shop.musicserver.cz
Korn - The Path Of Totality

Nepovedené honění aktuálních trendů

Vydáno: 07.12.2011 11:00 v sekci Recenze - Marek Odehnal | foto: Korn

Očekávané spojení nu-metalových klasiků Korn se současnými DJi nedopadlo nijak slavně. Ani výtečná zvuková stránka a dynamické dubstepové smyčky na novince "The Path Of Totality" totiž bohužel nezakryjí už několikaletou skladatelskou impotenci kapely.

5/10

Korn - The Path Of Totality

Vydáno: 5.12.2011
Celkový čas: 37:45

Skladby: Chaos Lives In Everything (feat. Skrillex), Kill Mercy Within (feat. Noisia), My Wall (feat. Excision & Downlink), Narcissistic Cannibal (feat. Skrillex), Illuminati (feat. Excision & Downlink), Burn The Obedient (feat. Noisia), Sanctuary (feat. Downlink & J Devil), Let’s Go (feat. Noisia), Get Up! (feat. Skrillex), Way Too Far (feat. 12th Planet, Flinch & Downlink), Bleeding Out (feat. Feed Me)

Vydavatel: Warner Music

Historie se znovu opakuje. Tak jako po docela prvoplánovém návratu albem "Take A Look In The Mirror" musela následovat v podobě dalšího počinu kompenzace uměleckého ega kapely v podobě zvukově velmi progresivní desky "See You On The Other Side", tak po už druhém návratovém albu "Korn III: Remember Who You Are" přichází američtí Korn opět s deskou, která víc než na samotné písně sází na produkci a zvukovou progresi.

Asi každému, kdo Korny a především dění kolem nich už nějaký ten rok sleduje, došlo, že hlavním impulsem pro nahrání dubstepového alba bylo určitě muzikantské nutkání zpěváka Jonathana Davise. Ten po odchodu klíčového kytaristy Heada prakticky přebral dominantní roli ve směru, kam se kapela bude ubírat, a po deskách z let 2005 a 2007 se to naplno ukázalo právě na novinkové kolekci "The Path Of Totality". JD je známý tím, že spíše než metalem se v posledních letech zabývá svými DJskými sety a remixy skladeb Korn, a aktuální album je, dá se říct, spíše jeho neoficiální sólovkou. Takovou, jakou ji chtěl mít podle sebe.

Není totiž určitě náhoda, že zrovna v době kolem vydání tohoto alba, na kterém prakticky nejdou slyšet, vypustili Fieldy a Munky své chystané sólovky. V prvním případě jde o projekt Stillwell, ve druhém o vzhledem k výše uvedenému nepřekvapující výrazně kytarový debut superkapely Fear And The Nervous System. "The Path Of Totality" tak rozhodně není další regulérní řadovkou Korn a jako k takové je třeba k ní přistupovat. Jak se ale nakonec povedla?

Spíše než zmíněné a kromě zvuku i písňově velmi povedené album "SYOTOS" novinka připomíná čtyři roky starý bezejmenný počin, a to v tom negativním slova smyslu. Pod nablýskaným zvukovým kabátkem se totiž skrývala nastupující skladatelská impotence a velmi malé procento skutečně silných hudebních nápadů. A podobně je na tom i nová kolekce. Minulá deska na tom sice skladatelsky taky nebyla bůhvíjak dobře, ale dokázala to pro sebe ve výsledku urvat svou syrovostí a variabilním vokálem JDho. Na "The Path Of Totality" je tak bohužel častokrát daleko zábavnější poslouchat dubstepové podklady než skladby jako takové.

Přitom ze začátku to vypadalo tak nadějně. Už před pár měsíci vypuštěné singly "Get Up! " a především totální hitovka "Narcissistic Cannibal", stejně jako temná Mansonovská mantra "Sanctuary" naznačovaly, že půjde o velkolepé album. Pohříchu jsou však už tyhle tři dostatečně známé skladby těmi suverénně nejlepšími kousky na desce a alespoň částečně se jim vyrovnají snad jen depresivní "My Wall" a skvěle vzletným popovým refrénem obdařená "Way Too Far". Zbytek nahrávky je pak kombinací dubstepových smyček jako podkladu ke kornímu čaji, který je už několik let vařený z hodně vylouhovaného sáčku bývalé invence.

Stejně jako v případě minulých desek, bonusové skladby na limitované edici opět nezní vůbec špatně a jsou rozhodně daleko lepší než řada kousků z tracklistu standardní verze alba. Současná elektro jednička Skrillex (a samozřejmě i další dubstepoví DJs) i tady zanechala svou nesmazatelnou stopu, bohužel ani on nedokáže zachránit spolupráci se za zenitem fungujícími Korn, kteří na rozdíl od jejich stabilně skvělých soukmenovců Deftones opravdu silnou desku už asi nikdy nenahrají.

Výsledkem aktuálního spojení je tak jen průměrná deska (a spolu s "Untitled" ta suverénně nejhorší v diskografii Korn), která se vyplatí poslouchat hlavně kvůli zvukové stránce věci, silných skladeb nabízí bohužel jen pomálu. Ještěže je aspoň stopáž na odpovídající úrovni. Ve spojení dubstepu a tvrdého metalu je určitě velká budoucnost (a ostatně už i žhavá současnost). Toto spojení však patří mladým kreativním metalcore a post hardcore kapelám, starým pardálům se to tak úplně nepovedlo. Škoda, potenciál tam byl velký.

NÁZORY
  • Vidim to jinak.. (Josh, 07.12.2011 11:52) Reagovat

    Korni meli vzdy nesourode publikum. Jedni nedaji dopustit na prvni 2 desky a cokoli Korni natocili pozdeji, uz podle nich nestoji za nic. Dalsi zase nesnasi jejich spojeni s rapem na Follow the Leader (napr. All in the Family). Ja osobne nemusim nic po Untouchables, kterou osobne povazuji za posledni desku, kde tato banda predvedla nejakou invenci. Pak prisel krok zpet v podobe TALIM, odchod Heada a slo to od 10 k 5. O to vic me prekvapilo, ze me tato deska bavi. Neni to zadny zazrak, ale alespon 7/10 by si zaslouzili. Pripomina me to chvilemi Mansona, jindy Enter Shikari, jo, proc ne. A odkaz na JD dudy v Bleeding Out podkresleny elektronikou.. libi :)

    • Re: Vidim to jinak.. (st.ranger, 08.12.2011 09:19) Reagovat

      I přes různorodost od třetího alba, pořád bylo na každé desce k nalezení něco k poslechu. Třeba u zmíněného FtL nemusím kolaborační tracky, ale pořád zde je FoTL, GtL, Seed, B.B.K. nebo My Gift To You. I z mizerné SYOTOS poslouchám skladby. Ale z tohoto paskvilu? Párkrát poslechnuto a definitivně bez zájmu. Tvůrčí vyprahlost dosáhla vrcholu.

  • 5/10? (ms, 07.12.2011 12:39) Reagovat

    Já bych řekl 6,5 :-) Pár songů je o ničem, pár fenomenálních.
    Btw. pořád nechápu co mají všichni proti Untitled...

  • souhlas (bake20, 07.12.2011 12:48) Reagovat

    s recenzi v zasade souhlasim, album je nemastny, neslany...akorat nechapu to srovnani s Untitled, ktery je podle me dobry album, akorat se k nemu clovek musi tak nejak propracovat, ze zacatku se mi taky nelibilo

    • Re: souhlas (Untitled, 09.12.2011 22:27) Reagovat

      Exactly !!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 7/2023 - od P!nk přes Caroline Polachek po dEUS (22.02.2023 17:30)
- Nové desky 5/2023 - od Korn přes Johna Fruscianteho po Shaniu Twain (08.02.2023 19:00)
- Minirecenze: Numetalová mše za zemřelé - to je "Requiem Mass" od Korn (08.02.2023 08:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Korn vydají v únoru živák, který natočili v kostele (19.01.2023 09:32)
- Naživo: Druhý den Nova Rocku ovládli erotikou sálající Måneskin i snaživí Bring Me The Horizon (14.06.2022 16:35)
- Naživo: Korn v Praze předvedli předpisovou show (28.05.2022 17:15)
- Fotogalerie: Korn vrátili Prahu do dob, kdy nu-metal vládl světu (28.05.2022 09:56)
- Video: Korn v novém klipu vzkazují, že to nejhorší teprve přichází (27.04.2022 10:39)
- Nové desky 5/2022 - od Korn přes Bastille po Jennifer Lopez (08.02.2022 17:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu