shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Detailů" Vypsané fiXy

Makrorecenze "Detailů" Vypsané fiXy

Vydáno: 15.11.2011 11:35 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Pardubická skupina Vypsaná fiXa má na svém kontě od října už šest studiových desek. Na té aktuální, nazvané "Detaily" se prý nerecykluje, ale naopak rozvíjí. Dá se toto považovat za všeobecný názor? Zkusili jsme to zjistit v naší další makrorecenzi...

Vypsaná fiXa - Detaily
© facebook interpreta
Kdysi se kdesi ve spojení s Vypsanou fiXou objevila nálepka... něco jako gymnaziální punk-rock. Těžko říct, jestli byla myšlena pozitivně, nebo negativně, protože přesně těmito dvěma úhly se na ni dá nahlížet. A přesně tak se bude dát jistě nahlížet na šestou desku téhle pardubické partičky. Nebo ne? "'Detaily' od prvního poslechu vraždí svou odzbrojující upřímností a ze všeho nejvíce připomínají přenádherný stav post coitum," myslí si třeba Lukáš Benda, který album ohodnotil osmi body. A naši makrorecenzenti? Ve čtyřech případech s Lukášem naprosto souhlasí a ten poslední případ je sedmička, takže v průměru si Márdi & spol. vysloužili solidních osmasedmdesát procent. A to je dost.


Jaroslav Hrách - "Hrdinové nekecaj' a jdou do tmy!" (8/10)
Vztah ke kapele: FiXu znám, ale nikdy jsem ji pořádně neposlouchal.

Po dosti kritizovaném "Klenotu" přichází Vypsaná fiXa s novou deskou "Detaily." Jelikož nejsem jejich zapálený fanoušek, vyhnu se srovnávání s předešlou tvorbou a nostalgickému vzpomínání, jak jejich hudba zněla dřív suprově a teď už to není ono. Hned při prvním poslechu jsem si oblíbil několik písniček, což se mi u českých desek nestává příliš často. A i přesto, že jsem album od té doby slyšel několikrát, stále mě baví a jednotlivé tracky se mi neoposlouchaly. FiXa vsadila na moderní zvuk, melodie jsou chytlavé a zábavné. Stejně tak texty, ve kterých Márdi skvěle popisuje panelákové story. Za zmínku stojí třeba dokonalá pasáž v "Diskokaktus" ("Táta si píská Live is life a dal si s bráchou Give me five"). Nejlépe na albu fungují skladby, které se nesou v melancholických náladách. Hitový potenciál má titulní "Detaily" nebo singlová "Vše za 39", a to především díky silným refrénům. FiXe se také povedlo dobře poskládat tracklist. Hned na začátku vás nastartuje rychlá "Show pana Loba" a na konci uspí klidná "Dohasnul". Myslím, že "Detaily" v mém přehrávači ještě nějakou dobu zůstanou.

Jan Trávníček - Rozmanité, drží pohromadě a nenudí (8/10)
Vztah ke kapele: Od "Mažoretky" čím dál víc pozitivnější, naživo jsem je viděl asi dvacetkrát a číslo se rychle zvyšuje.

Pardubické partě lze jistě přičíst k dobru, že se snaží stále růst, ať už po stránce hudební, koncertní, či distribuční. Klíčovou osobou k úspěchu je zde producent Dušan Neuwerth, který dokáže z každého umělce dostat to nejlepší a s fiXou to dokázal už na "Fenoménu". Před dvěma lety jsme se pak dočkali londýnského experimentu "Klenot", který se povedl jen napůl - "Holka s lebkou", "Klenot" a "Duchové" se sice řadí k tomu nejlepšímu, co parta ze San Piega kdy stvořila, avšak na zmíněném LP patřily mezi ojedinělé kousky. Fanoušci proto byli zvědaví, zda Márdi, Mejla, Meyn a Pítrs zvládnou i nadále zkoušet nové postupy, experimentovat ("Dohasnul"), psát další koncertní vypalovačky ("Detaily"), neopakovat se, ale také zachovávat si svůj "ksicht". Na "Detailech" se jim to téměř bez výhrad podařilo. Jednoznačně nejsilnějším momentem je "Schovaná" s refrénem silným jak hovado. I na tak pestré desce by se však dalo mazat ("Bubetka", "Nájemník"). Přes veškerou rozmanitost ale album drží pohromadě a nenudí, ani když si jej poslechnete třikrát po sobě. A to není zanedbatelné vítězství.

Martin Višňa - Pohledy do (panelákového) nitra (8/10)
Vztah ke kapele: Zkoušený, ale stále téměř vroucí.

Vypsaná fiXa 2011
© Vypsaná fiXa
Moje první otázka, která padla na účet "Detailů" 6. října krátce po poledni, zněla: "To chce Neuwerth vážně z fiXy udělat Tata Bojs 2?" Uplynul měsíc a já si už ani nepamatuji, u které z dvanáctky písní to bylo. Naopak znám odpověď na svou druhou otázku - ne, "Detaily" nejsou nudné. Jsou jen zase drobet jiné, melancholičtější, koukají do (panelákového) nitra. Ale i kousek té prastaré všebrutální dravosti zůstal, možná méně, než by někteří (snad i já) chtěli, ale "Klenot" si časem také sedl. "Detaily" si sedají snad ještě rychleji. Trochu mrzí absence "Benzinky", která se někde během léta mihla s tím, že na desce bude, ale co už. Vždyť tu je výborná antilondýnská "Schovaná" ("hej, hej, ten jejich puding se vážně nedá žrát"), "Diskokaktus", kde přes fuck nejede vlak, rozjeté "Lujza a Telma" nebo zajímavý "Nájemník" ze šestky, všechno s parádním zvukem a vyšperkované nejrůznějšími zvuky i pazvuky. Prostě je to sakra povedené album, a ať si trhne nohou, kdo říká něco jiného.
P. S.: Také vám poslední píseň chvílemi připomíná Karla Kryla?

Martin Wipplinger - Ten jejich puding se vážně dá žrát (8/10)
Vztah ke kapele: Mám ženu. Je mladá, krásná, chytrá, přívětivá a ukázala mi San Piego.

Márdi je faktor X fiXy. První básník-surrealista české kytarové scény určuje předěl mezi veletuctem tuctovek a fiXou. Smysl pro zachycení detailu příběhů, které byly zprvu detailů zcela oproštěny, je důvod, proč "Detaily" fiXy patří k tomu nejlepšímu, co se napříč českými sídlišti urodilo. A není divu, že se tak stalo zrovna uprostřed San Piego City, Mekky bizarních existencí. Z "Detailů" je cítit zatuchlost socialismu (možná je to tím oknem s jedinou tabulkou, nevím), chlad i úzkost - nebo spíš stísněnost. Takovou, bez které sídliště není pravým sídlištěm. Cesta z Londýna zpátky domů je doprovázena pazvuky, dodávajícími pocit autentičnosti. My, Sídlišťáci, jim rozumíme, fiXa rozumí nám, Sídlišťákům. Rozumí našim depresivním stavům i dennodenní snaze o navození si stereotypního "panelákového optimismu". Náladová pestrost je důležitým momentem "Detailů". Nejslavnější band, který kdy světu dalo San Piego, u mě letos za velmi slušných osm z deseti.

Ondřej Hricko - Mezi "Fenoménem" a "Klenotem" (7/10)
Vztah k interpretovi: Vypsanou fiXu sleduji od jejích nejranějších začátků až po současnost a považuji ji za jednu z nejoriginálnějších kapel u nás.

Na nové album Vypsané fiXy jsem byl docela zvědavý. "Fenomén" mě sice nadchnul, ale "Klenot" docela zklamal. Pardubická banda kolem frontmana Márdiho je jedna z mála tuzemských kapel, které jsou zároveň originální i kvalitní. A přiznejme si, kolik takových u nás máme. Ale i v něčem jiném jsou výjimeční. FiXa hraje hudbu pro stávající mladší generaci, nevím o moc kapelách, které by tohle splňovaly a zároveň měly respekt starších, "zkušenějších" rockerů. A právě "Detaily" jsou přesnou charakteristikou současné kapely. Deska je nabitá pozitivní energií, dravá, silná po stránce hudební i textové. Minimálně dobrá polovina skladeb je vyloženě koncertních, svižných s chytlavým zapamatovatelným refrénem. Hned při úvodní vypalovačce "Show pana Loba" jsem si představoval ten kotel pod pódiem a na něm poskakujícího a usmívajícího se Márdiho. Ke konci sice albu mírně dochází dech, ale i tak jde stále o český nadstandard. Osobně mě ze všech songů nejvíce dostaly stejnojmenná "Detaily" a první vypuštěný singl "Vše za 39".


Album: Vypsaná fiXa - Detaily
Průměrné hodnocení: 7,8/10
Celkový čas: 40:30
Skladby: Show pana Loba, Diskokaktus, Detaily, Bubetka, Mentální dávidlo, Bibi Balderis, Vše za 39, Schovaná, Nájemník, Lujza a Telma, Jizvy, Dohasnul

NÁZORY
  • Poslední písen (Green mind, 15.11.2011 12:48) Reagovat

    Toho Karla Kryla jsem si tam taky všimnul :D :D

  • J. Trávníček = T. Tenkrát ? (carlstoun, 15.11.2011 15:15) Reagovat

    Omlouvám se, ale nedalo mi to... 8-) Čirá zvědavost.

    • Re: J. Trávníček = T. Tenkrát ? (Honza Balušek (šéfredaktor), 15.11.2011 17:59) Reagovat

      Je k tomu nějaký důvod? Honza Trávníček nemá s Tomášem nic společného :).

  • Pěknej výsledek:) (Liban, 22.11.2011 10:54) Reagovat

    Ty vogo, prej vypustit Bubetku?! Dyť to je jedna z tažnejch věcí na Detailech;) A bez Nájemníka by to bylo asi jako Fenomén bez Hyeny... Jinak na Dohasnul mě nejdřív taky trochu štvalo, že zní jako Morituri, ale jak do toho člověk víc pronikne, tak zjistí, že je to vlastně originálnější, než se prvně mohlo zdát:) Detaily mám nakonec nejradši z celý nový trilogie desek od Dušana!

  • Jak to říct a neurazit Ondřeje Hricku (tomáš, 27.11.2011 20:23) Reagovat

    Jak jen to říct taktně? Jestli Ondřej považuje Fixu za jednu z nejoriginálnejších kapel v ČR, tak by si měl dát rok pauzu na další hudební studium a potom začít psát. Fixa je fajn, Mardi má kouzlo a skvělé texty, ale je to prostě pop-punková odrhovačka, která nikdy originální nebyla a která si prostě od B.Všechno smaží furt to stejný. Rychlej song, pomalej song, střední song. Nic proti tomu, jenom ten výrok potom uráží kapely, které opravdu znějí originálně. Proto bych s tím slovem zacházel opatrně.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)
- Video: Vypsaná fiXa vydáním živáku "Štěstí Jimi Dixona" slaví dvacet let alba "Bestiálně šťastní" (28.06.2023 13:23)
- Fotogalerie: Silný druhý den Rock For People přes skla objektivů (10.06.2023 12:19)
- Video: Vypsaná fiXa v klipu "Sen" letí do vesmíru (22.04.2023 17:02)
- Nominacím na Ceny Anděl kraluje Miro Žbirka, želízka v ohni mají i 7krát3 nebo Vypsaná fiXa (16.02.2023 17:52)
- Video: Pavel Liška je "Bagrista ze Suezu". Vypsaná fiXa převyprávěla příběh zablokované lodi (06.02.2023 11:42)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Paws Rush U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu