shop.musicserver.cz
Airfare - Youngblood

Do třetice všeho nejlepšího? Tak to každopádně!

Vydáno: 21.11.2011 00:00 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Tuzemská parta Airfare při nahrávaní třetí desky "Youngblood" vsadila na kdeco. Například na producenta Smashing Pumpkins Bjorna Thorsruda, ale také na magické datum 11. 11. 2011, ve kterém se kluci rozhodli svou novinku vydat. Dopomohly tyto ingredience k úspěšnému výsledku, nebo jim ani to nebylo nic platné?

8/10

Airfare - Youngblood

Vydáno: 11.11.2011
Celkový čas: 32:39

Skladby: Dancing Kings, Youngblood, Radio, Take Me On, Right Now, Goodbye, Hello, Dangerous, Sands Of Time, Doctor Z

Vydavatel: Pop Off Production

Airfare jsou kapelou, která na českou scénu vtrhla v roce 2008 s debutem "Hotel Moscow" a s hitovkou "Sorry Baby". Kapelou, která si za tři roky stihla vybudovat slušnou fanouškovskou základnu. Bohužel jsou ale také kapelou, nad kterou většina hudebních kritiků a jiných chytrolínů spíše ohrnuje nos a častuje ji kdejakými výrazy. Arogantní floutci. Protekční spratkové. Nevýrazná kopírka The Strokes (nebo, chcete-li, The Libertines.) Já oproti tomu ohrnuju nos nad těmihle lacinými předsudky. Je tedy pravda, že se Airfare ještě nepodařilo zatím udělat i něco zásadnějšího než jen u nás (a vcelku bez nějaké větší odezvy) zastupovat zmíněné kytarovky. Na stranu druhou nelze ani přehlédnout fakt, že už od začátku své kariéry jasně dokazují, že zruční jsou a určitý potenciál v sobě taky mají. Pořád patří k tomu nejlepšímu, co mladá rocková scéna u nás může nabídnout.

Kapela si své pozice nejspíše byla moc dobře vědomá, když do nahrávacího studia usedala potřetí, a rozhodla se se všemi nařčeními zatočit. Koneckonců pokud by to už nemělo vyjít napotřetí, tak kdy potom? Navíc se jim na natáčení podařilo z Ameriky dotáhnout Bjorna Thorsruda, producenta, který má na svědomí i desky takových jmen, jako jsou Whitesnake nebo Smashing Pumpkins. Jak celé úsilí tedy nakonec dopadlo?

První změnu lze rozpoznat už při pohledu na tracklist novinky. Z tradičních dvanácti či třinácti položek se zkrouhl na pěkně zakulacenou desítku. Airfare zřejmě došlo, že je lepší pořádně zamakat na menším počtu skladeb než vypustit ven sice více věcí, ale vesměs se babrajících v nemastném neslaném průměru. I ten rozdíl dvou nebo tří songů má totiž často velký význam.

Album načíná slušný otvírák "Dancing Kings", který napovídá, že i tentokrát budeme mít nejspíše co do činění s nekomplikovaným, chytlavým rockem, v jehož textech asi není třeba hledat i něco víc než to, co je tam slyšet už na první poslech. Po něm následuje "Youngblood". Ta splňuje všechny předpoklady, které byste od takto pojmenovaného songu čekali, stejně jako skvěle reprezentuje titul celého nosiče. Nekompromisní dravá vypalovačka. Fanoušci ji ostatně už můžou znát z profilu skupiny na Bandzone, podobně jako "Radio", "Take Me On", nebo "Doctor Z". Poslední jmenovaná, vonící po nablýskaném disco parketu, je asi největším zpestřením a překvapením alba. Svůj part si v ní odzpívala i Charlie One z Ohm Square.

Jak skvělé je zjištění, že i zbytek se povedl stejně jako tyto první ochutnávky. Stylově k velkému posunu opravdu nedošlo; stále se jedná o přímočarý rock'n'roll s jasným cílem zásahu. Přesto se hlavně stálým fanouškům můžou zdát noví Airfare odlišní. Na novince vyspěli a svůj zvuk vybrousili k dokonalosti. Každý detail je na ní pečlivě promyšlený a každý prvek na ní má své místo. Korunu tomu už jenom dodává jako vždy smrtelně charismatický hlas Thomase Lichtaga. Dělá mi dokonce velice zatěžko vyjmenovat na "Youngblood" nejsilnější místa. Kvalita celku je vyvážená, a žádný track ty ostatní vyloženě nepřevyšuje. Ovšem pozor, to stejné se dá říct i o opaku - nic tu nepřebývá. Airfare se v podstatě podařilo natočit deset plnohodnotných hitů.

Sečteno podtrženo: Jo. Airfare napotřetí uspěli. Jedna z nejlepších českých desek tohoto roku? No a ostatně, proč ne? A ať ta věta zní sebevíc jako klišé (hlavně v případě Airfare s jejich česko-americkým frontmanem), tahle deska vůbec nezní česky a klidně se s ní kapela může dostat i dál než jen do česko-moravských klubů. Jde vidět, že Bjorn Thorsrud odvedl velký kus práce a vytřískal z muzikantů všechno, co v nich nejspíše už pěknou chvíli dřímalo, ale nevědělo přesně, jak ven. Všechnu tu jejich mladou krev. Ovšem nebudeme klukům křivdit - největší zásluha patří jim. A teď je už jenom na vás, jestli odhodíte předsudky a dáte jim šanci, nebo si dál budete jet po své lajně plné despektu. Každopádně, v případě druhém budete možná ochuzeni o jedno z překvápek roku.

NÁZORY
  • Prekvapko (Allan, 21.11.2011 01:38) Reagovat

    Souhlas, slysel jsem teda jen tu jejich prvni desku, takze nevim jakej posun je od dvojky k Youngblood. Ale ta posledni, ktera mela mimo jine dost povedenej krest, me strasne bavi. I kdyz jsem spis fanousek trochu mene primocare hudby, tomuhle se neda vcelku nic vytknout. Zadnej slabej song a ten zvuk je svetovej!

  • Mnoho povyku pro nic (jirka, 21.11.2011 15:04) Reagovat

    Mnoho povyku pro nic.Hned v úvodu je to zmíněný, vsadili na kde co ... :) Viděl jsem je v Brně,špatnej zvuk, aranže plný klišé, zpěv býval o třídu lepší a výraznější.Bjorn asi neměl do čeho píchnout řekl bych.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: The Libertines v energické skladbě "Oh Shit" balancují na hranici punku a indie (19.03.2024 11:15)
- Video: The Libertines se v černobílém klipu "Shiver" účastní pohřbu slavné britské psychoanalytičky (23.01.2024 14:21)
- The Smashing Pumpkins přijedou v červenci do Prahy (18.12.2023 11:13)
- Video: The Libertines v nočním klipu "Night Of The Hunter" za zvuku "Labutího jezera" prchají před zákonem (09.12.2023 18:44)
- Video: "Game over?" Ohm Square klipem "Sometimes I Lie" svou hru rozhodně nekončí (26.11.2023 13:17)
- The Libertines prozradili detaily nového alba a představili svižný banger "Run, Run, Run" (23.10.2023 14:51)
- Zemřel kytarista Bernie Marsden, zakladatel Whitesnake a tichý dříč blues (25.08.2023 19:29)
- Nové desky 18/2023 - od Eda Sheerana přes Divokýho Billa po The Smashing Pumpkins (10.05.2023 20:15)
- Nové desky 17/2023 - od The National přes Jessie Ware po Dipla (03.05.2023 08:00)
- Video: Ohm Square v klipu "Happy?" letí s dronem vstříc poslední destinaci (23.04.2023 14:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu