shop.musicserver.cz
Videotermix: Blanka Šrůmová z Tiché dohody

Videotermix: Blanka Šrůmová z Tiché dohody

Vydáno: 19.11.2011 07:00 v sekci Publicistika - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Videotermix s Blankou Šrůmovou byl hlavně o asociacích. Při pohledu na nové video Lisy Hannigan si totiž vzpomněla na Radiohead, Beck jí zase připomněl její první kroky na snowboardu a Ivan Král vyvolal vzpomínku na koncertní zážitek, kdy si Tichá dohoda společně s ním zahrála jeho největší hit.

Tichá dohoda byla jednou z nejdůležitějších klubových kapel devadesátých let minulého století. V těchto dnech právě vrcholí přípravy na jejich výroční koncert (8. prosince v pražském KD Vltavská) k pětadvaceti letům existence. Tváří Tiché dohody je zpěvačka Blanka Šrůmová, která se po vydání zatím poslední studiové desky "Válcovna vkusu s.r.o." z roku 1998 věnovala sólové dráze, spolupracuje ale také třeba s Kašpárkem v rohlíku nebo Romanem Horkým z Kamelotu.

KLIP NOVINKA

Lisa Hannigan - Knots (2011)

Lisa Hannigan
Irská zpěvačka Lisa Hannigan se nejdřív objevila po boku Damiena Rice (vzpomeňme třeba na nádhernou skladbu "9 Crimes"). Posléze ale začala fungovat i jako sólistka a v roce 2008 debutovala nádherným albem "Sea Sew". V létě jsme ji mohli blíže poznat na festivalu Colours Of Ostrava, krátce poté vyšlo i její druhé album "Passenger". A právě z něj pochází i první singl "Knots", k němuž vzniklo jednoduché, pestrobarevné video.

Jak to vidí Blanka Šrůmová...

Hezká a milá slečna, hezká písnička, hezky to plyne. Pozitivní. Jeden z těch klipů, co se v jednom stejném záběru pořád něco nového děje, beze střihů. Vzpomněla jsem si u toho na klip "No Surprises" od Radiohead, kde se Thom Yorke jakoby topí, což je taky celkem efektní.


KLIP STAŘENKA

Beck - Loser (1994)

Beck
V roce 1994 objevili majors mladého muzikanta Becka a hned ho bylo plné MTV a dokonce i české televizní hudební pořady. Všechno díky skladbě "Loser", jeho prvnímu klipu a singlu z debutové desky "Mellow Gold" (myšleno u majors, jinak jde o desku třetí). V té době také přijel do Česka a v pražském Belmondu odehrál u nás svůj zatím jediný koncert. Za svou sedmnáctiletou kariéru dokázal, že není žádný loser. Pořád vydává skvělé nadžánrové desky, nicméně "Loser" zůstává i dodnes jeho největším hitem.

Jak to vidí Blanka Šrůmová...

No jo, to je z let grunge, taky jsem se v tom roce učila na snowboardu. Ale dá se to poslouchat i dneska. Ono to bylo už tenkrát cítit, že Beck je nadčasový. Je to v pořádku, tuhle písničku jsem vnímala jako velkej hit, od té doby samozřejmě od něj neregistruju nic, asi je to tím, že to pro mě nebyl žádnej sexidol :-).


KLIP CZ/SK

Ivan Král - Mám svůj stín (So Bad) (1998)

Ivan Král
Ivan Král je nejslavnější český rocker. Muzikant, který udělal zatím největší český zářez do světové rock music. "Mám svůj stín" pochází z desky "Clear Eyes", nádherné nahrávky, třetí Královy desky, kterou v Česku po sametové revoluci vydal. Český text k písničce "So Bad" napsal legendární Jiří Suchý, jemuž Král v té době produkoval desky "Znám tolik písní" a "Purpura a Jiné Vánoční Písně".

Jak to vidí Blanka Šrůmová...

Zůstal mi jen tvůj stín a nádraží - každopádně má Ivan dobrý vkus na texty a já mám k němu takový osobní, neidentifikovatelný vztah, protože když přijel po revoluci prvně do Prahy, podařilo se nám ho pozvat na koncert do Bunkru a zahrát si s ním "Dancing Barrefoot", což byla pro nás píseň - naprostý kult, a takovým pro mě zůstává i Ivan. Ať udělá cokoli, budu si toho vážit.

>


Blanka Šrůmová doporučuje...

Garáž - Truman capote (1985)
Napadla mě Garáž, protože je vidět, že Tony byl fakt cool, což je pořád. A v tomhle klipu jsem objevila několik věcí, ke kterým mám vztah. Jednak stejným vozem jezdil můj děda, jednak se tam objevuje Mejla a jednak si tu atmosféru prostě pamatuju.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Audio: The Black Keys chystají nové album. Pilotní singl "Beautiful People (Stay High)" napsali společně s Beckem (15.01.2024 16:43)
- Audio: The Chemical Brothers a Beck opět spojili síly. Singl "Skipping Like a Stone" se pyšní neúnavným rytmem (23.08.2023 16:36)
- Jonny Greenwood ohlásil na červen další sólovku. Pomohl mu s ní izraelský muzikant Dudu Tassa (16.04.2023 11:11)
- Naživo: Damien Rice v Divadle Hybernia zpíval o lásce bez příkras (28.03.2023 07:33)
- Fotogalerie: Koncert Damiena Rice v obrazech (27.03.2023 10:55)
- Radiohead zase spolu. Nový materiál představí "během několika příštích let" (21.03.2023 07:55)
- Audio: Beck v akustické baladě "Thinking About You" přeplouvá sedmero oceánů (14.02.2023 14:14)
- Mistr křehkých balad Damien Rice vystoupí na dosah ruky v březnu v pražském Divadle Hybernia (13.12.2022 12:53)
- Naživo: Beck zachránil Metronome od průšvihu, skutečnými hvězdami ale byli Oh Wonder (26.06.2022 21:01)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu