shop.musicserver.cz
Retromakrorecenze "Achtung Baby" U2

Retromakrorecenze "Achtung Baby" U2

Vydáno: 01.12.2011 09:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Další deskou, která letos slaví kulatiny a která se při té příležitosti dočkala své reedice, je "Achtung Baby" U2. Co znamená po těch letech pro redaktory musicserveru? Byli někteří v té době vůbec už na světě? "Achtung Baby", nebo "The Joshua Tree"? Zkuste naši další retromakrorecenzi...

U2 - Achtung Baby
© facebook interpreta
Wikipedie začíná suše (jak taky jinak, že): "'Achtung Baby' je sedmé studiové album irské kapely U2. Produkovali jej Daniel Lanois a Brian Eno. Vyšlo 19. listopadu 1991 na Island Records." Později však text nabere až nečekaný spád. Čtenář se dozvídá, že deska se řadí mezi nejúspěšnější alba U2, posbírala nadšené kritiky a debutovala na prvním místě Billboard 200 Top Albums. Pět singlů, osmnáct milionů prodaných kopií alba a přední místa ve všech hudebně publicistických žebříčcích nejlepších desek vůbec. Seznamte se, "Achtung Baby".


Dan Hájek - Berlín + Trabant + Berlín
Vztah ke kapele: Právě díky "Achtung Baby" jsem je začal brát zcela vážně, nejsou však pro mě mantrou.

Sedm, šťastné to číslo, nejen pro U2. Tehdy mě ohromili, odzbrojili všechny mé protiargumenty a vtípky o tom, kdo udělal nejlepší verzi "Where The Streets Have No Name", dostaly vážných trhlin. "Achtung Baby" je svým způsobem revoluční, mnohobarevná deska, která za ta léta neztratila nic ze svého kouzla, svobodomyslného rozletu a elektronické alchymie. S Depeche Mode, kteří udělali opačný úkrok ke kytarám na "Songs Of Faith And Devotion", mají jedno společné - natočili tehdy svá nejsilnější alba. Vše, co se děje mezi "Zoo Station" a "Love Is Blidness", má svou logiku, konzistenci "The Edge" zvuku a osvědčené spolupráce dvojice Lanois-Eno. V Berlíně vzniklo hned několik zásadních desek, osobně mi ale přijde, že právě "Achtung Baby" (sedmá v diskografii U2) je ten vrchol, skvěle podchycující atmosféru toho, co se v době vzniku právě v tomto městě neomezených možností dělo. Geniálně zhudebněné cosi jako dokument trabantové éry, skvělý Bono a husina na zádech ze skladeb "So Cruel" a "Love Is Blidness". A v neposlední řadě spojení U2 s taneční muzikou: Perfecto Allstarz (včetně Paula Oakenfolda) remixy singlů "Even Better Than The Real Thing" a "Mysterious Ways" právem patří do zlatého fondu.

Jakub Jenč - MacPhista, toho budu žrát i za dvacet let
Vztah ke kapele: "The Joshua Tree", zahrabané v tátově poličce, bylo moje první cédéčko. "Achtung Baby" první koupená deska z vlastní kapsy. Několik měsíců na střední pro mě existovali jen U2, pak jsem zjistil, že existují desítky desetkrát lepších kapel.

Ale "ZooTV" zůstává pořád jedním z mých nejmrazivějších setkání s hudbou vůbec. A až do konce života pravděpodobně nejednou zalituju, že jsem se nenarodil tak, aby mi 19 bylo v roce 1992. Ano, chybí mi, že už nejde být součástí toho kouzla. Pokud umělec může vystoupat na vrchol jen jednou a nakrátko, při té příležitosti se na chvíli stát bohem a třeba i něco důležitého sdělit, tak se to Bonovi povedlo právě na začátku 90. let. A mně by vlastně stačilo sledovat "ZooTV" v reálném čase (nebo to byl záznam? Já nevím) na ČT2, protože už to něco znamenalo a už to bylo vzrušující. A k hudební stránce "Achtung Baby"? Masakr a kult, to už bylo tisíckrát rozebráno. Snad jen, že "Who's Gonna Ride Your Wild Horses" je jejich nejnedoceněnější kus, podobnost (inspirace) albového coveru s "Exile On Main St." je pecka a v "Mysterious Ways" je zvuk ICQ o deset let dřív. Nedávno tu bylo retromakro na "Nevermind", kterážto deska mě jako mlaďase zpětně vůbec nechytla. "Achtung Baby" se to i po necelých dvaceti letech povedlo, a proto si jí vážím mnohem víc.

Marek Odehnal - Deska, která odpálila novou dekádu
Vztah ke kapele: Hity U2 jsou samozřejmě výkladní skříní světového poprocku, přesto si ale nemyslím, že by jejich dlouhohrající desky měly až takovou uměleckou kvalitu jako u jejich "kolegů ze stadionů" Depeche Mode nebo R.E.M. Obrovsky vlivná, ale hudebně přece jen přeceňovaná kapela.

U2 - Reedice
© facebook interpreta
Přesto mají U2 na svém kontě desky, které jsou prostě výborné jako celek bez ohledu na počet hitů, které z nich vzešly. Letošní oslavenec "Achtung Baby" je určitě jedna z jejich nejlepších desek, ne-li ta úplně nejlepší. Nejde jen o legendární singly. Jde i o progresivní zvuk nahrávky dávající důrazné sbohem 80. letům, což platí i o umělecko-politickém nádechu desky čerpajícího z tehdy aktuálních událostí pádu komunismu v Evropě, Berlínské zdi a inspirativní atmosféry města Berlína jako takového. Jde i o výtvarnou stránku věci a fotografie Antoina Corbijna, jehož styl pak v dalších letech slavil obrovský triumf, a to nejen u jeho dvorních klientů Depeche Mode, ale třeba i u dříve vlasaté buranské Metalliky během jejich myšlenkově otevřeného období kolem alba "Load". V případě "Achtung Baby" tak nejde jen o samotné skladby, ale o celkový dojem, který deska i po těch letech vzbuzuje. Přesto, albovou jedničkou irských hitmakerů pro mě navždy zůstane upřímné a rozervané, přesto megahity nabité dílo "The Joshua Tree".

Jan Trávníček - "Achtung Baby", light my fire!
Vztah ke kapele: Poslouchám jejich desky, sleduju záznamy z vystoupení, čtu o nich knihy a jednou vám napíšu, jaké to je vidět U2 naživo.

Pro spoustu lidí patří mezi nejdůležitější kapely například Queen, Beatles, Stouni nebo Nirvana, a ačkoli uznávám jejich přínos, pro mne byli největší kapelou světa vždy právě U2. Když jsem zhlédl záznam jejich vystoupení v Dublinu, poprvé jsem si naplno uvědomil, jakou má hudba sílu. A moc nezáleží na tom, které jejich album posloucháte. Jistě, toto není "The Joshua Tree". "Achtung Baby" byla vždy až druhou nejzásadnější nahrávkou irské čtveřice. Přesto se jedná o jednu z nejdůležitějších desek historie hudby vůbec. Album, o kterém jste už minimálně museli někdy slyšet, pokud se váš hudební vývoj nezastavil někde u Sagvana Tofiho. "AB" ovlivnilo mnoho umělců po celém světě, kteří se jeho nezaměnitelnému zvuku z berlínského studia Hansa snaží dodnes alespoň přiblížit. Do tmy zářící "One", taneční "Mysterious Ways" nebo téměř skrytý klenot "Who's Gonna Ride Your Wild Horses". Fantazie. I dnes vám naléhavý Bonův vokál a experimentální kytarové vyhrávky The Edge dokážou bez problémů nahnat husí kůži. Tahle baby totiž za 20 let nezestárla. Zraje.

Václav Trávníček - Kult2
Vztah ke kapele: Svého času jsem utratil docela velké peníze za Bonovy "muší" brýle.

Pět důvodů, proč je "Achtung Baby" nejlepší deska U2:
1. Obsahuje jejich nejlepší písničky. "Zoo Station", "The Fly", "Mysterious Ways", "Ultraviolet"… To je skoro půlka playlistu a všechno zásadní songy nejen téhle kapely.
2. Nový zvuk. Zásluhou Briana Ena a Daniela Lanoise tu znějí U2 úplně jinak, než jak se proslavili na desce "The Joshua Tree". Album působí temně až brutálně. Praskající struny Edgeovy kytary v závěrečné "Love Is Blindness" tenhle dojem jenom zvýrazňují. Díky novému zvuku se kapela odpíchla k dalším dvěma albům podobného ražení - "Zooropa" a "Pop".
3. Faktor Berlín. Kdo byl někdy v hlavním městě Německa, ví své. Genius loci tu zapůsobil už na Lou Reeda nebo Davida Bowieho a U2 nebyli výjimkou. Znovu-sjednocené město se pod výslednou podobu desky bez diskuze podepsalo.
4. "One". Diamant uprostřed plné šperkovnice. Píseň o ztrátě, kterou si mnozí vyložili jako song o naději, případně ji spojili s Bonovými aktivitami v Africe. Proč ne.
5. Bono na vrcholu. Irské ztělesnění charismatu na vrcholu invence, sil i piškuntálství. Jen si pusťte záznam ze "ZOO TV Tour".


Album: U2 - Achtung Baby
Celkový čas: 55:17
Skladby: Zoo Station, Even Better Than The Real Thing, One, Until The End Of The World, Who's Gonna Ride Your Wild Horses, So Cruel, The Fly, Mysterious Ways, Tryin' To Throw Your Arms Around The World, Ultra Violet (Light My Way), Acrobat, Love Is Blindness

NÁZORY
  • Who's Gonna Ride Your Wild Horses (Palo, 01.12.2011 14:24) Reagovat

    Som rad, ze v recenziach bola parkrat spomenuta Who's Gonna Ride Your Wild Horses. V tych dobach to bola moja top pesnicka z albumu Achtung Baby. A dodnes, aj ked moj hudobny vkus sa uz posunul inam, ostala jednou z mojich najoblubenejsich od U2.

  • :-))) (X, 02.12.2011 01:03) Reagovat

    tak pobavilo me od pana Odehnala veta precenovana kapela a napr. R.E.M jim nesahaji ani po kotniky,ale chapu mate radsi R.E.M,ovsem vrcholem je vyjadreni pana Jence ze existuji desitky 10x lepsich kapel,to je opravdu mistrovske dilo co jste napsal,smichy praskam,Achtung Baby a ZooTv je to nejlepsi co jsem kdy v hudbe videl a slysel,fenomenalni,navic U2 nemaji jen Achtung a Joshuu ale i skvely debut Boy,naprosto genialni desku The Unforgetable fire na kterou se neustale z nepochopitelnych duvodu zapomina,skvelou Zooropu,War atd.,navic jsou mnohymi oznacovani za nejlepsi stadionovku historie a naprosto po pravu,jen to chtelo zajit nekdy na jejich fantasticke koncerty,takze pokud nekdo pouzije u U2 slovo precenovana apod., je u me hudebni negramot,nashlePS:Depesaci ani R.E.M se jim ani nepriblizuji,hudba U2 je jedinecna,originalni,je to pro me nejvetsi fenomen,nevadi mi ze ma nekdo radsi jine kapely ale napsat debilitu ze existuje ci existovali desitky 10x lepsich kapel to je vrchol hlouposti...a to ze pan Odehnal ma radsi zrovna R.E.M a Depesaky tudiz jejich vrstevniky z toho je jasne citit jakasi rivalita,tyhle dve skupiny nikdy nenahrali tak zasadni alba jako U2 a nikdy nepredvedli nejlepsi live show jaka kdy byla a to ZooTv,U2=the greatest!!!

    • Re: :-))) (Jakub Jenč, 02.12.2011 10:01) Reagovat

      no.. whatever ;)
      Jinak, bezvýhradně souhlasím s The Unforgettable Fire, Boy a War jsou také výborné. Zooropa bez debat též.

      • Re: :-))) (X, 02.12.2011 15:59) Reagovat

        The Unforgetable Fire neni vyborne ale genialni album,dost fandu U2 ho povazuje za jejich nejlepsi

    • Re: :-))) (pavel, 02.12.2011 10:33) Reagovat

      věta o tom, že REM a DM nenahráli zásadní alba :))) ......

      kámo....otevři oči, není jen U2...U2 je super, ale opravdu je spousta lepší ne tak přeceněnované hudby a tím, že poukazuješ na druhé kapely, že ty nemají to a ono se jen ponižuješ a degraduješ na úroveň fanatického fanouška...

      fakt zbytečný...

      U2 šíleně pomohla účast na LIVE AID a síla patosu 80let, kdy zádumčivé a smutné rozhovory s Bonem (koukni na dokument k albu Rattle and Hum) na někoho platili....dnes už se tomu všichni smějí....už jen tím, že U2 přesunuli daně do jiné země atd atd....čili U2 má velmi zásadní alba, osobně je pro mě Achtung Baby vrchol, pak ještě POP a pak to končí....toto Ti řekne 75% co poslouchají či poslouchali U2...

      a DM a REM je úplně někde jinde, nidky se nechtěli nikomu rovnat, prostě šli svou cestou a nemá smysl je porovnávat...to je zbytečné...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Recenze: U2 se na "Songs Of Surrender" neúmyslně točí v kruhu a zbytečně si kazí svůj odkaz (02.05.2023 16:00)
- Video: The Killers předělali "Where The Streets Have No Name" od U2 do dojemné akustické verze (24.03.2023 11:17)
- Připravte si peněženky, nové album U2 má více než deset různých verzí (09.02.2023 11:57)
- Video: Eddie Vedder vzdal dvojí poctu U2. Na Kennedy Center Honors zahrál covery "One" a "Elevation" (15.01.2023 10:15)
- U2 oděli čtyřicítku svých skladeb do nového hávu. Vyjdou v březnu na kolekci "Songs of Surrender" (11.01.2023 16:14)
- Billie Eilish si myslela, že U2 jsou z americké Pensylvánie. Může za to seriál "Kancl" (11.01.2023 09:18)
- Bono z U2 posílá do knihkupectví svou autobiografii (01.11.2022 17:37)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu