shop.musicserver.cz

Dramaturg Radiožurnálu Radek Sedláček je strojvedoucí metra

Vydáno: 02.12.2011 00:00 v sekci Na okraj - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Velká debata ohledně hudební složky Radiožurnálu je za námi. Diskutovalo se především o kvalitě nabízené hudby a mezi panelisty usedl například Jan Burian či Jana Kománková, přítomni byli i zástupci Českého rozhlasu a to včetně generálního ředitele Petera Duhana. Diskuzi moderoval Pavel Klusák.

Radek Sedláček Radiožurnál
© mediar.cz
A rozhodně v ní nebyla nouze o momenty bouřlivé, vtipné, smutné, zarážející, demagogické a podobně. A přesně v této diskuzi se nejhůře odprezentoval i dramaturg Radiožurnálu Radek Sedláček.

Člověk, kterého nikdo nezná, jehož profesní minulost je zastřená a ve vizitce na webu ČRo má uvedeno, že dříve pracoval v "komerčním rádiu". Sedláček nám zdlouhavě vysvětloval, jak funguje jeho selektor skladeb, což nikoho nezajímalo. Ale k věci mluvit nedokázal. Nebyl schopen říct, proč hrají tak málo písní a navíc stále dokola, nebyl schopen obhájit svoji pozici a Jan Burian na jeho zjevnou nekompetentnost reagoval slovy: "Děláte to nejhůř, vy odpovědní byste měli odstoupit".

Ano, to by bylo evidentně nejlepší, protože veřejnoprávní rádio po hudební stránce má na starost jeden člověk s melírem ve vlasech a tenisovými bílými ponožkami v džínách. Z nejmenovaného zdroje se nám podařilo dostat drsná fakta. Omlouvám se za bulvární formulaci, ale posuďte sami. V Top 10 nejhranějších skladeb od ledna do listopadu 2011 je z českých interpretů dvakrát zpěvačka Kristína (kdo to, sakra, je?!), jednou Markéta Konvičková a jednou Debbi. Pane Sedláčku, jste normální?! Co chcete dál na své funkci obhajovat? Kdo tohle dokáže vysvětlit? Proč nehrajete například Tata Bojs, kteří v současné chvíli vyprodávají haly, ale popový kalkul jménem Kristína valíte v měřítku nepředstavitelném? Jasně, vyšlo vám to v testech...

Je mi jasné, že tato fakta na odvolání dramaturga ČRo 1 - Radiožurnálu, co má nepochopitelný monopol na to určovat, co bude sedm set tisíc lidí denně poslouchat, nestačí. Snad ho dorazí následující informace o jeho profesních předpokladech. Radek Sedláček je strojvedoucím pražského metra, jak lze zjistit zde. Tady není o čem diskutovat, protože tady někdo evidentně má osobní zájmy, jinak by se tento člověk přeci nikdy nemohl dostat na tak vysokou a důležitou funkci v Radiožurnálu!

Žádám ze strany ČRo o důkladné prošetření této kauzy a Vás, pane Sedláčku, abyste OKAMŽITĚ ODSTOUPIL ZE SVÉ FUNKCE, protože není možné, aby nám strojvedoucí metra diktoval například slovenskou zpěvačku Kristínu v tak masovém měřítku, jak vypovídají statistiky. Radiožurnál by tento žebříček nejhranějších skladeb po této kauze měl rovněž zveřejnit a především obhájit.

Reakce Libora Lisého z EMI

(Kromě názorů u článku se ke glose vyjádřil i Libor Lisý z vydavatelství EMI, jenž jej pojal jako otevřený dopis Tomáši Tenkrátovi. Zveřejňujeme ho v plném znění.)

Milý Tomáši, v žádném případě Ti nechci upírat právo svobodně se vyjadřovat. Nechci s Tebou ani dlouze polemizovat, byť se to vcelku nabízí. Pasoval ses tu na odborníka, přitom se zdá, že Tvou jedinou kvalifikací je prostý fakt, že se Ti nelíbí, jak Radiožurnál hraje. Ve svých příspěvcích si nijak nepřesvědčil, že o fungování rádia něco víš, spíš naopak. Vždyť Tvá vyjádření jsou plná rozporů. Především, Radiožurnál je jedním z programů Českého rozhlasu. Tvrdíš, že by měl být stanicí pro masy, zároveň horuješ pro zařazení tzv. kvalitní hudební produkce, která je ovšem z podstaty menšinová. Rádio, které by "hudebně negramotné lidi" vzdělávalo, jak žádáš, nemůže nikdy být masovým médiem. Televizní kanál ČT2 a jeho sledovanost budiž dobrým příkladem.

Souhlasím, že Český rozhlas zcela ignoruje mladší populaci. Ano, schází tu stanice podobná britské BBC Radio 1, která vedle témat blízkých mladým lidem nabízí i "jejich" muziku. Radiožurnál je zpravodajské rádio, hudba by měla tvořit naprosto zanedbatelnou část jeho programu, případně by z něho měla zmizet úplně. Chybí snad někomu na ČT24 nebo CNN?

Podobně by se daly rozporovat i další části Tvého textu. Když horuješ za odstranění tzv. selektoru, tedy nástroje, který slouží k odbavování hudby v každém větším rádiu, působí to vskutku naivně. Selektor není žádná mantra, využívají ho všude na světě. Je to sluha, jehož služba je pro větší rozhlasovou stanici nepostradatelná. Problematické může být jen špatné zacházení s ním.

Opakuji, v žádném případě Ti neberu právo, aby ses k tématu vyjádřil, jakkoli mi Tvé názory mohou připadat nekompetentní. Co mne ovšem nutí reagovat, je způsob, jakým své postoje a myšlenky prezentuješ. Namísto věcného argumentování ses totiž uchýlil k osobním invektivám, které do podobné diskuze prostě nepatří. Netvrdím, že jsem s výběrem hudby na Radiožurnálu spokojen. Problém však vidím v mnohem širším kontextu a soudím, že ho nelze personifikovat do osoby hudebního dramaturga. Jeho výměnou by se mnoho nevyřešilo, vždyť první program ČRo nabízí víceméně podobnou hudební kulisu od počátku devadesátých let. Tím méně řeší pokus o dehonestaci a skandalizaci člověka aktuálně odpovědného za hudební složku Radiožurnálu, kterého ses dopustil.

Musicserver vnímám jako seriózní médium, které mapuje nejen dění na hudební scéně, ale všímá si i témat, která s muzikou souvisejí. Snaha zapojit se do diskuze o hudební náplni Radiožurnálu budiž důkazem. Osobně ji vítám, avšak formu, kterou jsi zvolil, považuji za nešťastnou a přinejmenším nedůstojnou. Doporučuji méně emocí, více rozvahy a studia daného tématu. Přeji mnoho štěstí.

Libor Lisý


NÁZORY
  • o_0 (Á, 02.12.2011 00:20) Reagovat

    Strojvedoucí metra? Tak to už si snad dělaj větší prdel než ti maníci ve sněmovně ...

  • wtf (lmr_nkl, 02.12.2011 01:24) Reagovat

    tak Robert nebo Radek nebo muž v říji nebo kdo?

  • PROBOHA PROČ?!?! (Monika, 02.12.2011 01:26) Reagovat

    Prosím Vás, to si snad už děláte srandu, ne? A tímto jste chtěl, pane Tenkráte, říct CO? Jaká kauza? Jaké prošetřování? ČEHO PROBOHA!?! Snad ještě žijeme ve svobodné zemi, ne? Nepřijde Vám tento útok nedůstojný jak Musicserveru, tak konkrétně i Vaší osoby? Vy, když budete ve svém volném čase např. trenérem tenisu, nemáte už právo být redaktorem Musicserveru? Nebo Vás to nějak jinak dehonestuje? Pane Tenkráte, můžete nám konkrétně říct, na základě ČEHO PRÁVOPLATNÉHO byste rád Radka Sedláčka nechal přešetřovat?

    • Re: PROBOHA PROČ?!?! (Tomáš Tenkrát, 02.12.2011 09:43) Reagovat

      Systém, jakým se do rádia dostal - na základě jakých svých schopností. A především obhajobu toho, proč je žebříčku nejhranějších skladeb 2x Kristina.

    • Re: PROBOHA PROČ?!?! (Tom Faugner, 02.12.2011 12:53) Reagovat

      ..."ve svém volném čase" ... a hobby pana Sedláčka je dramaturgie, nebo se občas rád projede metrem? Jde o to, že voláme po kompetentních lidech na místech dramaturgů Radiožurnálu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Audio: Debbi s písní "Sunshine" jede na letní vlně (21.06.2023 11:18)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Rock for People doplnil českou scénu o Tata Bojs, PSH Live Band nebo Cocotte Minute, doprovodný program nabídne legendární AZ kvíz, Terapii sdílením LIVE nebo Dekkadancers (13.02.2023 13:48)
- Naživo: Tata Bojs zavzpomínali na album "Kluci kde ste?" a loučili se s klávesákem Jurou Hradilem (25.11.2022 08:22)
- Tata Bojs připomenou 15 let alba "Kluci kde ste?" vinylovou reedicí a speciálním koncertem (05.11.2022 16:23)
- Video: Debbi to zkouší "V dobrým i zlým" s češtinou (17.08.2022 13:52)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Bono Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu