Fenomén Klus je stále nejprodávanější

23.11.2011 08:52 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

První místa se nemění, a tak se v pravidelném komentáři českých hitparád zaměříme na novinky. Tento týden se nese ve znamení návratů. Máme tady nové Wanastowi Vjecy, které se objevují v obou sledovaných žebříčcích, a dokonce se s novou nahrávkou vrací malí, dva couly vysocí modří skřítci.
Verona - Den otevřených dveří
© facebook interpreta
RÁDIA - Je to strašná houpačka, ale co už. Zatímco minulý týden jsem ohlašoval nové první místo v rádiovém žebříčku, tento týden zas musím vymýšlet, jak popsat, že se situace na vrchních místech vlastně vůbec nezměnila. První stále zůstává Verona se singlem "Hey Boy", a kraluje tak současně TOP 100 a české padesátce. Stejně tak se nezměnilo druhé místo obsazené švýcarskou DJskou dvojcí DJ Antoine a Mad Mark. Drobnější změnu pak zaznamenáváme na třetí pozici, kam se vyšplhala Adele s posledním singlem "Set Fire To The Rain".

Tolik k horním příčkám a teď už vzhůru za novinkami, které jsou dnes především česko-slovenského původu (výjimkou je DJ Avicii na devadesátém prvním místě). Nejlépe si vedl Petr Bende, jehož nový singl z alba "Trojka" "V samotách" je šedesátý sedmý. O pár pozic níže, konkrétně na sedmdesátém třetím místě, je česko-slovenská poprocková formace Popcorn Drama se skladbou "Pýtaš sa". Schválně, jestli naváže na úspěch předchozího "Tak fajn", který se podíval i do TOP 10. Sedmdesátý šestý je singl navrátivší se formace Wanastowi Vjecy "Korálky z Karneolu". Nechce se ani věřit tomu, že to jsou už tři roky, kdy se Wanastowky naposledy hrály (hráli?) hojně v rádiích (naposledy to bylo "Kdo se bojí nesmí do nebe"). A pojďme skončit u Verony. Album "Den otevřených dveří" sice nemá kdovíjaký úspěch, ale skladby z něj se hrají. Novinka "Bez tebe" je na devadesátém místě.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Verona - Hey Boy
  2. ▬ DJ Antoine/Mad Mark - Welcome To St. Tropez
  3. Adele - Set Fire To The Rain
  4. Don Omar feat. Lucenzo - Danza Kuduro
  5. Alexandra Stan - Get Back
  6. ▼ Sak Noel - Loca People
  7. Maroon 5 feat. Christina Aguilera - Moves Like Jagger
  8. Pitbull feat. Marc Anthony - Rain Over Me
  9. Marlon Roudette - New Age
  10. Katy Perry - Last Friday Night (T.G.I.F.)

Top 100 RÁDIO 46/2011 - novinky:
67. Petr Bende - V samotách
73. Popcorn Drama - Pýtaš sa
76. Wanastowi Vjecy - Korálky z Karneolu
90. Verona - Bez tebe
91. Avicii - Levels
95. Richard Müller - Útek

Tomáš Klus - Racek
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Už sedmým týdnem je nejprodávanějším českým albem třetí studiová deska mladého písničkáře Tomáše Kluse "Racek". Tím ale jeho úspěch v prodejní hitparádě nekončí. Jeho starším albům se vede pomalu líp než v době vydání a stále se drží na vrchních pozicích. Jestli tohle není rok Kluse, pak opravdu nevím.

Wanastowi Vjecy sice do rádií vpluli pouze zlehka, zato jejich nová deska "Letíme na Wenuši" je hned po vydání třetí. Proti předchozím počinům je to sice trochu krok dolů (předchozí bestofka i "Torpédo" dosáhly na vrchol), ale vzhledem k tomu, jakým téměř utajeným způsobem byla deska vydána, je to úspěch. Na pátém místě je pak novinka od Kabátů "Banditi di Praga (Turné 2011)" (minule jsme jako novinku měli DVD, teď tady máme CD verzi). Novinky v TOP 10 uzavírá Seal s albem coververzí "Soul 2" na desáté příčce.

No a teď k obskurnosti na místě dvacátém osmém. Jako by to nestačilo, že se s novou deskou vrátil Těžkej Pokondr (čtrnácté místo), že maxíci stále točí jedno dementní album za druhým, že se Jakub Smolík stále (marně) snaží lámat dívčí srdíčka (čtyřicáté místo), máme tady nečekaný návrat malých modrých bytostí, které letos plnily sály kin. Nemám na mysli nikoho jiného než Šmouly. Ti přichází po více než desetileté pauze s novou nahrávkou "Velká Šmoulí Párty 2011" (přeci jen dostavila se ponorka, drogy, alkohol, takže to chvíli trvalo, ale on Ťaťka Šmoula si tu svou bandu umí srovnat, když na to přijde). Prvotina "Šmoulí-super-disko-šou" dodnes patří k nejprodávanějším českým albům a předpokládám, že nejeden čtenář musicserveru ještě i dnes najde doma zaprášenou kazetu. Nevím, kdo si "Velkou Šmoulí Párty 2011" koupí, jen tajně doufám, že nezopakuje úspěch svých předchůdců. Myslím, že modré ostudy už bylo dost!

Top 10 - prodejnost:
  1. Tomáš Klus - Racek
  2. Kabát - Banditi di Praga: Turné 2011 DVD
  3. new Wanastowi Vjecy - Letíme na Wenuši
  4. Richard Müller - Ešte
  5. new Kabát - Banditi di Praga (Turné 2011)
  6. Karel Gott - Sentiment
  7. Coldplay - Mylo Xyloto
  8. Marie Rottrová - Zlatá kolekce 1968/2010
  9. Miro Žbirka - Symphonic Album
  10. new Seal - Soul 2

TOP 50 Prodejní 46/2011 - novinky:
4. Wanastowi Vjecy - Letíme na Wenuši
5. Kabát - Banditi di Praga (Turné 2011)
10. Seal - Soul 2
28. Šmoulové - Velká Šmoulí Párty 2011
29. Věra Špinarová - Zlatá kolekce
30. David Deyl - Zásah
42. Zuzana Navarová - Dávný příběh

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 46. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY