Hlasování o Slavících je v polovině, vyvrcholí za pár dní

31.10.2011 16:49 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Michal David
© kalendarakci.atlasceska.cz
Hlasování v anketě Český slavík Mattoni je v těchto dnech zhruba ve své polovině. Denně přicházejí přes stránky ceskyslavikmattoni.cz, slavikmattoni.seznam.cz a stránky slavičích partnerů stovky hlasů a všichni čekají na hlavní nápor. Tak jako ve všech anketách se počet hlasů zvyšuje s tím, jak se blíží jejich konec. V případě letošního Slavíka to bude 20. listopadu. Týden po tom - v sobotu 26. listopadu - budou v přímém přenosu TV Nova pod taktovkou Libora Boučka rozděleny ceny.

Některé z letošních cen prošly inovací. Výtvarníci Výrobního družstva Granát v Turnově navrhli řadu změn na trofejích pro Absolutního slavíka, Objev roku a pro nejoblíbenější českou písničku, kterou uděluje Rádio Impuls na základě hlasování svých posluchačů. Změny v designu vznikaly s vědomím, že výtvarný vkus veřejnosti se pozvolna mění a je nezbytné, aby se mu přizpůsobil i vzhled cen. To, čím jsou ceny posety, pravé české granáty, samozřejmě zůstává. Družstvo Granát totiž mimo jiné vlastní jediný důl na české granáty na světě, takže navíc garantuje jejich pravost. Až nové ceny poprvé uvidíte v televizi, pochopíte, proč šperky a ozdoby z jejich dílen nosí manželka prince Charlese, Michelle Obamová nebo papež Benedikt XVI.

V posledních dnech přinášejí některé sdělovací prostředky zprávy o tom, že Michal David, údajně osočený publicisty v TV Prima z pokusů ovlivnit anketu, odstupuje ze Slavíka. Je o čem psát, ale jde spíš o plácnutí do vody. Ze Slavíka nelze odstoupit. Výsledky jsou prostě výsledky a odrážejí hlasování veřejnosti. A ta si hlasuje tak, jak se jí líbí, ne jak se líbí zpěvákům. I Karel Gott chtěl kdysi odstoupit ze Slavíka, protože jak sám říkal, chtěl uvolnit místo mladším, ale nakonec to vzdal. Hlasy na jeho jméno totiž chodily dál.

Michal David si loni velmi polepšil. Z patnáctého místa v roce 2009 se posunul na páté a získal zhruba čtyřikrát tolik hlasů, co předtím. Nicméně, ani to nestačilo, aby se stal Skokanem roku. Letos se jím také nestane, protože i kdyby skočil z pátého místa na první, nepochybně se najde mnohem víc těch, kteří se posunou nejméně o pět pozic dopředu. A může být první? David loni získal jen těsně přes deset tisíc hlasů. K prvnímu místu je jich obvykle potřeba něco mezi 45 a 50 tisíci. Dá se zpětinásobit loňský výsledek? Teoreticky to ze dvou na deset tisíc jde. Z deseti na padesát je to mnohem obtížnější.

Ve hře je taky cena Rádia Impuls. Už čtvrtým rokem totiž probíhá na rozhlasové stanici Impuls anketa o nejpopulárnější píseň uplynulého roku. Je to návrat k dávné tradici Zlatého slavíka. V prvních třech ročnících hluboko v šedesátých letech se totiž také hlasovalo v kategorii píseň roku, ale pak se od toho ustoupilo, protože tehdejší hranost skladeb v rádiích často o celé měsíce předcházela vydání desky. Rádio Impuls je nejúspěšnější českou rozhlasovou stanicí. Denně ho poslouchá téměř milion posluchačů. Zároveň je také stanicí s největším podílem české hudby. Licence mu ukládá nejméně 60 % české hudební tvorby, ale není žádným tajemstvím, že ve skutečnosti překračuje 70 %. Anketa o nejoblíbenější českou píseň je tedy ve správných rukou.

Ptáte se jak ještě hlasovat? Český slavík Mattoni byl historicky první anketou, která rezignovala na hlasovací kupóny a přešla na hlasování pomocí mobilních telefonů a internetu. Na internetové stránce slavikmattoni.seznam.cz je elektronický hlasovací formulář. Když budete mít štěstí, můžete v rámci hlasování vyhrát nejnovější CD, drobné šperky z granátu nebo kosmetické balíčky populární firmy Mary Kay, která bude v nejbližších měsících slavit 15 let svého působení na českém trhu. A během přenosu slavnostního koncertu bude vylosován jeden z hlasujících, který vyhraje luxusní Plavbu za tajemstvím východního Karibiku na největší osobní lodi světa Oasis Of The Seas od CK Alexandria. Hlasy došlé do ankety zpracovává společnost scanservice, přední středoevropský lídr v oblasti digitalizace, zpracování a správy dokumentů. Součástí jejího softwaru je systém, díky němuž lze hlasovat z každého mobilu nebo počítače jen jednou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY