shop.musicserver.cz
Lenny Kravitz, Raphael Saadiq, O2 arena, Praha, 15.11.2011

"Chceme letět s tebou, Lenny!"

Vydáno: 16.11.2011 18:27 v sekci Naživo - Kristina Bílá | foto: Mathieu Bitton

Vrátil se! Lenny Kravitz se vrátil! Jedna z ikon hudebního showbusinessu zavítala popáté v kariéře do České republiky, aby slovu zážitek vdechla i reálný význam. Soudě podle úterní akce se totiž kudrnatý Američan nachází na vrcholu své koncertní kariéry. Takže kytaru do ruky a jedem!

Live: Lenny Kravitz

support: Raphael Saadiq
místo: O2 arena, Praha
datum: 15. listopadu 2011
setlist:Come On Get It, Always On The Run, American Woman, It Ain't Over 'Til It's Over, Mr. Cab Driver, Black And White America, Fields Of Joy, Stand By My Woman, Believe, Stand, Rock And Roll Is Dead, Rock Star City Life, Where Are We Runnin', Fly Away, Are You Gonna Go My Way, I Belong To You, Let Love Rule

Lenny Kravitz
© Mathieu Bitton
Symbol rock'n'rollu. Idol všech žen. Vynikající zpěvák a hudebník v jedné osobě. Ano, dozajista existují i mnohem šťavnatější přirovnání, jakými lze Lennyho Kravitze počastovat, avšak ta zmíněná už mu nikdo neodpáře. Čtyřnásobný držitel Grammy se po dvou letech vrátil na českou půdu, aby v rámci Black And White America tour přehrál v Praze ty nejlepší kousky své víc jak dvacetileté kariéry. Nešlo to však ani zdaleka hladce - Lenny se musel popasovat s chladnou O2 arenou i s nekončícími technickými problémy. Navzdory tomu předvedl spektakulární show, která si nezaslouží slabšího přívlastku než nejlepší událost podzimu.

Hudební bůh nemá kolikrát své dny. Tentokrát se ale asi dobře vyspal, protože na zem konečně seslal předskokana, který měl publiku co říct. A to jak po hudební stránce, tak po té showmanské. Jak by ne, vždyť Raphael Saadiq není na poli muziky ušmudlaným nováčkem. Produkoval totiž desky takových es, jako jsou například Joss Stone nebo Mary J. Blige, a za samostatnou tvorbu obdržel několik nominací na Grammy. Se Saadiquem a jeho doprovodnou kapelou zavál mezi přítomné mix šedesátých a sedmdesátých let s posazením do moderní doby.

Lenny Kravitz
© Mathieu Bitton
Na pódiu mezitím odhalili grandiózní konstrukci se světly a projekcí. Konečná vizualizace? Na jedničku! Za řízných riffů "Come On Get It" na pódiu konečně vyrostl obrys očekávané ikony. Lenny sebevědomě přistoupil k mikrofonu, zazpíval první větu a pak už nic. Ne, že by se na zpěv vybodl, zkrátka mu vypadl mikrofon. První z mnoha technických obtíží mu ale zcela zkazila rozjezd. A právě to byl zároveň moment, kdy publikum ledově zatuhlo. Jakoby snad nikdo nedokázal pořádně zařvat, zvednout ruce nebo poskočit. Veškeré zpěvákovy snahy o rozezpívání fanoušků se setkaly s nepochopením, takže celou atmosféru prostoupila rozpačitost. Přítomní se ze strnulosti probrali až při předposlední "Fly Away", což - uznejte sami - bylo vážně pozdě.

Lenny kupodivu zůstal v pohodě. Se svým kolegou servíroval jedno skvělé kytarové sólo za druhým a nedošlo ani k jedinému hlasovému kolapsu. Na scéně se rockový král pohyboval sebejistě a nenuceně sjížděl davy pohledem v typických černých brýlích. Nechyběly ani letmé odzbrojující úsměvy nebo menší taneční kreace. No vážně, kdo by řekl, že tomu chlapíkovi táhne na padesátku? Výjimečný zážitek udělala z večera i kapela za jeho zády složená z klavíru, dechových nástrojů, bicích a kytar. Lennyho doprovod nepodcenil ani doprovodné vokály, bez nichž by písně ztratily polovinu kouzla.

Lenny Kravitz
© Mathieu Bitton
"Z alba jsem opravdu nadšený, hudebně i textově. Mám pocit, že "Black And White America" je nejrozmanitější album mé kariéry,“ nechal se slyšet Kravitz. Člověk by tedy čekal, že do setlistu zařadí víc jak čtyři skladby ze zmíněné nahrávky. Ten večer však jednoznačně převažovaly starší pecky typu "Are You Gonna Go My Way", "Always On The Run" či "Stand By My Woman". Během finální "Let Love Rule" oběhl rocker k neskonalé radosti všech diváků skoro celé outůčko, aby si potřásl rukou s lidmi, bez nichž by podle svých slov nebyl vůbec nic. Tato vřelost nepůsobila prvoplánově, a pokud ano, byla aspoň dobře zahraná.

"Thank you!" zahřímal naposledy s kytarou kolem krku a odporoučel se do zákulisí. Není zač, Lenny, není zač.

NÁZORY
  • Setlist (Didier, 16.11.2011 19:36) Reagovat

    ahoj,

    nezna nekdo setlist Raphael Saadiqa?

    btw dobra recenze!

    • Re: Setlist (skiwichu, 18.11.2011 12:23) Reagovat

      co vim, tak hrál z posledního a předposledního alba, když pominu zpěvaččin výkon, u níž sem to neznal. jako druhá byla Radio, třetí 100 yard dash. myslim, že hrál jako předposlední Stone Rollin a poslední byl cover Let The Sunshine In. myslim že na úvod byla Heart Attack, ale jen tipuju.

      jinak mě ta Saadiqova show neuveřitelně lezla krkem. raději bych, kdyby víc hrál než blbnul...

  • Bylo to super (hell, 16.11.2011 21:22) Reagovat

    akorát mě štvali ty lidi přišlo mi že většina fanoušků Lennyho písničky znají jenom jeho hity z rádia zbytek reagovalo na všechny songy a nemyslím si že to bylo tím mikrofonem hold C mon get it krom lidí co si koupili desku nikdo nezná. Jinak je to borec že prošel celou O2 arénu. Ještě ste zapmněl zmínit ženskou co ukázovala Lennymu Bahamskou vlajku.

  • Raphael (Sandra, 17.11.2011 17:26) Reagovat

    tak teď lituju ještě mnohem víc že jsem tam nebyla už jen kvůli Raphaelovi :(

  • Průměr, ale.. (koby, 17.11.2011 17:52) Reagovat

    to co předváděl Lenny na podiu, to jak se choval ke svým technikům, to byl hnus velebnosti... Celkově koncert trochu krátkej, Let love rule sice pěkný, že obchází lidi v hale, ale trvalo to snad 30 minut a stala se z toho po chvíli velká nuda... Z koncertu mám spíše rozpačité pocity, ale bylo vidět, že lidi se bavili.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Lenny Kravitz v klipu k "Human" zbavuje lidi mobilů obřím hudebním magnetem (09.04.2024 11:53)
- Lenny Kravitz získal svou hvězdu na Chodníku slávy v Hollywoodu a vydává nový singl (26.03.2024 13:48)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Lenny Kravitz se vrací! Klip k novému singlu "TK421" není vhodný pro děti (19.10.2023 11:33)
- Nové desky 39/2022 - od Björk přes Joss Stone po Slipknot (05.10.2022 20:30)
- Nové desky 6/2022 - od Joss Stone přes Alt-J po Slashe s Mylesem Kennedym (16.02.2022 08:00)
- Video: Poločas Super Bowlu 2022 ovládli Eminem a Dr. Dre (15.02.2022 09:11)
- Super Bowl Halftime Show 2022 obstarají Eminem, Mary J. Blige, Dr. Dre, Snoop Dogg a Kendrick Lamar (03.10.2021 10:24)
- Video: Cher, Kylie, Mel C, Robbie a další si střihli "Stop Crying Your Heart Out". Hitem od Oasis podporují charitu (17.11.2020 14:07)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Sia Adele U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu