shop.musicserver.cz
Sting - The Best Of 25 Years

Ach jo, další bestofka...

Vydáno: 02.12.2011 09:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Britský zpěvák Sting má na kontě celou řádku menších i větších hitů. A zatímco svět netrpělivě čeká na další album s původním materiálem, hudební vydavatelství posílají na trh další a další kompilace. Zaslouží si "The Best Of 25 Years" vaši pozornost?

6/10

Sting - The Best Of 25 Years

Vydáno: 26.09.2011
Celkový čas: 54:39

Skladby: If You Love Somebody Set Them Free, We'll Be Together, Fragile, All This Time, If I Ever Lose My Faith In You, Fields Of Gold, Desert Rose, Whenever I Say Your Name (feat. Mary J. Blige), Never Coming Home, Message In A Bottle (Live at Irving Plaza), Demolition Man (Live at Irving Plaza), Heavy Cloud No Rain (Live at Irving Plaza)

Vydavatel: Universal

Hodnocení bestofky by každý správný recenzent měl odstartovat pohledem do minulosti. Nuže, pojďme na to. Stingova sólová dráha odstartovala v roce 1985 spoluprací s americkými jazzmany. Byli to Kenny Kirkland, Darryl Jones, Omar Hakim a Branford Marsalis. Právě z nich si umělec sestavil svou doprovodnou skupinu a společně natočili desku "The Dream Of The Blue Turtles". Z ní je zastoupena v tracklistu skladba "If You Love Somebody Set Them Free". Album se stalo třikrát platinové a získalo nominaci Grammy na desku roku.

Svůj smutek ze smrti matky vtiskl Sting do své druhé desky "...Nothing Like The Sun", kterou matce také věnoval. "Je to album o ženách. Nejen o matkách. Při skládání jsem myslel také na dcery, milenky a manželky," popisuje mistr svou práci. Ze sedmaosmdesátého roku tak pochází například "Fragile" nebo "We'll Be Together".

Třetím albem "The Soul Cages" z roku 1991 se Gordon Matthew Thomas Summer, jak zní Stingovo pravé jméno, pokusil vyrovnat se smrtí otce a bolest v srdci přerostla v hity "All This time", "Mad About You" a asi nejpovedenější "Why Should I Cry For You". Cena Grammy za nejlepší desku roku byla jeho. Z alba je ale bohužel na výběrovce zařazena jen první zmíněná.

V roce 1993 vychází čtvrtá Stingova deska "Ten Summoner's Tales". Nesmrtelné kousky jako "Fields Of Gold", "If I Ever Lose My Faith In You" či "Shape Of My heart" prý zpěvák napsal za jedno odpoledne.

Hity z páté studiovky "Mercury Falling" byste tu hledali marně. Z megaúspěšné šestky "Brand New Day" nesmí chybět "Desert Rose" - duet s Alžířanem Chebem Mamim. Pochopitelně další Grammy za nahrávku a desku roku.

Během roku 2003 Sting vyslal do světa album "Sacred Love". Podle mnohých nejslabší album je zde zastoupeno dvěma písněmi: "Whenever I Say Your Name" s Mary J. Blige (další Grammy) a "Never Coming Home".

A víte co... nechejme toho. Nudný výčet všech úspěchů i tragédií, které obklopovaly Stingův život, je plný internet a vás jistě zajímá, zda má smysl si novou výběrovku pořídit, či nikoliv.

Edice

Kolekce "Sting: 25 Years" vychází ve třech verzích. Jako samostatné CD, jako 2CD a jako limitovaný de luxe box obsahující 3CD + DVD se záznamem vystoupení, které bylo natočeno v New York City v poslední den americké části turné "Broken Music", které tento britský umělec absolvoval v roce 2005. Záznam má pouze deset položek a podle oficiálních zdrojů jsou zde Stingovy hity interpretovány v naprosto syrovém podání. Kromě toho obsahuje ještě knihu v pevné vazbě, obsahující mnoho raritních fotografií, kompletní texty všech písní, osobní komentáře a speciální zpěvákovu předmluvu. Nám se však do redakce dostalo ke zhodnocení pouze nejchudší balení v podobě dvanáctipísňového CD, tudíž si zhodnotíme tuto verzi.

Jistě uznáte, že šedesátiletý umělec má více než pouhých dvanáct hitů. Pomineme-li nesmyslnost celých oslav pětadvacetiletého výročí na scéně, kvůli kterým kolekce zcela ignoruje předchozí léta v The Police, a tudíž i hity jako "Every Breath You Take", "Roxanne" nebo "Every Little Thing She Does Is Magic", vychází nám album, které sice obsahuje mnoho hitů, přesto ale není ani zdaleka úplné, nenajdeme zde například "Englishman In New York", "Shape Of My Heart", "King Of Pain", "Send Your Love", "Why Should I Cry For You" ani dle mého názoru Stingovu nejlepší skladbu vůbec "When We Dance".

Největším lákadlem, jestli tomu správně rozumím, by měly být závěrečné tři skladby - v živém provedení z Irving Plaza zahraná "Demolition Man", "Message In A Bottle"a "Heavy Cloud No Rain", přičemž některé z nich pocházejí už z repertoáru The Police, a jejich zařazení tak vlastně popírá celý smysl kolekce. Tak nevím... Pokud byste si chtěli cédéčko pořídit jen díky třem zmíněným bonusům, předesílám, že je to zbytečné, ničím výjimečné totiž nejsou.

Celé oslavy jsou tak vedeny jen s jediným cílem - vydavatelství chce opět vyrýžovat ze zákazníků další prachy za něco, co už vlastně dávno mají. Třeba taková "..All This Time" je mnohem lepší kompilace než tento paskvil. Pokud tedy doposud nevlastníte jedinou placku britského Žihadla, mohu vám tuto kolekci i přes její nedostatky doporučit. Přes výtky vůči jejímu vydávání v této podobě bychom neměli zapomínat, že máme čest s jedněmi z nejkrásnějších skladeb, jaké kdy vznikly a které patří do základního vzdělání každého hudebního nadšence. Tato výběrovka by vám tak mohla otevřít doposud nepoznané cesty geniálního muzikanta a uvést vás do jeho pestrého světa. Pokud Stingova alba již dávno vlastníte, čerstvou nahrávku s prakticky nulovými bonusy a nezajímavým bookletem nepotřebujete. I přes skvělé skladby tedy celkově za šest.

NÁZORY
  • ??? (David, 02.12.2011 17:43) Reagovat

    Autore, "tato výběrovka by vám tak mohla otevřít doposud nepoznané cesty", kterými se ubírá každé hudební vydavatelství nebo kterýkoliv podnikatelský subjekt, tzn. zájem o dosažení zisku. Pominu-li fakt, že pro vás nesmyslnost oslav pětadvacetiletého výročí na scéně je prostě a jednoduše významným mezníkem v životě každého hudebníka této kategorie, tak můžeme ignorovat předchozí léta Stinga v The Police, neboť je to oslava sólové kariéry jmenovaného a ne jeho působení v oné kapele. Škoda, že jste místo těch "duchaplných" (ehm) úvah nenapsal, které zajímavé Stingovy písničky na kolekci nejsou a které vyšly dosud jen samostatně a které by se právě na tuto kompilaci (dle vašeho nadmíru kritického hodnocení označené jako paskvil) hodily. To by už ale chtělo nějakou hlubší znalost a ne jen opisování faktů z bookletu či odkud. Nezvládl jste ani vyjmenovat všechna studiová alba. Ale nic, pište dál, nejsou to sice takové hlody, ve kterých vás bezkonkurenčně strčí do kapsy jiná přispivatelka musicserveru, ale třeba to někdy přijde samo...

    • Re: ??? (Jiří Zástěra, 04.12.2011 09:01) Reagovat

      Nechcete po Musicserveru příliš? Nemají teď čas na nějaké serozní články a hodnocení, protože se postupně mění na bulvární plátek. Dneska se tomu říká rekvalifikace :)))

    • Re: ??? (paulie z malého města, 04.12.2011 14:35) Reagovat

      Mně naopak recenze přijde výstižná a řada vašich výtek svědčí o tom, že jste ji sotva přelétl očima, natož četl. Například seznam písniček, které chybí, tam je. Výtka směřující k tvorbě Police je relevantní a rozvedená v předposledním odstavci.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Sting zahraje v červnu příštího roku v Plzni (06.11.2023 10:02)
- Video: V novém videu Petra Nikla a Martina Kyšperského tančí duo Thomas and Ruhller (09.10.2023 16:59)
- Naživo: Sting poctil svou návštěvou Pardubice. Přivezl hity i světový zvuk (20.07.2023 20:19)
- Sting zahraje v červenci 2023 v Pardubicích (14.11.2022 09:19)
- Naživo: Sting hrál v Praze hit za hitem a rozdával radost (29.10.2022 18:47)
- Fotogalerie: Sting po třech měsících rozvášnil také Prahu (29.10.2022 00:06)
- Naživo: Sting to rozbalil ve Slavkově až na čtvrtý pokus, a stálo to za to (01.08.2022 12:06)
- Fotogalerie: Sting po čtyřech letech dorazil do Česka (01.08.2022 11:41)
- Sting přijede v říjnu do Prahy, sekundovat mu bude syn Joe Sumner (30.05.2022 10:39)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele AC/DC Queen Sia U2 Kabát Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu