shop.musicserver.cz
MusicJet - Záchrana hudebního průmyslu?

MusicJet - Záchrana hudebního průmyslu?

Vydáno: 08.11.2011 11:00 v sekci Rozhovory - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

"Rozhodně se nechystáme nahradit cédéčka digitální hudbou," říká Richard Abdalian, vrcholný manažer Universal Music. V den uvedení služby MusicJet v Česku přijel do Prahy propagovat legální poslech hudby a v rozhovoru mimo jiné vysvětlil, co krizi hudebního průmyslu způsobilo a jaká je jeho budoucnost.

MusicJet
© musicjet.cz
V těchto dnech rozjíždíte v České republice projekt MusicJet. Lze jej chápat jako snahu kompenzovat ztráty v hudebním průmyslu způsobené nelegálním stahováním hudby?

Řekl bych to jinak. Tato služba by měla českým uživatelům umožnit poslouchat hudbu legálně. Věřím, že MusicJet bude mít úspěch. Zatím je úspěšný ve všech zemích, kde jsme jej uvedli na trh.

Na tom českém zatím téměř neexistovala šance pořídit digitální hudbu legální cestou. Jak nyní chcete znovu motivovat lidi, aby začali za hudbu platit, když se to za poslední roky téměř odnaučili?

Teď to bude snadné. Vedle nelegální cesty bude existovat i ta legální. Ta bude také zdarma, takže jediné dilema bude znít - mám poslouchat hudbu zdarma nelegálním způsobem, nebo mám poslouchat hudbu zdarma legálním způsobem? Dalším plusem je uživatelské prostředí. Máme ověřené, že například služba Spotify je oblíbená částečně i díky němu. MusicJet nabízí přehledný katalog, okamžité přehrání hudby bez nutnosti cokoliv stahovat a tedy eliminování rizika nejrůznějších počítačových virů atd. Díky příjemnému uživatelskému prostředí se MusicJet v ostatních zemích rychle adaptoval a já věřím, že tomu bude stejně i v České republice. Navíc, jak už jsem zmínil, je to služba legální a je zdarma.

MusicJet...

MusicJet logo
…je nová služba, jejímž prostřednictvím lze formou streamování (tedy poslechem přímo ze serveru) legálně poslouchat hudbu. MusicJet funguje na velmi podobné bázi jako známá služba Spotify a existuje ve třech verzích: první - MusicJet Raz, dva... je verze zdarma s reklamou. Dvě vyšší verze, MusicJet Start a MusicJet Naplno jsou placené a fungují bez reklam. Podrobněji o jednotlivých verzích se dozvíte tady. V databázi MusicJet o více než milionu položkách najdete v současné době skladby z katalogu majors (tedy Universal Music, Warner, EMI, Sony Music), stejně jako z katalogu labelů Supraphon, Popron a Championship. Služba byla české veřejnosti představena na tiskové konferenci 3. října. Dodejme, že zatímco podíl digitální hudby na celkovém objemu tvoří celosvětově 30 %, v České republice je to pouze kolem 7 %.

Jenže verze zdarma je jenom jednou z možných.

Správně, placená verze je nadstandard. Jenže při nelegálním stahování na serverech typu rapidshare taky platíte za nadstandard, například za vyšší rychlost, vyšší počet slotů atd. V čem je tedy rozdíl? Opakuji se, ale v tom, že MusicJet je legální.

Takže v neplacené verzi půjde o reklamy mezi skladbami.

Přesně tak. Stejně jako reklamy v rádiu.

Pořád je tu ovšem častý argument, že lidé jsou ochotni platit za hmotnou hudbu, tedy CD a vinyly, ale za digitální hudbu - tedy za data - už platit nechtějí.

MusicJet je službou spíše pro mladší uživatele. Starší posluchači se s hudbou v digitální podobě - ať už legální nebo nelegální - neztotožňují a stále dávají přednost cédéčkům a vinylům. Jde také o styl. Zatímco hudba pro starší posluchače, tedy rock’n’roll a autoři z šedesátých a sedmedátých let, má stále převahu na fyzických nosičích, styly jako pop, r’n’b a hip hop stále častěji najdete jen v digitální formě. Nemyslím si, že by nástup digitální hudby snížil nebo zvýšil prodeje té fyzické. Mladí lidé se adaptují a starší posluchači budou stále kupovat cédéčka.

MusicJet
© musicjet.cz
Proč jste vlastně přišli na trh tak pozdě? Není nakonec úpadek hudebního průmyslu zaviněn právě velkými nahrávacími společnostmi?

Možná máte pravdu, že jsme se objevili pozdě. Na druhou stranu je k ničemu hledat viníka, protože to celou situaci nijak nezlepší. Myslím, že zásadním zlomem byl nástup digitálního věku, s ním spojené velké změny na trhu a taky přístup lidí, kteří by nejraději měli všechno zadarmo. Nikdo nepřijde do obchodu pro chleba s úmyslem nezaplatit za něj. Ale pokud jde o internet, lidé mají pocit, že za věci platit nemusejí. Podobnému problému čelí čím dál více také filmová branže a v budoucnu se do tohoto stádia dostanou i knihy. Nejsme tedy jediní - pouze nás to potkalo jako první. Uznávám, že jsme mohli reagovat rychleji, ale internet byl bohužel až příliš rychlý. Ale jak jsem řekl, teď je důležité tento nepříznivý trend zvrátit a ne hledat viníky.

Znamená to, že stále věříte v obrat k lepšímu?

Věřím, že to stále má svůj smysl. Můžu zmínit příklad Skandinávii, kde bylo ještě před dvěma lety internetové pirátství na velmi kritické úrovni. Teď už ale zisky opět stoupají. Umělcům a speciálně novým umělcům MusicJet jistě pomůže. Například ve Španělsku se žádný z nových umělců neobjevil v Top 40, což se tam stalo úplně poprvé. A víte proč? Pirátství obírá majors o peníze, které pak chybí při podpoře nových umělců. Když jsou labely ve finanční krizi, pochopitelně nechtějí riskovat investováním do neznámých jmen.

Richard Abdalian...

Richard Abdalian - Universal Music
…je viceprezidentem pro digitální a nová média v největším hudebním vydavatelství na světě Universal Music Group. Jeho pracovní náplní je rozvoj a podpora digitálního prostředí a vývoj digitálních přenosových kanálů a technologií na lokálních trzích střední a východní Evropy, Skandinávie, Středním východě a v Africe. Pan Abdalian je vystudovaný telekomunikační inženýr a žije v Paříži. Rozhovor pro musicserver.cz poskytl při oficiálním představení služby MusicJet v České republice.

Takže pokud MusicJet uspěje, podepíše se to pozitivně také na situaci hudebních interpretů?

Rozhodně! Universal Music i ostatní majors stojí za umělci. Oni nás utvářejí, bez umělců nejsme nic. Když tedy bráníme jejich práva, není to pouze kvůli našim ziskům, ale také kvůli nim samotným. Pokud totiž nebudou mít peníze, těžko můžou přežít a nahrávat desky.

Momentálně se zdá, že projekty jako MusicJet jsou poslední šancí, jak hrozivou situaci zachránit. Představte si, že tento model přesto nebude fungovat. Mohlo by to znamenat poslední hřebík do rakve hudebního průmyslu?

To se nemůže stát. Lidé hudbu milují. Dovedete si představit, že byste se ráno probudil s tím, že už nikdy nevznikne nová hudba a že budete do smrti poslouchat jenom tu dosavadní? To se prostě nemůže stát.

Měl jsem spíš na mysli konec hudebního průmyslu, řekněme, po funkční stránce, tedy konec současného modelu hudebních labelů.

Přestože touto novou cestou riskujeme, stále věříme, že je to tak správně a že lidé chtějí a potřebují nakládat s hudbou legální cestou. A pokud v České republice neuspějeme, nebude to vzhledem k velikosti vašeho trhu taková katastrofa.

Další hráči na trhu

iTunes logo
iTunes Store...
...je světově nejúspěšnější digitální obchod s hudbou, filmy, televizními pořady, hrami atd. iTunes Store spravuje společnost Apple. S původní myšlenkou přišel její bývalý šéf Steve Jobs a samotný virtuální obchod byl představen v roce 2003 jako iTunes Music Store. V současnosti nabízí celosvětově více než 14 milionů skladeb. Obchod funguje v anglickém jazyce a platby probíhají v eurech. Cena písničky je v průměru 0,99 EUR a cena alba 9,99 EUR (asi 244 Kč). V České republice je iTunes Store podporován od 29. září letošního roku a kromě světového katalogu zahrnuje i české interperty jako Tomáše Kluse, J.A.R.,Kryštof nebo Tata Bojs. Před iTunes Store fungovala v České republice služba i-legálně, jež skončila na jaře tohoto roku. Osudným se jí stalo právě oznámení o spuštění projektu MusicJet.

Spotify logo
Spotify...
...je služba fungující od roku 2008. Na rozdíl od iTunes Store si uživatelé hudbu nestahují do svých zařízení, ale platí za přehrání přímo ze serveru. Právě službou Spotify je přímo inspirovan MusicJet; uživatelé mohou využívat buď neplacenou verzi s vizuální či audio reklamou nebo placenou verzi, jež je bez reklamy a obsahuje další výhody a doplňky, např. vyšší bitrate skladeb či offline přístup. Spotify funguje pouze v USA a několika zemích Evropy; Velké Britanii, Španělsku, Francii, Nizozemí a Skandinávii a jeho úspěch de facto umožnil vstup služby MusicJet na český trh. Jistou nevýhodou (a v určitém smyslu i výhodou) je nově přímá závislost na Facebooku - bez účtu na této síti se totiž ke službě Spotify nelze v podporovaných zemích přihlásit.

V celém projektu jsou angažovány také další subjekty. Třeba telekomunikační společnosti, mobilní operátoři a další. Napadá mě, jestli většina zisku nakonec nepřipadne právě jim.

Vypracovali jsme takovou smlouvu, že by se to stát nemělo. Příslušný podíl budou generovat všichni - umělci, jednotliví poskytovatelé služeb i my. S tím počítáme zejména v dlouhodobém horizontu.

Máme tedy klasická CD a budeme mít digitální hudbu. Budou se tyto dva formáty přátelit nebo si spíše konkurovat?

V minulosti se stávající trend několikrát změnil. Vezměte si třeba vinyly. Existovaly klasické desky a pak přišel formát kompaktního disku, tedy CD. A teď se vinyly dostávají znovu do módy. Jenže teď mluvíme pouze o konkrétním formátu média, ve finále jde pořád o totožný obsah. Bude tak pouze na zákaznících, jaký formát zvolí. Rozhodně se nechystáme nahradit cédéčka digitální hudbou.

Na úplný závěr mi prozraďte, jakou hudbu posloucháte vy. Co jste si třeba pouštěl včera cestou z Paříže do Prahy?

Nevadí mi žádný styl hudby. Včera jsem si pouštěl třeba Natalii Imbruglia, klasickou operu nebo novou kapelu SuperHeavy.

NÁZORY
  • .. (jozka cerny, 08.11.2011 11:48) Reagovat

    Musicjet nema smysl pro lidi, co poslouchaji spise okrajove zanry a hudbu, kterou nevydavaji majoritni labely. Nedovedu si predstavit, ze bych tam nekde vystrachal treba Portable. A kdyz jsem mimo domov, radeji si vemu bezplatny MP3 prehravac nez krmit operatora za webove sluzby


    • Re: .. (jarecek, 08.11.2011 12:10) Reagovat

      copak portable .. ale treba bodycode. to jsem nenasel ani na funkysouls :)))

      • Re: .. (jozka cerny, 08.11.2011 14:11) Reagovat

        copak pane, vy me zkousite?;)

        • Re: .. (jarecek, 08.11.2011 14:22) Reagovat

          ja nic nezkousim. ale jeden sved me naucil, ze sharing is caring :))

  • ty vole :) (jarecek, 08.11.2011 12:09) Reagovat

    by me zajimalo, jestli ten pan jenom mechanicky opakuje ty milionkrat predneseny mantry nebo jestli tomu fakt veri. vypichavat asi neni potreba. kdo vi, ten vi. jen skoda, ze tady na to nevznikne nejakej reakcni komentar. treba od bendy. to by mohl bejt kvalitni diktat :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2021 podle musicserveru (40-31) (24.01.2022 18:00)
- Nové desky 38/2021 - od Mig 21 přes Poppy po Vladimíra Mišíka (29.09.2021 17:05)
- Video: Natalie Imbruglia si v klipu "On My Way" užívá pohodové dny (27.08.2021 12:35)
- Natalie Imbruglia se v září vrátí s novým albem "Firebird" (27.06.2021 13:22)
- Natalie Imbruglia přivede na svět své šesté album a první dítě (30.07.2019 10:54)
- Natalie Imbruglia tvoří nový materiál s Albertem Hammondem z The Strokes (21.02.2019 15:16)
- Naživo: Ani krásná tvářička Natalii Imbruglii k dobrému koncertu nepomohla (01.12.2017 21:23)
- Natalie Imbruglia se vrací do Česka, zahraje v Brně i Praze (25.08.2017 12:09)
- Recenze: Natalie Imbruglia na "Male" ladně poletuje v mužském světě (11.09.2015 18:30)
- Nové desky pro 34. týden (23.08.2015 07:49)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu