shop.musicserver.cz
Michael Jackson - Immortal

Král je mrtev, pojďme si na jeho tvorbě namastit kapsy...

Vydáno: 23.12.2011 13:30 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Ujasněme si to hned na začátku - "Immortal" není nové album Michaela Jacksona. Zatímco před rokem jsme naše uši mohli potěšit posmrtnou deskou "Michael", která sice sbírala po světě rozporuplné recenze, ale přesto se dala ještě celkem příjemně poslouchat, tentokrát máme co do činění s úplně jinou nahrávkou.

3/10

Michael Jackson - Immortal

Vydáno: 21.11.2011
Celkový čas: 76:34

Skladby: Working Day And Night, The Immortal Intro, Childhood, Wanna Be Startin’ Somethin’, Dancing Machine/Blame It On The Boogie, This Place Hotel, Smooth Criminal, Dangerous, The Jackson's 5 Medley: I Want You Back/ABC/The Love You Save, Speachless/Human Nature, It Is Scary/Threatened, Thriller, You Are Not Alone/I Just Can't Stop Loving You, Beat It/State Of Shock, Jam, Planet Earth/Earth Song, They Don't Care About Us, I'll Be There, Immortal Megamix: Can You Feel It/Don't Stop Till You Get Enough/Billie Jean/Black Or White, Man In The Mirror.

Vydavatel: Sony Music

O albu "Immortal" bychom mohli hovořit spíše jako o soundtracku. Kanadská Cirque du Soleil totiž přichystala show s názvem "Michael Jackson: The Immortal World Tour", která je inspirována třemi sólovými turné slavného muzikanta, která za svoji kariéru odjel, a pochopitelně dodává i svoji vlastní invenci a styl. V průběhu následujících dvou let objede tato show Severní Ameriku a pak bude následovat Evropa a zbytek světa. Projekt "Immortal" připravoval ve studiu více než rok hudební designér Kevin Antunes, který v minulosti spolupracoval s Justinem Timberlakem, Rihannou nebo Madonnou. Pro show přepracoval více než čtyřicet písniček a ty teď vycházejí na samostatném CD, a to jak v jednodiskovém, tak ve dvoudiskovém vydání.

A právě v samotném přepracování spočívá problém celé kolekce. To se prostě nedá poslouchat. Šílené, uchu naprosto neladící mixy, kterými Antunes doslova znásilnil legendární hity, pohřbívají vše, co jste na Michaelu Jacksonovi milovali. Celé "kouzlo" spočívá v tom, že zatímco Michaelovy vokály jsou ponechány v původní podobě, hudební podkres se někdy mírně, jindy zcela úplně odchyluje od původní hudby a tyto kusy skládanky k sobě jednoduše nepasují. Někdy zrychlíme, jindy zpomalíme a pak třeba zničehonic hudbu umlčíme a následně pokračujeme zase trochu jinak.

Míchají se dvě i tři písně dohromady, a to do zcela neposlouchatelných slátanin, a tak zatímco si v prvních sekundách písně začínáte prozpěvovat slova známého hitu, nastupuje beat, který náladu úplně utne. Zářným příkladem budiž "You Are Not Alone/I Just Can't Stop Loving You" s hudební složkou jak z havajské pláže, kde MJ chvílemi zpívá i španělsky. Mohl bych nadávat ještě další tři odstavce, rozebírat skladbu od skladby, ale ta nahrávka je tak hrozná, že si mou práci nezaslouží. Myslím, že to hlavní bylo řečeno - je to špatná deska.

Deluxe edice...

... obsahuje navíc například příjemně roztančenou "Shake Your Body (Down To The Ground)", skladbu "Ben" s indickým(!) podkresem, stěží uchopitelný shluk známých zvuků z Michaelovy kariéry "The Mime Segment: (I Like) The Way You Love Me/Speed Demon/Another Part Of Me", v rámci alba ještě poměrně vydařenou "Scream/Little Susie", "Will You Be There" s přidaným gospelem v úvodu a zbytečným proslovem uprostřed a konečně baladu "Gone Too Soon", vůbec nejvydařenější kousek z celé kolekce. Pokud byste si přece jen chtěli "Immortal" opatřit, zvolte raději dvoudiskovou verzi, právě kvůli ní.

Věřím tomu, že samotná show Cirque du Soleil, jež bývá popisována jako "dramatická směs cirkusových umění a pouliční zábavy", skutečně bude dech beroucím a nezapomenutelným zážitkem a ve spojení s ní toto album může působit o něco lépe. Dočkat bychom se jí v Evropě měli v druhé polovině roku 2012. Do té doby tady ale zůstává jen tento podkres, který sám o sobě neobstojí a jeho přínos je nulový. Ve vašem vlastním zájmu vám výrazně doporučuji se mu vyhnout. Zkazili byste si tak krásné vzpomínky na zesnulého umělce a to vám za ty zhruba tři stovky opravdu nestojí.

NÁZORY
  • Výstižná recenze (Michael, 23.12.2011 20:48) Reagovat

    Škoda, že nevyšla o týden dřív. Ušetřil bych tři stovky...

  • Prečo to komplikovať? (Braňo, 25.12.2011 13:16) Reagovat

    Neviem prečo musia akože recenzenti komplikovať niečo, čo sami nazývajú akýmsi soundtrackom, teda ide o hudobný podklad k vystúpeniam Slnečného cirkusu, a pointa tohto remixového dvojalbumu je v tom, že tieto skladby znejú počas šou, a poslucháč má mať z tohto albumu zážitok v tom, aby si predstavoval presne to, čo bolo v šou - za predpokladu, že ju naživo videl, alebo naopak, môže si pred jej videním predstavovať, ako to asi môže vyzerať za doprovodu takto upravených skladieb.

    Teda hodnotenie albumu nemôže stáť na origináloch skladieb, tie sú priamo oddelené, a nemajú nič spoločné s touto šou.

    Kto pozorne počúva a chce hľadať aj zmysel, tak aj spájaním niektorých skladieb dostane logickú postupnosť.
    To, aký má kto názor na hudobnú časť, je striktne subjektívne hodnotenie, nie každý vie stráviť remixi ako také, a o to viac, ak ide o notoricky známe skladby.

    Ako bonus sú napr. vokály v skladbe They don´t care about Us.

    V každom prípade, skladby predsa nesú dejovú líniu šou, pre tanečno-akrobatické kúsky predsa nemohol nikto použiť pôvodné skladby, a teda upravené museli byť, či do podoby, ktorú predložili, alebo by to bolo v inej, stále by to boli tanečné, upravené skladby.
    Znižovať ich úroveň je nemiestne, o to viac, ak niekto čaká doslova zázraky....
    Album sa počúva fajn, ak sa odosobníme a predstavíme si si šou "Michael Jackson: The Immortal World Tour".

  • ss (John, 25.12.2011 14:38) Reagovat

    Problem je ten,ze show som nevidel a tak je pre mna album nepocuvatelny a bezcenny.Autor recenzie ma pravdu.

  • 1/10 (host2001, 26.12.2011 20:04) Reagovat

    SONY se snaží Michaela úplně zničit. Ničí jeho kariéru, ničí jeho písničky. Chudák Michael, tohle si on opravdu nezasloužil.

    • Re: 1/10 (Braňo, 27.12.2011 18:41) Reagovat

      Ako Sony ničí Michaela? Ako?

      Tie nezmysly, ktoré niektorí kvázi fanúšikovia šíria, sú ťažko pochopiteľné, najmä vtedy, ak sa takíto fanúšikovia navzájom utvrdzujú v absurdných sprisahaneckých nezmysloch, a nakoniec tomu aj veria, a pritom ich teórie stoja a padajú na samozvaných domniekách a špekuláciách.
      No pravda je taká, že bez Sony by Michael stratil všetko čo mal, práva na skladby, katalógy a ešte by sám musel ako otrok splácať svoje vlastné dlhy - pre svoje vlastné chyby!!!

      Bez podpory Sony Music by Michael nikdy nezískal podiel v Sony/ATV, nikdy by nemal zábezpeku cez tento katalóg na svoje pôžičky, bez Sony by skrachoval, a nakoniec, je to Sony, ktorá po jeho smrti mu zabezpečila najlukratívnejšiu zmluvu, a pritom od roku 1991 mal Michael Jackson ako umelec najvyššie príjmy z predaja nahrávok, práve vďaka zmluve zo Sony Music na 890 mil. dolárov, a doteraz to bola vždy Sony, ktorá mu vydávala albumy, na rozdiel od iných vydavateľstiev, ktoré veľmi nejavili záujem, lebo by museli Michaela riadne zaplatiť (po neúspechoch Mariah Carey a Robbieho Williamsa, ktorým dali vydavateľstvá najlukratívnejšie zmluvy, tie vydavateľstvá sa dostali na pokraj krachu pre precenených umelcov)

      Už prestaňte niektorí z nezmyslami, o ktorých nemáte ani páru... vocogou....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Video: Justin Timberlake ukazuje v klipu "No Angels" svou temnou stránku (17.03.2024 19:06)
- Video: Justin Timberlake v show SNL odpremiéroval druhý song z chystané desky (29.01.2024 09:44)
- Video: Sobecký Justin Timberlake je zpět! V klipu "Selfish" nahlíží sám na sebe (26.01.2024 09:31)
- Video: Timbaland, Nelly Furtado a Justin Timberlake si v "Keep Going Up" zavzpomínali na staré časy (04.09.2023 14:33)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Publicistika: Čtvero ohlédnutí za "Ray of Light" Madonny (03.03.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu