shop.musicserver.cz

Ví mašinführer Sedláček, co je to dramaturgie?

Vydáno: 12.12.2011 12:01 v sekci Na okraj - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Před pár dny vyvolal Tomáš Tenkrát svým článkem "Dramaturg Radiožurnálu Radek Sedláček je strojvedoucí metra" pořádnou vlnu reakcí. A to jak uznání a obdivu, tak nadávek a nepochopení. Co ale mezi tím vším trochu zapadlo, je skutečná podstata problému jménem Radek Sedláček.

Pražské metro
© http://metropraha.info
Ono totiž vůbec nejde o to, že se tento pán živí jako strojvedoucí metra. Problém je v tom, že hudební dramaturgie Radiožurnálu (existuje-li nějaká, což pozorovatel zvenčí kvůli stavu hudby na této stanici těžko rozpozná) vypadá, jako by ji měl na svědomí právě řidič metra, který ale vůbec neví, jak k výběru hudby v rozhlase přistupovat.

Faktem je, že Radiožurnál změnu potřebuje. Vůbec ne proto, že pan Sedláček není žádný METROsexuál. Ale proto, jak se tato stanice k hudbě obecně chová. Nejde o to, aby Radiožurnál pouštěl nějakou alternativu. To by byl ostatně nesmysl. To, co mu chybí, je pestrost a aktuálnost. Přece si nikdo nepřeje ultrakonzervativní rádio, které žije z retro hudby. Anebo ještě jinak. Prostě jen nechci poslouchat to, co jsem slýchával před třiceti lety jako čtyřletý v pořadu "Pozor zákruta".

A co že je to vlastně ta dramaturgie? Z různých materiálů, které se na webu objevily, mám pocit, že si pan Sedláček pod tímto pojmem představuje úplně něco jiného, než by měl. Všude se ohání selektorem, ale ne hudbou, kterou hraje, ani kontextem, v němž má zaznít. V tom bude patrně největší nedorozumění. A tak pojďme našemu nejslavnějšímu mašinführerovi ukázat, o co tedy skutečně jde. A jako ideální prostředí, na němž to můžeme simulovat, se nabízí to, čemu by pan Sedláček snad rozumět mohl. Pražské metro. Snad se mu v tom jeho tunelu rozsvítí...

Představte si tedy, že by se z rozhlasu v metru neozývalo klasické: "Příští stanice Vltavská," ale jízdu by zpříjemňovala, podobně jako to v Radiožurnálu dělá mluvené slovo (já vím, o zpříjemňování na Radiožurnálu v současné době nemůže být řeč), hudba. A pak by to mohlo vypadat třeba nějak takto (pro každou trasu si vybereme tři stanice):

Trasa A: Muzeum - Flora - Náměstí míru

Uznávám, že Slezské muzeum není tak úplně Národní muzeum v Praze. Ale jako by Jarek Nohavica v době vzniku věděl, že po letech bude právě tato skladba z nepřekonatelného alba "Mikymaouzoleum" sloužit jako ideální učebnicový příklad, vložil do textu nám tolik známou větu: "Ukončete nástup, dveře se zavírají." Pro metro je tedy jak vyšitá. To Peter Paul & Mary už v roce 1962 opěvovali krásy stanice Flora a barvitě vylíčili, co vše kvůli ní a v ní může člověk zažít. A Tři sestry popisují noční život v okolí Náměstí míru. Ostatně i Bull Mácha prý přijel do UKDŽ metrem.


Trasa B: Anděl - Karlovo náměstí - Luka

Žluté béčko začneme třeba na Andělu. Jedna z nejznámějších krylových písniček jako by sem patřila. Přesně zapadá do celkového kontextu dané lokality (jako že bratříček, osmašedesátý, Rusáci, Moskevská, Anděl, však mi rozumíte). Visací zámek upozorňuje na nebezpečné vandaly pohybující se kolem Karlova náměstí a na stanici Luka se nedá jet jinak než s klasickým popěvkem "Pojedeme na Luka, až kukačka zakuká" v uších.


Trasa C: Florenc - Kačerov - Vltavská

The Toy Dolls jsou punkovou kapelou, která se před ničím nezastaví (podobně jako pražské metro). Třeba bravurně překlápějí do punku vážnou hudbu. Stejně dobře jim vyšla i skladba pro stanici "Florenc". Nejen děti by jistě ocenily, kdyby cestou na "Kačerov" zpíval Vilém Čok písničku z oblíbených disneyovek. A abychom byli i trochu serióznější, pestří a zavděčili se skutečně všem cestujícím, na Vltavské nemůžeme pouštět nic jiného než Smetanovu "Vltavu".


Metro po Sedláčkovsku: Háje - Vyšehrad - Anděl

Ale kdyby byl dramaturgem pražského metra pan Sedláček, slyšeli bychom v lepším případě toto: na stanici Háje písničku "Dobrý den, Majore Gagarine" (protože to dříve byla Kosmonautů). Na Vyšehradě by zněla "Abyste to věděla", kterou zpívá Gott a Walda (protože dřív Gottwaldova) a na Andělu by nehrál Krylův "Anděl", ale dozvěděli bychom se, proč "Moskva slzám nevěří" (protože Moskevská). Ale to jen v případě, že by se pan dramaturg alespoň trochu zamyslel. Daleko pravděpodobněji by tam stejně hrály ty Kristíny a jim podobné.


A tak se také přidávám k výzvě Tomáše Tenkráta. Žádám o odvolání pana Sedláčka, který nekompetentně zapleveluje veřejnoprávní rozhlas hudebním odpadem a/nebo dávno prošlým zbožím a vůbec nepracuje s kontextem, v němž jsou písně vysílány. Připojte se i vy. Přece si nenecháme všechno líbit.

NÁZORY
  • No, (KarlP, 12.12.2011 12:31) Reagovat

    mne zaráží spíše skutečnost, že Čro nemá (peníze?, motivaci?,...) na to, aby zaměstnal hudebního dramaturga (dramaturgy!!!) na plný úvazek a musí na to mít externistu, který jednou za čas (jestli vůbec) "nakrmí" selektor.

  • Bezva (Roman, 12.12.2011 13:20) Reagovat

    Rád se připojím k Vaší výzvě! Zrovna dneska jsem v autě poslouchal RŽ s Michalem Prokopem a po zaznění prvních tónů vybraných skladeb p. Sedláčka jsem okamžitě přepínal - hrůza, děs, nekompetentnost, nezájem, pokřivený vkus, pohrdání lidma...

  • promarněná šance (ignorand, 12.12.2011 13:23) Reagovat

    Slezské muzeum, ve kterém se zpívá o opavských trolejbusech, přitom Nohavica má i píseň vyloženě o metru(!) - Stanice Jiřího z Poděbrad... www.youtube.com/watch?v=ZqIJPOz3KS0

    • Re: promarněná šance (Honza Průša (autor), 12.12.2011 13:37) Reagovat

      To já vím, že je o trolejbusech. Nicméně - na stanici Jiřího z Poděbrad jsem si při psaní nevzpomněl (ta mantra ukončete nástup ... se nedala odbourat). Myslel jsem akorát na metro pro krtky.

      • Re: promarněná šance (ignorand, 19.12.2011 11:49) Reagovat

        Hahaha, tak na to jsem si zas nevzpomněl já :) ... a tak si říkám, že by bylo ještě údernější než ten Jiří.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nedožité jubileum Karla Kryla připomene dvojvinylová kompilace "To nejlepší" (01.04.2024 19:13)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Video: Tři sestry a Synové výčepu si v klipu "Kovárna se otvírá" hrají na hospodu (08.12.2023 16:41)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Recenze: Tři sestry & Synové výčepu se spojili, aby zachytili život a dobu "Františka z Braníka" (28.10.2023 09:00)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Hudba v tisku: Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB (10.10.2023 17:00)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Trojalbum "Láska bláznivá" přináší spolupráci Karlů Gotta a Svobody v kostce (25.05.2023 16:58)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu