesto nesmrtelných duší duchovního otce českého podzemí a jeho celou dekádu ztraceného syna, ale i k požehnání. Na křtiny totiž nepanovala v podvěží nálada, a tak se nový plastický živák "Non Stop Opera" a Magorovo autorské čtení 183 básní z "Labutích písní" polilo nealkoholickým pivem - Ivan Martin v samém závěru svého bytí abstinoval - a posel Boží, salesiánský kněz Ladislav Heryán, recitoval "Schwanenkönig" od Karatu.

The Plastic People of the Universe, Palác Akropolis, Praha, 14. 12. 2011
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
"Wenn ein Schwan singt, schweigen die Tiere. Wenn ein Schwan singt, lauschen die Tiere. Es ist ein Schwanenkönig, der in Liebe stirbt." Na plátně za plastickým ansámblem se po většinu koncertního času promítaly Magorovy fotografie. Lábusovi z Guerilla Records se třásl hlas, kdykoliv měl říci cokoliv. Starší návštěvníci a návštěvnice plakali, ti mladší tančili. Tanec mezi slzami, ač to zní sebevíc pateticky, byl tím nejkrásnějším prostředkem k uctění památky dvou velikých velikánů českého umění, Ivana Martina Jirouse a Mejly Hlavsy.

"Moc jsem si neužil a čas utíká, musím si na noc dát k posteli budíka - stačí půl dvanácté? Nařídím raděj čtvrt, nerad bych nakonec zaspal i vlastní smrt." Vyučovala se krchovština, neopomnělo se na Egona Bondyho a samozřejmě i Vráťu Brabence.

Právě Brabenec si koncert příliš neužil, tížily jej svou přízní zdravotní potíže. Pobledlým lícím navzdory se ovšem zapálenému saxofonistovi, multiinstrumentalistovi, básníkovi (a botanikovi) podařilo odehrát bezchybný koncert. A když v závěru oslabenému Brabencovi začaly docházet síly, ujal se vůdčí role Kába (violista Jiří Kabeš), který magnetizoval publikum obsluhou bizarního sovětského nástroje teremínu neboli těreminvoxu.

Sedm důvodů proč zajít na Plastiky

1) Vaše děti se o nich jednou budou učit a ve všech kulturně rozvinutých zemích by se po Plasticích už jistě dávno jmenovaly ulice.
2) Neustávající progres doprovází PPU od protopankových experimentálních začátků v sedmdesátých letech. Každou dekádu, každé album zní jinak.
3) Současná slušivá maska koncertních variací na téma "Maska za maskou" je jistě nejsilnějším plastickým zážitkem posledních deseti let, tedy v dekádě po Mejlovi.
4) Hlavsa & Brabenec - dvě jedinečné, výjimečné persony. Není jiné kapely, která by se dokázala se smrtí frontmana vyrovnat tak obstojně jako Plastici. A to prosím byl zesnulým někdo tak charismatický jako Mejla Hlavsa. Saxofonový stařešina Vráťa Brabenec ale dodává Plastikům nový rozměr - mentorský, edukační.
5) Zpěvačka Eva Turnová má atmosférický projev, jenž zahřeje i zastudí v jeden okamžik. Plastická Načeva vnáší do tvorby PPU křehkost, zasněnost.
6) Texty jsou u Plastiků minimálně stejně důležité jako vlastní hudební produkce. Navíc jsou podobně maximálně inovativní. Nenávratně pryč je sice doba Bondyho syrovosti, Wernischovy surovosti, Klímovy rozervanosti, Placákovy znepokojivosti i Nápravníkovy psychedelie, ale ona Brabencova starozákonní doba a Krchovského depresivní (po)doba mají také něco do sebe.
7) Vydat se na cestu časem vybízí každé vystoupení Plastic People. Zakonzervovaná doba je podtržena přítomností jednotlivých postaviček panoptika. Máte tak vysokou šanci, že na jednom místě potkáte všechny přeživší relikvie doby.

The Plastic People of the Universe, Palác Akropolis, Praha, 14. 12. 2011
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
"Kanárek umřel nebo snad chcíp, někdo ho líznul nebo snad típ. Kanárek uměl překrásný písně, starý a starší než starý gotický. Ty mrtvej kánáre, zazpívej znova, ať aspoň kámoši znají ta slova." Gotickým "Kanárkem" celý koncert gradoval, začínalo se ovšem třicet let starými písněmi z "Půlnoční myši". Hlavní náplň setlistu - podobně jako při jarním koncertu - obstaralo dosud poslední studiové album "Maska za maskou" (2009).

Zazněla podstatná část aktuálního živáku "Non Stop Opera", který navazuje na nahrávku "Live PPU" z roku 1997. Středeční Akropole se tak chvěla v rytmu pomejlovské doby. Oprášené byly i songy z prvního alba po Hlavsově smrti, zapomenutého "Líně s tebou spím".

To Plastici nespí a nelení, sice nemládnou, ale jejich písně rozhodně nestárnou. The Plastic People Of The Universe jsou žijící legendou se světovým významem a je na pováženou, že jejich nahrávky nehraje český veřejnoprávní rozhlas.

NÁZORY
  • Pišťanek (konradox, 16.12.2011 14:49) Reagovat

    Pridám vyjadrenie (datované 2003) od asi najvýznamnejšieho slovenského spisovateľa poslednej dekády, Petra Pišťaneka
    "Dodnes som presvedčený, že ktokoľvek chce hrať muziku, mal by disponovať aspoň elementárnou virtuozitou, aby mohol slobodne vyjadrovať svoje hudobné nápady a nebol limitovaný svojou hráčskou neschopnosťou. Z tohto dôvodu som - pri všetkých ich zásluhách politicko-spoločenského charakteru - vždy pohŕdal skupinou Plastic People Of Universe, pretože s tým, čo produkovala, by som sa ja osobne nešiel producírovať ani do opusteného kameňolomu. Na druhej strane je mi ale úplne jasné, že ide o inteligentných a zaujímavých ľudí (ako dokazuje pekný rozhovor s členom kapely Vratislavom Brabencom), s ktorými rád kedykoľvek posedím pri pive, ale ich hudbu naozaj nemusím a nemôžem."

    • Re: Pišťanek (Lukáš Benda, 16.12.2011 14:55) Reagovat

      Já tam virtuozitu vidím, slyším, ale třeba tomu nerozumím.

      • Re: Pišťanek (konradox, 16.12.2011 15:08) Reagovat

        Ja na Plastikov nemám žiadny názor. Bol som na jednom ich koncerte príliš z-gin-ovaný na akékoľvek vnímanie. Vždy ale, keď ich vidím, vybavia sa mi tieto dve príspevky, ktoré som tu dal viacmenej pre zaujímavosť. Ak si vychytíš ich pôvod, narazíš na, pre publicistu určite, najzaujímavejší a najlepší internetový časák, aký kedy existoval v CZ SK priestore.

        • Re: Pišťanek (Lukáš Benda, 17.12.2011 07:08) Reagovat

          Některé články jsou více než povedené, jiné vysloveně mimo (Garajova kritika nejlepšího alba Laibach). Ale díky za tip, názor si utvořím, až se pročtu někam k začátku tohoto milénia, nicméně mě to dost baví.

    • Re: Pišťanek (plň, 17.12.2011 18:08) Reagovat

      pane virtuoze, nesmysl. když budu hrát na valchu a budou na to lidi chodit, může se např. celosvětově známý (kdo to kurva je?) básník stavět na svoje zakomplexované uši, budu na valchu hrát dál. nikdo taky netvrdí, že hrají virtuozně, mimochodem.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Plastici připomněli album "Egon Bondy's Happy Hearts Club Banned" i na Hané (08.04.2024 09:13)
- Naživo: Hudba Plastic People of the Universe je stále živá. Kapela to vyprodané Akropoli jasně dokázala (07.04.2024 09:31)
- Video: Básník J.H. Krchovský a jeho Krch-Off Band představuje "Tvůj hrnek" a láká na nové album (12.01.2024 16:41)
- Fotogalerie: Skromný olomoucký festival Vlnobytí 2019 v obrazech (01.07.2019 10:02)
- Olomouckou Korunní pevnůstku rozezní Vlnobytí 2019 (09.06.2019 11:53)
- Fotogalerie: Jasná Páka rozčeřila vody jinak statického druhého dne Čs. beat-festivalu (18.12.2018 10:52)
- Pocta Psím Vojákům "Sbohem a řetěz" vyjde už za pár dnů (12.05.2015 14:52)
- Naživo: Lid vs. Bára Štěpánová (24.06.2013 17:07)
- Video: Podívejte se na "Toxika" Toxique (06.12.2012 11:37)
- Fotogalerie: Obrazové střípky z Pohody (11.07.2012 08:24)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu